Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2005 22:05

Ahoj lidi,
máme doma fenku křížence, 11 let, přijde mi, že již špatně slyší.
Přibližně před dvěmi lety se začala bát bouřky, blesků od foťáku a hučení myčky. Projevuje se to tak, že začne celým tělem vibrovat a rychle a hlasitě dýchat s otevřenou tlamou. Nedá se nijak uklidnit (jen vrtí ocasem, ale klepe se dál).
V poslední době to ale začala dělat i bez těchto "spouštěcích faktorů". Zničehonic se prostě začne takhle klepat a dýchat.
Bohužel o ní rozhodují rodiče, kt. si myslí, že vete je zatím zbytečný.
Co byste mi poradili? Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Je to jen od nervů nebo to můžou být příznaky i nějaké skryté choroby (třeba potíže se srdcem nebo tak)?
Díky za radu.

19.5.2005 22:05

mikado napsal(a):
Ahoj lidi,
máme doma fenku křížence, 11 let, přijde mi, že již špatně slyší.
Přibližně před dvěmi lety se začala bát bouřky, blesků od foťáku a hučení myčky. Projevuje se to tak, že začne celým tělem vibrovat a rychle a hlasitě dýchat s otevřenou tlamou. Nedá se nijak uklidnit (jen vrtí ocasem, ale klepe se dál).
V poslední době to ale začala dělat i bez těchto "spouštěcích faktorů". Zničehonic se prostě začne takhle klepat a dýchat.
Bohužel o ní rozhodují rodiče, kt. si myslí, že vete je zatím zbytečný.
Co byste mi poradili? Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Je to jen od nervů nebo to můžou být příznaky i nějaké skryté choroby (třeba potíže se srdcem nebo tak)?
Díky za radu.

Teri, těžko říct. Podle mě to může být obojí – choroba, nebo zkrátka psychický stres = od nervů. Obávám se, že bez veterináře – podrobného vyšetření nic nezmůžete. Dost pravděpodobně se může jednat o nějakou poruchu na základě částečné hluchoty, nebo nějaký typ epilepsie. Ale to jen typuji! Nejsem veterinář! Vím, že podobné stavy mají psi, kteří mají panický strach z petard. Nevnímají, třesou se, vykulené oči, vyplazený jazyk, rychle dýchání, strnulý posed nebo útěk pryč. Utlumit se to dá pouze prášky nebo injekcemi, nebo těm zvukům předcházet a psa „odklidit“ na klidnější místo. Mě je u vás spíš záhadou, že to dělala jen za určitých zvuků a nyní to je i jindy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík