Psi "teleci" leta

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2005 00:07

chtela jsem se zeptat - kdy prichazeji na psy "teleci" leta?
na deti chodi puberta cca od 12 let (indi-vindi) - ale co na psy?
nas mazanek zacina vystrkovat ruzky .... a to mi prijde docela brzy

30.5.2005 15:24

psovova napsal(a):

No, muj labisek, kteremu je ted asi 15 mesicu, ma myslim pubertu prave ted. Nejdriv to zacalo kolem sedmi mesicu, pak se kolem roku zase zklidnil, az jsem si rikal, jak to probehlo v pohode, ale ted si musi vsechno petkrat rozmyslet, nez neco udela (samozrejme, co chci ja :-) ), aportek si dva metry ode mne "odlozi", nez mi ho prinese, a tak vubec... Chce to hodne trpelivosti ho nekdy nepretrhnout... ;-)

31.5.2005 15:57

orin napsal(a):
No, muj labisek, kteremu je ted asi 15 mesicu, ma myslim pubertu prave ted. Nejdriv to zacalo kolem sedmi mesicu, pak se kolem roku zase zklidnil, az jsem si rikal, jak to probehlo v pohode, ale ted si musi vsechno petkrat rozmyslet, nez neco udela (samozrejme, co chci ja :-) ), aportek si dva metry ode mne "odlozi", nez mi ho prinese, a tak vubec... Chce to hodne trpelivosti ho nekdy nepretrhnout... ;-)

Záleží to i na plemeni, velikosti, u velkých plemen se většinou uvádí, že dospívají kolem dvou let, takže tak od 10 do 24 měsíců věku by to mohla být puberta. Ale je to individuální, někteří (třeba dalmatini, ale je to spíš o jedincích) se chovají jak puberťáci i v 7 letech, můj ohař se docela uklidnil kolem 16 měsíce.

1.6.2005 00:07

psovova napsal(a):

I u psů je to „indi-vindi“. Úplně orientačně přichází puberta ve věku mezi 7 a 12 měsícem, s tím, že větší plemena, nebo plemena celkově později dospívající mívají pubertu spíse na té horní hranici a naopak malá plemena na spodní. Každopádně jsou psi, kteří proplují pubertou a ani o ni nevíte a jsou psi u kterých to působí, že mají pubertu celý život. Není to však puberta v pravém slova smyslu (ta celoživotní ), ale svým způsobem nevychovanost psa a chytrost = našel si cestu, jak si omotat páníčka kolem prstu... Opravdu se velmi často zaměňuje nevychovanost, nebo přílišný temperament apod. s „psí pubertou“.
Mimochodem - pravá puberta netrvá zpravidla dlouho, pouhé 3-4 týdny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík