Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2006 09:06

Dobrý den,
máme problémy s naším skoro 5 letým berňákem. Poslední dobou začal napadat psy Na lidi, fenky a jiná zvířata je hodný, ale nedokáže se smířit cizími psy, myslí si, že je pánem světa. Jinak děti přímo miluje... Největší problém je, že ho ani nemůžeme vodit na volno, protože jakmile uvidí psa, nedá se odvolat. Myslíte že by pomohla kastrace?
Díky za odpovědi
Nickdo

21.1.2006 17:55

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
máme problémy s naším skoro 5 letým berňákem. Poslední dobou začal napadat psy Na lidi, fenky a jiná zvířata je hodný, ale nedokáže se smířit cizími psy, myslí si, že je pánem světa. Jinak děti přímo miluje... Největší problém je, že ho ani nemůžeme vodit na volno, protože jakmile uvidí psa, nedá se odvolat. Myslíte že by pomohla kastrace?
Díky za odpovědi
Nickdo

Kastrace by pomoci teoreticky mohla, ale neni to jiste. Problematika dominance neni je o hormonech. Navic po kastraci trva jeste nekolik mesicu nez se telo adaptuje. Ostatni psi mivaji s kastraty nekdy problem, protoze jejich pachu nerozumi. Doporucila bych spise intenzivni praci na vasem spolecnem vztahu - ziskani a potvrzeni autority vuci psovi. Neumim odnaucit psy byt dominantni, ale jde naucit jak dominanci zvladat. To, ze psa neodvolate od druheho psa, nasvedcuje, ze Vas dostatecne nerespektuje. Najdete si cvicak nebo cvicitele v okoli, kde Vas odborne povedou a v bezpecnem prostredi trenujte kontakt se psy.

21.1.2006 18:59

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi
Nickdo

Myslím, že tady kastrace nic nevyřeší, spíš jde o to, že budete muset se psem intenzivněji pracovat - cvičit. Pokud psa neodvoláte, pokud se o něco zajímá (rvačka a pod.), máte malou autoritu. Pokud si vypracujete ve vztahu vy kontra váš pes autoritu dostatečnou, ztlumíte tím i agresi (pes si to prostě ve vaší přítomnosti nedovolí, nebo mu to povelem a zákrokem "vysvětlíte" znova). Autorita není vždy jen o tvrdém přístupu. Zkuste začít cvičištěm a víc si se psem hrát (právě přes výcvik, odměny)...

21.1.2006 18:59

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi
Nickdo

proč hned kastrace , co třeba cvičák ?

21.1.2006 19:31

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi
Nickdo

Já vím, že by se mělo nejdřív od cvičáku, ale nejčastěji se to stává mé matce, která u něj nemá vůbec žádnou autoritu a nehodlá pto to nic dělat. Cvičák pro nás bohužel není řešením

21.1.2006 19:40

nickdo napsal(a):
Já vím, že by se mělo nejdřív od cvičáku, ale nejčastěji se to stává mé matce, která u něj nemá vůbec žádnou autoritu a nehodlá pto to nic dělat. Cvičák pro nás bohužel není řešením

No, na to je odpověď jednoduchá: pokud matka psa nezvládá, nemá s ním na ulici zkrátka co dělat!

Jestli s tím máte problém i vy, jděte cvičit.
Mám psa, který rozhodně není nervavá třasořitka, ale zvládnout se to dá. Autoritou. Takže u nás doma platí, že se psem můžu ven jedině já. Asi se na to matka nadšeně tvářit nebude, ale pokud není ochotná s tím něco dělat, ven by s ním zkrátka chodit neměla. Trochu ji postrašte tím, co by se stalo, kdyby váš nezvladatelný pes zakousl nebo pokousal jiného. Platili byste veterinární péči nebo nové štěně, případně byste měli na krku žalobu... a popravdě, já být majitelem takto zraněného psa, asi se nad vaší omluvou moc nepozastavím. Víte, s pořízením psa přichází také velká zodpovědnost. Na tu by měl každý majitel pamatovat především.

21.1.2006 19:49

csvlk napsal(a):
No, na to je odpověď jednoduchá: pokud matka psa nezvládá, nemá s ním na ulici zkrátka co dělat!

Jestli s tím máte problém i vy, jděte cvičit.
Mám psa, který rozhodně není nervavá třasořitka, ale zvládnout se to dá. Autoritou. Takže u nás doma platí, že se psem můžu ven jedině já. Asi se na to matka nadšeně tvářit nebude, ale pokud není ochotná s tím něco dělat, ven by s ním zkrátka chodit neměla. Trochu ji postrašte tím, co by se stalo, kdyby váš nezvladatelný pes zakousl nebo pokousal jiného. Platili byste veterinární péči nebo nové štěně, případně byste měli na krku žalobu... a popravdě, já být majitelem takto zraněného psa, asi se nad vaší omluvou moc nepozastavím. Víte, s pořízením psa přichází také velká zodpovědnost. Na tu by měl každý majitel pamatovat především.

V tom je právě to neštěstí. Máme ještě bígla a tak jsme mu chtěli pořídit kamaráda, já jsem se v 11 letech rozhodla pro BSP a rodiče mi ho koupili a celá výchova byla na mně. Teď samozdřejmě vím, že to byla velká blbost. Bohužel se to ale nedá vrátit...

Bydlíme ve vsi, takže se se psy moc často nepotká, ale přesto se občas stane takováto nepříjemnost. Jednou se nám stalo, že našeho psa napadl americký buldok, kterého majitelé pustili z vodítka se slovy: ,,Přeci si nenecháme uškrtit psa", a náš berňák ho chytil za horní čelist. Buldoka museli šít, ale naší vinou to nebylo. Podle mě je o té doby rvavý

Takže myslíte, že kastrace nepomůže???

21.1.2006 19:55

nickdo napsal(a):
V tom je právě to neštěstí. Máme ještě bígla a tak jsme mu chtěli pořídit kamaráda, já jsem se v 11 letech rozhodla pro BSP a rodiče mi ho koupili a celá výchova byla na mně. Teď samozdřejmě vím, že to byla velká blbost. Bohužel se to ale nedá vrátit...

Bydlíme ve vsi, takže se se psy moc často nepotká, ale přesto se občas stane takováto nepříjemnost. Jednou se nám stalo, že našeho psa napadl americký buldok, kterého majitelé pustili z vodítka se slovy: ,,Přeci si nenecháme uškrtit psa", a náš berňák ho chytil za horní čelist. Buldoka museli šít, ale naší vinou to nebylo. Podle mě je o té doby rvavý

Kastrací se možná dají vyřešit přílišné rozmnožovací pudy, ale upevňování si postavení a dokazování si síly, se kastrací nevyřeší.

21.1.2006 19:56

nickdo napsal(a):

proč není cvičák řešením ? Vážně raději psa necháte vykastrovat ?

21.1.2006 19:58

nickdo napsal(a):

Kastrace je v tomto věku vhodná především pro notorické utíkače, ale agresivitu nijak neřeší, protože pes už je dávno dospělý. Jak si myslíte, že by to měla vyřešit? Fetalizaci psa již před konečnou, nejdospělejší fázi nechytíte, jeho povaha a dominance je dávno vykrystalizovaná... pomáhá to u mladých psů a ještě ne úplně zaručeně.

To, že byla chyba ve výchově, není zcela nenapravitelné. Vy sama si psa venčit nemůžete nebo je agresivní i ve vaší přítomnosti? Je dobře, že si problém připouštíte. Je ale i potřeba ho nějak vyřešit

21.1.2006 20:10

csvlk napsal(a):
Kastrace je v tomto věku vhodná především pro notorické utíkače, ale agresivitu nijak neřeší, protože pes už je dávno dospělý. Jak si myslíte, že by to měla vyřešit? Fetalizaci psa již před konečnou, nejdospělejší fázi nechytíte, jeho povaha a dominance je dávno vykrystalizovaná... pomáhá to u mladých psů a ještě ne úplně zaručeně.

To, že byla chyba ve výchově, není zcela nenapravitelné. Vy sama si psa venčit nemůžete nebo je agresivní i ve vaší přítomnosti? Je dobře, že si problém připouštíte. Je ale i potřeba ho nějak vyřešit

Děkuji za radu, poradím se o tom s rodiči a uvidíme

Pes je bohužel agresivní i v mé přítomnosti, ale přijde mi, že on by se psy i hrál, ale stačí, když na něj pes vycení zuby Na druhou stranu je se psem (NO), kterého mají sousedi a často se toulá po vesnici, úplně v pohodě, při tom je i NO dominantní. Asi si to někdy vyříkali a je klid.

21.1.2006 20:17

nickdo napsal(a):
Děkuji za radu, poradím se o tom s rodiči a uvidíme

Pes je bohužel agresivní i v mé přítomnosti, ale přijde mi, že on by se psy i hrál, ale stačí, když na něj pes vycení zuby Na druhou stranu je se psem (NO), kterého mají sousedi a často se toulá po vesnici, úplně v pohodě, při tom je i NO dominantní. Asi si to někdy vyříkali a je klid.

Opravdu by pomohlo, kdybyste chodila na cvičiště. Proč to nejde? Kolik je vám/ti?

To, že se snese s určitým psem, je v pořádku. Neznají se náhodou odmala? Mají svou hierarchii a proto ke střetům nedochází. To, že je některý pes dominantnější a pokouší se rvát, neznamená, že by neměl přátele. Fungují pak jako smečka.

U tebe je nutné docílit, aby tě pes na vycházce bral jako hlavu své smečky, která určuje, co, jak a jakým způsobem se bude řešit (rvačka bude x rvačka nebude - měla bys to určit ty a ne tvůj pes)

21.1.2006 20:52

mac1 napsal(a):
proč není cvičák řešením ? Vážně raději psa necháte vykastrovat ?

Když jsem měla briarda -fenu byla velice dominantni a rvala by se bez dozoru stále a s každým naštěstí měla super přivolání.Když jsem ji včas odvolala bylo to v pohodě.V 8 letech jsem ji musela nechat ze zdr.důvodu vykastrovat a rvát se chtěla stále.Kromě toho ,že přestala hárat jsem nespozorovala jedinou změnu v chování.

21.1.2006 22:30

csvlk napsal(a):
Opravdu by pomohlo, kdybyste chodila na cvičiště. Proč to nejde? Kolik je vám/ti?

To, že se snese s určitým psem, je v pořádku. Neznají se náhodou odmala? Mají svou hierarchii a proto ke střetům nedochází. To, že je některý pes dominantnější a pokouší se rvát, neznamená, že by neměl přátele. Fungují pak jako smečka.

U tebe je nutné docílit, aby tě pes na vycházce bral jako hlavu své smečky, která určuje, co, jak a jakým způsobem se bude řešit (rvačka bude x rvačka nebude - měla bys to určit ty a ne tvůj pes)

Mně je 15 a bohužel cvičák nemáme v blízkosti (jeden tu sice je, ale má nejhorší pověst v okolí), musela bych dojíždět hodinu autobusem a to by pes nezvládl. Se psem se asi znají od mala, ale pořád na sebe řvali až se to jednou uklidnilo... Asi to budu muset vzít do svých rukou a začít mu vysvětlovat, kdo je pánem smečky
Ještě jednou díky za rady.

P.S.: Ta kastrace nás napadla, protože jsme nedavno nechali kastrovat králíčka (nemohl být s maminkou v jedné kleci) a dopadlo to výborně a je strašně hodnej. Ale u králíků to není stejné jako u psů

21.1.2006 22:41

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi
Nickdo

Teď jsem udělala test, jak moc mě dokáže poslouchat. Šla jsem mu dát žrádlo (naposledy jedl včera kolem 22.h, takže byl hladový), ale zakázala jsem mu ho hned sežrat. Asi pět minut jsem mu koukala do očí. Jemu, chudákovi, tekly sliny proudem a podával mi packu, ale poslechl. To bylo pro něj velké pokušení, ale jak to, že mě venku neposlouchá? Na dvoře poslechne na slovo...

23.1.2006 13:15

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi
Nickdo

Svoje postavení vůči psovi můžeš posilovat nejen na cvičáku, ale i v běžném denním provozu. Chodit první do dveří, volit trasu procházky, být velmi důsledná... Moc hezky to popisuje paní Nohelová ve své knížce, bohužel jsem zapomněla jak se jmenuje, možná nějak: "Poznej a vychovej svého psa", nebo si to s něčím pletu? Každopádně doporučuji! Já mám doma podobného "dominanťáka", ale problém je pouze se psy co jsou na volno bez pána (to už se tu řešilo), jinak jej dokážu odvolat a připnout na vodítko...
A rodiče by tě nemohli na ten cvičák občas dovézt autem, když už ti pořídili takového velkého psa? Určitě by to prospělo tobě i psovi a vašemu vztahu. I ty by ses tam hodně naučila, jak se psem pracovat...

23.1.2006 15:58

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi
Nickdo

Máš krásného psa, a není pravda, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Není tak starý , aby to za to nestálo. Pokud tebe poslouchá nejlíp / a to jak hezky popisuješ tu příhodu se žrádlem / to dokazuje, že tě bere vážně, je třeba mu jen dokázat , že budeš šéfovat všude, ne jen u misky se žrádlem. Pes neumí přivolání, není to jaksi jeho nejdůležitější věc, a když zavoláš před cizím psem ke mně, ne k noze, má dojem, že nemusí. Podívej se do starší diskuze na přivolání a zkus to . Jo, myslíš, že hodina jízdy na dobrý cvičák by byl ztracený čas? I jízda autobusem je pro psa vítaná změna proti jednotvárné zahradě, a ty se alespoň s tak krásným psem můžes právem vytahovat jakého máš krasavce. Teda já bych určitě jezdila, poradí ti jak na něj , a potká tam spoustu psů, které nebude smět sežrat a to potřebuješ..Hodně nervů. Mám mou poklonu, že to chceš řešit. Helena

23.1.2006 16:45

hehe napsal(a):
Máš krásného psa, a není pravda, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Není tak starý , aby to za to nestálo. Pokud tebe poslouchá nejlíp / a to jak hezky popisuješ tu příhodu se žrádlem / to dokazuje, že tě bere vážně, je třeba mu jen dokázat , že budeš šéfovat všude, ne jen u misky se žrádlem. Pes neumí přivolání, není to jaksi jeho nejdůležitější věc, a když zavoláš před cizím psem ke mně, ne k noze, má dojem, že nemusí. Podívej se do starší diskuze na přivolání a zkus to . Jo, myslíš, že hodina jízdy na dobrý cvičák by byl ztracený čas? I jízda autobusem je pro psa vítaná změna proti jednotvárné zahradě, a ty se alespoň s tak krásným psem můžes právem vytahovat jakého máš krasavce. Teda já bych určitě jezdila, poradí ti jak na něj , a potká tam spoustu psů, které nebude smět sežrat a to potřebuješ..Hodně nervů. Mám mou poklonu, že to chceš řešit. Helena

Díky za pochvalu (taky jsme vyhráli výstavu psů bez PP) On taky bude problém v tom, že je bez PP a nemá úplně berňácké vlastnosti. Např. má různé fobie (z vody, sněhových koulí, konve,...)
Cvičák opravdu je neřešitelný, protože jelikož chodim do gymplu (sice se moc neučim, ale občas musim) a na volejbal (hrajeme extraligu), tak mi nezbývá tolik času, kolik bych chtěla

Uvidíme. Zkusím to nejdřív sama a kdyby to nevyšlo, obrátím se na odborníky.

Díky všem za rady!!!

23.1.2006 16:47

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi
Nickdo

Takovouhle měl krásnou dcerušku Kříženec se střední kníračem

(více fotek na www.kralici.cz/alba.asp?stenata a www.kralici.cz/alba.asp?a=922 )

24.1.2006 09:02

nickdo napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi
Nickdo

Přesně, jako kdybych viděla našeho křížence labradora a RTW. Protože byl notorický útěkář, tak jsme ho nechali vykastrovat, protože nejsem zastáncem toho, aby se pes téhle velikosti nekontrolovatelně pohyboval po vsi. Lidi má rád, ale vůči psům zůstal agresivní, a to za plotem ve všech případech, když jdeme venku, tak mám dojem, že se jich někdy i bojí a je nesvůj. Na výstavách se ale chová slušně, tam si něco ztropit nedovolí.

24.1.2006 09:06

nickdo napsal(a):
Takovouhle měl krásnou dcerušku Kříženec se střední kníračem

(více fotek na www.kralici.cz/alba.asp?stenata a www.kralici.cz/alba.asp?a=922 )

Jak to tady čtu, tak mi připadá, že vlastně sama nevíš, co je pro Tebe důležitější - pes nebo extraliga. Pokud to nechceš stavět proti sobě, tak to nedělej, ale tak mi to vyznělo. Jde to skloubit.
Je hodně lidí ze střední, kteří mají jiné aktivity a jezdí se svým psem kdesi o víkendech cestou necestou na cvičák.

Pokud chceš odbornou radu pro Tvůj případ a nechceš jezdit na cvičák, tak se po netu na stránkách chovatelů BSP poptej, co s tím. Já také tak hledala rady ohledně mého psa a dostala jsem jich pár fakt skvělých. Každý den s mým pejsanem cvičila a cvičím dál. Musím přiznat, že nám to dalo hoooodně dobrého. Přečti si také pár knížek o psychice psa. Díky tomu z chování svého BSP víc pochopíš a budeš moct lépe reagovat. Pak Tvé reakce budou pro psa logické a hned to bude o krůček lepší.

Jinak přiznávám, že se mi Tvůj pejsan moc líbí, je to krasavec!!! Určitě stojí za to si s ním trochu "pohrát" a uvědomit mu, že jeho agresivní chování vůči jiným psům není vhodné. Držím palce!

Přidejte reakci

Přidat smajlík