Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.6.2005 07:50

Zítra si jedeme do chovné stanice pro 3 měsíce starého pejska-kavkazáka.
nemáme s tímto plemenem žádné zkušenosti a protože jsem slyšela,že u něj je nejdůležitější výchova,že podle toho,jak bude vychovávaný od malička,takový bude v dopělosti.
poraďte mi,prosím,jak se k němu chovat a jak ho vychovávat,aby z něj nevyrostla krvelačná šelma,ale spolehlivý ochránce rodiny a rodinný společník,který bude mít celou rodinu rád a neublíží žádnému z jejích členů.
Předem dík!

3.6.2005 00:03

alishka napsal(a):
nemáme s tímto plemenem žádné zkušenosti a protože jsem slyšela,že u něj je nejdůležitější výchova,že podle toho,jak bude vychovávaný od malička,takový bude v dopělosti.
poraďte mi,prosím,jak se k němu chovat a jak ho vychovávat,aby z něj nevyrostla krvelačná šelma,ale spolehlivý ochránce rodiny a rodinný společník,který bude mít celou rodinu rád a neublíží žádnému z jejích členů.
Předem dík!

Ahojkyno já taky neměla s kavkazákama žádnou zkušenost,když jsem si jela pro svého,i když předtím jsem měla psa snad odjakživa,ale kavkazák je úplně něco jiného než všichni ostatní.Hodně záleží na socializaci,já svého od mala vodila mezi psi,lidi,aby byl zvyklej se pohybovat všude.Brzy mu budou dva roky a mezi lidma je pohodovej a na zahradě hlídá docela dobře,myslím,že to bude ještě výraznější s jeho věkemJá taky nechtěla krvelačnou bestii,a myslím,že se to podařilo.Samozrejmně když k nám přijde někdo cizí,tak se mu to nelíbí a dává to dostatečně najevo,takže kotec pro zavření když přijde návštěva je namístě,ale jinak ho máme stále po celé zahradě.Teda je pravda,že zahrada už není TOU zahradou,ale co by člověk neobětoval pro svého miláčkaHodně povídání je webu http://sweb.cz/lajd/index.html

5.6.2005 20:50

nada napsal(a):
Ahojkyno já taky neměla s kavkazákama žádnou zkušenost,když jsem si jela pro svého,i když předtím jsem měla psa snad odjakživa,ale kavkazák je úplně něco jiného než všichni ostatní.Hodně záleží na socializaci,já svého od mala vodila mezi psi,lidi,aby byl zvyklej se pohybovat všude.Brzy mu budou dva roky a mezi lidma je pohodovej a na zahradě hlídá docela dobře,myslím,že to bude ještě výraznější s jeho věkemJá taky nechtěla krvelačnou bestii,a myslím,že se to podařilo.Samozrejmně když k nám přijde někdo cizí,tak se mu to nelíbí a dává to dostatečně najevo,takže kotec pro zavření když přijde návštěva je namístě,ale jinak ho máme stále po celé zahradě.Teda je pravda,že zahrada už není TOU zahradou,ale co by člověk neobětoval pro svého miláčkaHodně povídání je webu http://sweb.cz/lajd/index.html

Dulezite je si uvědomit, ze jde o psy neobycejne hrde a temperamentni. Jejich pristup k zivotu a k reseni problemu je zalozen na intuici, ktera se jen velmi tezko ovlivnuje vycvikem. Nelze jim to mit za zle, k tomuto byli po cele generace slechteni a vychovavani. Naopak je to vykoupeno neochvejnou oddanosti a tak obrovskou schopnosti vnimani pocitu, jakou si clovek neumi ani predstavit.
KO je svemu panovi bezmezne oddan, ale to neznamena, ze by slepe plnil kazdy prikaz. Naopak, sami poznate, ze stene bude o kazdem vasem prikazu velice dlouho premyslet(ikdyz dobre vi, co se po nem chce). A plneni prikazu bude take velice neprecizni. Budete mit pocit, ze na Vas kouka a pochybuje o Vasem zdravem rozumu, kdyz se ho pokusite donutit aby prikaz provedl vic jak dvakrat za sebou. To vse je v jeho prirozenosti a verte dela to kazdy KO bez rozdilu. Pokud mate zkusenos s vychovou napr. NO budete mit mnohdy pocit ze ted mate doma to nejpitomejsi stene pod sluncem. Vydrzte to!! Zustante trpelivi a hlavne za kazdych okolnosti spravedlivi. KO od Vas snese jakykoliv trest, jsou to neskutecne tvrdi psi s neskutecne vysokym prahem bolesti, ale jednu vec nesnese a nikdy nezapomene...nespravedlnost. Mozna se Vam zda, ze prehanim, ale uvidite sami! Jednim dechem Vam vsak take musim poradit abyste byli nejen spravedlivi, ale take nekompromisni. U maleho stenete se jeste da lecjaka nerest prominout, ale od takovych 3-4 mesicu se uz snazte aby pes pochopil na jake misto ve spolecneskem zebricku vasi „smecky“ patri.
Rozhodne nemam na mysli neustale byti a sikanovani. Vubec ne!!! To by psa a jeho skvelou povahu zlomilo a znicilo. Ale je potreba psa velice durazne usmernovat a regulovat jeho chovani. Dulezite je neustoupit a prosadit svoji vuli. U dospeleho psa byste uz nemeli sanci na uspech v jejich povaze je zakotvena obrovska dominance. Znovu ale zduraznuji, musite jednat primerene a hlavne s rozvahou...nejhorsi je nechat se ovladnout vztekem(a verte ze se vztekat budete:)) ). Pes take musi vzdy vedet za co byl odmenen nebo potrestan.
PRemyslel jsem o tom uz mnohokrat, mluvil s mnoha chovateli, ale opravdu se zda, ze zadny universalni navod jak vychovat KO neexistuje. Nejlepsi radou jakou jsem schopen Vam dat je, abyste se obrnili nebeskou trpelivosti a pristupovali ke steneti jako ke svemu nejlepsimu priteli a kamaradovi. A muzete mi verit, ze pokud uspejete tak ten pes nejlepsim kamaradem bude!! Vychova KO je v podstate takovy test, protoze tihle psi maji uzasny talent na to, odhalit vase nejlepsi a take nejhorsi vlastnosti.(to ale plati pro psy obecne)
No a ted doufam, ze mne neukamenuji dalsi majitele techto milacku za to, ze jsem prilis tvrdy atd. ...ach jo, to bych pak vsechny musel pozvat k nam aby videli jak tokovy utlacovany pes vypada:))))))))))) Jauuuu, Kulisku nezer mi nohu ty troubo:) tak nic no, jdu ho trochu terorizovat tim, ze se od nej necham na zahrade uvalet k smrti. Mejte se fajn.
Michal

11.6.2005 07:50

alishka napsal(a):
Předem dík!

Michal popsal výchovu a povahu kavkazáka tak skvěle, že takové povídání o tomto plemeni jsem hodně dlouho nečetla. Super. To je přesně ono!

Přidejte reakci

Přidat smajlík