na internetu je podle me porad malo o bernardynech tedy spise fotecky a takove ty rozhovory o nasich milaccich. Treba jen jak se maji a co provadeji. Tohle je moje rostanda Barunka.
ally
napsal(a):
na internetu je podle me porad malo o bernardynech tedy spise fotecky a takove ty rozhovory o nasich milaccich. Treba jen jak se maji a co provadeji. Tohle je moje rostanda Barunka.
a jeste jedna fotecka tady je ji skoro rok. Na predchozi fotecce 75cm v kohoutku a kolem 65kg (dele sem ji nevazila)
ally
napsal(a):
a jeste par fotecek sice trochu mokra ale porad nase a rok ji byl 22.1.06
ally
napsal(a):
tady si odvazim sveho drobecka (7kg, neco malo pres 7 tydnu)
ally
napsal(a):
naprosto uzasna ani se ji ode me nechce
ally
napsal(a):
porad na gauci
ally
napsal(a):
dalsi fotecky kdyztak dodam. tohle je nase spaci sidlo (kazda mame svou pulku) no ted uz tam nespinka jen kdyz opravdu dela moc smutny oci a tak tam hupne
ally
napsal(a):
tatinek moji slecny
ally
napsal(a):
takhle se mame rady
ally
napsal(a):
vysmata barunka
ally
napsal(a):
a jeste jeden usmev
ally
napsal(a):
rada pije z kouhoutku (fotka je z zari)
ally
napsal(a):
já a šarplaninec mé známé z chovateské stanice Ště-kot North
ally
napsal(a):
Také něco přidám na kouknutí.Nastávající rodiče štěňat.
ally
napsal(a):
a pokračuji,náš výborný plavec
ally
napsal(a):
odpočinek
ally
napsal(a):
koukám
ally
napsal(a):
naše štěňata
ally
napsal(a):
naše kraťaska jako mladá 11 měsíční
ally
napsal(a):
krátkosrsté fenky
aranka
napsal(a):
krátkosrsté fenky
náš Artur s Šárkou Vaňkovou(2.v Superstár)
ally
napsal(a):
chtela bych se Vás na neco zeptat. Jak casto se starate o srst kratkosrstých a dlouhosrstych bernardynu (cesani a pripadne jake hrebeny pouzivate. A take na pasparky jak casto je zastrihavate? Dekuji za odpoved
Péče o krátkosrstého bernardýna není náročná, stačí občas přejet kartáčem,při línání používám bumové hřbílko(na koně).
U dlouhosrstých češu alespoň jednou týdně,hlavně rozčesávám srst za ušima,kalhotky a ocas,na těchto místech má srst tendenci plstnatět.V době línání vyčesávám srst 3 - 4x týdně,na srst kratší na hřbetě ,nohách,hrudi a krku používám umělohmotné hřbílko na koně a na dlouhou srst na ocase a kalhotkách kulatý kartáč se silnějšími kovovými hroty.Paspárky se odstsňují již štěňatům ve stáří 3-5dnů.Malé paspárky má pouze můj pes(chovatelé nevěděli,že se tyto odstraňují),ty mu nezastříháváme protože se mu nezvětšují(nerostou)
ally
napsal(a):
dekuji za odpoved. Chystam se totiz poridit si kratkosrstou fenecku s PP, ale ted pri studiu nemam tolik casu kolik sem predpokladala tak to musim odlozit. Musim nasbirat informace. A Vase Eliška je moc krasna i Century. Moje slecna je bez PP, ale myslim ze zatim zadne problemy nema a je to krasny bernardyn (ale musim ji ted poradne vycesat). Co myslite vy?
ally
napsal(a):
dekuji za odpoved. Chystam se totiz poridit si kratkosrstou fenecku s PP, ale ted pri studiu nemam tolik casu kolik sem predpokladala tak to musim odlozit. Musim nasbirat informace. A Vase Eliška je moc krasna i Century. Moje slecna je bez PP, ale myslim ze zatim zadne problemy nema a je to krasny bernardyn (ale musim ji ted poradne vycesat). Co myslite vy?
Vaše fenka je opravdu pěkná,dobře stavěná.Krátkosrstých bernardýnů je v Česku velice málo, jsme tady zatím jen dvě chovatelské stanice,které mají štěňata kraťasů.Je to pěkný a bezúdržbový pes,ale když je ve špatné kondici tak je hned všechno vidět,chlupy to nezakryjí.
aranka
napsal(a):
Vaše fenka je opravdu pěkná,dobře stavěná.Krátkosrstých bernardýnů je v Česku velice málo, jsme tady zatím jen dvě chovatelské stanice,které mají štěňata kraťasů.Je to pěkný a bezúdržbový pes,ale když je ve špatné kondici tak je hned všechno vidět,chlupy to nezakryjí.
A zase Vas budu bombardovat dotazy. Do klubu Bernardynu se mohu prihlasit i kdyz nemam zadneho s PP. A kam se mam obratit. Na "centrum" v Mlade Boleslavi?
ally
napsal(a):
A zase Vas budu bombardovat dotazy. Do klubu Bernardynu se mohu prihlasit i kdyz nemam zadneho s PP. A kam se mam obratit. Na "centrum" v Mlade Boleslavi?
Do klubu se může přihlásit každý příznivec tohoto impozantního psa.Nejlépe se obrátit na jednatelku klubu.Náš klub pořádá dne 15.4.2006 Klubovou výstavu Svatobernardského psa,která se bude konat v areálu výstaviště Krásná louka v Mladé Boleslavi.
Po výstavě se bude konat bonitace (uchovnění).Tam můžete získat cenné informace o chovu bernardýna a vstoupit do klubu.
ally
napsal(a):
Tak já sem přidám taky něco - půlročního drobka
ally
napsal(a):
ještě jednu zimní
ally
napsal(a):
.. a hledáme zapadlé lyžaře :-), a to bez rumu - jinak by bylo spoustu dobrovolníků..
sally
napsal(a):
Ano, má. Je to Fin od Natálky :-)
Já mám Elišku od Natálky.Tak se uvidíme někde na výstavě,ne?
sally
napsal(a):
Eliška je krásná :-)
Na výstavu my asi jen jako diváci, náš drobek má podkus, což je myslím vylučující vada.
Podkus je,že má spodní čelist kratší než horní.Já myslela,že má předkus-spodní čelist přesahuje přes vrchní(spodní je vysunutá).Jestli má těsný předkus a spodní zuby se dotýkají těsně vrchních zubů,tak tento skus je povolený.Nesmí být mezera.A můžete jít na výstavu.(Je možné,když není velká mezera mezi čelistmi, tak se může skus srovnat po celkovém přezubení a dorůstání hlavy).Pejsek je ještě dost mladý.
aranka
napsal(a):
Podkus je,že má spodní čelist kratší než horní.Já myslela,že má předkus-spodní čelist přesahuje přes vrchní(spodní je vysunutá).Jestli má těsný předkus a spodní zuby se dotýkají těsně vrchních zubů,tak tento skus je povolený.Nesmí být mezera.A můžete jít na výstavu.(Je možné,když není velká mezera mezi čelistmi, tak se může skus srovnat po celkovém přezubení a dorůstání hlavy).Pejsek je ještě dost mladý.
Má to tak, jak píšeš - spodní čelist je vysunutá - přesahuje přes horní. Že má podkus, říkal vet ( ale to byly drobkovi 4 měsíce).
Tak to jsi mě potěšila, třeba výstavu zkusíme ( za pokus nic nedám).
Tak ahoj někdy na výstavě :-)
sally
napsal(a):
Má to tak, jak píšeš - spodní čelist je vysunutá - přesahuje přes horní. Že má podkus, říkal vet ( ale to byly drobkovi 4 měsíce).
Tak to jsi mě potěšila, třeba výstavu zkusíme ( za pokus nic nedám).
Tak ahoj někdy na výstavě :-)
Už se těšíme.Jen to zkusit a uvidíš ,že to bude dobrý.Tak krásný kluk se musí ukázat.
ally
napsal(a):
Ahoj,
jak dobře jsou bernardýni cvičitelní?
Máte někdo bernardýna s nějakými zkouškami,nebo dají se naučit nějakým kouskům?
Díky za odpovědi.
kavka
napsal(a):
Ahoj,
Díky za odpovědi.
ahoj, co vím tak v jedne chovatelske stanici ze slovinska se venuji vycviku i nejakym castem v agility. Myslim ze cvicit se daji ale obranu a tak to nevim
kavka
napsal(a):
Ahoj,
Díky za odpovědi.
Bernardýni jsou cvičitelní,ale s výcvikem se musí pomaleji než je to u plemen pracovních,jelikož bernardýn dospívá později.Výcvik musí být pozvolný,ale důsledný, a musí se nechávat delší pauza mezi cviky než u pracovních psů(např.ovčák,dobrman),co se však bernardýn naučí,tak hned tak nezapomene.Myslím že přímo v Letohradu je kynologický klub,kde je bernardýn cvičen a má 6 zkoušek z výkonu jeho majitelkou je dcera cvičitele.Další bernardýn je z jižních Čech a má již složeny 3 zkoušky z výkonu,oba dva psi jsou chovní.A i jiní majitelé navštěvují se svými bernardýny cvičák.
Každý bere bernardýna jako psa líného a neohrabaného,ale opak je pravdou.Standard upřednostňuje psy atletické a pohyblivé a né lymfatické a těžké jak se plno lidí domnívá.
aranka
napsal(a):
Bernardýni jsou cvičitelní,ale s výcvikem se musí pomaleji než je to u plemen pracovních,jelikož bernardýn dospívá později.Výcvik musí být pozvolný,ale důsledný, a musí se nechávat delší pauza mezi cviky než u pracovních psů(např.ovčák,dobrman),co se však bernardýn naučí,tak hned tak nezapomene.Myslím že přímo v Letohradu je kynologický klub,kde je bernardýn cvičen a má 6 zkoušek z výkonu jeho majitelkou je dcera cvičitele.Další bernardýn je z jižních Čech a má již složeny 3 zkoušky z výkonu,oba dva psi jsou chovní.A i jiní majitelé navštěvují se svými bernardýny cvičák.
Každý bere bernardýna jako psa líného a neohrabaného,ale opak je pravdou.Standard upřednostňuje psy atletické a pohyblivé a né lymfatické a těžké jak se plno lidí domnívá.
Moc děkuju za odpovědi.
Nemáte nahodou kontakt na ten kyn. klub v Letohradu?
kavka
napsal(a):
Moc děkuju za odpovědi.
Bohužel kontakt na kyn.klub nemám,v loni jsem přes vyhledavač v seznamu tento klub našla přes jméno psa.Jde o psa Adelo od Natálky(dnes již 6-létý pes),majitelky Markéty Hrobařové z Letohradu.Můžete se o to pokusit,byly tam i fotky z jeho obrany na Slovensku.
kavka
napsal(a):
Moc děkuju za odpovědi.
Kontakt jsem našla přes Seznam a je http://zko.unas.cz/adam.php
ally
napsal(a):
Ahojky, kdo tady vlastníte bernardýna/y můžete mi prosím napsat jméno, rodiče a chovatelskou stanici odkud pejsky máte? Asi se budete ptát proč... Ráda Vám to vysvětlím. Rodiče chovají už přes 20 let bernardýny a byli první kdo v ČR začal s chovem krátkosrstých bernardýnů s PP a kdo pomohl toto plemeno v ČR velmi rozšířit a tak teď hledáme naše potomky, zajímalo by nás jak třeba vypadají a jak se mají. Bohužel jsme před třemi roky museli chov ukočit z rodinných důvodů, ale teď už je všechno v pořádku a tak jsme se k chovu opět vrátili, momentálně vlastníme krásnou dlouhosrstou fenku Domu ze Slovenska. Naše chovatelská stanice má název Jankovské údolí, pokud by jste chtěli nakouknout na naše internetové stránky, tak je to www.amik.estranky.cz
Možná si někdo z Vás vybaví nezapomenutelného pejska Eika(dlouhosrstý) nebo krásného krátkosrstého psa Arona, tihle velmi k chovu bernardýnů v ČR přispěli a mnoho dalších našich pejsků. Proto budu ráda za každé informace
Ještě přikládám foto té naší malé rošťandy Domy
ally
napsal(a):
Vidím, že se foto nezobrazilo, tak to zkusím ještě jednou...
takže to je Doma...
kajuska
napsal(a):
Vidím, že se foto nezobrazilo, tak to zkusím ještě jednou...
takže to je Doma...
Jsem velice ráda,že jste se opět vrhli na chov ,moji psi mají v rodokmenu řadu vašich odchovanců např.Eliška od Natálky má v sobě ze strany mámy: Robi,Oreta,Fany a Heidi.Artur z Mnichovského polesí prabábu Afru.Fatty z Tyrolského zámku má otce Samuela dále Otyla,Fany a Amanda.Naše další fena Century z Dobruské stáje má v předcích vaší Heidi a Afru.Mé stránky jsou www.zdobruskestaje.estranky.cz
aranka
napsal(a):
Jsem velice ráda,že jste se opět vrhli na chov ,moji psi mají v rodokmenu řadu vašich odchovanců např.Eliška od Natálky má v sobě ze strany mámy: Robi,Oreta,Fany a Heidi.Artur z Mnichovského polesí prabábu Afru.Fatty z Tyrolského zámku má otce Samuela dále Otyla,Fany a Amanda.Naše další fena Century z Dobruské stáje má v předcích vaší Heidi a Afru.Mé stránky jsou www.zdobruskestaje.estranky.cz
ani nevíte, jakou jste mi právě udělala radost, hned se na stránky podívám :) Jsem moc ráda, že se našim potomkům tak krásně daří :) Chystáte se na výstavu do Brna, která je v červnu?
kajuska
napsal(a):
ani nevíte, jakou jste mi právě udělala radost, hned se na stránky podívám :) Jsem moc ráda, že se našim potomkům tak krásně daří :) Chystáte se na výstavu do Brna, která je v červnu?
Ano do Brna pojedeme.Jestli zdraví bude sloužit,tak chceme navštívit letos všechny výstavy.Nepojedete jen na kouknutí na klubovou výstavu bernardýnů do Mladé Boleslavi dne 15.dubna,bude posuzovat Němka a je nahlášeno okolo 50psů.
aranka
napsal(a):
Ano do Brna pojedeme.Jestli zdraví bude sloužit,tak chceme navštívit letos všechny výstavy.Nepojedete jen na kouknutí na klubovou výstavu bernardýnů do Mladé Boleslavi dne 15.dubna,bude posuzovat Němka a je nahlášeno okolo 50psů.
Na klubovku do Mladé Boleslavi zřejmě pojedem, sice to ještě není 100%, ale myslím, že to vyjde. Takže se uvidíme už na této výstavě. Vy budete vystavovat kterého z vašich pejsků?
kajuska
napsal(a):
Na klubovku do Mladé Boleslavi zřejmě pojedem, sice to ještě není 100%, ale myslím, že to vyjde. Takže se uvidíme už na této výstavě. Vy budete vystavovat kterého z vašich pejsků?
Na klubovce budeme vystavovat kraťasku Elišku a dlouh. psa Artura,ale pojede tam s nimi manžel se synem, já budu hlídat Fatty,která má termín porodu a také na stejný den čekáme štěňata u naší foxličky Mily.Ale Brna se již osobně zůčastním.
ally
napsal(a):
Po velikonoční nadílka štěňat bernardýnů,šťastné to číslo 13.
aranka
napsal(a):
Po velikonoční nadílka štěňat bernardýnů,šťastné to číslo 13.
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Moji fenecce je tak neco pres rok, chodime pravidelne na prochazky ale neumim odhadnout delku, abych ji jeste moc nezatezovala. Nekdy dame jen pulhodinky dvakrat a nekdy i dve.
A jeste jeden dotaz, kdyz ji mam na volno samozrejme ze az za vesnici tak poslechne na povel ke me a nikam neutika. Ale kdyz se vracime domu mam problem ji privolat, neutece ale jde prede mnou jakoby se tesila domu. Neni to treba kdyz je dlouha prochazka a je utahana nebo protoze uz trasy zna a vi ze jdeme domu? Dekuji za odpovedi
ally
napsal(a):
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Moji fenecce je tak neco pres rok, chodime pravidelne na prochazky ale neumim odhadnout delku, abych ji jeste moc nezatezovala. Nekdy dame jen pulhodinky dvakrat a nekdy i dve.
A jeste jeden dotaz, kdyz ji mam na volno samozrejme ze az za vesnici tak poslechne na povel ke me a nikam neutika. Ale kdyz se vracime domu mam problem ji privolat, neutece ale jde prede mnou jakoby se tesila domu. Neni to treba kdyz je dlouha prochazka a je utahana nebo protoze uz trasy zna a vi ze jdeme domu? Dekuji za odpovedi
tak procházky zvládáme a rosteme, jen nechce poradne papat. Neprecpava se.
ally
napsal(a):
tak procházky zvládáme a rosteme, jen nechce poradne papat. Neprecpava se.
a taky máme rádi gaučík
aranka
napsal(a):
Pěkně Vám povyrostla a je z ní krásná slečna.To jsou celý bernardýni, jak můžou vždy se vecpou dovnitř a gauč je něco
Takto vypadá štěňátko ve dvou měsících co jsme ho vezli domů.
aranka
napsal(a):
Takto vypadá štěňátko ve dvou měsících co jsme ho vezli domů.
A to samé štěňátko nyní v pěti měsících
aranka
napsal(a):
Do Prahy pojedem,ale né ještě s malým, do 6 měsíců mu bude chybět 5 dní.Tak jedeme jen s Eliškou a naposledy s Arturem.Od příštího roku Artura vystřídá dorostenec. A poprvé se ukáže již v lednu v Olomouci a pak hned v Trenčíně.
Nádherní bernardýni Taky máme doma podobného gaučáka
barunka
napsal(a):
Nádherní bernardýni Taky máme doma podobného gaučáka
tak máme novou "boudičku", jsem ráda že si na ní rychle zvykla, hned první den byla vevnitř. Vejdeme se tam obě.
aranka
napsal(a):
A to samé štěňátko nyní v pěti měsících
takhle vypadají štěnátka bernardýnů - žužu
aranka
napsal(a):
Krásný drobeček,jak se jmenuje.
to byla zuzanka, velmi chytra, ale dozila se pouhych 5ti mesicu. Postupne prestavali fungovat jatra. Po Barunce a Zuzance jsme si jako dvojitou naplast pordili opet Barunku a ta, kontrolovana skoro stale veterinářkou nám dělá velkou radost. I když je bez PP zkouším s ní postoje a po novém roce zacne pomalu tahat.
A tady dostala svou velikanskou kost.
ally
napsal(a):
to byla zuzanka, velmi chytra, ale dozila se pouhych 5ti mesicu. Postupne prestavali fungovat jatra. Po Barunce a Zuzance jsme si jako dvojitou naplast pordili opet Barunku a ta, kontrolovana skoro stale veterinářkou nám dělá velkou radost. I když je bez PP zkouším s ní postoje a po novém roce zacne pomalu tahat.
A tady dostala svou velikanskou kost.
To je mi líto,že jste přišla o pejsky. A když zkoušíte postoje ,tak zkuste nějakou výstavu pro psy bez PP,pořádá se jich v roce poměrně hodně a všem zůčastněným co jsem slyšela se velice líbí.Konání takových výstav naleznete v časopisech např.Fauna a Planeta zvířat.
aranka
napsal(a):
To je mi líto,že jste přišla o pejsky. A když zkoušíte postoje ,tak zkuste nějakou výstavu pro psy bez PP,pořádá se jich v roce poměrně hodně a všem zůčastněným co jsem slyšela se velice líbí.Konání takových výstav naleznete v časopisech např.Fauna a Planeta zvířat.
cauky...asi mam dost blby dotaz ale v bernardynech se nevyznam...proc ma vzdycky tmavsi hlavu to jsem jeste nepochopila???
aranka
napsal(a):
Děkuji a určitě se na nějakou výstavu přihlásíme. Už se těším až si budu moct pořídit pejska s PP. Jak už jsem psala moc se mi líbí Vaše Eliška. A až dokončím školu tak se to snad podaří. Chtěla bych se pak věnovat chovu. Foto naší předchozí fenečky Báry je ve fóru "naši senioři"
nicolll
napsal(a):
cauky...asi mam dost blby dotaz ale v bernardynech se nevyznam...proc ma vzdycky tmavsi hlavu to jsem jeste nepochopila???
Všichni bernardýni nemusí mít tmavou(černou masku)hlavu,ale je tato barva na hlavě velmi žádoucí.Původní typ bernardýna byl bez tmavé masky a krátkosrstý,přikřížením dalších plemen(převážně v Anglii) novofundlanského psa a pro zmohutnění také mastifa,vznikla varieta dlouhosrstého bernardýna u kterého se začala objevovat tmavá(černá) barva na hlavě a toto zbarvení se dále utvrzovalo a tím vzniklo nynější zbarvení typické pro toto plemeno.
ally
napsal(a):
Děkuji a určitě se na nějakou výstavu přihlásíme. Už se těším až si budu moct pořídit pejska s PP. Jak už jsem psala moc se mi líbí Vaše Eliška. A až dokončím školu tak se to snad podaří. Chtěla bych se pak věnovat chovu. Foto naší předchozí fenečky Báry je ve fóru "naši senioři"
Malej už má za sebou první výstavu a dnes mu je právě 8 měsíců a náležitě si je užívá v nově padajícím sněhu - úplná kalamita.
aranka
napsal(a):
Malej už má za sebou první výstavu a dnes mu je právě 8 měsíců a náležitě si je užívá v nově padajícím sněhu - úplná kalamita.
Dobrý den, už se na něj těším na výstavě v Praze, doufam, že přijedete.
Barunka oslavila v pondeli sve druhe narozeniny a je to porad peknej rostak. Ja mam zkouškové období, tak se pořád učím. Ale alespoň, že napadl snížek, hned je ta zima veselejší.
ally
napsal(a):
Dobrý den, už se na něj těším na výstavě v Praze, doufam, že přijedete.
Barunka oslavila v pondeli sve druhe narozeniny a je to porad peknej rostak. Ja mam zkouškové období, tak se pořád učím. Ale alespoň, že napadl snížek, hned je ta zima veselejší.
Do Prahy snad pojedeme,je v plánu.Držím palce, a s učením žádné přehánění.Ten sníh mohl ještě chvíli počkat ,snad do neděle bude trochu lépe, jedeme se poprvé podívat na Slovensko do Trenčína,doufám,že dojedeme.
aranka
napsal(a):
a zima uz je i u nas. s barunkou jsme uvaleli velikanskou kouli. Je stastna ze tu mame snizek
aranka
napsal(a):
a jeste jedna, sem nabalena tak jsem taky jak koule
ally
napsal(a):
a jeste jedna, sem nabalena tak jsem taky jak koule
Tady Artur a to malé okolo jsou fenečky foxlíků,dívají se přes zahradu jak děti blbnou na sáňkách.(ty ovšem nejsou vidět)