Dobrý večer,
ráda bych se vás zeptala na vaše zkušenosti s léčením zlomenin končetin, rehabilitací a následné pohybové schopnosti psa (omezení, problémy atd.).
Dostala se mi do rukou ani ne roční fenka velkého plemene (nad 40kg) se špatně srostlou již zcela zahojenou zlomeninou stehenní kosti na zadní noze. Momentálně fenka chodí po třech, popřípadě se o nožku v kroku opře. Chůze do schodů, ale hlavně ze schodů jí dělá problémy.
Dnes jsme byli u veterináře a navrhl nám operaci za cca 15tis. Chtěla bych proto vědět, jaké jsou pro fenku šance, aby jí to pomohlo a popřípadě v jakém rozsahu.
Předem děkuji za každý příspěvek.
Uživatel s deaktivovaným účtem
ferrarif50
napsal(a):
Dobrý večer,
ráda bych se vás zeptala na vaše zkušenosti s léčením zlomenin končetin, rehabilitací a následné pohybové schopnosti psa (omezení, problémy atd.).
Dostala se mi do rukou ani ne roční fenka velkého plemene (nad 40kg) se špatně srostlou již zcela zahojenou zlomeninou stehenní kosti na zadní noze. Momentálně fenka chodí po třech, popřípadě se o nožku v kroku opře. Chůze do schodů, ale hlavně ze schodů jí dělá problémy.
Dnes jsme byli u veterináře a navrhl nám operaci za cca 15tis. Chtěla bych proto vědět, jaké jsou pro fenku šance, aby jí to pomohlo a popřípadě v jakém rozsahu.
Záleží na tom, jak by se to udělalo. Jestli má veterinář v úmyslu kost rekonstruovat, v podstatě jí zlomit a narovnat, a má na to vybavení a schopnosti, fenka bude po rehabilitaci pravděpodobně úplně v pořádku. Teda pokud zlomenina neprocházela růstovou chrupavkou nebo tak, samozřejmě taky záleží na tom, jaká byla ta zlomenina. Představuju si jednolomnou se zkrácením kosti, to by po operaci mohlo být opravdu dobré.
napsal(a):
Záleží na tom, jak by se to udělalo. Jestli má veterinář v úmyslu kost rekonstruovat, v podstatě jí zlomit a narovnat, a má na to vybavení a schopnosti, fenka bude po rehabilitaci pravděpodobně úplně v pořádku. Teda pokud zlomenina neprocházela růstovou chrupavkou nebo tak, samozřejmě taky záleží na tom, jaká byla ta zlomenina. Představuju si jednolomnou se zkrácením kosti, to by po operaci mohlo být opravdu dobré.
Škoda, že rentgeny nebyly digitální a nemohu je sem dát. Je to zlomenina v dolní části kosti, řekla bych, že zrovna někde v oblasti růstové chrupavky, nebo těsně nad ní. Kost je již zcela srostlá. Veterinář nohu otevře, zlomí kost a dát nejspíš železnou ploténku. Fenka to má, prý, již od narození a noha je viditelně nepoužívaná, nemá tam žádné svaly.
ferrarif50
napsal(a):
Škoda, že rentgeny nebyly digitální a nemohu je sem dát. Je to zlomenina v dolní části kosti, řekla bych, že zrovna někde v oblasti růstové chrupavky, nebo těsně nad ní. Kost je již zcela srostlá. Veterinář nohu otevře, zlomí kost a dát nejspíš železnou ploténku. Fenka to má, prý, již od narození a noha je viditelně nepoužívaná, nemá tam žádné svaly.
Hmmm...chce to poradit se s veterinářem ortopedem, který má snímky v ruce, ale rekonstrukce špatně srostlých zlomenin se dělá a mívá dobré výsledky, jestli je růstová chrupavka už uzavřená, ani by nemuselo vadit, kdyby zlomenina šla skrz ní, je možné udělat přemosťující osteosyntézu, třeba i vnějším fixátorem a kost postupně natáhnout do normální délky...a jestli nemá žádné svaly, tak bude potřebovat dlouhou rehabilitaci.
Za sebe, kdyby to byl můj pes a veterinář-ortoped by mi řekl, že operaci udělá, šla bych do toho i za tu cenu, už jenom proto, že u velkého plemene je nepoužívání jedné pánevní končetiny dost velká zátěž na tu druhou, artróza se potom rozjíždí o hodně dřív než by člověk čekal a konečná. I kdyby měla potom kulhat, ale nožku bude používat, je to pořád lepší než když skáče po třech.
napsal(a):
Hmmm...chce to poradit se s veterinářem ortopedem, který má snímky v ruce, ale rekonstrukce špatně srostlých zlomenin se dělá a mívá dobré výsledky, jestli je růstová chrupavka už uzavřená, ani by nemuselo vadit, kdyby zlomenina šla skrz ní, je možné udělat přemosťující osteosyntézu, třeba i vnějším fixátorem a kost postupně natáhnout do normální délky...a jestli nemá žádné svaly, tak bude potřebovat dlouhou rehabilitaci.
Za sebe, kdyby to byl můj pes a veterinář-ortoped by mi řekl, že operaci udělá, šla bych do toho i za tu cenu, už jenom proto, že u velkého plemene je nepoužívání jedné pánevní končetiny dost velká zátěž na tu druhou, artróza se potom rozjíždí o hodně dřív než by člověk čekal a konečná. I kdyby měla potom kulhat, ale nožku bude používat, je to pořád lepší než když skáče po třech.
Vy jste si vzali tu filu, včera vám jí vezli z Nový Paky, že jo??
O zlomaninách nic nevím,ale držím palce a to hodně, fenečka i vy to budete potřebovat..My máme akorát kočku se špatně zlomenou nohou, ale ta se s tím vyrovnala poměrně dobře a operovat nebudeme..
hlozi
napsal(a):
Vy jste si vzali tu filu, včera vám jí vezli z Nový Paky, že jo??
O zlomaninách nic nevím,ale držím palce a to hodně, fenečka i vy to budete potřebovat..My máme akorát kočku se špatně zlomenou nohou, ale ta se s tím vyrovnala poměrně dobře a operovat nebudeme..
Přesně tak, jde o Ketynku. Je to úžasný pes a zaslouží si dostat šanci.
ferrarif50
napsal(a):
Přesně tak, jde o Ketynku. Je to úžasný pes a zaslouží si dostat šanci.
Jojo, mě to bylo hned jasný, jak jsem si přečetla první příspěvek..
Já mám z Paky štěně a včera mi Jana psala, že rozváží pejsky..vy jste z Prahy, že jo??
Budete si jí nechávat nebo je to jen dočasně??
Podle dopisu, co jste psala do Paky, je docela naděje, že by operace pomohla..Pokud bude nutný, pošlu nějakou tu korunu a myslím, že by se našlo víc lidí...Kde jste byli na veterině??
ferrarif50
napsal(a):
Dobrý večer,
Já jsem si vzala fenku z útulku, po kolizi s autem. Takhle http://impact.rajce.idnes.cz/Mura_rentgen/ vypadala její pánev, a to cca před půl rokem, když jsem si ji vzala. Veterináři mi doporučovali buď operace za cca 20 tisíc a nebo to nechat tak. Nechat tak, že je to malé plemeno (jack russell teriér) a hrozí poškození pánve při operaci a následné ochrnutí. Nechala jsem to tak, ptž se mi nechtělo riskovat ochrnutí a teď je to největší skokan ze všech mých psů.
hlozi
napsal(a):
Já mám z Paky štěně a včera mi Jana psala, že rozváží pejsky..vy jste z Prahy, že jo??
Podle dopisu, co jste psala do Paky, je docela naděje, že by operace pomohla..Pokud bude nutný, pošlu nějakou tu korunu a myslím, že by se našlo víc lidí...Kde jste byli na veterině??
Pouze dočasné, maximálně do doby, než se uzdraví po operaci.
Na veterinu jsme jeli až do Českého Brodu na kliniku, kde jsou prý jedni z nejlepších ortopedů.
Jinak Ketynka je hrozně vděčný pejsek, má chuť běhat a hrát si a snaží se i přes své zranění. Bohužel má panickou hrůzu z vnitřních prostor. Do dveří a budov jí musíme přenášet, jediné místo, kam si již zvykla chodit jakš takš sama, je hlavní vchod do domu. Dnes jsme byly spolu dvě hodiny na zahradě a snažila jsem se jí vysvětlit, že se nemusí bát jít ani do druhých dvěří. Ke konci už pak vlezla na kraj místnosti, ale vždy tak, aby nešli zavřít a mohla jít ven. Také se zatím nehla z předsíně, bojí se jít kamkoliv dál. Je to chudinka..
hlozi
napsal(a):
Ještě přidávám fotku Ketynky. O víkendu snad nafotím tu nožičku a taky to sem dám.
ferrarif50
napsal(a):
Ještě přidávám fotku Ketynky. O víkendu snad nafotím tu nožičku a taky to sem dám.
Jojo, v českym brodě jsou prý dobrý...
Chudinka malá, je mi jí moc líto, jste hodný, že jste si jí vzali k sobě...
Tu operaci bych podstoupila..Mluvila jsem s kámoškou a taky by poslala nějakou korunu a říkala, že už s tím má zkušenost, že takhle vybírali na operaci kočičky a penízky sehnali poměrně rychle, že lidi jsou hrozně fajn...
Uvidíme, pokusím se udělat co bude v mých silách, abych to dostala mezi lidi, coby mohli pomoct..
hlozi
napsal(a):
Jojo, v českym brodě jsou prý dobrý...
Chudinka malá, je mi jí moc líto, jste hodný, že jste si jí vzali k sobě...
Tu operaci bych podstoupila..Mluvila jsem s kámoškou a taky by poslala nějakou korunu a říkala, že už s tím má zkušenost, že takhle vybírali na operaci kočičky a penízky sehnali poměrně rychle, že lidi jsou hrozně fajn...
Uvidíme, pokusím se udělat co bude v mých silách, abych to dostala mezi lidi, coby mohli pomoct..
Za Ketynku moc děkujeme. Bude potřeba každá koruna. Momentálně se nsažím dát dohromady koncert, ze kterého by šel výtěžek na tu operaci. Snad se to podaří.
Ketynka je vážně úžasný pes, má hroznou chuť do života.
ferrarif50
napsal(a):
Dobrý večer,
Oficiální stránka sbírky
sbirkapropsyvnouzi.wz.cz
ferrarif50
napsal(a):
Oficiální stránka sbírky
sbirkapropsyvnouzi.wz.cz
V Brodě Vám určitě pomůžou. Jen upozorňuji, že operací to teprve začíná, velmi důležitá je rehabilitace. Měla jsem fenku s kdysi operovaným rozdrceným loktem, přestože operace prý byla úspěšná a fenka měla mít hybnost v pořádku, doživotně už packu odlehčovala - původní majitelé s ní necvičili, protože jí to prý bolelo a pak už se zkrácené vazy nikdy pořádně nerozhýbaly.
supík
XXX.XXX.108.229
ferrarif50
napsal(a):
Oficiální stránka sbírky
sbirkapropsyvnouzi.wz.cz
My jsme prodělali operaci zadní nohy 6 letého berňáka - komplikovaná několikanásobná zlomenina.Operace byly vlastně 3 - jednak srovnání kostí a zafixování šrouby, které se potom při dalších operacích postupně odstranily.Největší problém byl, ho po operaci udržet v klidu, když už mu trochu otrnulo.Operovali ho na VŠ veterinární v Brně, po zahojení nebylo znát ani při chůzi ani běhu,která noha byla operovaná.Chce to ale zatěžovat pomalu a postupně, nakonec jsme chodili tak 5 -7 km denně, někdy i 15 a na noze to nebylo znát.Dnes má 8 a trochu kulhá na přední (počátek artrózy) jinak v pořádku.U tak mladého psa jako je váš se sice bude asi lépe hojit, ale pes ještě roste, tak je to jiná situace a doporučuji probrat nezávisle s několika odborníky.
ferrarif50
napsal(a):
Dobrý večer,
Tak přikládám rentgenový snímek zlomeniny. Je tu někdo, kdo by jej mohl odborně posoudit?
V pondělí se nese na shlédnutí ještě jednomu veterináři, ale ráda bych si poslechla více názorů.
ferrarif50
napsal(a):
Tak přikládám rentgenový snímek zlomeniny. Je tu někdo, kdo by jej mohl odborně posoudit?
V pondělí se nese na shlédnutí ještě jednomu veterináři, ale ráda bych si poslechla více názorů.
Detail.
ferrarif50
napsal(a):
Dobrý večer,
Ještě bych se chtěla zeptat, zda máte někdo zkušenosti s panem MVDr. Kubátem. Obzvlášť, co se týče zlomenin.
Předem děkuji.
ferrarif50
napsal(a):
Ještě bych se chtěla zeptat, zda máte někdo zkušenosti s panem MVDr. Kubátem. Obzvlášť, co se týče zlomenin.
Předem děkuji.
Dobrý den, nevím od kud jste, ale jednoznačně bych doporučila českou kapacitu na ortopedii mvdr Snášil z Brna. Nám zachránil desetitýdení štěně s překousnutou nohou-byla to 5ti násobná zlomenina a loketní kloub byl oddělen. Noha je sešroubovaná(pouze ten kloub) ostatní byly hladké zlomininy. Vzhledem k tomu, že to bylo rychle rostoučí štěně, bylo to zafixované pouze obvazy, jezdilo se zprvu odbden na převazy (již k mému veterináři)do Brna jen na operaci a pak na kontrolní rtg. máme to 180km.
Pes je dnes 3 letý /40kg/ a bez problému, dělá sport. výcvik i s obranami, vášnivý plavec, na výstavách ještě žádný rozhodčí nezaregistroval problém v pohybu.... Samozřejmě s artrozou na stáří počítáme, ale to už je detail, když jsme mysleli, že nebude chodit.
ferrarif50
napsal(a):
Dobrý večer,
Ráda bych za sebe a hlavně za Ketynku poděkovala všem za podporu, ať již finanční, materiální či psychickou.
Termín operace byl dnes určen na 21.1.2010 v 8:30. Doufám, že Ketynka bude po operaci mít co nejmenšími následky a že nebudou žádné komplikace.
ferrarif50
napsal(a):
Ráda bych za sebe a hlavně za Ketynku poděkovala všem za podporu, ať již finanční, materiální či psychickou.
Termín operace byl dnes určen na 21.1.2010 v 8:30. Doufám, že Ketynka bude po operaci mít co nejmenšími následky a že nebudou žádné komplikace.
Tak my máme s léčením zlomenin hodně špatné zkušenosti. Proto bych doporučila operaci jen veterinářem se specializací ortopedie a ještě konzultovat postup někde jinde..sice to nemají rádi, ale po tom, co kvůli zpackaným operacím bude naše fenka RR doživotně kulhat, to stojí za to..souhlasím ale s tím, že operací to teprve začíná..nejlepší zkušenosti máme se zevním fixátorem, na vnitřní reagovala záněty a reakcí na cizí předmět. Hodně štěstí
ferrarif50
napsal(a):
Dobrý večer,
Dobrý den,
tak Kety je již po operaci. Pan MVDr. František David odvedl doopravdy výbornou práci. Tímto bych chtěla celému operačnímu týmu i celé veterinární nemocnici poděkovat. Všichni byli hrozně ochotní a milí. Obzvlášť sestřičky nás obskakovaly, když Kety ještě ležela na kapačkách.
Také bych chtěla poděkovat všem lidem za podporu, ať již psychyckou, finanční či materiální. Bez těchto lidí by Kety nikdy šanci nedostala. Též děkujeme občanskému sdružení MÍSTO v Nové Pace, které Ketynku zachránilo, a nadále pomáhá i dalším zvířátkům v nouzi a to bez nároku na vlastní prospěch.
Děkujeme.
Adéla Jakešová a Ketynka
sbirkapropsyvnouzi.wz.cz
ferrarif50
napsal(a):
Dobrý den,
tak Kety je již po operaci. Pan MVDr. František David odvedl doopravdy výbornou práci. Tímto bych chtěla celému operačnímu týmu i celé veterinární nemocnici poděkovat. Všichni byli hrozně ochotní a milí. Obzvlášť sestřičky nás obskakovaly, když Kety ještě ležela na kapačkách.
Také bych chtěla poděkovat všem lidem za podporu, ať již psychyckou, finanční či materiální. Bez těchto lidí by Kety nikdy šanci nedostala. Též děkujeme občanskému sdružení MÍSTO v Nové Pace, které Ketynku zachránilo, a nadále pomáhá i dalším zvířátkům v nouzi a to bez nároku na vlastní prospěch.
Děkujeme.
Adéla Jakešová a Ketynka
sbirkapropsyvnouzi.wz.cz
Další fotka.
Poradíte pls? Ná pudl toy měl ořed 7lety zlomenou packu(sestřenice se hopala na koníkovi a Bendži tam vběhnul jako štěně) veterinář tvrdil žeto není zlomený tak uběhlo sedm let a byli jsme na ppohotovosti že nemůže chodit. Řekl že se tenkrát spletl a měl to zlomený špatně mu to strostlo (v pátek sem dám snímky) ta tlustá kost je surově zahojená ale bohužel mu srostla s tou tenkou a nemůže ani sejít schody což je dost smutný jdyž já jsem takový sportovec a Bendži dělal agility hrozně ho to muselo bolet ale nedal nic znát. Teď už to rozhejbáváme a už schody seběhne běhá ale už to není ono. Veterinář řekl ať ho necháme dožít s tou špatnou kostí že to nemá smysl.
Mimyš
napsal(a):
Promiň mě přeskakuje mobil (přehazuje slova) von ji na Bendžiho lehl náš kocour a nějak se mu to zhoršilo. Dělal agility ale né že jsme to nedělali sportovně ale jen tak že něco skočil ale sláva to nebyla.
A nemusíte mě hned urážet!
No ale uznejte, že nepíšete úplně normálně. Nějak Vám vlastně vůbec nerozumím. Na psa (pudl, což není nějaká "mini"čivava) si lehl kocour a zhoršil zlomeninu starou 7 let?! To mně spíš připadne, že jak špatně srostlou kost a nohu x let zatěžoval, resp. možná o to víc tu druhou zdravou, tak se holt objevila artróza...
Jinak Váš popis toho, co se stalo, skutečně působí divně.