Dobrý den chtěla jsem se zeptat máme půlroční dobrmanku a ta si pořád okusuje zadní nohu(tlapku), nejdřív jsem myslela že to dělá z nudy ale když sme přišli po dvouhodinový vycházce domu a ostatní psi odpadli ona byla taky unavená ale nohu si musela pořád okusovat a olizovat.Nejdříve to začala dělat když byla vzteklá tak se štouchala nohou do tlamy ale tedko to dělá pořád, snážím se jí pořád hlídat a vystvětlovat jí to ale moc to nefunguje.Nevíte někdo proč to dělá, nebo máte taky nějaké zkušenosti u vašich pejsků?
pajik142
napsal(a):
Dobrý den chtěla jsem se zeptat máme půlroční dobrmanku a ta si pořád okusuje zadní nohu(tlapku), nejdřív jsem myslela že to dělá z nudy ale když sme přišli po dvouhodinový vycházce domu a ostatní psi odpadli ona byla taky unavená ale nohu si musela pořád okusovat a olizovat.Nejdříve to začala dělat když byla vzteklá tak se štouchala nohou do tlamy ale tedko to dělá pořád, snážím se jí pořád hlídat a vystvětlovat jí to ale moc to nefunguje.Nevíte někdo proč to dělá, nebo máte taky nějaké zkušenosti u vašich pejsků?
napřed bych vyloučila jakýkoliv zdravotní problém (včetně rtg tlapky) a pak bych se zaměřila na zlepšení vztahu psa k jeho lidem a naopak. v každém případě to ale bude chtít hodně trpělivosti...držím palce.
pajik142
napsal(a):
AhojNo jestli jsi opravdu vyloučila zdravotní problémy,tak je to opravdu zlozvyk.Slyšela jsem,že to dělají borderky.Kamarádka si vzala pejska,kterého původní majitelé nezaměstnávali tak jak by potřeboval a pejsek si vypěstoval takovéto sebepoškozování.I teď,kdy se může fyzicky i psychicky dostatečně vybít toho nenechal.Jakmile zůstane sám a má čas,tak si začne olizovat jednu zadní packu tak,že tam nemá chlupy.O takových případech jsem slyšela víckrát.A dobrman je také nesmírně aktivní zvíře,takže bych to viděla tak.Takovéhle zlozvyky z nudy si často vypěstují třeba angličtí plnokrevnící,hodinaří nebo klkají...A bohužel většinu případů to nejde odnaučit a nepomůže ani fyzické a psychické zaměstnání.Nicméně neházela bych flintu do žita,zkus kontaktovat třeba paní MVDr.Žertovou,zabývá se etologii a možná by to šlo ještě napravit...
pajik142
napsal(a):
já osobně si taktéž myslím, že je to zlozvyk, zrovinka já mám 2 borderáky, musím říct jeden si taky okusuje zadní packu a druhý občas po žrádle se začne kousat do slabin, ten co si okusuje packu tak tam má mírně zkrácení chlupy ale nemá to až na kůži, co pomáhá jsem dodnes nevymyslela a musím říct že moji borderáci zrovna nepatří mezi nevyužité borderky, věnujeme se sporotvní kynologii (poslušnost, obrana, stopa), pak agility a občas zkouším nějaké prvky z tance, každý den děláme něco jinýho a musím říct že oba jsou schopni toto dělat i po tréninku agility - tudíž předpokládám že je to zlozvyk, zkuste ho zaměstnat a třeba se to napraví samo, dobrman je určitě aktivní plemeno ale nemyslím že by to bylo aktivnější než BOC, takže té práce bude asi potřeba méně - ovšem vyjímky potvrzují pravdila