Nové štěňátko z útulku, jak řešit traumata( agresivní na návštěvy)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2010 09:45
marmar

XXX.XXX.187.145

Dobrý den,
jsme tu noví a chceme poprosit o radu. Po dlouhém přemýšlení jsme si na stránkách útulku vyhlídli fenečku štěňátko údajně 3-4 měs. Když už tampřijedete a vidíte ty tváře v kotcích tak z prázdnou neodjedete však to mnozí znáte. Mysleli jsme že jakožto štěně bude v podstatě jak nepopsaný list papíru ale ted po 14 dnech doma usuzujeme že nějaká traumata prožila. Asi bude možná i o měsíc starší ( mění se jí zuby) a možná také že to je malinký psík asi kříženec čivavy tak je vůči cizím bázlivá, venku vrčí a štěká trochu ale ted když už se doma cítí sebevědomě tak návštěvy div nepokouše. Včera tu byla kamarádka s holčičkou a Ronnie se chovala hystericky, i když jsme se zkoušeli opatrně je seznámit, očichat, byla taková nevyzpytatelná. Minutku si kamarádku bázlivě očichávala, trošku vrtěla ocasem asi se strašně snažila ale pak jak když jí něco posedne a její zoubky cvakali jak divé. Nemohla jsem jí v té chvíli věřit. Dala jsem jí i s pelíškem do jiného pokoje aby si mohli děti hrát ale nevím jestli to je správné izolovat jí. Po chvíli jsme to zkoušely znova. Kamarádka dávala pamlsky... nešlo to. Jinak je fantastická oddaná, s našimi dětmi to funguje výborně a na návštěvě u jiných lidí je také v klidu a přítulná. Bojí se o teritorium? Poslušnost teprve trénujeme tak na zavolání ještě stoprocentně nepřijde ale odměnujeme chválíme a fyzicky netrestáme aby se traumata zapomněla.
Budu moc vděčná za každou radu jak postupovat.
Marmar

1.2.2010 10:43
hankaapes

XXX.XXX.101.77

marmar napsal(a):
Dobrý den,
jsme tu noví a chceme poprosit o radu. Po dlouhém přemýšlení jsme si na stránkách útulku vyhlídli fenečku štěňátko údajně 3-4 měs. Když už tampřijedete a vidíte ty tváře v kotcích tak z prázdnou neodjedete však to mnozí znáte. Mysleli jsme že jakožto štěně bude v podstatě jak nepopsaný list papíru ale ted po 14 dnech doma usuzujeme že nějaká traumata prožila. Asi bude možná i o měsíc starší ( mění se jí zuby) a možná také že to je malinký psík asi kříženec čivavy tak je vůči cizím bázlivá, venku vrčí a štěká trochu ale ted když už se doma cítí sebevědomě tak návštěvy div nepokouše. Včera tu byla kamarádka s holčičkou a Ronnie se chovala hystericky, i když jsme se zkoušeli opatrně je seznámit, očichat, byla taková nevyzpytatelná. Minutku si kamarádku bázlivě očichávala, trošku vrtěla ocasem asi se strašně snažila ale pak jak když jí něco posedne a její zoubky cvakali jak divé. Nemohla jsem jí v té chvíli věřit. Dala jsem jí i s pelíškem do jiného pokoje aby si mohli děti hrát ale nevím jestli to je správné izolovat jí. Po chvíli jsme to zkoušely znova. Kamarádka dávala pamlsky... nešlo to. Jinak je fantastická oddaná, s našimi dětmi to funguje výborně a na návštěvě u jiných lidí je také v klidu a přítulná. Bojí se o teritorium? Poslušnost teprve trénujeme tak na zavolání ještě stoprocentně nepřijde ale odměnujeme chválíme a fyzicky netrestáme aby se traumata zapomněla.
Marmar

Asi bych zapracovala na tom, aby se pesa citila se mnou bezpečně, aby věděla, že co řeknu já platí, že jí ochráním, ale taky aby mě respektovala, klidná důsledná vyrovnaná síla. Stát se jejím alfa vedoucím, středobodem jejího vesmíru. Musí z vás cítit sebejistotu a klid, cítit, že jí máta ráda, ale že jí nebudete tolerovat špatné chování, stačí změnit tón, nejde o tresty. Že ta návštěva je vaše a ona se musí přispůsobit tomu, co chcete vy. Nemusí se nechat hladit od cizích lidí, ale měla by strpět jejich přítomnost, když si to vy přejete. Máte jí asi krátce, chce to trpělivost, důslednost a klid, psové jsou telepati, vycítí z vás nejistotu, obavy......Ale pokud má za sebou nějaké trauma může být všechno jinak, potom bych se zeptala nějakého psího psychologa

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2010 10:51
Uživatel s deaktivovaným účtem

marmar napsal(a):
Dobrý den,
Marmar

Napadlo mě, jestli nešla z ruky do ruky, jestli už nejste její několikátý majitel. A že u vás chce zůstat, jesli se jí kamarádka trochu podbízela, tak si to mohla vyložit tak, že si jí chce odvést. A ona už nikam nechce a tak to tímhle dávala najevo. Zkuste, aby si jí příští návštěva nevšímala. Prostě někdo za vámi přišel a ten pes, co tu taky je, ho vůbec nezajímá. Taky to může být tak, že pach kamarádky jí připomněl něco nepříjemného.

1.2.2010 11:53
marmar

XXX.XXX.187.145

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Napadlo mě, jestli nešla z ruky do ruky, jestli už nejste její několikátý majitel. A že u vás chce zůstat, jesli se jí kamarádka trochu podbízela, tak si to mohla vyložit tak, že si jí chce odvést. A ona už nikam nechce a tak to tímhle dávala najevo. Zkuste, aby si jí příští návštěva nevšímala. Prostě někdo za vámi přišel a ten pes, co tu taky je, ho vůbec nezajímá. Taky to může být tak, že pach kamarádky jí připomněl něco nepříjemného.

Fenku našli i s její sestřičkou ( ta na nás v útulku nedůvěřivě štěkala narozdíl od klidné Ronnie) potulovat se v mraze na sídlišti, takže o její minulosti a případných traumatech nic nevíme jen se domíšlíme. V útulku byla jen 10dní myslím že předtím měla jen jednoho majitele( majitele jejich mámy) když byla se sestřičkou. Nevím jestli jí neseděl pach kamarádky, je pravda že ještě hodinu poté tu čuchala jak divá pachové stopy ale na jinou návštěvu která tu byla jen chviličku taky přátelsky neragovala. Uklidnila se až u mě naklíně, schovala hlavu po chvilce návštěva promluvila, ona se vytrhla a začla pištět a štěkat jako když jí na nože berou dokud nebyla zase v náruči. Je to správné jí pro začátek raději chovat? Budu se snažit působit klidně a přesvěečit jí že návštěva když jí vpustímdovnitř je pro ní bezpečná a musí to respektovat,ale zatím jsme z toho byli vynervované obě a to si o sobě myslím že jsem velice vyrovnaná..no budu to zkoušet.
Jaké konkrétní povely jí mám říkat?
díky Marmar

1.2.2010 12:25
hankaapes

XXX.XXX.101.77

marmar napsal(a):
Fenku našli i s její sestřičkou ( ta na nás v útulku nedůvěřivě štěkala narozdíl od klidné Ronnie) potulovat se v mraze na sídlišti, takže o její minulosti a případných traumatech nic nevíme jen se domíšlíme. V útulku byla jen 10dní myslím že předtím měla jen jednoho majitele( majitele jejich mámy) když byla se sestřičkou. Nevím jestli jí neseděl pach kamarádky, je pravda že ještě hodinu poté tu čuchala jak divá pachové stopy ale na jinou návštěvu která tu byla jen chviličku taky přátelsky neragovala. Uklidnila se až u mě naklíně, schovala hlavu po chvilce návštěva promluvila, ona se vytrhla a začla pištět a štěkat jako když jí na nože berou dokud nebyla zase v náruči. Je to správné jí pro začátek raději chovat? Budu se snažit působit klidně a přesvěečit jí že návštěva když jí vpustímdovnitř je pro ní bezpečná a musí to respektovat,ale zatím jsme z toho byli vynervované obě a to si o sobě myslím že jsem velice vyrovnaná..no budu to zkoušet.
Jaké konkrétní povely jí mám říkat?
díky Marmar

Já bych jí rozhodně nechovala a neutěšovala, spíš bych si jí při návštěvě nevšímala ( jenom tak periferně sledovat), ideální jí naučit, aby chodila do pelíšku, tam by za ní nikdo, ani děti neměly chodit, a při každé návštěvě jí do toho pelechu poslat. Je jedno jakým povelem, třeba " na místo", hlavně naprostý klid a spíš bych jí přehlížela než brala do náručí, velkého psa bys také nezvedla, a přitom jsou to stejné psí duše.

1.2.2010 15:45
assil

XXX.XXX.216.60

hankaapes napsal(a):
Já bych jí rozhodně nechovala a neutěšovala, spíš bych si jí při návštěvě nevšímala ( jenom tak periferně sledovat), ideální jí naučit, aby chodila do pelíšku, tam by za ní nikdo, ani děti neměly chodit, a při každé návštěvě jí do toho pelechu poslat. Je jedno jakým povelem, třeba " na místo", hlavně naprostý klid a spíš bych jí přehlížela než brala do náručí, velkého psa bys také nezvedla, a přitom jsou to stejné psí duše.

Mě to teda ani nepřijde jako nějaké prožité trauma, ale jako normální vrozená bázlivost. Taky mám takového psa. Takový pes je doma suverén a velice mazlivý, ale po cizích lidech má tendence rafat, protože se jich bojí. Nikdy z něj nebude přátelský pes ke všem, úspěchem u takového psa, je když se nechá na povel osahat, např. u veta a že nerafe na všechno kolem, ale ignoruje to.
Chce to zvykat, zvykat a zvykat, to znamená brát jí mezi davy lidí, psů, do města, nechat jí drbat od cizích, třeba jí přidržet hlavu, aby nemohla rafnout, nechat ji krmit cizíma, pokud si tedy vezme atd.atd.
Dávat jí najevo, že se vám nelíbí když vrčí nebo rafe, odměňovat, ale jen lehce, ignoraci cizích, jen aby věděla, že je to dobře, ale dělala to vždy i bez odměny atd.
A počítejte s tím,ž e to bude trvat několik měsíců než se srovná.

1.2.2010 16:25
marcha

XXX.XXX.166.72

marmar napsal(a):
Dobrý den,
Marmar

Ať se jí návštěvy nepodbízí, spíš si jí nevšímají. Až získá jistotu,. začne být zvědavá a možná se sama pokusí o kontakt... Když ne, nevadí. Nemusí se kamarádit, jen respektovat a neobtěžovat návštěvy. Pracujte na vzájemném vztahu, dejte jí ten pocit jistoty a bezpečí, o kterém píše Hanka, pomalu ale důsledně vychovávejte a uvidíte, jak se to vyvrbí. Máte ji krátce, nemůžete na ni spěchat ani tlačit.
Na klín nebo do náruče bych ji taky pokaždé nebrala, musí získat svoji jistotu a sebevědomí, ne jenom spoléhat na vás. Neutěšujte ji, jen dejte na jevo, že jste s ní, ale že není třeba nic řešit (tzn. spíš tak jako by "dobrácky okřiknout", než utěšovat nebo se nějak rozčilovat. Jakože" "co blbneš, vždyť se nic neděje, to je úplně normální situace, ty trdlo...".
Držím palce. Jste hodní, že jste se jí ujali!

Přidejte reakci

Přidat smajlík