major
napsal(a):
Zdravím,
nemohl by sem někdo dát fotku jak má vypadat správný nůžkový skus? Případně jak vypadá lehký předkus nebo podkus- a jestli se ta odchylka nějak měří.? Mám papíráka a je vyžadován nůžkový skus..jenže nevím jak to má vypadat
http://www.efauna.cz/pes/anatomie/ show.php?txt=zuby
http://www.faunanet.cz/psi/anatomie/ anatomie-zubu.htm
assil
napsal(a):
http://www.efauna.cz/pes/anatomie/ show.php?txt=zuby
http://www.faunanet.cz/psi/anatomie/ anatomie-zubu.htm
Moc děkuju! Tohle jsem potřeboval vidět.. Popletl jsem nůžkový skus s klešťovým, takže je mi hned líp, buď máme nůžkový skus nebo podkus..to zítra ještě přeměřím jestli se vejdeme do těch 2mm .. Myslíte, že když je povolen mírný podkus a předkus, že by mohl být uchovněn i třeba s mezerou 3mm? A je nám 5 měsíců je možné, že by se to ještě změnilo?
major
napsal(a):
Moc děkuju! Tohle jsem potřeboval vidět.. Popletl jsem nůžkový skus s klešťovým, takže je mi hned líp, buď máme nůžkový skus nebo podkus..to zítra ještě přeměřím jestli se vejdeme do těch 2mm .. Myslíte, že když je povolen mírný podkus a předkus, že by mohl být uchovněn i třeba s mezerou 3mm? A je nám 5 měsíců je možné, že by se to ještě změnilo?
5 měsíců? To se ještě vykašlete na kotrolu skusu, čelisti rostou nerovnoměrně a podkus nebo předkus je v tomhle věku normální, až hlava doroste, měly by to být nůžky.
Jinak co je povolený předkus nebo podkus se liší plemeno od plemene, na to se zeptejte nějakého chovatele vašeho plemene, nejlépe z chovky odkud máte psa, ten by měl vědět, co se toleruje a co ne.
Ale ve vašem případě ještě pár měsíců počkejte, 5 měsíců je fakt hrozně málo na nějaký závěry.
assil
napsal(a):
5 měsíců? To se ještě vykašlete na kotrolu skusu, čelisti rostou nerovnoměrně a podkus nebo předkus je v tomhle věku normální, až hlava doroste, měly by to být nůžky.
Jinak co je povolený předkus nebo podkus se liší plemeno od plemene, na to se zeptejte nějakého chovatele vašeho plemene, nejlépe z chovky odkud máte psa, ten by měl vědět, co se toleruje a co ne.
Ale ve vašem případě ještě pár měsíců počkejte, 5 měsíců je fakt hrozně málo na nějaký závěry.
My právě chcem zkusit výstavu, a proto jsme to začali řešit .. Na výstavě už se to u dorostu také posuzuje, ne? Právě vím, že je povolen mírný pod a předkus.. U chovatele se stavíme, ale máme ho z ruky, takže to nebude hned a mě to přišlo hrozně akutní
.. Všiml jsem si toho dnes a trochu mě to vyvedlo z míry, proto jsme chtěl aspoň ty fotky než to uvidím v reálu
.
A víte kdy se to tak u velkého plemene ustálí? Ptž hlava roste až někdy do dvou let, ne?
major
napsal(a):
My právě chcem zkusit výstavu, a proto jsme to začali řešit .. Na výstavě už se to u dorostu také posuzuje, ne? Právě vím, že je povolen mírný pod a předkus.. U chovatele se stavíme, ale máme ho z ruky, takže to nebude hned a mě to přišlo hrozně akutní
.. Všiml jsem si toho dnes a trochu mě to vyvedlo z míry, proto jsme chtěl aspoň ty fotky než to uvidím v reálu
.
A víte kdy se to tak u velkého plemene ustálí? Ptž hlava roste až někdy do dvou let, ne?
Na výstavě se u dorostu chrup kontroluje, ale spíš proto, aby si pes zvykl, že se to dělá, jinak pes v 5 měsících určitě nemá ještě ani kompletní trvalý chrup, s tím si hlavu nedělejte, buď se na to nepřihlíží a nebo se do posudku napíše, že zatím není trvalý chrup kompletní a to se týká i skusu.
Jinak kostra roste tak do 8-12 měsíců a navíc mu určitě ještě dorostou trvalé zuby a postavení skusu se změní, zda k horšímu nebo lepšímu vám nikdo neřekne, ale minimálně do těch 8 měsíců si nemá cenu z toho dělat hlavu.
Chápu, že vám to dělá starosti, ale chce to trpělivost, 5měsíční velký pes je ještě mimino a vyvíjí se po všech směrech, zatím se omezte na to, že se s ním nebudete na tvrdo o nic přetahovat, alespoň dokud nebude mít kompletní chrup, aby nedošlo k posunu zubů a kotrolujte vypadávání mléčných zubů, aby neměl žraločí chrup ve dvou řadách, pak se tam zuby špatně srovnávají a můžou vyrůst křivě. Ale u velkých psů většinou mlíčňíky vypadnou sami.