Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2006 12:26

Ahoj ,chtěla bych se zeptat jaky jsou afgáni povahově ?
A jak náročná je jejich srst na úpravu ?
Línají ?
atd. atd. Prostě co obnáší mít doma afgána ......
Předem díky za odpovědi

27.2.2006 11:20

krai napsal(a):
Línají ?
Předem díky za odpovědi

Nejjednodušší je se mrknout na nějaké stránky přímo o chrtech např. http://www.chrti.com/kchch/ , najdeš tam i mnoho chovatelů a ti ti na jakékoliv dotazy rádi odpoví

27.2.2006 18:05

krai napsal(a):
Línají ?
Předem díky za odpovědi

Ahoj,
Afgani mezi chrty neni prave to nejednodusi plemeno.Jsou casto dominatni a spatne se snaseji s jinymi psy.Je casto obtizne je naucit zasadni povely,jelikoz jsou tvrdohlavy.Pece o srst je narocna,hlavne v zime a na podzim.Musi se pravidelne kartacovat.Na nasem webu mame o jednotlivych chrtich plemenach stranku,ale bohuzel jen v nemcine. www.windhunde-in-not.at .Nas spolek na ochranu zvirat v rakousku se zabyva prave zachranou dostihovych chrtu,kteri k nam bohuzel casto prichazeji ve strasnem stavu,a v rodne zemi ziji v katastrofalnich podminkach ajsou tam brutalne zabijeni.

27.2.2006 18:27

ivi napsal(a):
Ahoj,
Afgani mezi chrty neni prave to nejednodusi plemeno.Jsou casto dominatni a spatne se snaseji s jinymi psy.Je casto obtizne je naucit zasadni povely,jelikoz jsou tvrdohlavy.Pece o srst je narocna,hlavne v zime a na podzim.Musi se pravidelne kartacovat.Na nasem webu mame o jednotlivych chrtich plemenach stranku,ale bohuzel jen v nemcine. www.windhunde-in-not.at .Nas spolek na ochranu zvirat v rakousku se zabyva prave zachranou dostihovych chrtu,kteri k nam bohuzel casto prichazeji ve strasnem stavu,a v rodne zemi ziji v katastrofalnich podminkach ajsou tam brutalne zabijeni.

Exisuje neco takoveho i u nas ? Myslim nejake spolky na zachranu dostihových chrtů ....

27.2.2006 19:46

krai napsal(a):
Exisuje neco takoveho i u nas ? Myslim nejake spolky na zachranu dostihových chrtů ....

Ne,v CZ jeste neni,ale v casopise ,,pes,, byla reportaz zabyvajici se problematikou zavodnich chrtu ve spanelsku atd.

27.2.2006 19:50

ivi napsal(a):
Ne,v CZ jeste neni,ale v casopise ,,pes,, byla reportaz zabyvajici se problematikou zavodnich chrtu ve spanelsku atd.

a toto jsou dve z chrtu,ktere byli v listopadu zachraneni z katastrofalnich podeminek ve spanelsku.dohromady tam bylo 140 psu!!

28.2.2006 08:44

krai napsal(a):
Línají ?
Předem díky za odpovědi

Mít doma afgána je úžasná věc, jsou prostě nádherní, ale chov není bez problému, ale dá se zvládnout.
Srst při pravidelné péči nelíná, jenom při přeměně ze štěněčí na dospěláckou, ale musí se pravidelně koupat a česat jinak se tvoří drndele a to je pak velký problém. I kosmetika je potřeba kvalitní, po každé procházce zkontrolovat jestli nejsou někde v srsti větvičky, tráva.....a hned odstranit jinak je hned zacucháno. Ale pohled na krásného afgána za tu námahu stojí.
Výcvik je formou nenásilnou, dá se naučit poslušnosti, ale ne drilem. Nemůžu říct, že bych měla 100% poslušnost, protože u chrtů je silný lovecký pud a při spatření zvěře už nelze odvolat, proto panuje názo, že chrta jenom na vodítku. Pouštím ho navolno v členitém terénu, protože chrt loví zrakem a zvěř v tomto terénu není tak vidět a nebo se má kam schovat. Přivolání mám naučené na píšťalku, protože při jeho rychlosti je někdy dost daleko a nechce se mi řvát na lesy.
Jinak je potřeba dost pohybu, ale pokud někdy není čas, dovede se vyvalovat na gauči klidně celý den.
To je tak co mne v rychlosti napadlo.

28.2.2006 12:26

ivi napsal(a):
Ahoj,

Hodně o chrtí adopci a psech ze Španělska ale i z jiných zemí najdete na mých stránkách http://pavliskop.blogspot.com v pravém sloupečku "linx 2 visit".

Pavel

29.11.2006 12:37

krai napsal(a):
Línají ?
Předem díky za odpovědi

Co se týká údržby jejich srsti, tak je při pořizování afgána třeba počítat se vším co už tu ostatní napsali. Plus pokud se chcete účastnit s pejskem i výstav je nutná další úprava srsti, a to trimování a holení (s tím vám poradí v dobrém salonu - doporučuji chodit jen tam, kde mají s tímto plemenem už nějakou zkušenost - jinak by to nemuselo dobře dopadnout a odcházela by jste třeba s nestandartně upraveným psem). Jinak afgáni nelínají, protože nemají podsadu, to ovšem neznamená, že při česání "pár chlupů" neztratí . Afgáni se koupou přibližně 1x za 14 dní. Používají se šampony, balzámy, kondicionéry, oleje, atd. Zároveň je třeba si uvědomit, že kosmetika by měla být kvalitní (značková jako je KW, Bio Groom, Lady Belle, ...) a to stojí spoustu peněz (i tisíce) a na tak velkého psa jako je afgán se taková 500 ml flaštička rychle spotřebuje. A věřte, že se nevyplácí šetřit na spotřebě např. balzámu nebo oleje. Také se srst ošetřuje jinak když se jde na výstavu a jinak když je pejsek normálně doma.
Na povahu jsou to psi, kteří někdy (hl. ze začátku) visí na jednom člověkovi. Myslím, že tak úplně neplatí, že jsou nedůvěřiví k jiným lidem. Já mám taky afgána a ten miluje všechny lidi (pokud nejsou zlí) a hlavně cizí - je schopnej jim na ulici vlézt i do tašky (někdy), ale na druhou stranu někteří afgáni-psi bývají agresivní vůči ostatním psům (ani ne k fenám). Kor když na ně někdo zavrčí nebo vycení zuby - afgán se s ním pustí do křížku. Pozor bych si dávala taky na to, když je máte malé afgáně, aby na něho moc neskákali težcí psi. Musíte brát v úvahu, že takové štěně má jen pár kilogramů ( cca 7 - 9) a v dospělosti jen kolem (27 - 30 kg). Snadno mu může někdo ublížit, a to jak na těle tak na duši - v dospělosti se pak může bát velkých a těžkých psů a může trvat dlouho než se takového traumatu zbaví. To ovšem neznamená bránit mu v kontaktu se všemi psy. Afgán je také ve vývoji opožděný - bude vám doma dlouho čurat ( klidně až půl roku), také do té doby vůbec neuslyší na jméno a povely. Něco ho třeba vůbec nenaučíte, protože to on sám jednoduše chtít nebude. A i v dospělosti to může fungovat tak, že když to on sám chtít nebude, tak to neudělá - je to tvrdohlavý pes. A těžká je s ním i jeho puberta (tak do 2 let, ale může to trvat i déle) - smiřte se s tím, že budete mít vše rozkousané - rohy nábytku, vydrbaný koberec, nebo roztrhaný polštář, atd. Když mu narostou druhé zuby a je mu tak kolem devíti měsíců, zničí už i své hračky (gumové i provazové; nedoporučuju kupovat plyšové hračky) prostě všechno překouše. Můj pes je bohužel i žere, takže se musí hračky vybírat opravdu dobře (nejdéle vydrží ty provazový) a pes se musí hlídat, nebo mu raději žádný hračky už nekupovat. Taky mají afgáni velmi silný stisk čelistí a to uplatňují i při hraní a neví kdy by měli skončit - takže se nevyhnete ani spoustě modřin a škrábanců. A ještě jedna věc co mě napadla je, že na procházkách rádi táhnou a pokud je máte jen na vodítku, tak i lítají - takže máte pocit, že vám utrhnou ruku . Ale vše je třeba brát trochu s nadsázkou a všechny své nedostatky v poslušnosti vám mohou vynahradit jinak. Rádi dávají pusinky a když spinkají jsou rozkošní. Celkem dobře snášejí cestování dopravníma prostředkama, ale musí se učit už od mala - ale to je stejný jako s jiným plemenem a je to i dost individuální. Nechci vás odrazovat od případné koupi afgána, protože navzdory všeho čeho se kvůli němu musíte vzdát a péči o něj a toleranci, jsou to víborní psi a když se s nimi sžijete, budete je milovat. Jako já toho svýho . Na téma afgán by se dalo napsat strašně moc, kdyby jste chtěla vědět ještě něco tak mi klidně napište na EliHa@seznam.cz. Ale pravda je, že to nejsou psi pro každého a nikdy se na příchod takového ďáblíka nemůžete úplně připravit. Poznáte to až ho budete mít doma. Nevím jestli si ho chcete pořizovat nebo se jen tak ptáte, ale přeji hodně štěstí.

8.11.2017 21:07
mouse

XXX.XXX.169.221

Afghánský chrt je pro mě jedno z nejkrásnějších psích plemen vůbec. Na výstavách vždycky obdivuju jejich krásu a až příjde čas, taky si jednoho pořídím... Jen doufám, že zvládnu tu péči o srst. smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.11.2017 22:21
Uživatel s deaktivovaným účtem

mouse napsal(a):
Afghánský chrt je pro mě jedno z nejkrásnějších psích plemen vůbec. Na výstavách vždycky obdivuju jejich krásu a až příjde čas, taky si jednoho pořídím... Jen doufám, že zvládnu tu péči o srst. smajlík

Měla jsem...a obdivuju jejich krásu hlavně tu povahovou...péče o srst u nás byla náročná...2x denně lítání na polích, neudržovaných loukách a v lese, přijdete domů a pes je obalen bodláky, jehličím, listím...to se fakt nedalo, takže jsme to po pár letech vzdali a stříhali zhruba na délku 10-15 cenťáků...když jsme drželi tzv. "ve výstavní srsti", tak procedura koupání, vysoušení, česání...no hodina nestačila, spíš několik hodin, ale potom se kolem vás vznáší psí víla...to už není pes, ale éterická bytost...jinak v běžném režimu stačilo pořádně vyčesat jednou týdně, akorát v období přechodu ze štěněčí srsti na dospěláckou (nebo jak to popsat, když se pes začal opravdu nasrsťovat) to bylo náročnější...určitě učit už "hladkosrsté" afgání štěně na údržbu, protože pak najednou se vzbudíte a máte chlupatou kouli, kterou to česání fakt nebaví a nechce a je problém...taky bych řekla, že se líp udržuje tmavá barva srsti než světlá, ta je taková jemnější...
Tak vám přeju, aby ten váš čas na afgána přišel...vlastně bych neměla říkat, že jsem měla afgána, ale že jsem měla tu čest sdílet domácnost s PANEM PSEM...afgánským chrtem

Přidejte reakci

Přidat smajlík