Kde vzít čas na odchov štěňat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2006 11:25

Dobrý den,
je to tak trochu trapný příspěvek, ale zajímá mě, jak to praktikujete, když máte štěňata.
Jednou bych taky chtěla odchovat svoje, ale nedovedu si představit, jak to udělat, když chodím do práce. Porod se dá odhadnout, na tu dobu není problém si zařídit dovolenou, ale jak to děláte dál? Přeci nenecháte fenku samotnou, co když by se u ní projevilo odvápnění a nikdo by u toho nebyl. Tohle přeci nemůžu riskovat! Berete si dovolenou třeba na celý měsíc?

2.6.2006 12:18

sovicka5 napsal(a):
Dobrý den,
je to tak trochu trapný příspěvek, ale zajímá mě, jak to praktikujete, když máte štěňata.
Jednou bych taky chtěla odchovat svoje, ale nedovedu si představit, jak to udělat, když chodím do práce. Porod se dá odhadnout, na tu dobu není problém si zařídit dovolenou, ale jak to děláte dál? Přeci nenecháte fenku samotnou, co když by se u ní projevilo odvápnění a nikdo by u toho nebyl. Tohle přeci nemůžu riskovat! Berete si dovolenou třeba na celý měsíc?

Dobry den,
my si vzdy bereme 1 tyden dovolenou na porod ( to se da dobre spocitat kdy to bude) a pak uz je fena sama se stenaty. Do 3 tydne vyzaduji prakticky malou peci ( pokud samozrejme neni nejaky problem). Horsi na cas je to samozrejme od 3 tydne, kdy zacinaji chodit. Takze tak od 3-5 tydne je to celovecerni a celovikendova zabava a prace. Od toho 5 tydne se snazime vzdy pres poledne zajet domu nakrmit stenata, uklidit a tak. Nekdy nam vyjde, ze si nekdo z nas muze vzit dovcu a pak je to super.
Odvapneni lze predchazet zvysenou davkou kalcia. Stalo se nam jednou, ze byla fena odvapnena ( pres davky kalcia), ale tim, ze nejake kalcium dostavala nebylo to akutni, takze jsme to podchytili vcas.
Tak snad vam toto pomuze alespon trochu....
Jinak je nutne, aby meli boudu z ktere nevypadnou pres den - fena je vetsinou neumi vratit zpatky.. ( taky znam bohuzel takovy pripad)
Jana

2.6.2006 12:53

janaj napsal(a):
Dobry den,
my si vzdy bereme 1 tyden dovolenou na porod ( to se da dobre spocitat kdy to bude) a pak uz je fena sama se stenaty. Do 3 tydne vyzaduji prakticky malou peci ( pokud samozrejme neni nejaky problem). Horsi na cas je to samozrejme od 3 tydne, kdy zacinaji chodit. Takze tak od 3-5 tydne je to celovecerni a celovikendova zabava a prace. Od toho 5 tydne se snazime vzdy pres poledne zajet domu nakrmit stenata, uklidit a tak. Nekdy nam vyjde, ze si nekdo z nas muze vzit dovcu a pak je to super.
Odvapneni lze predchazet zvysenou davkou kalcia. Stalo se nam jednou, ze byla fena odvapnena ( pres davky kalcia), ale tim, ze nejake kalcium dostavala nebylo to akutni, takze jsme to podchytili vcas.
Tak snad vam toto pomuze alespon trochu....
Jinak je nutne, aby meli boudu z ktere nevypadnou pres den - fena je vetsinou neumi vratit zpatky.. ( taky znam bohuzel takovy pripad)
Jana

Ono taky HODNĚ záleží co je to za plemeno, zda jsou to první štěnátka ( nenechala bych fenku žádného plemene prvničku první týden po porodu samotnou),kolik je štěnátek atd.Je mnoho důvodů proč nechat nebo nenechat fenku po porodu samotnou.NEVYDRŽELA BYCH V PRÁCI A VĚDĚT ŽE MÁM DOMA ŠTĚNÁTKA každý nemá možnost v poledne odběhnout domů se juknout jestli je vše v pořádku.Mám fenku která první týden nepustí k pelíšku nikoho jiného než mě takže mi je pomoc celé rodinky na nic,počítejte s tím že dovolená padne na štěnátka.

2.6.2006 13:11

matylda napsal(a):
Ono taky HODNĚ záleží co je to za plemeno, zda jsou to první štěnátka ( nenechala bych fenku žádného plemene prvničku první týden po porodu samotnou),kolik je štěnátek atd.Je mnoho důvodů proč nechat nebo nenechat fenku po porodu samotnou.NEVYDRŽELA BYCH V PRÁCI A VĚDĚT ŽE MÁM DOMA ŠTĚNÁTKA každý nemá možnost v poledne odběhnout domů se juknout jestli je vše v pořádku.Mám fenku která první týden nepustí k pelíšku nikoho jiného než mě takže mi je pomoc celé rodinky na nic,počítejte s tím že dovolená padne na štěnátka.

Asi to tak budu muset udělat. Bála bych se nechat fenku a štěňátka o samotě. Ještě mě napadla jedna varianta, vzhledem k tomu, že jsem mladá a zatím bezdětná, spojit odchov štěňátek s mateřskou dovolenou Ale zase bych nerada fenku prvorodičku třeba 4 letou. Děti dřív jak za 2 roky nechci, zatím mi štěňátko stačí

2.6.2006 13:28

matylda napsal(a):

Nikdy jsme od feny šťěňata neměla a snad to tak zůstane.
Ale dovolím si reagovat .Já si vážně doteď myslela, že štěňata má FENA , a ne majitel, a pokud není schopná se o ně bez lidské pomoci postarat ani v prvních dnech, kdy jim nemusíte vyvařovat pribináčky a sypat jiné přikrmovací lahůdky - tak proč je dále množíte ? Není snad pro chov psů důležité i to, jak se fena umí o své potomstvo postarat ? Takže člověk , když si bere fenu - budoucí matku - vůbec nemá jistotu, že se umí postarat o potomky. A jestli vaše fena nepustí nikoho k pelechu , dělá dobře. Co jste tam platná ? Neberte to jako popichování, ale orpavdu mě zajímá, co člověk dělá u týdenních štěňat..Helena

2.6.2006 13:51

hehe napsal(a):
Ale dovolím si reagovat .Já si vážně doteď myslela, že štěňata má FENA , a ne majitel, a pokud není schopná se o ně bez lidské pomoci postarat ani v prvních dnech, kdy jim nemusíte vyvařovat pribináčky a sypat jiné přikrmovací lahůdky - tak proč je dále množíte ? Není snad pro chov psů důležité i to, jak se fena umí o své potomstvo postarat ? Takže člověk , když si bere fenu - budoucí matku - vůbec nemá jistotu, že se umí postarat o potomky. A jestli vaše fena nepustí nikoho k pelechu , dělá dobře. Co jste tam platná ? Neberte to jako popichování, ale orpavdu mě zajímá, co člověk dělá u týdenních štěňat..Helena

Je pravda, že fena by se měla o štěňata postarat sama, ale bála bych se jí nechat samotnou právě kuli odvápnění. Spíš bych se bála o fenu, než o štěňata, těm by nic chybět nemělo.

2.6.2006 13:58

hehe napsal(a):

Záleží na počtu štěnátek když má fenka 2-4 štěnátka dokáže se o ně postarat a pohlídat si je pokud jich je více 5 - 10 hlídám aby všechna štěnátka pila a nebylo některé odstrkované bojovnějším a silnějším štěnětem když vám nebude 2.denní štěně 8.hod. pít bude slábnout a uhyne.Taky fenkám každý den 2 x minymálně povlíkám do čistého pelíšek, feny po porodu krvácí ( zase záleží na plemeni pokud je to malé plemeno fenky se čistí méně pokud je to věrtší je krve více a taky záleží na porodu jeli porod rychlý a nebo dlouhý.Fena vám 2 x odrodí v pohodě po třetí je to třeba zdlouhavý.Jsem asi trochu moc citlivá a pokud se chystá někdo na štěnátka a i třeba první a další mít bude třeba za pár roků tak se mu od štěnat a fenky nebude chtít.Je to nádhera pozorovat svou fenku jak se stala mamkou a jak štěnátka opatruje JE TÓ LEPŠÍ JAK TELEVIZE.celé hodiny vydržím fenku pozorovat ( nezasahovat pokud to není nutné ) jak se stará o štěnátka.A od 4´.týdne to je vůbec nádhera a jít od toho do práce na 8-9.hod.nevím.Známá se hodí marod a je to.je doma a užívá si to má štěnátka jednou za dva roky a chce si je užít.Do fenky nevidíte zda se bude dobře starat o štěnátka když si jí kupujete jako mimčo.

3.6.2006 10:35

matylda napsal(a):
Záleží na počtu štěnátek když má fenka 2-4 štěnátka dokáže se o ně postarat a pohlídat si je pokud jich je více 5 - 10 hlídám aby všechna štěnátka pila a nebylo některé odstrkované bojovnějším a silnějším štěnětem když vám nebude 2.denní štěně 8.hod. pít bude slábnout a uhyne.Taky fenkám každý den 2 x minymálně povlíkám do čistého pelíšek, feny po porodu krvácí ( zase záleží na plemeni pokud je to malé plemeno fenky se čistí méně pokud je to věrtší je krve více a taky záleží na porodu jeli porod rychlý a nebo dlouhý.Fena vám 2 x odrodí v pohodě po třetí je to třeba zdlouhavý.Jsem asi trochu moc citlivá a pokud se chystá někdo na štěnátka a i třeba první a další mít bude třeba za pár roků tak se mu od štěnat a fenky nebude chtít.Je to nádhera pozorovat svou fenku jak se stala mamkou a jak štěnátka opatruje JE TÓ LEPŠÍ JAK TELEVIZE.celé hodiny vydržím fenku pozorovat ( nezasahovat pokud to není nutné ) jak se stará o štěnátka.A od 4´.týdne to je vůbec nádhera a jít od toho do práce na 8-9.hod.nevím.Známá se hodí marod a je to.je doma a užívá si to má štěnátka jednou za dva roky a chce si je užít.Do fenky nevidíte zda se bude dobře starat o štěnátka když si jí kupujete jako mimčo.

Já jsem to načasovala na dobu, kdy jsem psala diplomku a chodila jsem do školy jen na konzultace, takže jsem byla převážnou část dne doma. Svým způsobem souhlasím s Helenou, že fena by měla být schopná se o štěňata postarat (pokud nejsou zrovna takové extrémy jako 12 štěňat ve vrhu nebo nějaké zdravotní komplikace). Ale byla jsem klidnější, když jsem mohla občas na ně kouknout. Je pravda, že moji pomoc nepotřebovala ani fena ani štěňata (bylo jich 6). Ohledně věku prvničky. Dost záleží na plemeni a kondici feny. Moje fena poprvé rodila v 5 letech, což jsem samozřejmě konzultovala s vetem, který v tom neviděl žádný problém.

3.6.2006 20:13

sovicka5 napsal(a):
Dobrý den,

Já jsem odchovávala štěňátka, když jsem psala bakalářskou práci. Fenka je malé plemeno a měla pět štěňat. Bohužel po 14dnech měla eklampsii, naštěstí jsem byla doma, poznala jsem to brzo a fence se nic nestalo. Horší to bylo se štěňaty, protože jsem je musela odchovat sama - ono krmení každé 2-3hod 5ti štěňat není žádný med...Pokud by tedy bylo riziko eklampsie (často se říká při hmotnosti štěňat větší než 10% matky), je nutné fenu kontrolovat každé 4 hodiny. Myslím, že kdybych u fenky nebyla, mohla zemřít (nedávno o tom psala paní na nemoderované diskuzi).

tibetak

4.6.2006 17:08
tibetak

sombra napsal(a):
Já jsem odchovávala štěňátka, když jsem psala bakalářskou práci. Fenka je malé plemeno a měla pět štěňat. Bohužel po 14dnech měla eklampsii, naštěstí jsem byla doma, poznala jsem to brzo a fence se nic nestalo. Horší to bylo se štěňaty, protože jsem je musela odchovat sama - ono krmení každé 2-3hod 5ti štěňat není žádný med...Pokud by tedy bylo riziko eklampsie (často se říká při hmotnosti štěňat větší než 10% matky), je nutné fenu kontrolovat každé 4 hodiny. Myslím, že kdybych u fenky nebyla, mohla zemřít (nedávno o tom psala paní na nemoderované diskuzi).

Zrovna máme štěňátka, kterým budou 4 týdny. Fenka rodila poprvé a měla dost problémů - přirostlé lůžko, zánět mléčné žlázy, takže ji i štěňátka patřičně rozmazluju a díky své práci s nimi mohu být nepřetržitě doma.Kdybych nebyla, zcela určitě bych to řešila dovolenou - stojí to za to sledovat první nadechnutí štěňátka i jeho první krůčky

5.6.2006 09:59

matylda napsal(a):

No a to je ono.Vzato z druhé strany děláte toto : Pokud je ve vrhu více než 5 šťěňat odstrkujete a oslabujete silnější, dravější a vitálnější štěňata a pečujete vší silou o to, aby se při životě udržela i ta, která by výběr nepřežila a to dokonce i proti vůli jejich matky / krmíte je i když by fena už pro ně nehla ani chlupem / Já to chápu,že útlocitným lidem přijde koukat na slabé štěně je silný kafe a utratit ho, když je všechny udám a jsem schopná je za měsíc snadno uživit - je těžký . ALE je to pro chov psů to nejlepší ? Mohu se nazývat chovatelka, když nedovolím ani tento prvotní výběr ? Vitální , dravé a matkou přijaté štěně s nežádoucí barvou klidne utratit - to ano, ale neprůrazného jedince podporovat na úkor těch evidentně silnějších ? Co říkáte ? Nevyrostou ze všech stejní pejskové, že jo. Děláte si někdo kontrolu, jak to je ? Nejsou šampioni z těch nejsilnějších štěňat ? Nemají nejlesklejší srst nejlepší zažívání a charakter a nejvíc odvahy u zadržení ? Já bych tu kontrolu a to rozhodování nechala na feně a na samotných štěňatech, . Nejsem tak silná abych se dokázala dívat na umírající štěńě, co den nepilo, ale uspat ho by snad neměl být problém. Nebo je to problém? A proč tedy přistupujete na své chovatelství ? Pořád opravujeme přírodu ,a plemena degenerují. Matka neporodí, otec nenakryje, štěňata nemá kdo olízat a nakojit .. ale psi se vesele rodí dál . Drsný slova , že jo. Proto nemám chovnou fenu, na odpovědné chovatelství musí být i tato zodpovědnost přiznaná...Musíte být schopný to udělat . Když už vybíráme podle nějakých pofidérních lidských pravidel, tak alespoň po porodu nekecat přírodě do toho, co dělá celá tisíciletí. Dvakrát jsem zabíjela novorozená koťata. Bylo to děsné. Nikdy na to nezapomenu. Ne samotná smrt . Strašný byl ten výběr - ty budeš žít, ty ne.. Helena

5.6.2006 11:33

matylda napsal(a):

takže má vlastně nemocenskou na rodinného příslušníka, co na to pojišťovna??takový návody raději nešířit

Přidejte reakci

Přidat smajlík