Viktor Dostál, zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.12.2007 16:00

Zdravim všechny pejskaře a přeju štastné svátky!! Chtel bych se zeptat jaky mate nazor na tohoto cloveka, osobni zkusenosti s nim, informace o tom co vlastne dela a jak to dela a jestli jste cetli tu jeho knihu a zda stoji za to. Proste cokoli o nem a o jeho praci se psy.. Na jeho strankach sem se dozvedel dost ale porad malo o jeho zpusobu cviceni..
Nu a jeste jednu otazecku. Nemate nekdo zkusenosti s cvicakem v Plzni na lochotine u strelnice? Hlavne prace se strednimi a malymi psi..

23.12.2007 16:34

gregor napsal(a):
Zdravim všechny pejskaře a přeju štastné svátky!! Chtel bych se zeptat jaky mate nazor na tohoto cloveka, osobni zkusenosti s nim, informace o tom co vlastne dela a jak to dela a jestli jste cetli tu jeho knihu a zda stoji za to. Proste cokoli o nem a o jeho praci se psy.. Na jeho strankach sem se dozvedel dost ale porad malo o jeho zpusobu cviceni..
Nu a jeste jednu otazecku. Nemate nekdo zkusenosti s cvicakem v Plzni na lochotine u strelnice? Hlavne prace se strednimi a malymi psi..

ahoj, já mu jednou psala do jeho poradny, odpověděl mi sice stručně, ale jasně. Knihu mám také, je v ní otisklá celá poradna, v kapitolách jsou jeho názory, ale postupy jak třeba pracovat s problémovým psem moc ne, spíš stručné informace.
každopádně do knihy průběžně nahlížím, s jeho názory celkem souhlasím a kdyby bydlel blíž, určitě bych neváhala a navštívila ho,aby mi pomohl se psem.
někdy však působí trochu jako šarlatán,ale je to otázka názoru a každý si to musí přebrat sám...
rozhodně mi přijde solidnější, než Desenský.

23.12.2007 20:34

rude napsal(a):
ahoj, já mu jednou psala do jeho poradny, odpověděl mi sice stručně, ale jasně. Knihu mám také, je v ní otisklá celá poradna, v kapitolách jsou jeho názory, ale postupy jak třeba pracovat s problémovým psem moc ne, spíš stručné informace.
každopádně do knihy průběžně nahlížím, s jeho názory celkem souhlasím a kdyby bydlel blíž, určitě bych neváhala a navštívila ho,aby mi pomohl se psem.
někdy však působí trochu jako šarlatán,ale je to otázka názoru a každý si to musí přebrat sám...
rozhodně mi přijde solidnější, než Desenský.

Zdravím a všem přeji krásné Vánoce,,, já jsem byla u pana Dostála na jednom soustředění a bylo to poprvé a naposledy.... každý musí zkusit a soudit sám, ale přivolávání psa z odložení myšlenkami, no promiňte, to mi přišlo trochu moc....Navíc hodně lidí odjelo, protože se s panem Dostálem neshodli,,,a jednoho knírače tam dorvala ta jeho lajka, pejsek skončil s drenama, a pan Dostál řekl že je to chyba toho psa, protože se nepodřídíl....chápu kdyby se porvali na louce, ale lajka si to vykračovala do pokoje kde bydlel ten pejsek....takže on jen chránil svoje "prostředí" ....chápete že to na člověka dobrý dojem neudělá.... zkuste a uvidíte...ale chtěla bych zažít co by dělal, kdyby se obojevil pes, kterého by ta lajka "neporazila"....jak říkám, každý musí soudit sám...toto je můj názor tak mě za něj prosím nenadávejte...

23.12.2007 21:57

lajdenka napsal(a):
Zdravím a všem přeji krásné Vánoce,,, já jsem byla u pana Dostála na jednom soustředění a bylo to poprvé a naposledy.... každý musí zkusit a soudit sám, ale přivolávání psa z odložení myšlenkami, no promiňte, to mi přišlo trochu moc....Navíc hodně lidí odjelo, protože se s panem Dostálem neshodli,,,a jednoho knírače tam dorvala ta jeho lajka, pejsek skončil s drenama, a pan Dostál řekl že je to chyba toho psa, protože se nepodřídíl....chápu kdyby se porvali na louce, ale lajka si to vykračovala do pokoje kde bydlel ten pejsek....takže on jen chránil svoje "prostředí" ....chápete že to na člověka dobrý dojem neudělá.... zkuste a uvidíte...ale chtěla bych zažít co by dělal, kdyby se obojevil pes, kterého by ta lajka "neporazila"....jak říkám, každý musí soudit sám...toto je můj názor tak mě za něj prosím nenadávejte...

Ahoj, já mám taky knížku od pana Dostála. S jeho názory víceméně souhlasím, ale osobně jsem se s ním ještě nesetkala, takže nemůžu až tak soudit.

24.12.2007 10:15

kelly napsal(a):
Ahoj, já mám taky knížku od pana Dostála. S jeho názory víceméně souhlasím, ale osobně jsem se s ním ještě nesetkala, takže nemůžu až tak soudit.

Zdravím a také přeji všem příjemné prožití Vánoc.

S p. Dostálem jsem měla možnost si vyměnit pár mailů a musím říct, že tímto způsoběm jsem zjistila, že od něj nechci brát žádné rady a diskutovat s ním o způsobu výchovy svého psa. P. Dostál mi bohužel připadá jako jeden z těch lidí, se kterými pokud nesouhlasíte, tak jste brán jako protivník, vetřelec a soupeř, kterého je třeba zničit.
Krom toho p. Dostál vychovává a "pracuje" ve svém životě jen se 2 psy, takže jeho zkušenosti nejsou zas tak bohaté, jak to prezentuje.
Jeho názory na "bojová plemena", jak sám nazývá některá plemena, mi připadají dost dětinské.

Což, zkuste p. Dostálovi zavolat, napsat, zajet za ním - sám si uděláte názor. Možná Vám přístup p.Dostála bude sedět. Mě tento člověk nesedí ani náhodou. Možná kdyby poslouchal aspoň částečně kritiku na svou osobu a vzal si z ní ponaučení, šel by dopředu. Takhle se ale v přístupu k psům a lidem neposouvá nikam.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.12.2007 15:28

wera napsal(a):

S p. Dostálem jsem měla možnost si vyměnit pár mailů a musím říct, že tímto způsoběm jsem zjistila, že od něj nechci brát žádné rady a diskutovat s ním o způsobu výchovy svého psa. P. Dostál mi bohužel připadá jako jeden z těch lidí, se kterými pokud nesouhlasíte, tak jste brán jako protivník, vetřelec a soupeř, kterého je třeba zničit.
Krom toho p. Dostál vychovává a "pracuje" ve svém životě jen se 2 psy, takže jeho zkušenosti nejsou zas tak bohaté, jak to prezentuje.
Jeho názory na "bojová plemena", jak sám nazývá některá plemena, mi připadají dost dětinské.

Což, zkuste p. Dostálovi zavolat, napsat, zajet za ním - sám si uděláte názor. Možná Vám přístup p.Dostála bude sedět. Mě tento člověk nesedí ani náhodou. Možná kdyby poslouchal aspoň částečně kritiku na svou osobu a vzal si z ní ponaučení, šel by dopředu. Takhle se ale v přístupu k psům a lidem neposouvá nikam.

S panem Dostálem nemám osobní zkušenost, ale jednu přece. Měla jsem se svojí fenkou dva problémy. Pročetla jsem si skoro celou jeho poradnu. Protože jsme odpověď nenašla napsala jsem mu email. Položila jsem mu dvě otázky. Je pravda, že jedna z nich byla opravdu otázka, na kterou se asi ptá dost lidí, ale řekla jsem si, že když už píšu, přidám i jí, třeba ještě přidá nějakou radu. Ta první otázka byla pro mě dost zásadní, ale rady jsem se nedočkala, jen velmi strohé odpovědi, že si mám znovu přečíst poradnu.
Proto jsem mu odepsala, že jsem tak učinila, ale odpověď nenašla. Rady se mi nedostalo.
Docela mě to mrzelo, protože jsem čekala dobrou radu a né uštěpačnou poznámku, že dělám při výchově psa hodně chyb. Bohužel jsem se nedozvěděla jakých. Pokud tedy někdo nabízí rady, tak by je mohl poskytnout.
Byla jsem z toho opravdu naštvaná. Tak když někdo dělá chyby a má snahu změnit to, tak by mohl dostat alespoň nějakou radu.
Připadala jsem si po přečtení emailu jak blbec - a mám pocit, že ho i ze mě částečně udělat.
Připadá mi, že ze sebe děla borce, a odsuzuje druhé pro chyby, které třeba nedělají ani úmyslně.
Je pravda, že to byla jen jedna zkušenost, a ještě přes email, ale už bych asi takového člověka o radu nepožádala.

24.12.2007 15:58

gregor napsal(a):

Mám s ním osobní zkušenost, z knížky jsem toho moc nevypátrala (a kupovala jsem ji až poté, co jsem navštěvovala jeho psí školu - v podstatě vytisklá internetová poradna + pár věcí, které se píší v každé lepší knize o výchově psa), vnímala jsem návštěvy v psí škole tak, že psi mají narozdíl od mnoha cvičáků možnost vyběhat se spolu, dostat se do kontaktních situací, které mohou nastat i ve skutečnosti - to je dle mého velké plus. Přístup pana Dostála je věc jiná, možná mu jde komunikace se psy, bohužel s lidmi je to o dost horší. Buď s ním bezvýhradně souhlasíte, nebo máte smůlu. Na práci s problémovým psem bych si ho asi nezaplatila - každý rozumný člověk, který se snaží psům porozumět, by mu pomohl stejně, jako on - pouze můj názor. A jak už tu někdo podotkl - sám má pouze 2 psy a na rozdíl od mnohých to správné a zdravé smečkové chování nastudované nemá - nemá odkud (a panelákový byt nepovažuji dostatečně vhodný ke studiu smečkového chování psů). Na druhou stranu určitě se najde pár lidí, kterým jeho metody a chování vůči okolí vyhovují.

24.12.2007 16:10

wera napsal(a):

Wera, bezvýhradně souhlasím :-) neustále lidem valí klíny do hlavy, že jejich bojový pes stejně jednou nějakého psa zahryzne. Na druhou stranu zase píše, že chudáci bojví za nic nemůžou, když se člověk na něco zeptá, udělá z něj akorát blba, když se člověk ohradí, že ne každý pes typu bull musí na potkání žrát psy, tak člověku stejně slibuje, že se toho jednou dočká...
Klasický výcvik zavrhují většinou ti, kdo ho neumí použít.

24.12.2007 18:01

pvc napsal(a):
Mám s ním osobní zkušenost, z knížky jsem toho moc nevypátrala (a kupovala jsem ji až poté, co jsem navštěvovala jeho psí školu - v podstatě vytisklá internetová poradna + pár věcí, které se píší v každé lepší knize o výchově psa), vnímala jsem návštěvy v psí škole tak, že psi mají narozdíl od mnoha cvičáků možnost vyběhat se spolu, dostat se do kontaktních situací, které mohou nastat i ve skutečnosti - to je dle mého velké plus. Přístup pana Dostála je věc jiná, možná mu jde komunikace se psy, bohužel s lidmi je to o dost horší. Buď s ním bezvýhradně souhlasíte, nebo máte smůlu. Na práci s problémovým psem bych si ho asi nezaplatila - každý rozumný člověk, který se snaží psům porozumět, by mu pomohl stejně, jako on - pouze můj názor. A jak už tu někdo podotkl - sám má pouze 2 psy a na rozdíl od mnohých to správné a zdravé smečkové chování nastudované nemá - nemá odkud (a panelákový byt nepovažuji dostatečně vhodný ke studiu smečkového chování psů). Na druhou stranu určitě se najde pár lidí, kterým jeho metody a chování vůči okolí vyhovují.

Záleží na tom, co si představíme pod slovy "možná mu jde komunikace se psy, bohužel s lidmi je to o dost horší". Dle mého názoru mu bohužel tak perfektně nejde ani jedno... Psům nerozumí tak, jak by možná chtěl - jak to prezentuje a s lidmi prostě neumí diskutovat. Diskutování je o výměně názorů. P. Dostál však rád přdstavuje své názory, keré jsou podle něj ty jedniné správné - takový obraz si p.Dostál udělal u mne, když jsem se s ním snažila diskutovat. Škoda, někdy diskuze dává možnost zlepšení svého chování a práce...možná je to p.Dostálovi jedno.

19.4.2018 18:40
dohlib

XXX.XXX.18.252

S panem Dostálem a psiskolafalco.cz mám jen ty nejlepší zkušenosti a jen lituji, že se nemohu účastnit jeho dalších soustředění. Byl jsem na dvou se svými malými pejsky, kříženci jezevčíků. Našeho dominantního Foxe Šedy ochránil před dotírajícím velkým ovčákem Arnym. Líbilo se mi, že v neoploceném kempu, kde byly poblíž ovečky, bylo cca 35 psů různé velikosti navolno a neutíkali. Našim malým pejskům ani ti velcí neublížili. Ano, pan Dostál se chová k lidem někdy hůře než k pejskům, ale mnohdy to chápu. To soustředění se dělá totiž hlavně pro psy, co mají problémy s lidmi, a ne pro lidi, co mají věčně problémy se psy. A funguje to, jen to pochopit.

19.4.2018 19:28
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

dohlib napsal(a):
S panem Dostálem a psiskolafalco.cz mám jen ty nejlepší zkušenosti a jen lituji, že se nemohu účastnit jeho dalších soustředění. Byl jsem na dvou se svými malými pejsky, kříženci jezevčíků. Našeho dominantního Foxe Šedy ochránil před dotírajícím velkým ovčákem Arnym. Líbilo se mi, že v neoploceném kempu, kde byly poblíž ovečky, bylo cca 35 psů různé velikosti navolno a neutíkali. Našim malým pejskům ani ti velcí neublížili. Ano, pan Dostál se chová k lidem někdy hůře než k pejskům, ale mnohdy to chápu. To soustředění se dělá totiž hlavně pro psy, co mají problémy s lidmi, a ne pro lidi, co mají věčně problémy se psy. A funguje to, jen to pochopit.

Tak... přihlásit se na IFaunu, vytáhnout tři prastaré diskuze a přidat tam 3x stejný příspěvek, to už chce jistou dávku nadšení pro věc.

Bohužel moc nerozumím, jak mohl Šedy ochránit vašeho jezevčíka před velkým ovčákem Arnym, když sám (sama) píšete, jaká to tam byla selanka a jak žádný pes jinému neubližoval. (?)

Soustředění, které se dělá pro psy, co mají problémy s lidmi, ale ne pro ty lidi, co mají problémy se psy... no to zní báječně!
Nemůžete to upřesnit?
Jak takové soustředění probíhá?

19.4.2018 19:35
scylla

XXX.XXX.150.32

Před lety probíhalo tak, že se sjeli lidé a pan Dostál a jeho zpovykaný asociál Šedy jim lezli do chatek a když se psi ohradili, Šedy je napadl, většinou zranil a muselo se na veterinu. Pan Dostál vás poučil, že jeho pes je jen dominantní a chce vést smečku a podobné kraviny. Před více než 10 lety jsem tam vezla kamarádku s její bígličkou, za pár dnů pro ní jela a vezla bígličku na šití na veternu po "práci" Šedyho a pana Dostála a toho psa jsem sejmula, když chtěl zaútočt na moje štěně ČSV a následoval výstup s p. Dostálem. Za mě - ani náhodou.

19.4.2018 19:41
dohlib

XXX.XXX.18.252

No já jsem Šedýska do své chatky k mým malým hafáčkům nepouštěl, chci mít také nějaké soukromí a chráním za každou cenu své pejsky. On k nám ani nechtěl. Venku to bylo v pohodě.

19.4.2018 20:07
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

se dělá totiž hlavně pro psy, co mají problémy s lidmi, a ne pro lidi, co mají věčně problémy se psy...kde já jen tohle slyšela...ááááá, už vím Redford v Zaříkávači koní, no tam to bylo ale o koních...

19.4.2018 21:47
saola

XXX.XXX.234.57

dohlib napsal(a):
No já jsem Šedýska do své chatky k mým malým hafáčkům nepouštěl, chci mít také nějaké soukromí a chráním za každou cenu své pejsky. On k nám ani nechtěl. Venku to bylo v pohodě.

A co máte se svými malými hafáčky za problém, že musíte jezdit na taková spešl soustředění?
Vypadají tak ruoztuomilue...ach

19.4.2018 21:53

Znám pana Dostála osobně, přemýšlím, co bych o něm mohla napsat dobrého. Nějak mě nic nenapadá.

19.4.2018 21:57

" Šedy je napadl, většinou zranil..."
Tak to mě překvapuje. Pamatuju Šedyho ( lajka ), neposlušný, rozcapený, nadržený..., ale neškodný, rozhodně ne rvavý. Taky už by musel být dost starý. Tak to je možná řeč o Šedym č.2.

19.4.2018 21:59

Takže, když shrnu zkušenosti p. Dostála se psy : Jeden zlatý retrívr, kterého zlomil, jedna nevycválaná lajka a do třetice ?

20.4.2018 07:27

lajka psy shání do stáda, na tuhle práci (klidný pes pro ostatní, příklad) není moc vhodná
ale dověděla jsem se, že americký bulldog není bojové plemeno, takže já p. Dostálovi děkuji, pořídím tři
https://www.youtube.com/watch?v=BikixJ98TYA
https://youtu.be/my1ZLuHSZa4.

20.4.2018 07:42
dohlib

XXX.XXX.70.126

saola napsal(a):
A co máte se svými malými hafáčky za problém, že musíte jezdit na taková spešl soustředění?
Vypadají tak ruoztuomilue...ach

Nebyl problém, ale proč nedopřát pejskům pět dnů navolno mezi pejsky v kempu v přírodě. Byl jsem tam dvakrát a jim i nám se tam líbilo. Bohužel hafáčci na fotce již jsou v psím nebíčku, a máme dva nové, kteří tam ještě nebyli. Kelly byla ročník 1996 a dožila se 19,5 roku, Foxínek se dožil bohužel jen necelých 14. Oba vyhráli s těmi motýlky na obrázku už jako veteráni soutěž psích dvojic v Prostějově, Kelly byla dvojnásobný absolutní vítěz výstavy voříšků v Hranicích na Moravě (2005 a 2007), Foxínek vyhrál Přerov 2008, oba měli střední třídu agility a dělali canisterapii. Foxínek byl trochu dominantní a nemusel jiné pejsky, na soustředění kolem něho chodil rotvajler i jiní velcí i malí a byl v pohodě.

20.4.2018 07:47
dohlib

XXX.XXX.70.126

A nemyslím si, že by Dostál Dina nějak zlomil (a jak?). Dino byl prostě zlatý retrívr, což je pes flegmatik. Západosibiřská lajka Šedy je trochu jiný typ přírodního plemene.

20.4.2018 08:44

dohlib napsal(a):
A nemyslím si, že by Dostál Dina nějak zlomil (a jak?). Dino byl prostě zlatý retrívr, což je pes flegmatik. Západosibiřská lajka Šedy je trochu jiný typ přírodního plemene.

Flegmatik? Kde jste to vzal?

20.4.2018 09:11
dohlib

XXX.XXX.18.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Flegmatik? Kde jste to vzal?

Typy psů podle vyšší nervové činnosti:
- tyb slabý (melancholik)
-typ silný - nevyrovnaný (cholerik)
- vyrovnaný - klidný (flegmatik)
- živý (sangvinik)

Typ slabý (melancholik)
Vzruchy i útlumy jsou slabé, nevýrazné, ve výcviku je potřeba vyloučit jakékoliv silnější podněty, často se objevuje ochranný útlum. U těchto psů se velmi obtížně buduju podmíněné reflexy a to především v rušném prostředí, protože na jakékoliv vnější podněty reagují velmi silně. V cizím prostředí se často objevuje neklid a nervozita. Při sebemenším fyzickém či psychickém tlaku se objevuje bázlivost. Pro výcvik nejsou tito psi vhodní.

Typ silný nevyrovnaný (cholerik)
U tohoto typu silně převažují procesy vzruchu nad procesy útlumu. Podmíněné útlumy se tak budují velice obtížně a pomalu. Psi mají velmi silnou a rychlou reakci na podněty, ale velice obtížně se uklidňují, většinou bývají tito psi také značně pohybliví. I přes nevyrovnanost procesů vzruchu a útlumu jsou tito psi pro výcvik vhodní, je však potřeba vzít tento fakt v úvahu a ve výcviku se dostatečně zaměřit na budování útlumu.

Typ silný vyrovnaný klidný (flegmatik)
Síla procesů vzruchu a útlumu je dobrá a vyrovnaná, jejich pohyblivost je však nižší než u typu živého (sangvinika). Podmíněné reflexy se budují obtížněji a reakce na podněty jsou pomalejší.

Typ silný vyrovnaný živý (sangvinik)
Procesy vzruchu a útlumu jsou silné, vyrovnané a dobře pohyblivé. Podmíněné reflexy se budují rychle a rychlá je také reakce na podněty.

Toto je základní rozdělení typů psů (ale i třeba lidí, koní atd.) dle vyšší nervové činnosti. Jak to tak ale bývá, v praxi se jen málokdy setkáte se psem, kterého byste mohli zařadit do některé z uvedených kategoriií. Naopka, většina psů je jakýmsi mezitypem. Navíc je třeba si uvědomit, že ne jen vrozené vlastnosti ovlivňují psí chování, ale lví podíl mají také zkušenosti získané během života.

Více zde: https://www.ozzoteam.cz/news/teorie-vyssi-nervove-cinnosti1/.

20.4.2018 09:32
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

https://youtu.be/my1ZLuHSZa4

Upřímně by mně zajímalo, co vede lidi k tomu navštěvovat takovéhle akce.

20.4.2018 09:34

dohlib - Jasně, tohle rozdělení znám ze školy, tuším podle Hippokrata, to jste nemusel kopírovat. Ale to se už dávno nepoužívá ani u lidí, navíc různí psychiatři a psychologové používali úplně jiné rozdělení osobností, to se dá na internetu taky najít. A právě pro ten poslední odstavec je nesmysl takhle psy dělit, u stejnýho plemene najdete úplný opaky. Moje fena by podle tohoto spíš seděla na sangvinika, když už smajlík A labradorka, kterou už nemáme, by v tom případě byla cholerik jako vyšitej smajlík

20.4.2018 10:08

.."Typ silný vyrovnaný klidný (flegmatik)
Síla procesů vzruchu a útlumu je dobrá a vyrovnaná, jejich pohyblivost je však nižší než u typu živého (sangvinika). Podmíněné reflexy se budují obtížněji a reakce na podněty jsou pomalejší."...

Jenže tohle všechno právě Dino nebyl, dokud si jeho majitel (V.D.) nezačal hrát na cvičitele, nepřiřadil mu do páru nevycválanou lajku...Nemá cenu tu trojici popisovat, ti pejsci už jsou ne psím nebi, ale že byl Dino v té trojici k politování - to byl.
A už vůbec se zlatí retrívři všeobecně nedají popsat jako flegmatici.

20.4.2018 10:11

pan Brouček napsal(a):
https://youtu.be/my1ZLuHSZa4

Upřímně by mně zajímalo, co vede lidi k tomu navštěvovat takovéhle akce.

Vám se zdá, že jsou tam lidi? Já tam vidím jen poblázněné ženské, které účasti budou za 2,3 dny litovat. ( Viz pár příspěvků tady ).

20.4.2018 10:19
dohlib

XXX.XXX.25.96

Vám se zdá, že jsou tam lidi? Já tam vidím jen poblázněné ženské, které účasti budou za 2,3 dny litovat. ( Viz pár příspěvků tady ).

Milá orionko, nesdílím Váš názor a nejsem poblázněná ženská. Díky za Vaše nálepkování a hodnocení, aniž mne znáte. Slušně diskutující si jistě o Vás udělají obrázek sami a já nebudu Vaše urážky a soudy komentovat, nebudu se snižovat na jinou úroveň. Nedokážete přijmout jiné názory a tak píšete, co píšete. Děkuji za pochopení, ale asi marně.

20.4.2018 10:22

dohlib napsal(a):
Milá orionko, nesdílím Váš názor a nejsem poblázněná ženská. Díky za Vaše nálepkování a hodnocení, aniž mne znáte. Slušně diskutující si jistě o Vás udělají obrázek sami a já nebudu Vaše urážky a soudy komentovat, nebudu se snižovat na jinou úroveň. Nedokážete přijmout jiné názory a tak píšete, co píšete. Děkuji za pochopení, ale asi marně.

Nač ta vztahovačnost? Psala jsem o zmíněném videu, vůbec ne o vás. Jestli jste se tam poznal - váš problém. A fakt jsem měla s frekventantkami Dostálových "výcvikových dní" na veřejných prostranstvích co do činění - a tak vím o čem mluvím.
Jinak Dina jsem znala od štěněte, vím jaký to byl pes před tím, než přišel rozcapovaný, preferovaný Šedy.

20.4.2018 10:49
scylla

XXX.XXX.89.110

Nač ta vztahovačnost? Psala jsem o zmíněném videu, vůbec ne o vás. Jestli jste se tam poznal - váš problém. A fakt jsem měla s frekventantkami Dostálových "výcvikových dní" na veřejných prostranstvích co do činění - a tak vím o čem mluvím.
Jinak Dina jsem znala od štěněte, vím jaký to byl pes před tím, než přišel rozcapovaný, preferovaný Šedy.

Psy jsem sice neznala, ale jinak mám stejnou zkušenost, dalo dost práce vysvětlit těm lidem naprosté základy. A veterináři z okolí tehdy měli pravidelnou klientelu.

20.4.2018 10:57
dohlib

XXX.XXX.25.96

Stačilo se dívat, vnímat a být nestranný a pak člověk pochopil. Já tam byl 2x a nikdo veterináře nehledal. Asi byli tehdy jiní lidé nebo psi...nebo jiná doba...Pár typů lidí "já vím vše nejlépe" se vždy našlo, ale byli v menšině.
Pro orionka : Když jste tak obrátila a žehlila, jak víte tak jistě, že na videu nejsem ?

20.4.2018 11:03

dohlib napsal(a):
Stačilo se dívat, vnímat a být nestranný a pak člověk pochopil. Já tam byl 2x a nikdo veterináře nehledal. Asi byli tehdy jiní lidé nebo psi...nebo jiná doba...Pár typů lidí "já vím vše nejlépe" se vždy našlo, ale byli v menšině.
Pro orionka : Když jste tak obrátila a žehlila, jak víte tak jistě, že na videu nejsem ?

Neobrátila jsem, nežehlila, jestli jste na videu nevím - už jsem to jednou psala. Jste mi absolutně šumák a neznám vás ( pokud nejste sám V.D., který si tu dělá reklamu ).

20.4.2018 11:07
dohlib

XXX.XXX.25.96

Neobrátila jsem, nežehlila, jestli jste na videu nevím - už jsem to jednou psala. Jste mi absolutně šumák a neznám vás ( pokud nejste sám V.D., který si tu dělá reklamu ).

Haha, reklamu ?!. Pokud tak znáte pana Dostála, tak jistě víte, že nemá moc v oblibě křížence, která já mám. Ale choval se k nim korektně. Je vidět, že pro Vás jsem zde trnem v oku, neboli mám jiné zkušenosti nebo názor, tak je třeba mne vyštípat...

20.4.2018 11:16

dohlib: Vaši psi předchozí i současní jsou canisterapeuté. Zajímá mě, jestli pan výcvikář umí poradit teoreticky nebo prakticky ukázat, co dělat s problémem.
Například ta lajka nebo co to je, chodí okolo a šikanuje psy.
Byl tam někdo, kdo chtěl nějaký problém odstranit ?

20.4.2018 11:25
dohlib

XXX.XXX.25.96

dohlib: Vaši psi předchozí i současní jsou canisterapeuté. Zajímá mě, jestli pan výcvikář umí poradit teoreticky nebo prakticky ukázat, co dělat s problémem.
Například ta lajka nebo co to je, chodí okolo a šikanuje psy.
Byl tam někdo, kdo chtěl nějaký problém odstranit ?

Já bych řekl, že pan Dostál spíše psy vychovává než cvičí, takže termín "výcvikář" mi k němu trochu nesedí. Ano, bylo tam chození se psy u nohy, ať již na vodítku, či navolno, přivolání, odložení, sedni, lehni. Ale to jen jako doplněk toho, že hlavní je se naučit, jak být pro svého psa majákem a vůdcem, ne majitelem či chůvou, ale někoho, koho pes respektuje jako autoritu, což se nedá psovi nařídit. Nezajímavější bylo, když jsme byli v kruhu, ať někdo zkusí zabránit tomu, aby pes přišel na přivolání ke svému pánovi (ne silou, ne přehrazením cesty, rozpažením atp.). jedné účastnici z Olomouce se to povedlo. Také se jednou rozdávaly certifikáty psí školy Falco, byli jsme menšinou, co je dostali.

20.4.2018 11:29

dohlib napsal(a):
Já bych řekl, že pan Dostál spíše psy vychovává než cvičí, takže termín "výcvikář" mi k němu trochu nesedí. Ano, bylo tam chození se psy u nohy, ať již na vodítku, či navolno, přivolání, odložení, sedni, lehni. Ale to jen jako doplněk toho, že hlavní je se naučit, jak být pro svého psa majákem a vůdcem, ne majitelem či chůvou, ale někoho, koho pes respektuje jako autoritu, což se nedá psovi nařídit. Nezajímavější bylo, když jsme byli v kruhu, ať někdo zkusí zabránit tomu, aby pes přišel na přivolání ke svému pánovi (ne silou, ne přehrazením cesty, rozpažením atp.). jedné účastnici z Olomouce se to povedlo. Také se jednou rozdávaly certifikáty psí školy Falco, byli jsme menšinou, co je dostali.

jak se jí to povedlo ?
si to nějak neumím představit.. buď je pes nejistý a proto půjde tam, kde člověk nestojí jak kůl (nebo tamto) ale sedí
nebo prostě neumí přijít
když si sednu, přijde za mnou i ten pes, kterému to telepaticky neříkám
ne, legrace
s mým psem mi tento pán stejně nepomůže, máme vyblokované sociální chování nebo co a nemáme mimiku a žádné varovné signály
a tomu říká komunikace se psem ? nevidět zvedlé chlupy na krku a uši dozadu ?
mějte hezký víkend.

20.4.2018 11:37
scylla

XXX.XXX.150.32

dohlib napsal(a):

No a alfa a vůdce a tyhle "funkce" se projevují tím, že nechají svého psa šikanovat od nevychovaného zmetka a nechá ostatní lidi, aby si na psech zkušeli svou "dominanci" přehrazováním cesty a podobně a psa, který na tento způsob myšlení a chování není cíleně připravován, v tom nechá... výborně, příští týden jdu na konzultaci psa, který k němu nedávno chodil, tak aspoň budu vědět, kde je podstata problému.

20.4.2018 11:52

dohlib napsal(a):

..a můžu se zeptat k čemu bylo dobré bránit přijít psovi k majiteli na přivolání...

20.4.2018 11:56

..a můžu se zeptat k čemu bylo dobré bránit přijít psovi k majiteli na přivolání...

Předbíhám : Ale já jsem to pochopila tak, že když někdo dokáže, že k němu cizí pes přijde, místo aby přišel k majiteli, který ho přivolává - tak je to ten správný alfa vůdce, který má nadání od Boha - a to byla ta paní z Olomouce. Ale možná, že se pletu. Třeba nám to dohlib vysvětlí.

20.4.2018 12:08

Předbíhám : Ale já jsem to pochopila tak, že když někdo dokáže, že k němu cizí pes přijde, místo aby přišel k majiteli, který ho přivolává - tak je to ten správný alfa vůdce, který má nadání od Boha - a to byla ta paní z Olomouce. Ale možná, že se pletu. Třeba nám to dohlib vysvětlí.

...aha...

20.4.2018 12:27
dohlib

XXX.XXX.25.96

Věřil jsem, že to pochopíte. Hlavní účel není zabránit majiteli, aby psa k sobě přivolal, ale umět ovládat i jiné psy obecně. Když potkáte venku cizího psa, nebo na Vás zuřivě štěká za plotem, je třeba jej zklidnit, když ne ovládnout. Křičet na něj nepomůže, když Vás honí, neutečete mu.

Musíte mít autoritu v sobě, abyste to částečně dokázali. Obdobně takto můžete ovládnout psy, kteří se chtějí prát nebo perou, pardon, opravuji, správně je, že soupeří o hierarchickou pozici ve smečce.

Přivolání není klasický cvičákovský cvik, jako sedni ledni vstaň, ale je to o vztahu a výchově, a zda-li ten pes ke mně má motivaci přijít (ne ze strachu). A proto se na soustředění kladl důraz, jak psy ovládat ne fyzicky nebo křikem, ale svým klidem a autoritou. Pes ke svému pánovi se skoro vždy dostal, oběhl osobu, která se snažila jej na chvíli zastavit, takže to nebylo žádné odnaučování přivolání, aby pes nešel ke svému pánovi. Sloužilo to za prvé k tomu, aby majitel zvládl přivolání za ztížených podmínek, a za druhé k vyzkoušení schopností dobrovolníka zastavit jiného psa. No a také záleželo samozřejmě na vztahu psovod-pes, zda za ním pes jde rád a má jej jako svého vůdce, a ne proto, že musí či z jiných příčin.

Nečekám, že se mnou budete souhlasit, píši jen svůj názor a své zkušenosti, nehraji si na odborníka a hádat se zde nehodlám. Co jsem napsal, mám ze své hlavy a nejsem nikým ovlivňován. Za svá pejskařská léta jsem se naučil jedno - důvěřuj, ale prověřuj. Proto jsem také třeba nenechal kastrovat a zvětšenou prostatu neřešil nevratným způsobem a i veterinářka koukala, že to jde i jinak.

20.4.2018 12:37
dohlib

XXX.XXX.25.96

Paní nebo slečna z Olomouce mohla mít v sobě něco od boha, že dokázala zastavit psa jinak než mechanicky či silou. Ale taky záleželo na tom, jakého psa zrovna zastavovala a jaký ten pes měl majitele respektive nejpřesněji řečeno je to hlavně o vztahu psovod-pes.

Pokud by někdo měl dobře budovaný vztah, psa by snad nezastavil nikdo, pokud ten pes žije vedle člověka a ne s ním, zastaví ho každý, kdo má v sobě trochu autority a umí číst v psí duši a dorozumívat se hlavně pro psy srozumitelnými signály a komunikovat s nimi po psím.

Nemohu posoudit nyní všechny faktory, ale dostala od pana Dostála pochvalu. Takže vždy není nebo nebyl tak špatný, jak zde většinou píšete.

20.4.2018 12:40
scylla

XXX.XXX.150.32

dohlib napsal(a):
Věřil jsem, že to pochopíte. Hlavní účel není zabránit majiteli, aby psa k sobě přivolal, ale umět ovládat i jiné psy obecně. Když potkáte venku cizího psa, nebo na Vás zuřivě štěká za plotem, je třeba jej zklidnit, když ne ovládnout. Křičet na něj nepomůže, když Vás honí, neutečete mu.

Musíte mít autoritu v sobě, abyste to částečně dokázali. Obdobně takto můžete ovládnout psy, kteří se chtějí prát nebo perou, pardon, opravuji, správně je, že soupeří o hierarchickou pozici ve smečce.

Přivolání není klasický cvičákovský cvik, jako sedni ledni vstaň, ale je to o vztahu a výchově, a zda-li ten pes ke mně má motivaci přijít (ne ze strachu). A proto se na soustředění kladl důraz, jak psy ovládat ne fyzicky nebo křikem, ale svým klidem a autoritou. Pes ke svému pánovi se skoro vždy dostal, oběhl osobu, která se snažila jej na chvíli zastavit, takže to nebylo žádné odnaučování přivolání, aby pes nešel ke svému pánovi. Sloužilo to za prvé k tomu, aby majitel zvládl přivolání za ztížených podmínek, a za druhé k vyzkoušení schopností dobrovolníka zastavit jiného psa. No a také záleželo samozřejmě na vztahu psovod-pes, zda za ním pes jde rád a má jej jako svého vůdce, a ne proto, že musí či z jiných příčin.

Nečekám, že se mnou budete souhlasit, píši jen svůj názor a své zkušenosti, nehraji si na odborníka a hádat se zde nehodlám. Co jsem napsal, mám ze své hlavy a nejsem nikým ovlivňován. Za svá pejskařská léta jsem se naučil jedno - důvěřuj, ale prověřuj. Proto jsem také třeba nenechal kastrovat a zvětšenou prostatu neřešil nevratným způsobem a i veterinářka koukala, že to jde i jinak.

Jenže se z toho vytratil ten nejzákladnější základ - můžete se nosit jako pětka do záložny a učit se mít autoritu, ale je vám to pendrek platné, pokud neumíte dobře číst psy jako takové a používat řeč těla, která je k tomu, abyste se domluvili i s cizím psem, naprosto nezbytná. A pokud se psi už rvou, budete tam muset strčit ruce, na to vám nějaká naučená autorita určitě fungovat nebude.
To, co popisujete, mi připadá dost přitažené za vlasy. Přivolání je hlavně o vztahu, to jediné bych vzala.

20.4.2018 12:42

..."Pes ke svému pánovi se skoro vždy dostal, oběhl osobu, která se snažila jej na chvíli zastavit, takže to nebylo žádné odnaučování přivolání, aby pes nešel ke svému pánovi"...
1/Nejsem si jistá, ale kdyby se mé feně postavil při přivolání někdo do cesty, poprvé by ho oběhla a když by viděla, že si dotyčný trvá na svém - zastavila by ona jeho.
2/Když má mít pes ke svému pánu důvěru, neměl by ho ten nechat dělat loutku někomu jinému.
Takže když pán přivolává a někdo se staví psu do cesty, měl by pán zakročit.
... "skoro vždy dostal",...
Co se stalo, když se k pánovi nedostal? Vzala si ho ta šikovná paní z Olomouce?
..."soupeří o hierarchickou pozici ve smečce"...
Většinou se perou psi, kteří se náhodně potkají na procházce, když je jeden magor, žádnou smečku tam nemají...a často se před tím nikdy neviděli a následně neuvidí...
Nebo když mou fenu na procházce napadne jiná, znamená to, že chce k nám do smečky a šéfovat?

20.4.2018 12:50

dohlib napsal(a):
Paní nebo slečna z Olomouce mohla mít v sobě něco od boha, že dokázala zastavit psa jinak než mechanicky či silou. Ale taky záleželo na tom, jakého psa zrovna zastavovala a jaký ten pes měl majitele respektive nejpřesněji řečeno je to hlavně o vztahu psovod-pes.

Pokud by někdo měl dobře budovaný vztah, psa by snad nezastavil nikdo, pokud ten pes žije vedle člověka a ne s ním, zastaví ho každý, kdo má v sobě trochu autority a umí číst v psí duši a dorozumívat se hlavně pro psy srozumitelnými signály a komunikovat s nimi po psím.

Nemohu posoudit nyní všechny faktory, ale dostala od pana Dostála pochvalu. Takže vždy není nebo nebyl tak špatný, jak zde většinou píšete.

A nebo ta paní z Olomouce mohla mít v kapse kus salámu. Na leckterého pamlskovacího psa by to mohlo fungovat smajlík

20.4.2018 12:50
dohlib

XXX.XXX.25.96

scylla napsal(a):
Jenže se z toho vytratil ten nejzákladnější základ - můžete se nosit jako pětka do záložny a učit se mít autoritu, ale je vám to pendrek platné, pokud neumíte dobře číst psy jako takové a používat řeč těla, která je k tomu, abyste se domluvili i s cizím psem, naprosto nezbytná. A pokud se psi už rvou, budete tam muset strčit ruce, na to vám nějaká naučená autorita určitě fungovat nebude.
To, co popisujete, mi připadá dost přitažené za vlasy. Přivolání je hlavně o vztahu, to jediné bych vzala.

Pokud se psi perou, ruce tam strkat je to nejhorší, co můžete udělat, protože přijdete k úrazu a zranění. V zárodku se mi párkrát podařilo psu odvolat, ale zakouslí psi již bylo těžší. Pokud to neumím a nedokážu, je třeba zakouslého psa mírně přidusit, ať se pustí, ať zranění nejí větší.

Nicméně jsem byl svědkem, jak toto pan Dostál vyřešil tzv. bezkontaktně-aniž by na psy sáhl.
Toto jsem neviděl sám, ale není každý jako já, aby se pouštěl do zbytečných diskusí. Kdo chce, pochopí, kdo nechce, nepochopí a bude dál hledat systémem "to určitě nejde" neboli "věčný kverulant"

Máte pravdu v tom, že toto se nedá naučit jako ve škole, a pokud tohle budete jen hrát a nebude to ve Vás, pes to pozná a sebelepší herectví Vám nepomůže.

20.4.2018 12:52

dohlib napsal(a):

..no na mně je to nějak tak složitý...své psy i feny jsem nikdy nekastrovala, přivolání jsme budovali od přinesení štěněte domů, a vzhledem k tomu, že mně psi vždy a všude doprovázeli, tak prostě to přivolání se trénovalo v jakékoli situaci, kdekoli a za jakéhokoli počasí tak nějak přirozeně...psů řvoucích za plotem jsem si nikdy nevšímala a ani mí psi a venku jsem od mala otravovala všechny psy spíš já, takže jsem také nikdy žádný problém neměla...ale nejsem žádný odborník a na všechnu jdu tak nějak selským rozumem...no a máme kousek od domu bezvadnou psí louku oplocenou a tak tam se to trénuje jedna radost s to velkou výsadou, že pokud tam přijde někdo s nevychovaným peroucím se psem, je slušně odejit a navíc je ta louka natolik velká, že tam na jednom konci jsou malí psi, štěňata a psi si až ne tak jisti a na druhé straně pak smečka velkých psů jejich hry jsou trochu divočejší...občas se i promícháme, nikdy nedošlo k tomu aby se letělo šít na veterinu...

20.4.2018 12:56
dohlib

XXX.XXX.25.96

Ach jo, tady zřejmě někdo nechápe, že tomu psovi nechtěl nikdo ublížit, jen se ho pokusit zastavit, a pes měl možnost a dost místa jiného obejít.
Pán měl zakročit asi dle orionky tak, že slečnu či paní z Olomouce bacit pantokem po hlavě nebo ji zakousnout, aby proklestil svému hafíkovi cestu ? smajlík

20.4.2018 13:00
dohlib

XXX.XXX.25.96

Jen chci dodat, že zkoušet přivolání jen v ideálních podmínkách (sám psovod s kusem salámu a pes) nebylo účelem tohoto soustředění...

20.4.2018 13:05

dohlib napsal(a):

Ach jo, tady zřejmě někdo nechápe, že tomu psovi nechtěl nikdo ublížit, jen se ho pokusit zastavit, a pes měl možnost a dost místa jiného obejít.
Pán měl zakročit asi dle orionky tak, že slečnu či paní z Olomouce bacit pantokem po hlavě nebo ji zakousnout, aby proklestil svému hafíkovi cestu ? smajlík

...když se psovi někdo staví do cesty, tak ho pes obejde...můj logický úsudek...

20.4.2018 13:17
dohlib

XXX.XXX.25.96

...když se psovi někdo staví do cesty, tak ho pes obejde...můj logický úsudek...

Ano, většinou to tak je. Ale najdou se jedinci, kteří dokáží psa zastavit (i bez kusu salámu, samozřejmě smajlík

20.4.2018 13:20

dohlib napsal(a):
Ano, většinou to tak je. Ale najdou se jedinci, kteří dokáží psa zastavit (i bez kusu salámu, samozřejmě smajlík

Ikdyž tohle všechno mám, nebudu si na ostatních psech honit triko. Používám je, když se schyluje ke rvačce.

20.4.2018 13:28

dohlib napsal(a):

...a proč bych vlastně měla psa pro mně cizího zastavovat...

20.4.2018 13:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

...a proč bych vlastně měla psa pro mně cizího zastavovat...

To v případě, že by chtěl napadnout vašeho psa. Když ho umíte zastavit, váš pes bude v bezpečí.
Alespoň tak jsem to pochopila.

20.4.2018 13:37

sisi58 napsal(a):
To v případě, že by chtěl napadnout vašeho psa. Když ho umíte zastavit, váš pes bude v bezpečí.
Alespoň tak jsem to pochopila.

..chce to spíš předvídat a vyhýbat se takovým situacím...no pro mně je pořád nejlepší školou ulice, pole, les, parta pejskařů a ne tyhle akce...ale to je na každém jak to má...

20.4.2018 14:02
dohlib

XXX.XXX.25.96

u-Žofka napsal(a):
Tak... přihlásit se na IFaunu, vytáhnout tři prastaré diskuze a přidat tam 3x stejný příspěvek, to už chce jistou dávku nadšení pro věc.

Bohužel moc nerozumím, jak mohl Šedy ochránit vašeho jezevčíka před velkým ovčákem Arnym, když sám (sama) píšete, jaká to tam byla selanka a jak žádný pes jinému neubližoval. (?)

Soustředění, které se dělá pro psy, co mají problémy s lidmi, ale ne pro ty lidi, co mají problémy se psy... no to zní báječně!
Nemůžete to upřesnit?
Jak takové soustředění probíhá?

No jen mne zarazila skutečnost, že se na netu skoro všude pořádá hon na čarodějnice, respektive na psiskolafalco.cz a na pana Dostála. Tak jsem se chtěl podělit o vlastní zkušenosti. Ale vidím, že nemá cenu se do toho nadále pouštět, ať se snažím příspěvkům věřit, ale Šedýska jako nějakou "bestii", co chodí do chatek rovnat krvavě psy, co se nepodřídí, vidět nemohu. Sám náš malý Fox by byl pak jeho trofej. On jej navíc ještě ochránil před větším i silnějším psem NO (jen dominantními signály a ne silou ani fyzicky), se kterým jsme dokonce spali v chatce. Normálně by cizího psa domů Fox nepustil. Těžko se vysvětluje něco někomu, kdo tam nebyl. Samozřejmě ze 35 psů navolno někteří zkoušeli na jiné své dominantní chování. Ale Šedýsek nebo Dostál to zdárně vše urovnali včas bez následků. Jinde by se Ti psi, co se neznají zcela jistě servali, ale tam ne.

Víc Vám psát nebudu, ať bych napsal cokoli, pořád budete slušně řečeno nevěřící. Člověk si problémy se psy vytváří kolikrát sám, přitom nejsou. To znamená, že psi, kteří se jako lidé nemohou sami rozhodnout, kde a s kým budou žít, mají s lidmi větší problémy než jak je to opačně. Kolikrát člověk preferuje vlastní pohodlí a soužití se psem jde stranou.

Ať napíši cokoli, stejně mi nebudete věřit a budete neustále hledat něco, co by se dalo napadnout či mne zahnat do kouta. A jak soustředění probíhá, jsem částečně již popsal v jiných příspěvcích. Pro další informace si prosím napište přímo ke zdroji na psiskolafalco.cz. Děkuji za pochopení.

20.4.2018 14:19
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

dohlib napsal(a):
No jen mne zarazila skutečnost, že se na netu skoro všude pořádá hon na čarodějnice, respektive na psiskolafalco.cz a na pana Dostála. Tak jsem se chtěl podělit o vlastní zkušenosti. Ale vidím, že nemá cenu se do toho nadále pouštět, ať se snažím příspěvkům věřit, ale Šedýska jako nějakou "bestii", co chodí do chatek rovnat krvavě psy, co se nepodřídí, vidět nemohu. Sám náš malý Fox by byl pak jeho trofej. On jej navíc ještě ochránil před větším i silnějším psem NO (jen dominantními signály a ne silou ani fyzicky), se kterým jsme dokonce spali v chatce. Normálně by cizího psa domů Fox nepustil. Těžko se vysvětluje něco někomu, kdo tam nebyl. Samozřejmě ze 35 psů navolno někteří zkoušeli na jiné své dominantní chování. Ale Šedýsek nebo Dostál to zdárně vše urovnali včas bez následků. Jinde by se Ti psi, co se neznají zcela jistě servali, ale tam ne.

Víc Vám psát nebudu, ať bych napsal cokoli, pořád budete slušně řečeno nevěřící. Člověk si problémy se psy vytváří kolikrát sám, přitom nejsou. To znamená, že psi, kteří se jako lidé nemohou sami rozhodnout, kde a s kým budou žít, mají s lidmi větší problémy než jak je to opačně. Kolikrát člověk preferuje vlastní pohodlí a soužití se psem jde stranou.

Ať napíši cokoli, stejně mi nebudete věřit a budete neustále hledat něco, co by se dalo napadnout či mne zahnat do kouta. A jak soustředění probíhá, jsem částečně již popsal v jiných příspěvcích. Pro další informace si prosím napište přímo ke zdroji na psiskolafalco.cz. Děkuji za pochopení.

Ono stačí jen to, že sem přijdete, zaregistrujete se, najdete 4,6 a 10 let staré vlákna a začnete tapetovat.

Víc už není třeba psát, tím je řečeno všechno.

A k tomu ty infantilní smajlíky

20.4.2018 14:29
dohlib

XXX.XXX.25.96

Dobře, jak si přejete, myslel jsem že je to diskuse ifauna.cz, a ne klub antifalco.cz.
Komunikuji se spoustou lidí, ale s tímto jsem se ještě nesetkal.
Ano, můžete mne kamenovat, pálil jsem Rudé právo i komunistický manifest atd., cokoli si o mne vymyslíte bude asi ravda a když už nebude co, tak budete pokládat otázky typu
"proč má moucha křidýlka" nebo "proč má dům střechu". A omlouvám se, že jsou použil Vaše ikonky.

20.4.2018 14:34

dohlib napsal(a):
Dobře, jak si přejete, myslel jsem že je to diskuse ifauna.cz, a ne klub antifalco.cz.
Ano, můžete mne kamenovat, pálil jsem Rudé právo i komunistický manifest atd., cokoli si o mne vymyslíte bude asi ravda a když už nebude co, tak budete pokládat otázky typu
"proč má moucha křidýlka" nebo "proč má dům střechu". A omlouvám se, že jsou použil Vaše ikonky.

..proč sem proboha taháte pálení Rudého práva a komunistický manifest...

20.4.2018 15:24
scylla

XXX.XXX.150.32

dohlib napsal(a):
Pokud se psi perou, ruce tam strkat je to nejhorší, co můžete udělat, protože přijdete k úrazu a zranění. V zárodku se mi párkrát podařilo psu odvolat, ale zakouslí psi již bylo těžší. Pokud to neumím a nedokážu, je třeba zakouslého psa mírně přidusit, ať se pustí, ať zranění nejí větší.

Nicméně jsem byl svědkem, jak toto pan Dostál vyřešil tzv. bezkontaktně-aniž by na psy sáhl.
Toto jsem neviděl sám, ale není každý jako já, aby se pouštěl do zbytečných diskusí. Kdo chce, pochopí, kdo nechce, nepochopí a bude dál hledat systémem "to určitě nejde" neboli "věčný kverulant"

Máte pravdu v tom, že toto se nedá naučit jako ve škole, a pokud tohle budete jen hrát a nebude to ve Vás, pes to pozná a sebelepší herectví Vám nepomůže.

Rozebírala sem dost psích sporů a když víte trošku, kudy do toho, nemusí se vám nic stát. Přece nenecháte svého psa sežrat. Panu Dostálovi se hodně nelíbilo, když jsem mu Šedyho podala skoro vzduchem, když mi napadl štěně.

20.4.2018 15:25
scylla

XXX.XXX.150.32

dohlib napsal(a):

Vy máte svůj názor, mnoho lidí tady má jiný, každý má svůj něčím podložený, argumentujete jako babiš.

20.4.2018 15:26
scylla

XXX.XXX.150.32

dohlib napsal(a):

To jste opravdu posílil svou pozici u vašeho psa, když ho musel chránit Šedýsek, jen co e pravda.

20.4.2018 15:27
scylla

XXX.XXX.150.32

dohlib napsal(a):

To snad není možné....

20.4.2018 15:28

dohlib napsal(a):

a tak se nezlobte, to je tradice, víte smajlík proškolit nově příchozí smajlík
mě jen zajímalo, jestli by mě naučil, jak konkrétně, ať mi pes neřve po ostatních a nechce je sníst
protože poradna a tady a jinde lidé říkají, že konkrétní řešení nemá, tak jsem se chtěla zeptat Vás, jste tam byla 2x.

20.4.2018 15:43

a tak se nezlobte, to je tradice, víte smajlík proškolit nově příchozí smajlík
mě jen zajímalo, jestli by mě naučil, jak konkrétně, ať mi pes neřve po ostatních a nechce je sníst
protože poradna a tady a jinde lidé říkají, že konkrétní řešení nemá, tak jsem se chtěla zeptat Vás, jste tam byla 2x.

1/ dohlib je mužský ( podle svého vyjádření ) - byl 2x
2/ když on sem vpadl s kontroverzně (4,6,10) s takovým kontroverzním tématem.
3/ Šedýsek už by to vašemu psu nevysvětlil - není, jestli teď dělá šéfa smečky pyreneják - radši snad né ( to vysvětlování ).
4/ už se do toho přestávám plést.

20.4.2018 15:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

dohlib napsal(a):

Nenechte se Broučkem vyvést z míry. On se takto infantilně baví.

20.4.2018 21:05
Šarina

XXX.XXX.231.146

Dohlig:" Ale vidím, že nemá cenu se do toho nadále pouštět, ať se snažím příspěvkům věřit, ale Šedýska jako nějakou "bestii", co chodí do chatek rovnat krvavě psy, co se nepodřídí, vidět nemohu. Sám náš malý Fox by byl pak jeho trofej. On jej navíc ještě ochránil před větším i silnějším psem NO (jen dominantními signály a ne silou ani fyzicky), se kterým jsme dokonce spali v chatce. !
Jako.. fakt vás ubytovali do nějaké chatky dohromady s úplně cizím NO, který na vaše malé psy dělal ramena (= eufemismus) a vy jste se spoléhali na cizího psa (=Šedýska), aby občas "zašel" a udělal pořádek? To všechno za ty peníze, které tady někdy proběhly?
Za tohle jste byli ochotni platit?
Nezlobte se, ale připadáte mi jak z jiné planety.

20.4.2018 21:24
conie

XXX.XXX.206.202

Tak škoda, že se jaksi nenajde nikdo, kdo by se postavil mezi mě a moje pastevce při přivolání! Asi by ho rychle takové nápady opustily.

20.4.2018 21:36

conie napsal(a):
Tak škoda, že se jaksi nenajde nikdo, kdo by se postavil mezi mě a moje pastevce při přivolání! Asi by ho rychle takové nápady opustily.

Vás by taky V.D. na kurz nevzal. Nic si z toho nedělejte, mě taky ne smajlík. Jen mám obavu, že mi jednou dá na budku, on totiž ví, o koho se jedná a sem tam se vídáme, tedy míjíme, jako že se nevidíme.

21.4.2018 06:57

conie napsal(a):

...zkuste k Dostálovi, tam by se určitě našel někdo možná že i samotný pan Dostál

21.4.2018 13:04
dohlib

XXX.XXX.70.126

scylla napsal(a):
To jste opravdu posílil svou pozici u vašeho psa, když ho musel chránit Šedýsek, jen co e pravda.

Mého psa chráním vždy já, akorát mne potěšilo, že v jednom případě, ne pořád, to udělal přede mnou Šedy. Kdyby bezkontaktně nezasáhl Šedy, zasáhl bych já. Nevíte, jak to bylo, a soudíte a vyvozujete nesmyslnosti, obdobně jako někteří ostatní. Je vidět, že jste typ, co bude hledat chyby a problémy tam, kde nejsou.

21.4.2018 13:49
scylla

XXX.XXX.150.32

dohlib napsal(a):
Mého psa chráním vždy já, akorát mne potěšilo, že v jednom případě, ne pořád, to udělal přede mnou Šedy. Kdyby bezkontaktně nezasáhl Šedy, zasáhl bych já. Nevíte, jak to bylo, a soudíte a vyvozujete nesmyslnosti, obdobně jako někteří ostatní. Je vidět, že jste typ, co bude hledat chyby a problémy tam, kde nejsou.

Já toho psa držela před lety pod krkem, takže vím, že tam ty problémy byly a ne malé.

21.4.2018 21:38
conie

XXX.XXX.206.202

...zkuste k Dostálovi, tam by se určitě našel někdo možná že i samotný pan Dostál

Ideální, možná by se pak dával dohromady tak dlouho, že by vynechal pár výcvikových soustředění (ku prospěchu přihlášených nešťastníků)

21.4.2018 21:48

conie napsal(a):
Ideální, možná by se pak dával dohromady tak dlouho, že by vynechal pár výcvikových soustředění (ku prospěchu přihlášených nešťastníků)

21.4.2018 23:24
conie

XXX.XXX.206.202

Je to neštěstí, že se dnes kdokoliv může vydávat za zkušeného výcvikáře. Jasně, každý by si měl vše prověřit, ale... Sama jsem ve školičkách opakovaně napravovala následky působení "rádobyvýcvikářů" - většinou věkový průměr 18 - "všechno znám, všude jsem byla(a), vše umím" - následky se pak odstraňovaly daleko hůř, než kdyby se se vše nacvičovalo rovnou. Jork, jezevčík a podobní kříženci - legrace, bull plemena a jejich kříženci - docela prů...rová záležitost vzhledem k ostatním psům.

21.4.2018 23:48

conie napsal(a):
Je to neštěstí, že se dnes kdokoliv může vydávat za zkušeného výcvikáře. Jasně, každý by si měl vše prověřit, ale... Sama jsem ve školičkách opakovaně napravovala následky působení "rádobyvýcvikářů" - většinou věkový průměr 18 - "všechno znám, všude jsem byla(a), vše umím" - následky se pak odstraňovaly daleko hůř, než kdyby se se vše nacvičovalo rovnou. Jork, jezevčík a podobní kříženci - legrace, bull plemena a jejich kříženci - docela prů...rová záležitost vzhledem k ostatním psům.

Conie, můžete být konkrétnější? Zajímalo by mě, co je tam ty "18" učili a jak. Díky.

22.4.2018 00:02
dohlib

XXX.XXX.70.126

conie napsal(a):

Otázka je, kdo se může pokládat za výcvikáře neboli instruktora výcviku. Buďto to má v členském průkaze třeba ČKS zapsáno, že tyto zkoušky udělal, nebo odjinud...Hlavně by se měl alespoň prokázat, že něco má. Dnes na cvičáku třeba ustanoví výcvikáře sami. A výcvikář ani dle tohoto slova nemusí být odborník na výchovu a etologii psa, abychom se drželi tématu. Protože výchova a výcvik spolu souvisí, nejde jen o výcvik, ale i o výchovu.

22.4.2018 00:09

dohlib napsal(a):
Otázka je, kdo se může pokládat za výcvikáře neboli instruktora výcviku. Buďto to má v členském průkaze třeba ČKS zapsáno, že tyto zkoušky udělal, nebo odjinud...Hlavně by se měl alespoň prokázat, že něco má. Dnes na cvičáku třeba ustanoví výcvikáře sami. A výcvikář ani dle tohoto slova nemusí být odborník na výchovu a etologii psa, abychom se drželi tématu. Protože výchova a výcvik spolu souvisí, nejde jen o výcvik, ale i o výchovu.

A kolik, dle Vás, by měl mít výcvikář udělaných zkoušek a jakých?

22.4.2018 00:41
dohlib

XXX.XXX.70.126

Dle mého osobního názoru vůbec nezáleží, kolik a jaké má zkoušky, ale jak umí nejen se svým psem pracovat. A každý pes je jiný a neplatí na něj vše, co na jiného. Důležité je také, aby uměl alespoň poradit a zjistit a řešit příčinu problému, ne až korigovat důsledky. Stejně je všechno odvislé od spolupráce psovoda a psa. Hlavní je mít zvládnutou výchovu, a pak se při výcviku lépe pracuje, je to o vztahu člověk-pes. Před lety byly zkoušky na instruktora výcviku ČKS, kromě znalostí teorie nechtěli po mně nic předvést z praxe a nebyly ani žádné podmínky mít se svým psem složeny nějaké zkoušky (třeba i základní poslušnostní). To má ale zase druhou stranu mince - kdyby byly zkoušky na výcvikáře přísné, bylo by jich asi hodně málo. I tak dnes si každý cvičák vybírá své lidi na výcvik sám, a bez nějakých zkoušek.

22.4.2018 06:18

dohlib napsal(a):
Dle mého osobního názoru vůbec nezáleží, kolik a jaké má zkoušky, ale jak umí nejen se svým psem pracovat. A každý pes je jiný a neplatí na něj vše, co na jiného. Důležité je také, aby uměl alespoň poradit a zjistit a řešit příčinu problému, ne až korigovat důsledky. Stejně je všechno odvislé od spolupráce psovoda a psa. Hlavní je mít zvládnutou výchovu, a pak se při výcviku lépe pracuje, je to o vztahu člověk-pes. Před lety byly zkoušky na instruktora výcviku ČKS, kromě znalostí teorie nechtěli po mně nic předvést z praxe a nebyly ani žádné podmínky mít se svým psem složeny nějaké zkoušky (třeba i základní poslušnostní). To má ale zase druhou stranu mince - kdyby byly zkoušky na výcvikáře přísné, bylo by jich asi hodně málo. I tak dnes si každý cvičák vybírá své lidi na výcvik sám, a bez nějakých zkoušek.

...a jaké tedy máte vy zkoušky, s jakými psy a za kolik let...

22.4.2018 07:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Řekla bych, že alespoň ty základní, aby věděl, o čem mluví.
Stjné u koní. Kdejaká pipina trénuje začátečníky a sama je u koní i s cestou třeba jen rok. Ale to, co umí, umí prodat.

22.4.2018 08:54
dohlib

XXX.XXX.70.126

Zkoušek různých může mít člověk spoustu. Zprvu jsme dělali jen ty základní poslušnostní ZOP, ZZO, abychom měli slevu z poplatků. Pak jsem dělali agility, dopracovali jsme na SA2 s kříženci jezevčíků. Až byli starší, udělali jsme si canisterapeutické zkoušky. Kromě týmových zkoušek jsem udělal již zmiňovaného instruktora výcviku ČKS a rozhodčího canisterapie. A certifikátu psiskolafalco.cz si ale také cením. Nejsem typ sběratelů zkoušek, dělal jsem jen ty, co se potřebovaly k něčemu.

22.4.2018 09:46

dohlib napsal(a):

Naopak, velmi záleží, kolik jakých zkoušek a s jakými psy má daný "instruktor" složeny. Jak by mohl poradit, když nebude nic vědět? Pletete si cvičák s nějakým výchovným ústavem, na place se maká. To, jak píšete, že po Vás chtěli jen teorii svědčí o dost velkém úpadku úrovně dnešních "instruktorů" a cvičišť.
Právě proto je dnech tolik zkažených a nevycvičených psů, kvůli tomu, že "instruktorem" může být v podstatě každý. Smutné.

22.4.2018 09:48

sisi58 napsal(a):
Řekla bych, že alespoň ty základní, aby věděl, o čem mluví.
Stjné u koní. Kdejaká pipina trénuje začátečníky a sama je u koní i s cestou třeba jen rok. Ale to, co umí, umí prodat.

Minimálně ty základní a nejlépe se několika zástupci různých plemen

22.4.2018 09:50

dohlib napsal(a):
Zkoušek různých může mít člověk spoustu. Zprvu jsme dělali jen ty základní poslušnostní ZOP, ZZO, abychom měli slevu z poplatků. Pak jsem dělali agility, dopracovali jsme na SA2 s kříženci jezevčíků. Až byli starší, udělali jsme si canisterapeutické zkoušky. Kromě týmových zkoušek jsem udělal již zmiňovaného instruktora výcviku ČKS a rozhodčího canisterapie. A certifikátu psiskolafalco.cz si ale také cením. Nejsem typ sběratelů zkoušek, dělal jsem jen ty, co se potřebovaly k něčemu.

A Vy tedy někde někoho trénujete?

22.4.2018 10:02

ale tak hlavně je dost rozdíl mezi výcvikem=sportem a takovým řešením problémů...

22.4.2018 10:59

Zkouška ( zkoušky ), výsledky vypovídají o cvičiteli - vychovateli to, že se psem něco dokázal.
Nemusí to být zrovna sportovní výcvik ( vč. obran ), může to být agility, tanec, pasení...
Prostě "potvrzení", že dotyčný člověk je schopný svého psa k něčemu dovést a má nějaké výdledky. Když se vrátím k V.D. tak dokázal z nezvládnutého, ale kamarádského mladého psa (Šedy) vychovat dominantní agresivní bestii, která je naučená šikanovat ostatní psy, protože kdyby se nějaký ohradil "páneček" by udělal pořádek. Typický rozmazlený fracek ( i některé děti bývají takové ).

22.4.2018 11:03

V komentáři k videu V.D. říká, že vůdce smečky je neustále v pohybu, pořád všechno a všechny kontroluje...Nevím, nemohl by si vůdce smečky, který si je jistý, že je vůdce, lehnout ( třeba na vyvýšené místo ) a pozorovat, sledovat, zdřímnout...A zakročit opravdu v případě nutnosti a né se uštvat neustálým "dohlížením".

22.4.2018 11:17

stejně zvláštní, vybrat si jako výchovného psa takhle nervního jedince, navíc lovce.. no ne, na plemeni až tak nesejde, ale s mottem "neustále v pohybu" divné
normálně by majitel takového psíka měl přijít a svého svěřence usměrnit a ne ho v tom podporovat

o zkouškách to je, když má ten člověk učit "cvičení"
na trable žádnou zkoušku nepotřebuji.

22.4.2018 13:02
dohlib

XXX.XXX.70.126

To je pravda, je rozdíl dělat zkoušky s křížencem, jezevčíkem, beaglem, jack russelem atp., než třeba s fenkou NO, zlatým retrívrem... fenečky bývají poslušnější obecně.
Zase na druhou stranu se nehoním za spoustou zkoušek, navíc dnes už to jen tak nelze - bohužel díky legislativě - třeba povinné čipování, tetování. Co se mi nelíbí a nechtěl bych ani já, nedělám psovi. Když vím, že to pejsek nedělá z radostí, ale z donucení, nepouštím se do toho. Donutit někoho k něčemu dělají většinou sebestřední jedinci, co si chtějí hlavně honit své ego. Tím nemyslím nikoho ze zdejších diskutujících, ani pana Dostála, je to jen odpověď a můj názor.
Pokud chce mít dnes někdo spoustu akademických titulů, doktorátů, klidně ať je má - záleží to jen na něm. Ale v kynologii je třeba ke zkouškám pes, a nemám moc v lásce lidi, kteří když se jim pes nehodí a špatně se cvičí, hned se ho zbaví a pořídí si jiného za účelem co nejvíce zkoušek, cen, pohárů...tím opět nemyslím nikoho ze zdejší diskuse.

22.4.2018 13:06
saola

XXX.XXX.199.13

dohlib napsal(a):
To je pravda, je rozdíl dělat zkoušky s křížencem, jezevčíkem, beaglem, jack russelem atp., než třeba s fenkou NO, zlatým retrívrem... fenečky bývají poslušnější obecně.
Zase na druhou stranu se nehoním za spoustou zkoušek, navíc dnes už to jen tak nelze - bohužel díky legislativě - třeba povinné čipování, tetování. Co se mi nelíbí a nechtěl bych ani já, nedělám psovi. Když vím, že to pejsek nedělá z radostí, ale z donucení, nepouštím se do toho. Donutit někoho k něčemu dělají většinou sebestřední jedinci, co si chtějí hlavně honit své ego. Tím nemyslím nikoho ze zdejších diskutujících, ani pana Dostála, je to jen odpověď a můj názor.
Pokud chce mít dnes někdo spoustu akademických titulů, doktorátů, klidně ať je má - záleží to jen na něm. Ale v kynologii je třeba ke zkouškám pes, a nemám moc v lásce lidi, kteří když se jim pes nehodí a špatně se cvičí, hned se ho zbaví a pořídí si jiného za účelem co nejvíce zkoušek, cen, pohárů...tím opět nemyslím nikoho ze zdejší diskuse.

Kde je možné vás profesně vidět? Již tady ta otázka padla, ale odpověď nevidím, děkuji.

22.4.2018 13:22
dohlib

XXX.XXX.70.126

saola napsal(a):
Kde je možné vás profesně vidět? Již tady ta otázka padla, ale odpověď nevidím, děkuji.

Kdo z Vás ostatních zde odhaluje svou identitu ? Proč bych měl zrovna já ? Jsem na internetu veřejně, inteligentní člověk dle indicií mne najde, ale nevidím důvod, proč bych se měl někomu někde předvádět. Dělám vše zdarma ve svém volném čase, a nemíním poslouchat některá nesmyslná vyjádření a otázky co zde zazněly, co mají smysl jen jeden - podrývat toho, kdo se někomu znelíbí a dělat tím někomu radost. Psům tím tak nepomohu ani svým, ani cizím.
Dělám už raději jen to, co má smysl. Po špatných zkušenostech s některými lidmi se jen tak do něčeho nevrhám. Hafíci Vás také mohou občas někdy naštvat, ale nejsou schopni jako lidi cíleně podrážet. Děkuji za pochopení.
Obraťte se raději na ty, kteří zde mají nejlepší hodnocení příspěvků...no škoda, že zde nelze hodnotit i minusy. Nebojte, nebudu již využívat Vaše ikonky, když se to někomu nelíbí - dejte mu za to plus a zajděte si k němu na profesní výcvik.

22.4.2018 13:43
saola

XXX.XXX.199.13

Nepotřebuji vycvičit, pracuji na tom od dětství, a samozřejmě i okolí se přičinilo, jako u každého..
Jen mne zajímá, kde je možné vidět vaši práci jako instruktora výcviku, protože vaše prezentace zde je poměrně diskutabilní..
Pokud se ale svou činností chlubit nechcete, což respektuji, nevidím smysl ve vašich příspěvcích a vytažení roky staré diskuze na světlo chápu jen jako reklamu na Dostála. To mi přijde ubohé.
Toť vše.

22.4.2018 13:44

saola napsal(a):
Nepotřebuji vycvičit, pracuji na tom od dětství, a samozřejmě i okolí se přičinilo, jako u každého..
Jen mne zajímá, kde je možné vidět vaši práci jako instruktora výcviku, protože vaše prezentace zde je poměrně diskutabilní..
Pokud se ale svou činností chlubit nechcete, což respektuji, nevidím smysl ve vašich příspěvcích a vytažení roky staré diskuze na světlo chápu jen jako reklamu na Dostála. To mi přijde ubohé.
Toť vše.

Souhlas.

22.4.2018 14:03
dohlib

XXX.XXX.70.126

saola napsal(a):
Toť vše.

Žádnou reklamu na psiskolafalco.cz ani na pana Dostála nedělám, jen jsem vyjádřil mé zkušenosti a názory a jsem za to zde někdy pranýřován, místo aby se to bralo tak, že v minulosti se soustředění dařila (nevím jak dnes). Žádný pes není agresívní bestie, já vím, ve filmech je to populární, tak to někdo použije i v diskusi...Jak již jsem napsal, je s podivem, že se nikdo nad tím alespoň nezamyslí, že přeci není možné, aby to na soustředěních vypadalo doslova tak, jak popisujete, to by tam nikdo nejezdil, ani já ne. Ale sám vím, že někdy někdo v popisu klame, překrucuje, zde někdy přímo čiší nenávist, a to jde pak s korektním popisem stranou. Tohle opravdu není diskuse Viktor Dostál, ale spíše antifalco - vše je špatně, a když je někde něco dobře, je špatný autor nebo je to troll či reklama...myslete si co chcete. Na hodnocení např. restaurací jsou také pochvalné i kritické komentáře, ale málokde objevíte takový odpor k odlišnému názoru a zkušenostem, ať jsou jakékoli.
Na svou činnost mám internetové stránky i IČO, ale odrážet útoky či cílené nesmyslné otázky, které mají za účel jen to znechutit a očernit či někoho naštvat, opravdu nemám zájem. Snažím se občasné problémy řešit v několika krajích republiky a to mi bohatě stačí. Proto prosím promiňte, že zde odkaz nezveřejním.

22.4.2018 14:13

"Pokud se ale svou činností chlubit nechcete, což respektuji, nevidím smysl ve vašich příspěvcích a vytažení roky staré diskuze na světlo chápu jen jako reklamu na Dostála. To mi přijde ubohé."

a já pořád žiju v domnění, že tohle tady je DISKUZE, do které se může zapojit kdokoliv!
Si teda znovu přečtu zdejší pravidla, ale dost pochybuji, že by se tak změnila, že vylučují zapojení se dohliba či jiných do diskuze...

saola, rájka,...- a kde máte svou psovskoodbornou prezentaci, že si teda dovolujete zapojovat se...?!

22.4.2018 14:21
dohlib

XXX.XXX.70.126

"Pokud se ale svou činností chlubit nechcete, což respektuji, nevidím smysl ve vašich příspěvcích a vytažení roky staré diskuze na světlo chápu jen jako reklamu na Dostála. To mi přijde ubohé."

a já pořád žiju v domnění, že tohle tady je DISKUZE, do které se může zapojit kdokoliv!
Si teda znovu přečtu zdejší pravidla, ale dost pochybuji, že by se tak změnila, že vylučují zapojení se dohliba či jiných do diskuze...

saola, rájka,...- a kde máte svou psovskoodbornou prezentaci, že si teda dovolujete zapojovat se...?!

Jasně že kdokoli, ale je otázka, zda je diskuze a diskutující korektní...všichni jsou zde odborníci a mají všude vidět výsledky své profesní práce.

22.4.2018 14:35

22.4.2018 14:42
scylla

XXX.XXX.150.32

V komentáři k videu V.D. říká, že vůdce smečky je neustále v pohybu, pořád všechno a všechny kontroluje...Nevím, nemohl by si vůdce smečky, který si je jistý, že je vůdce, lehnout ( třeba na vyvýšené místo ) a pozorovat, sledovat, zdřímnout...A zakročit opravdu v případě nutnosti a né se uštvat neustálým "dohlížením".

Ten pán asi vůdce smečky neviděl. Měla jsem tu čest poznat tři takové psy - chovali se tak, jak vy říkáte - dávali pozor a v případě potřeby řešili většinou bez použití zubů nebo síly.

22.4.2018 14:54
saola

XXX.XXX.199.13

Jistě kdokoliv. Ale tím, že je to diskuze a ne chat, nejde o tlachání, nebo tedy nemělo by jít...
Čím konkrétně vás obohatily příspěvky dohlib? Dozvěděla jste se něco nového? Svou práci ukázat nechce, zdůrazňuje svou kvalifikaci a jinak kde nic tu nic...
I já přece na diskuzi dle vás mohu projevit názor

22.4.2018 15:01
dohlib

XXX.XXX.70.126

Jistě kdokoliv. Ale tím, že je to diskuze a ne chat, nejde o tlachání, nebo tedy nemělo by jít...
Čím konkrétně vás obohatily příspěvky dohlib? Dozvěděla jste se něco nového? Svou práci ukázat nechce, zdůrazňuje svou kvalifikaci a jinak kde nic tu nic...
I já přece na diskuzi dle vás mohu projevit názor

Já nic nezdůrazňuji, ptali jste se mne na to a pomalu mne zde chcete vyslýchat tak, abych snad prozradil i rodné číslo, či čísla karet a PIN. Já zde nechci nikoho obohacovat, jen jsem napsal svůj názor a své zkušenosti. Toť vše, a omlouvám se všem, komu jsem konkrétně neodpověděl na všechny otázky (dle mého názoru jsou pokládány jen účelově).

22.4.2018 16:42

"Čím konkrétně vás obohatily příspěvky dohlib? Dozvěděla jste se něco nového? Svou práci ukázat nechce, zdůrazňuje svou kvalifikaci a jinak kde nic tu nic..."

Dohlib napsal příspěvek o své zkušenosti s VD do tématu o VD! Jaký jiný příspěvek by už tady měl co dělat?! Na rozdíl od většiny následujících příspěvků, že...
A co už s tím má společného jeho jakákoliv práce?! A kde to on tady "zdůrazňuje" sebe coby výcvikáře? Odpovídal na otázky, tož to už je taky špatně?

Saola, a ty máš teda jaké zkoušky za jakou dobu, jaké kurzy, vzdělání, praktické zkušenosti... že tu tak reješ do jiného, ?

"Ale tím, že je to diskuze a ne chat, nejde o tlachání, nebo tedy nemělo by jít..."
jojo diskuze=pokec, kecy, tlachání, mletí hubou, ale i výměna zkušeností a dokonce i rady...ale neplést si s PORADNOU.

22.4.2018 17:32

dohlib napsal(a):

"Zase na druhou stranu se nehoním za spoustou zkoušek, navíc dnes už to jen tak nelze - bohužel díky legislativě - třeba povinné čipování, tetování"

tomuhle teda moc nerozumim?
ale asi je to jedno -tady nejde o sport. zkousky.

to, co ale popisujete jako spravnou komunikaci mezi psi, jak na ne lidi pusobi, jak se s nimi pracuje - moc neodpovida realite. vidite pohodoveho psa tam, kde jini teda ne.

me pak napada jedine -ze jak poznate co se vasim psum libi, co uz je na ne moc ap. pri te canisterapii?

22.4.2018 19:19
dohlib

XXX.XXX.70.126

No v současné době nemám pejsky čipované, ale ani to dělat nechci. U ČKS zkoušek je to povinné, nebo alespoň bylo. No a správný psovod na svém psu pozná, kdy je unaven. Nebudu to zde sádlodlouze rozebírat.

23.4.2018 06:22

dohlib napsal(a):
No v současné době nemám pejsky čipované, ale ani to dělat nechci. U ČKS zkoušek je to povinné, nebo alespoň bylo. No a správný psovod na svém psu pozná, kdy je unaven. Nebudu to zde sádlodlouze rozebírat.

...u canisterapeutických zkoušek ne? tuším, že třeba Helppes pokud je pes bez PP - je čipován...

23.4.2018 08:16
dohlib

XXX.XXX.70.126

...u canisterapeutických zkoušek ne? tuším, že třeba Helppes pokud je pes bez PP - je čipován...

U canisterapeutických zkoušek záleží na tom, kde je děláte. Kdysi byl Canisterapeutický svaz, obdobně jako ČKS, ale pak se utvořily organizace specializované na různé druhy canisterapie. Sám bych se čipovat nenechal, tak nenechám ani své psy.

24.4.2018 07:04

..no co zkoušky znám u několika spolků - sdružení, které je pořádají, tak tam je zkušební řád jeden a je na člověku se psem které klientele se bude věnovat a kde se jí bude věnovat - dětské, dospělé - nemocnice, ústavy sociální péče, domovy seniorů, školy, školky, stacionáře...

24.4.2018 07:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

..no co zkoušky znám u několika spolků - sdružení, které je pořádají, tak tam je zkušební řád jeden a je na člověku se psem které klientele se bude věnovat a kde se jí bude věnovat - dětské, dospělé - nemocnice, ústavy sociální péče, domovy seniorů, školy, školky, stacionáře...

Jestli dobře rozumím, různé spolky, ale jedny zkoušky? Tedy + - všude stejné? Pro jakýkoliv druh canisterapeutických činností ?

24.4.2018 07:49
Andrýsek3

XXX.XXX.53.196

"Čím konkrétně vás obohatily příspěvky dohlib? Dozvěděla jste se něco nového? Svou práci ukázat nechce, zdůrazňuje svou kvalifikaci a jinak kde nic tu nic..."

Dohlib napsal příspěvek o své zkušenosti s VD do tématu o VD! Jaký jiný příspěvek by už tady měl co dělat?! Na rozdíl od většiny následujících příspěvků, že...
A co už s tím má společného jeho jakákoliv práce?! A kde to on tady "zdůrazňuje" sebe coby výcvikáře? Odpovídal na otázky, tož to už je taky špatně?

Saola, a ty máš teda jaké zkoušky za jakou dobu, jaké kurzy, vzdělání, praktické zkušenosti... že tu tak reješ do jiného, ?

"Ale tím, že je to diskuze a ne chat, nejde o tlachání, nebo tedy nemělo by jít..."
jojo diskuze=pokec, kecy, tlachání, mletí hubou, ale i výměna zkušeností a dokonce i rady...ale neplést si s PORADNOU.

24.4.2018 08:05
dohlib

XXX.XXX.70.126

No ano, ale tenkrát některé spolky požadovaly rozšíření na psychiatrické léčebny, schizofreniky, autisty atd. Také třeba chtěli přitom připravovat asistenční psy, slepecké, vodicí, záchranářské atp. To znamená jiné stanovy, jiné směrnice, tedy vlastní IČO. Nehledě k jedné další podstatné věci. Zda to dělat dobrovolnicky nebo za úplatu. Tím myslím zase jen canisterapii. Protože je rozdíl, když musíte navštívit v určité době nějaký počet klientů, protože je domluvena určitá částka, tak to musíte absolvovat, bez ohledu na welfare psa - to znamená např. že je unaven, další klienty by musel dělat z donucení. Při dobrovolnické canisterapii končíte, když toho už má pes dost a nemusíte se ohlížet na to, že nedostanete apanáž. Bylo třeba i výběrové řízení za více jak 500 tis. Kč na canisterapii za rok do jednoho zařízení. Šlo o návštěvy několikrát týdně. Děláme to s ohledem na psy dobrovolnicky a vzhledem k tomu do tohoto nejdu. Chci, aby to psy bavilo, a ne je znechutit přemírou klientů.

24.4.2018 08:10

sisi58 napsal(a):
Jestli dobře rozumím, různé spolky, ale jedny zkoušky? Tedy + - všude stejné? Pro jakýkoliv druh canisterapeutických činností ?

...ano každá společnost má sice svůj zkušební řád, ale většinou jsou v základu u všech spolků - sdružení stejné...psovod sám si po složení zkoušky zvolí klientelu, která bude vyhovovat jemu i psu...např. ne každý chce dělat s dětskými klienty a ne každý pes je ochoten pracovat s dětmi...některý člověk se svým bude pracovat s psychiatrickými diagnózami, někomu bude vyhovovat navštěvovat Domov seniorů a tak dále...ona totiž canisterapie musí vyhovovat nebo nést dobrý pocit všem třem - klientovi - psovi a tomu kdo psa vede...měl jsem psa, který ochotně pracoval s dětmi, dospělými i seniory a nyní mám psa, který se teprve připravuje, a ten miluje dospělé a seniory, menší děti moc nemusí - nebudu ho tedy do nich nutit, ale zaměřím se na seniory, ale zkoušky bude muset dělat u té které společnosti stejné jako pes, který se později zaměří třeba právě na ty děti...

24.4.2018 08:12

...ano každá společnost má sice svůj zkušební řád, ale většinou jsou v základu u všech spolků - sdružení stejné...psovod sám si po složení zkoušky zvolí klientelu, která bude vyhovovat jemu i psu...např. ne každý chce dělat s dětskými klienty a ne každý pes je ochoten pracovat s dětmi...některý člověk se svým bude pracovat s psychiatrickými diagnózami, někomu bude vyhovovat navštěvovat Domov seniorů a tak dále...ona totiž canisterapie musí vyhovovat nebo nést dobrý pocit všem třem - klientovi - psovi a tomu kdo psa vede...měl jsem psa, který ochotně pracoval s dětmi, dospělými i seniory a nyní mám psa, který se teprve připravuje, a ten miluje dospělé a seniory, menší děti moc nemusí - nebudu ho tedy do nich nutit, ale zaměřím se na seniory, ale zkoušky bude muset dělat u té které společnosti stejné jako pes, který se později zaměří třeba právě na ty děti...

..píši rychle a vypadávají mi tam slova a písmena...některý člověk se svým psem...měla jsem psa...

24.4.2018 08:19

dohlib napsal(a):
No ano, ale tenkrát některé spolky požadovaly rozšíření na psychiatrické léčebny, schizofreniky, autisty atd. Také třeba chtěli přitom připravovat asistenční psy, slepecké, vodicí, záchranářské atp. To znamená jiné stanovy, jiné směrnice, tedy vlastní IČO. Nehledě k jedné další podstatné věci. Zda to dělat dobrovolnicky nebo za úplatu. Tím myslím zase jen canisterapii. Protože je rozdíl, když musíte navštívit v určité době nějaký počet klientů, protože je domluvena určitá částka, tak to musíte absolvovat, bez ohledu na welfare psa - to znamená např. že je unaven, další klienty by musel dělat z donucení. Při dobrovolnické canisterapii končíte, když toho už má pes dost a nemusíte se ohlížet na to, že nedostanete apanáž. Bylo třeba i výběrové řízení za více jak 500 tis. Kč na canisterapii za rok do jednoho zařízení. Šlo o návštěvy několikrát týdně. Děláme to s ohledem na psy dobrovolnicky a vzhledem k tomu do tohoto nejdu. Chci, aby to psy bavilo, a ne je znechutit přemírou klientů.

...ale mi se tady bavíme o všeobecných canisterapeutických zkouškách pro lidi, který chodí do různých zařízení za různou klientelou, ne o asistenčních, slepeckých a terapeutických psech šitých jednotlivým klientům přímo na míru - tam pak je pes v předvýchově, složí zkoušku vloh vhodného psa a pak se přímo pro daného klienta profiluje podle jeho potřeb...canisterapie se dělá zadarmo a člověk pracuje jako dobrovolník pro různá zařízení - ale jsou různí sponzoři anebo má zařízení na canisterapii určitý finanční obnos a řeší se to pak například tím, že se člověku platí cesta, pamlsky pro psy, proplatí se veterinární péče a tak podobně...všeobecně jako taková canisterapie placená není...

24.4.2018 08:19
dohlib

XXX.XXX.70.126

sisi58 napsal(a):

Každý spolek, sdružení, příspěvková organizace atp. mají své stanovy, zkušební řád, směrnice schválené tak, aby neodporovaly Zákonu na ochranu zvířat. A samotný psovod již musí svého psa natolik znát, že ví, že třeba určitý typ klientů jeho pes nemusí. Nehledě k tomu, že někdo má zkoušky přísnější, je zde kontakt i s jinými psy/zvířaty, je zde povinné školení psovodů, různé stupně zkoušek, felionoterapie, animoterapie, jsou různé stupně a druhy, viz např.

http://www.canisterapie.org/c-35-zpusoby-aplikace.html

Dále také některé organizace požadují např. po 2 letech opakování zkoušek, některé ne - třeba když pes pracuje, nemusí zkoušky obnovovat. Zařízení, kam psi dochází na canisterapii, většinou nějaký certifikát o způsobilosti psa požadují, někdo dokonce chtějí ještě kromě veškerého očkování psa i zdravotní průkaz psovoda.

Některé organizace se chlubí tím, že to dělají profesionálně, ale dobrovolnické to dělají někdy stejně nebo i lépe, neboť to nedělají pro peníze, ale navíc s citem a srdcem. Tím nechci vyzdvihovat ani jednu stranu. Pro mne vždy je na prvním místě pes, kterého musím chránit a těší mne, že ho činnost baví a je spokojen, nechci ho mít jako nástroj výdělku a aby musel dělat to, co ho nebaví. Jasně, nedálá si co chce, ale když chci po něm nějakou činnost, dokáži jej pozitivně motivovat k této činnosti. A neptejte se mne už prosím, co je pozitivní motivace.

24.4.2018 08:22

dohlib napsal(a):

...bez ohledu na peníze musí - nebo by měl psovod ukončit práci svého psa jakmile vidí známky únavy nebo nevole u svého psa - on ten pes také může prachobyčejně "vyhořet"...to psovod si sám diktuje jak bude hodina s klienty v zařízení probíhat...ono by to také mohlo celé skončit malérem pro psa i klienta...

24.4.2018 08:22
dohlib

XXX.XXX.70.126

A když dělám canisterapii, nikdy nenechám, aby si klienti dělali se psem co chtěli, nenechám je, aby psovi i když třeba nevědomky ubližovali - příliš křečovitá sevření, plácnutí, tahání aj.

24.4.2018 08:27
dohlib

XXX.XXX.70.126

...bez ohledu na peníze musí - nebo by měl psovod ukončit práci svého psa jakmile vidí známky únavy nebo nevole u svého psa - on ten pes také může prachobyčejně "vyhořet"...to psovod si sám diktuje jak bude hodina s klienty v zařízení probíhat...ono by to také mohlo celé skončit malérem pro psa i klienta...

Bohužel jsem se setkal i s případy, že psovod se psem bral za návštěvu 2000 Kč a nebral ohledy na nic. Vyhořelé psy jsem viděl, žádný lesk v očích, jen taková apatie. Klienti ocení více, když ten pes jde k nim rád a je to na něm vidět. Ale dnes i pokud nahlásíte na odpovědná místa, že pes někde strádá, přijede kontrola, zjistí, že pes má vodu a jídlo, ale že je krátkosrstý na mraze, na řetěze u boudy celý život a sám, neřeší...

24.4.2018 08:36

dohlib napsal(a):
A když dělám canisterapii, nikdy nenechám, aby si klienti dělali se psem co chtěli, nenechám je, aby psovi i když třeba nevědomky ubližovali - příliš křečovitá sevření, plácnutí, tahání aj.

..ale na to musí být pes připraven´...ne každý díky svému handicapu dokáže jemně pohladit - klienti trpí spasmy končetin, staří lidé jsou všeobecně neohrabaní, děti s psychiatrickými diagnózami se chovají hlučně, občas zmáčknou, zatahají, něco hodí - pes který se specializuje na takovou klientelu, je na toto připravený a zvyklý - samozřejmě že klient nemůže psa škrtit a nemůže do něj bezuzdě kopat, ale občas ta končetina vystřelí sama bez vůle klienta...a právě proto by měl takovouto činnost vykonávat maximálně jednu až dvě hodiny týdně s omezeným počtem klientům a při jakékoli známce únavy, nechuti či nevole okamžitě ukončit...

24.4.2018 08:41
dohlib

XXX.XXX.70.126

Jasně, že pes nevyjede, když na něj spadne berle, nebo se mu šlápne na ocas atd. Ale od toho je psovod, aby podobné věci eliminoval a psa chránil. A klienty taky učil, co nesmějí a co se nemá. Pes není žádný otloukánek a hrračka na hraní.

24.4.2018 09:42

Tak mě napadá, co všechno musí daný pes zvládat?

24.4.2018 09:45
dohlib

XXX.XXX.18.252

Stačí si na netu vyhledat zkušební řád canisterapeutických zkoušek.

24.4.2018 11:36

...podívejte se na zkušební řád Helppes...

24.4.2018 11:39

dohlib napsal(a):
Jasně, že pes nevyjede, když na něj spadne berle, nebo se mu šlápne na ocas atd. Ale od toho je psovod, aby podobné věci eliminoval a psa chránil. A klienty taky učil, co nesmějí a co se nemá. Pes není žádný otloukánek a hrračka na hraní.

..ale to samozřejmě, jen někdy se prostě tomu nevyhnete a pes na to musí být připraven...kolikrát jsem já okopaná, oďoubaná a podobně a tak všelijak podobně jen abych to vychytala já a ne pes...k některým klientům psa ani kočku už nevodím vůbec, protože by en tlak nezvládli a místo toho nasadím pohodáře králíka, prostě dá se to, ale někdy se to prostě stane...

24.4.2018 12:01

..strašně se mi líbilo terapeutické soustředění od jednoho sdružení, kdy se jezdilo na týden do chatek v krásném prostředí lesů, rybníka a luk...dopoledne se chodilo na klasickou poslušnost, pak byla přednáška nějakého odborníka na téma jako autismus, sleota, hluchota, dětská mozková obrna a podobně a jak je možné využít u takového klienta canisterapii či jiné zvíře...byly i praktické ukázky...odpoledne se šlo do blízkého ústavu sociální péče kde byli klienti od 2 až 3 let až do smrti...tam byli i koně, oslík, králíci, kočky, drůbež, kanečci a podobně...tam bylo možné setkánípod vedením psa přímo s klientem a večer se pak zkoušeli různé triky a hry...jeden den se šlo se psy na celodenní výlet...večery pak promítání filmů, povídání...vedli to lidé z praxe a na konci bylo možné získat certifikát, který byl platný na rok...výhodou by, že psí adepti na terapeuty byli stále pod dohledem lidí z praxe...a samotní psovodi se také mohli mnohdy poprvé setkat s různým postižením a zkusit si s takovými lidmi komunikovat a pracovat s nimi...

24.4.2018 15:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Děkuji za vysvětlení.

24.4.2018 15:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

dohlib napsal(a):

Každý spolek, sdružení, příspěvková organizace atp. mají své stanovy, zkušební řád, směrnice schválené tak, aby neodporovaly Zákonu na ochranu zvířat. A samotný psovod již musí svého psa natolik znát, že ví, že třeba určitý typ klientů jeho pes nemusí. Nehledě k tomu, že někdo má zkoušky přísnější, je zde kontakt i s jinými psy/zvířaty, je zde povinné školení psovodů, různé stupně zkoušek, felionoterapie, animoterapie, jsou různé stupně a druhy, viz např.

http://www.canisterapie.org/c-35-zpusoby-aplikace.html

Dále také některé organizace požadují např. po 2 letech opakování zkoušek, některé ne - třeba když pes pracuje, nemusí zkoušky obnovovat. Zařízení, kam psi dochází na canisterapii, většinou nějaký certifikát o způsobilosti psa požadují, někdo dokonce chtějí ještě kromě veškerého očkování psa i zdravotní průkaz psovoda.

Některé organizace se chlubí tím, že to dělají profesionálně, ale dobrovolnické to dělají někdy stejně nebo i lépe, neboť to nedělají pro peníze, ale navíc s citem a srdcem. Tím nechci vyzdvihovat ani jednu stranu. Pro mne vždy je na prvním místě pes, kterého musím chránit a těší mne, že ho činnost baví a je spokojen, nechci ho mít jako nástroj výdělku a aby musel dělat to, co ho nebaví. Jasně, nedálá si co chce, ale když chci po něm nějakou činnost, dokáži jej pozitivně motivovat k této činnosti. A neptejte se mne už prosím, co je pozitivní motivace.

Ok.

24.4.2018 16:52

sisi58 napsal(a):
Děkuji za vysvětlení.

...není vůbec zač...

24.4.2018 22:24

...podívejte se na zkušební řád Helppes...

Ok, díky, kouknu.

25.4.2018 21:14
Delfina30

XXX.XXX.41.102

gregor napsal(a):

Za sebe mohu říci, nejhorší zkušenost co jsem kdy zažila, byla jsem u něj sice před lety, dodnes mám noční můry.Dlouho jsem se pak odvažovala na jakýkoli cvičák, nakonec jsem se odhodlala a zjistila, že jsou skvělý lidé, co umějí jednat s lidmi i psy.

Pill

8.7.2020 00:13
Pill

XXX.XXX.76.141

Opravdu nechápu, jak toto někdo může brát vážně. Také nemám s timto pánem žádnou zkušenost, ale podle recenzí na veškerých stránkách mluví za vše. NIKDY!

SanySul

12.12.2020 15:05
SanySul

XXX.XXX.175.34

Ahoj,

s panem Dostálem mám jen tu nejlepší zkušenost. Jako jediný mi byl schopný ukázat cestu, jak s mým pejskem pracovat.

Je nutné si uvědomit, že každý pejsek je individuální, a každá rasa je šlechtěná na něco jiného. Byla jsem u něj na "První pomoci" a následně jsem absolvovala "Individuální výcvik". Bydlím od Liberce cca 300 km, a pro mého pejska zkušenost s panem Dostálem byla to nejlepší, do čeho jsem mohla investovat.

Do dnešního dne aplikuji jeho rady při výcviku mého pejska.

S jeho prací jsem opravdu spokojená, do dnešního dne jsme v kontaktu.

Pana Dosátla vřele doporučuji, je jedničkou ve svém oboru!

Sandra

12.12.2020 16:49

Tak jsem se, milá Sandro, po mnoha letech podívala na webovky pana Dostála, a vůbec nic mě nepřesvědčilo o tom, že bych rady tohoto člověka chtěla studovat déle než deset vteřin....
Jsem fakt ráda, že jsem před mnoha a mnoha lety, kdy jsem bydlela v Liberci, nakonec osobní radu pana Dostála nevyhledala. Krátká komunikace po e-mailu bohatě stačila ke zjištění, že tudy fakt ne :)

12.12.2020 17:01

12.12.2020 18:23

Megi
Díky za připomenutí! "Pružný vlčí krok" kulhající lajky, jak jsem mohla zapomenout.

12.12.2020 18:46

Sandro :Pana Dosátla vřele doporučuji, je jedničkou ve svém oboru!

Věřím, že pan Dosátl je jedničkou. Můžete prozradit jeho obor?

12.12.2020 21:28
fikovnice

XXX.XXX.135.65

To je teda profláklý jméno! Dostál byl i ten pedofil, co pedofil, král pedofilů, co "žil" s asi 6letou holčičkou...

Zde video z jeho návštěv mateřských škol:

https://www.youtube.com/watch?v=nFVm-GLEmkE

A jinak "Plyšáček" zemřel (byl "zemřen"?) letos ve vězení na Mírově.

14.12.2020 17:14

fikovnice napsal(a):
To je teda profláklý jméno! Dostál byl i ten pedofil, co pedofil, král pedofilů, co "žil" s asi 6letou holčičkou...

Zde video z jeho návštěv mateřských škol:

https://www.youtube.com/watch?v=nFVm-GLEmkE

A jinak "Plyšáček" zemřel (byl "zemřen"?) letos ve vězení na Mírově.

Probůh, Viktora nemusím, taky jsem Liberečák. Ale s tímhle nemá nic společného !!
( Tedy na mladý holky taky byl, ale přece jen na podstatně starší :-)). Ony líp "žraly" ty jeho kecy. )

14.12.2020 17:16

A chudák Šedy už je dávno za mostem. A Viktor se posunul. Viděn snad s pyrenejským horským ?

14.12.2020 22:45
fikovnice

XXX.XXX.55.19

Probůh, Viktora nemusím, taky jsem Liberečák. Ale s tímhle nemá nic společného !!
( Tedy na mladý holky taky byl, ale přece jen na podstatně starší :-)). Ony líp "žraly" ty jeho kecy. )

Však jasně. Já to napsala jako nadsázku - kvůli shodě jmen . Je mi jasný, že neměli nic společného.

15.12.2020 19:02
impact

XXX.XXX.24.217

A chudák Šedy už je dávno za mostem. A Viktor se posunul. Viděn snad s pyrenejským horským ?

Jj, pyrenej. Ale ten už podle mě bude taky pomalu důchodce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík