Ahoj, snažíme se s naším labradorkem cvičit aport a máme jeden problém, se kterým si nevíme rady. Pejsek pěkněsedí u nohy, pak ho vyšleme na aport, donese ho, ale ve chvíli,kdy mu řekneme sedni, aby nám následně předmět předal, tak hopustí na zem aaž pak si sedne.ˇPovel drž zná, ale když řeknu drž a sedni, tak předmět pustí. Když se mu ho snažím podržet v tlamě, tak se cuká a leká, co se dějě a nechápe, co se po něm chce. Máte nějaký fígl? Říkám si,že mu nějakou dobu budu brát předmět přímo z tlamy, aniž by si sedl a pak teprve zkusím sednutím, ale nevím. Nechtěla bych mu vypěstovat nějaký zlozvyk.
Děkuji za rady, mějte se pěkně
elvis
napsal(a):
Ahoj, snažíme se s naším labradorkem cvičit aport a máme jeden problém, se kterým si nevíme rady. Pejsek pěkněsedí u nohy, pak ho vyšleme na aport, donese ho, ale ve chvíli,kdy mu řekneme sedni, aby nám následně předmět předal, tak hopustí na zem aaž pak si sedne.ˇPovel drž zná, ale když řeknu drž a sedni, tak předmět pustí. Když se mu ho snažím podržet v tlamě, tak se cuká a leká, co se dějě a nechápe, co se po něm chce. Máte nějaký fígl? Říkám si,že mu nějakou dobu budu brát předmět přímo z tlamy, aniž by si sedl a pak teprve zkusím sednutím, ale nevím. Nechtěla bych mu vypěstovat nějaký zlozvyk.
Dobrý den,
z vašeho příspěvku mi přijde, že jste chybu udělala už v začátcích nácviku. Mám ohaře a aport jsme začali učit po kouskách
Nejdříve naučit psa aby aport držel- nechat ho předsednou a s povelem APORT mu ho dát do tlamy. Právě tady by se pes měl naučit s aportem sedět. Pokud tohle pes zvládá a aport drží, udělejte pár kroků dozadu s povelem PŘINES APORT. Pes by měl přijít a předsednout (za začátku ho nechte aport chvilku držet aby ho nevyplivnul hned jak ho přinese) a s povelem PUSŤ vemte psa za čenich a aport mu vyndejte. Nenechte ho aby aport vyplivával na zem. Když to udělá tak si ho posaďte ,vraťte aport do tlamy, nechte ho jej chvilku podržet a pak odevzdat.
Až si bude aport sám brát z vaší ruky a otáčet za ním hlavu. Začněte aport pokládat na zem a nechat ho zvedat a poté zase přinést. Až tohle bude zvládat můžete ho teprve začít pro aport posílat.
Nevím jakým způsobem jste ho to učila do teď, ale přijde mi že pes to bere jako hru a srandu, ne jako cvičení.
Taky nevím jak je váš labarador starý, ale pokud je to ještě štěník tak s aportem začněte až tak v osmi měsících.
Postup který jsem popsala je vhodný pro psi, kteří budou potřebovat 100% aport! Třeba pro psi s loveckým výcvikem. Aport, který pro ně nebude hra ale práce( práce která je baví).
Proto aport nikdy netrénujte s hračkama, které má pes k dispozici. Nikdy proto nenechte psa aby si hrál a blbnul s předměty se kterými trénujete
Lucka
elvis
napsal(a):
No tak mne na tento problem poradili jednoduche riesenie-a je aj ucinne. Nesmiete mu povedat sadni, ale rucne ho posadit. Ked k vam pride s aportom, posadit ho a dat povel pust alebo cokolvek, samozrejme vela chvalit. On si potom vytvori nepodmieny reflex, ze na povel aport vam predmet prinesie a automaticky si sadne kym ho pusti
gupka
napsal(a):
No tak mne na tento problem poradili jednoduche riesenie-a je aj ucinne. Nesmiete mu povedat sadni, ale rucne ho posadit. Ked k vam pride s aportom, posadit ho a dat povel pust alebo cokolvek, samozrejme vela chvalit. On si potom vytvori nepodmieny reflex, ze na povel aport vam predmet prinesie a automaticky si sadne kym ho pusti
Jak je vaše štěňátko staré?? Zvládá ostatní povely??Ke mně, k noze, sedni, lehni, zůstaň??Bez aportu? My jsme se to naučili tak, že jsem čubinu měla u nohy, v tlamě měla aport a s povelem "drž" jsme vyšli, udělali pár kroků a zastavili se. Ona furt u nohy s apotem v tlamě, musela si sednout. A takhle jsme vždycky chvíli chodili, ale aporty neházeli.
Odkud jste??
hlozi
napsal(a):
Jak je vaše štěňátko staré?? Zvládá ostatní povely??Ke mně, k noze, sedni, lehni, zůstaň??Bez aportu? My jsme se to naučili tak, že jsem čubinu měla u nohy, v tlamě měla aport a s povelem "drž" jsme vyšli, udělali pár kroků a zastavili se. Ona furt u nohy s apotem v tlamě, musela si sednout. A takhle jsme vždycky chvíli chodili, ale aporty neházeli.
Odkud jste??
Ahoj, jsme z Blanska(u Brna). Pejskovi je 5 měsíců, ostatní povely zvládá, ke mně i s aportem. Když řekneme drž, tak drží pěkně, trénujeme to s peškem, rád se o něj i přetahuje, pusť taky umí, ale jak řeknu sedni, tak pešek letí na zem. Zkoušela jsem ho i rukou posadit a držet mu peška v tlamě, ale lekal se a nevěděl a povolil hned stisk. Když vteřinu seděl, tak jsem ho chválila, ale myslím, že vůbec nevěděl, co po něm chci. My jsme ho vlastně nosit neučili, začal to dělat sám už ve 3 měsících a je to jeho oblíbená činnost, někdy donesl až do ruk, někdy položil na zem. Ještě by mě zajímalo, jestli teda s tím házením mám počkat až po tom, co se naučí držet a sednout, protože je to vlatně jeho nejoblíbenější činnost a hra a nosí balonky a lítací talíře a vyběhá se.
Moc děkuji za rady, pokusím se s tím něco dělat. pa pa
elvis
napsal(a):
Ahoj, jsme z Blanska(u Brna). Pejskovi je 5 měsíců, ostatní povely zvládá, ke mně i s aportem. Když řekneme drž, tak drží pěkně, trénujeme to s peškem, rád se o něj i přetahuje, pusť taky umí, ale jak řeknu sedni, tak pešek letí na zem. Zkoušela jsem ho i rukou posadit a držet mu peška v tlamě, ale lekal se a nevěděl a povolil hned stisk. Když vteřinu seděl, tak jsem ho chválila, ale myslím, že vůbec nevěděl, co po něm chci. My jsme ho vlastně nosit neučili, začal to dělat sám už ve 3 měsících a je to jeho oblíbená činnost, někdy donesl až do ruk, někdy položil na zem. Ještě by mě zajímalo, jestli teda s tím házením mám počkat až po tom, co se naučí držet a sednout, protože je to vlatně jeho nejoblíbenější činnost a hra a nosí balonky a lítací talíře a vyběhá se.
Moc děkuji za rady, pokusím se s tím něco dělat. pa pa
Ahoj, no já bych to zkusila prostě s tou chůzí u nohy. Nám se to osvědčilo. Jinak my to máme rozdělený, že balonky, talíře, klacky atd. házíme, ale nosit bez povelu nemusí, můžou se o to přetahovat a blbnout. Ale jak je to dummík nebo zvěř, tak musí přinýst ihned i bez povelu. Pochopila to celkem rychle a problém s tím nemáme.
Taky možná zkus, že když k tobě přijde s aportem, tak po něm (aportu) hned nesahej, ale začni pejska drbat a hladit na krku a opaku povel drž. Aby věděl, že držet musí, dokud mu nedáš povel pusť, ne hned jak přiletí k tobě.
Hlavně nezapomínejte, že je ještě mimi, takže pomalu na něj. Škoda, že jste tak z daleka, u nás pořáda sdružení Retriever sport pravidelná cvičení pro retrievery s PP. Donedávna to bylo ještě i v Brně, ale nevím, proč to zrušili. Koukni na www.retrieversport.cz