Ahoj,prošeta jsem jednotlivé vaše diskuze a měla bych dotaz. Rádi bychom si pořídili CC, respektive jsme se pro něj již rozhodli, protože jsem jej již jednou chovala. Ale máme doma 8 letou fenku foxteriéra. Jak zabráním tomu, aby nenaučila CC běhat a štěkat kolem plotu??Zvažuji, že budu CC brát sebou do práce, takže na zahradě, pokud budou spolu budou pouze pod dohledem...Nevím však, zda to bude dostačující. Mihli byste mi poradit???Díky moc
lunacek
napsal(a):
Ahoj,prošeta jsem jednotlivé vaše diskuze a měla bych dotaz. Rádi bychom si pořídili CC, respektive jsme se pro něj již rozhodli, protože jsem jej již jednou chovala. Ale máme doma 8 letou fenku foxteriéra. Jak zabráním tomu, aby nenaučila CC běhat a štěkat kolem plotu??Zvažuji, že budu CC brát sebou do práce, takže na zahradě, pokud budou spolu budou pouze pod dohledem...Nevím však, zda to bude dostačující. Mihli byste mi poradit???Díky moc
Tak já sice nemám moc zkušenosti to asi poradí spíš třeba Lenka,ale myslím si že kaník je hlídač a odnaučit ho štěkat na lidi za plotem bude docela oříšek.Náš 8 měsíční puberťák se naučil bafat za plotem sám a to i přez to že domam máme retrívra flegmatika,kterej se přes plot nechá drbat za ušima.Tak tedy nevím. Držím palce při výběru a odnaučování.
arny
napsal(a):
Tak já sice nemám moc zkušenosti to asi poradí spíš třeba Lenka,ale myslím si že kaník je hlídač a odnaučit ho štěkat na lidi za plotem bude docela oříšek.Náš 8 měsíční puberťák se naučil bafat za plotem sám a to i přez to že domam máme retrívra flegmatika,kterej se přes plot nechá drbat za ušima.Tak tedy nevím. Držím palce při výběru a odnaučování.
Zdravím nové příznivce plemene
No nevím, problém nebude v tom, že by byl caník příliš uštěkaný a tak podobně, ale v tom, že bude mít vzor v kamarádce foxlici. Pokud píšete, že budou společně na zahradě jen ve vaší přítomnosti tak to by měl být první předpoklad úspěchu. Foxlice by především neměla mít příležitost se před štěndem takto chovat - to znamená asi že by měla být na vodítku aby neměla příležitost ani začít. Štěňátko pak odmala učit, že se vám toto chování nelíbí, to znamená třeba povel nesmíš když vyběhne směrem k plotu (jesltiže samo vůbec vyběhne) a hned odvést jeho pozornost na vás a hlavně na nějakou jinou alternativu chování - to znamená nejlépe začít si s ním hrát, nebo třeba procvičovat jednoduché povely (sedni, lehni apod.). Kdyby toto zvládla i foxlice tak není co řešit a není třeba jí držet na vodítku. .... Je fakt důležité nabídnout jim náhradu za nežádoucí chování nějakou žádoucí činností. Pokud byste jen povelovala a zakazovala tak se na to pravděpodobně asi časem vykašlou a začnou si dělat co chtějí.
Pokud už se staže že štěndo k plotu vyběhne tak jej nevolejte ale dojděte si pro něj, znovu třeba řekněte že nesmí, odneste si jej dál od plotu a opět ho zaujměte aby se k plotu zpět samo zase nevrátilo.
Myslím ale, že do jisté míry je pro psa přirozené že si brání své území a dává to "vetřelcům " najevo a "násilně" ho předělávat ani nemá cenu. Já mám třeba dva CC a Peet doma téměř neštěkne, ani venku není nijak upovídaný, zato Míťa ta musí vše komentovat a i když mi to vadí a dávám jí to od malička najevo tak je to marná snaha a stejně při každé příležitosti zaštěká znovu.
Jinak zkuste se připojit do té naší "hlavní" diskuze ať tu nemáme dvě souběžně
(kliknout na slovo "odpovědět" přímo pod daným příspěvkem v diskuzi)