Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2006 09:45

Ahoj, jsem takový tichý pozorovatel těchto stránek. Často u nich odpočívám, i když žádného pejska nemám- zatím. Jsem na vysoké škole a trávím většinu času na koleji a ani časově bych to nezvládala.
Chtěla bych se těch zkušenějších zeptat na jednu věc. V ulici máme pěknou fenku bílého švýcarské ovčáka, její majitelé jsou starší, páníček starosta našeho městečka a jeho žena je v invalidním důchodu. S pejskem na procházky nechodí, spíš ho sem tam pustí na chvíli před dům, ale na druhou stranu se může volně pohybovat po zahradě. Je mu tak rok a půl, a proto mě zaráží, že když procházím kolem jejich vrat, pejsek předtím, než se rozštěká nejdřív couvá, jako by nabíral odvahu. Myslíte, že to je třeba špatnou socializací?

10.1.2006 09:22

staandi napsal(a):
Ahoj, jsem takový tichý pozorovatel těchto stránek. Často u nich odpočívám, i když žádného pejska nemám- zatím. Jsem na vysoké škole a trávím většinu času na koleji a ani časově bych to nezvládala.
Chtěla bych se těch zkušenějších zeptat na jednu věc. V ulici máme pěknou fenku bílého švýcarské ovčáka, její majitelé jsou starší, páníček starosta našeho městečka a jeho žena je v invalidním důchodu. S pejskem na procházky nechodí, spíš ho sem tam pustí na chvíli před dům, ale na druhou stranu se může volně pohybovat po zahradě. Je mu tak rok a půl, a proto mě zaráží, že když procházím kolem jejich vrat, pejsek předtím, než se rozštěká nejdřív couvá, jako by nabíral odvahu. Myslíte, že to je třeba špatnou socializací?

Myslím si, že i mezi dobře socializovanými pejsky jsou prostě jedinci odvážnější a bázlivější, extrovertnější a introvertnější, temeramentnější a klidnější,.....

10.1.2006 09:24

staandi napsal(a):

Takové chování může být i konkrétní povahou daného jedince. Dělá to mnoho i slušně socializovaných psů, ale "slabších" v povaze. Přesto je možné (ovšem ne úplně jisté), že pokud by tu socializaci měl, více by si věřil a pochopil také chování lidí (jak se chovají hodní a jak zlí), že by se tak nechoval.
To je ode mne strašná odpověď... ani ano, ani ne.... Ale pravda podle mě je taková, že dané chování může souviset s neprodělanou socializací, ale také nemusí.

10.1.2006 09:45

staandi napsal(a):

Muze to delat i vyborne socializovany pes...

U nas to dela muj mladsi, nedavno rocni pejsek. Je to krizenec csvlcaka, takze ma tu plachost i vrozenou, nicmene ja na jeho socializaci peclive dbala a je to milacek, lizatko - ma rad vsechny lidi, psy... Proste pohodar.

Doma na baraku za plotem hlida. A hrozne ho to bavi, takhle na nekoho poustet hruzu. Ale i pres ten plot si udrzuje peclivy odstup, a kdyby sel clovek jakoze proti nemu, tak ustoupi, ale stekat a poustet hruzu bude i dal. Jistejsi si je, kdyz ho podporuje starsi pes, kdyz stekaji oba, tak neustupuje. Kdyz je na to sam, nema tolik jistoty.

Takze osobne si myslim, ze je to spise povahou konkretniho jedince. Pejsek muze byt plassi, bazlivejsi - a i kdyz socializace probehla v poradku, vcas a vyborne, presto to nemusi byt pes sebejisty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík