Dobrý den.Po nakouknutí do dizkuze ke kavkazákům,jsem se dočetla,že nestandartní štěně by se mělo utrácet,neprodávat dál.Nejsem si jistá,ale není tohle proti zákonu na ochranu zvířat?Chápu třeba,pokud má štěně nějakou vadu,neslučitelnou se životem,ale třeba nesprávná barva srsti,nebo očí,přeci neni důvodem štěně nechat uspat.Prosím,víte o tom někdo více, je či není tohle povolený?Děkuji.Maria
maria1
napsal(a):
Dobrý den.Po nakouknutí do dizkuze ke kavkazákům,jsem se dočetla,že nestandartní štěně by se mělo utrácet,neprodávat dál.Nejsem si jistá,ale není tohle proti zákonu na ochranu zvířat?Chápu třeba,pokud má štěně nějakou vadu,neslučitelnou se životem,ale třeba nesprávná barva srsti,nebo očí,přeci neni důvodem štěně nechat uspat.Prosím,víte o tom někdo více, je či není tohle povolený?Děkuji.Maria
ta diskuze mě taky dostala............pan Karel říká, že není chovatel, ale moudra z něj padají. Mě se také přes pečlivý výběr rodičů povedlo modré oko (u jiného plemene). Pejska jsem prodala za nižší cenu, majitel samozřejmě věděl, že štěně je nestandartní a bylo to i v kupní smlouvě. Tak o co pak jde???
maria1
napsal(a):
a paní (slečně) Daduně - jestli to tu čte, bych ráda řekla, ať si z hloupých řečí nic nedělá, modroočko je krasaveček. Ten náš byl taky strašně hodnej pejsek - že by to s barvou oka nějak souviselo?![]()
holly
napsal(a):
a paní (slečně) Daduně - jestli to tu čte, bych ráda řekla, ať si z hloupých řečí nic nedělá, modroočko je krasaveček. Ten náš byl taky strašně hodnej pejsek - že by to s barvou oka nějak souviselo?![]()
Ne, nestandardní štěňata se neutrácejí, mají PP, ale nejsou vhodná do chovu a ani na výstavy. Takže pokud někdo chce konkrétní plemeno s pp, ale nechce chovat ani vystavovat, koupí si nestandardní čtěňátko za nižší cenu a jinak má samozřejmě všechny výhody koupě psa s pp. Podle mě se dle zákona nemá uspat žádné zdravé a životaschopné štěně.
evicka
napsal(a):
Ne, nestandardní štěňata se neutrácejí, mají PP, ale nejsou vhodná do chovu a ani na výstavy. Takže pokud někdo chce konkrétní plemeno s pp, ale nechce chovat ani vystavovat, koupí si nestandardní čtěňátko za nižší cenu a jinak má samozřejmě všechny výhody koupě psa s pp. Podle mě se dle zákona nemá uspat žádné zdravé a životaschopné štěně.
ahoj, díky za příspěvky a za povzbuzení. Je v pořádku, pokud není štěně standartní, že se nepouští dále k chovu, ale jinak bych nestandardní štěňata také rozhodně neutrácela! Jen pro zajímavost, otec štěňat je import z Ruska, černobílý krasavec
naše Berta
dobrmanier
maria1
napsal(a):
Zdravím. Tato problematika se týká i dobrmanů... Nestandarndí je izabelový a modrý (nemluvě o albínovi) a kdyz jsem se kdysi tazala, jaka je jeich cena u chovatelky, ktere se narodili, take mi emalem sdelila, ze se tato stenata obvykle utrácí... prijde mi to uplne tragicke, proti zakonu SAMOZREJME! a take zbytecne. O to vic jsem rada, ze se Od Dvou lvů nerozhodli malou modřenku utratit a můžeme s ní tak sdílet naší domácnost
Věřím, že ani kavkazíkům semtam nějaký ten nestandard nezničí celý chov, ale pejsek se dá určitě prodat levneji anebo jeste dráz, kdyz nekdo chce mít vyjimecného pejska!
dobrmanier
napsal(a):
Zdravím. Tato problematika se týká i dobrmanů... Nestandarndí je izabelový a modrý (nemluvě o albínovi) a kdyz jsem se kdysi tazala, jaka je jeich cena u chovatelky, ktere se narodili, take mi emalem sdelila, ze se tato stenata obvykle utrácí... prijde mi to uplne tragicke, proti zakonu SAMOZREJME! a take zbytecne. O to vic jsem rada, ze se Od Dvou lvů nerozhodli malou modřenku utratit a můžeme s ní tak sdílet naší domácnost
Věřím, že ani kavkazíkům semtam nějaký ten nestandard nezničí celý chov, ale pejsek se dá určitě prodat levneji anebo jeste dráz, kdyz nekdo chce mít vyjimecného pejska!
Tak utracení štěňat protizákonné není (je povoleno utratit štěně z důvodu regulace chovu - takže lze použít z jakéhokoliv důvodu). Otázka je, proč by měl chovatel utratit štěně, které má nestandardní barvu čehokoliv. Je přeci jasné, že takové zvíře nebude chovné, přitom pro člověka, který nemá o další chov zájem (a ani výstavy) je to v podstatě stokrát lepší, než si pořídit bezpapíráka. Nestandardním (nechovným) psem má doma určité plemeno s určitými předpoklady zdraví, povahy za lepší peníze. A navíc to, že se taková štěňata narodí, může ukázat na nějakou vadu genu a tím pádem by to paradoxně mělo pomoci v dalším chovu.
dobrmanier
napsal(a):
ale to si myslim, ze je u jakehokoli plemen nestandartni barva svetle oko, zkratka cokoli co toho psa vylucuje z chovu, ale zase nac ty stenika utracet? Jen proto ze se nepovedli genetika je genetika a proste jsou jedinci kteri proste na sebe nesednou, to se stava. Ale pokud lidi kteri chteji pejska na mazleni a nejde jim o vystavy, ale chteji mit doma mazla tak proc ne.