Americko-kanadský ovčák VS. bílý Švýc. ovčák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2005 20:59

Aho,jaký je rozdíl mezi těmito plemeny?Mě přijdou stejní,ale pravda je že se již nějakou dobu nezajímám o psí plemena a něco jsem zapoměl...Přiložte prosím i fotky,díky:-)

2.6.2005 15:48

alex88 napsal(a):
Aho,jaký je rozdíl mezi těmito plemeny?Mě přijdou stejní,ale pravda je že se již nějakou dobu nezajímám o psí plemena a něco jsem zapoměl...Přiložte prosím i fotky,díky:-)

Je to jedno plemeno. Dříve se používal název americko-kanaský ovčák, ale teď se používá bílý švýcarský ovčák

2.6.2005 16:01

alex88 napsal(a):

po IISV zakazali nemci poustet bile psy NO do chovu.

Americanum to prislo lito a tak z NO vystepili AKBO (Americko-kanadsky bily ovcak).

Kdyz ovsem prislo na to, aby plemeno uznalo FCI, musela patronat prevzit zeme, ktera je v FCI. Prapuvodem NO bylo Svycarsko, takze se chytilo AKBO a pro FCI se plemeno oficialne pojmenovalo Bily svycarsky ovcak... :o)

(A jen pro zajimavost. Dedecek Horanda von Grafratha - prvniho NO v plemenne knize NO, byl bily pes... ;oP )

2.6.2005 19:00

wami napsal(a):
po IISV zakazali nemci poustet bile psy NO do chovu.

Americanum to prislo lito a tak z NO vystepili AKBO (Americko-kanadsky bily ovcak).

Kdyz ovsem prislo na to, aby plemeno uznalo FCI, musela patronat prevzit zeme, ktera je v FCI. Prapuvodem NO bylo Svycarsko, takze se chytilo AKBO a pro FCI se plemeno oficialne pojmenovalo Bily svycarsky ovcak... :o)

(A jen pro zajimavost. Dedecek Horanda von Grafratha - prvniho NO v plemenne knize NO, byl bily pes... ;oP )

aha,děkuji za odpověd:-)Kdy došlo ke změně názvu plemene?
a co se týče povahy jsou tito psi stejní jako NO?Díky

2.6.2005 20:59

alex88 napsal(a):

Ke zmene nazvu doslo k datu prijeti tohoto plemene do FCI, tedy od 1.1. 2003. Povaha v ramci plemene je ponekud nevyrovnana. Urcite charakteristiky jako ucenlivost a inteligenci sdileji s NO, ale obvykle nejsou tak razantni pri obranach a celkove spise inklinuji k pratelskemu chovani vuci lidem i psum. S agresivnim bilym ovcakem jsem se prakticky nesetkala. Problemem v chovu je bazlivost a nevyrovnanost. Ve vychove se dava pradnost laskavemu pristupu a nesnesnou zadny natlak. Oproti NO je BSO mnohem citlivejsi. To je predurcuje spise ke kariere v agility, canisterapii, stoparine a zachranerskem vycviku nez k zavodeni podle IPO nebo narodniho radu. Pri vychove je treba klast velky duraz na socializaci a postupnou zatez. Vzhledem k jejich citlivosti nejsou vhodni pro majitele, ktery uprednostnuje dril a tresty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík