Vím že to sem příliš nepatří, ale drze to zkusím.
Po dlouhé zvažování několika různých plemen jsme se rozhodli rozšířit naši smečku o novofundlanďana. Zajímaly by mne vaše zkušenosti s tímto plemenem, zda jsme volili vhodně.
Hledali jsme dobráckého psa do smečky kde už pejsci jsou, zvěřinec doplňuje pětiletý raubíř a očekávané mimčo. Bydlíme na vesnici, s velkým pozemkem, častými vycházkami a nedalekým rybníkem. S pesanem bych chtěla chodit na cvičák, ale nic vrcholového, pouze základní poslušnost.
Dále moc prosím o info, zda někdo nevíte o štěňatech v dosahu středočeského kraje, chci kvalitní štěně s PP a inzerátů je málo, když už na něco narazím, je to povětšinou hodně z ruky ( nejde o neochotu si pro štěně dojet, ale momentální těhotenství příliš cestování autem nepřeje , zvracím na každém druhém kilometru a to cestu maličko komplikuje
) Za případnou dobrou radu moc děkuji. Zuzka
Dobrý den,
fundlák je správná volba, pokud máte na psa čas. První fenku jsme nechali "zdivočet" a dodnes neseme následky špatné výchovy. Druhou jsem si pořídila nedávno - dnes jí jsou 4 měsíce. Chodíme na cvičák, snažím se s ní cvičit i doma, zkoušíme aport, česání a už teď vidím, že kdybych takhle postupovala i u první dneska by to byl jiný pes. Co se týče údržby srsti, když se vyčeše 2x týdně, tak nejsou žádné problémy.
Doporučila bych ch. s. od Trojské skály. Mám od nich tu mladší fenku. Jejich stránka je www.newfoundland.cz, myslím že tam mají, že plánují podzimní štěňátka. Určitě se tam jeďte podívat, jestli o fundláka stojíte. Jsou to moc milý lidé a myslím, že vám řeknou všechno, co potřebujete vědět:-)
Dobrý den, pokud čekáte mimčo, tak bych určitě chvíli počkala. Uvědomte si, že budete mít vlastně na starosti hned dvě mimina. Fundlák je dobrá volba, akorát musíte počítat, že je to chlupaté zvíře, které se musí pravidelně vyčesávat, pokud vleze do rybníka, tak jste mokří všichni a jako každému štěňátku se špatně vysvětluje, že hračky pro batole nejsou jeho hračky a obráceně. Já jsme si čubinu pořizovala, když sestra byla na mateřské. Bydlíme spolu ve vícegenerační vile. Musím říct, že hlídat dvouleté dítě a štěndo fundláčka bylo opravdu hlídání dvou raubířů. Sice krásné, ale náročné
Osobně bych ještě chvilku počkala. Jinak zdravím Katku. Ten cvičák by však hlavně v tomto období potřebovalo to první éro, je to stále mlaďák.
Co na vycházce? Na Džbáně Tímto zvu i paní, co zadala tento příspěvek. Dne 3.-4. září se koná v Praze na Džbáně Klubová a Speciální výstava fundláků. Opět se sejde skvělá parta lidí a je zde možnost prodiskutovat, co všechno takový mazlík potřebuje a vůbec život s ním. A to nemluvím o tom, že se zde schází většinou všechny barevné varianty fundla.
To je pravda, úplně jsem na to zapomněla, že se to blíží. Už se moc těším, v Hostouni se nám moc líbilo, tak doufám, že se budeme stejně bavit i tam. Eny to moc prospělo, ten víkend mezi psi, nejdřív z toho byla vyděšená, ale pak se jí tam začalo líbit a lítala s ostatníma okolo rybníka
Momentálně máme třetího - první byl Bohoušek z útulku, druhého jsme si pořídili jako miminko a byl s námi krásných 12 let a teď tedy máme poprvé čubinku, brali jsme si ji v 8mi měsících. Ano, jsou naprosto úúúúúžasní a ano, potřebují čas. Naše slečna žila se smečkou na dvorku naprosto bez výchovy, takže to teď dostává plnými hrstmi. Česání klasicky v lehu, ožižlaná jsem až až, to když se nezačne hned odmalička je děs. Přitom máme kartáč s otočnými hroty, naprosto bez tahání. Jinak pracovat se s nimi musí a hlavně potřebují být se smečkou a ne na dvoře eventuelně už vůbec v kotci. Jsou opravdu SPOLEČENSKÉ plemeno
Velmi společenské, boudu jsme musely přestěhovat naproti vchodu, jinak by celou zimu ležely u dveří na zemi, jen aby nám byly co nejblíž:-)
Já mám tu zkušenost, že když jsme doma, tak s námi, takže už před lety jsme najeli na 20°C, což ještě vyhovuje psovi a již vyhovuje nám. Pokud je mu horko, na chvilku jde ven nebo na dlažky. Přes den byl vždycky venku - a je - a srst v pohodě. Zvykli si a termoregulace si zvykla též. Momentálně objevila ložnici, takže jsme ve stadiu medvěd v posteli
rude
napsal(a):
medvěd v posteli je náhodou moc fajn
já mám psy venku, jelikož jsou 2 tak je to tolik netrápí.kdyby byl jeden, asi by mi ho bylo líto nemít ho u sebe, ale protože bydlím s rodičema (kteří psa doma nechtějí), měla bych stejně smůlu.
My jsme si tohohle posledního brali v osmi měsících ze dvora, byli tam tři a hned bylo vidět, že ten intenzivní kontakt s lidmi jí nesmírně scházel a to ji nikdo neubližoval.Prostě je to pes silně fixovaný na člověka, sama znám pár ze dvora a jednoho jsem i viděla v kotci. Není to ono. Ono je určitě blbé mít doma chlupy a slinty všude, návštěvy musí chodit v pracovním a za těch dvacet let jsme přišli o pár takyznámých.
Jo, ale není chovná, je neplnochrupá. Ovšem prvního ( máte ho tu jako slepého stařečka letos v zimě ) jsme měli bez a byl opravdu monumentální, 100kg, nohy srdce naprosto OK, jen ta očička tak dlouho nevydržela
Koukla jsem se na Vaše kluky, jsou moc hezcí, já jsem chtěla zase mohutného kluka a máme drobnou holčičku, ovšem vydá za tři Mimouše. Má tolik energie, že je mi líto, že s ní nemůžu dělat agility nebo něco takového. Pořizovala jsem si klidnějšího psa s menšími nároky na pohyb a mám dunajskou strelu. A to denně chodíme ven - ráno aby se jí tolik nestýskalo a lépe se jí ten den přežil a odpoledne 4 - 6 km aby si protáhla nožky a vykoupala se a přečetla zprávy.
Příště - doufám že to bude zase minimálně za 12 let a to už bude něco malinkého, nesnáším obří psy s páníčky, kteří je zjevně nejsou schopni zvládnout - tedy dětmi a seniory. No a protože už budu ve skupině senior, nebudu už pomýšlet na medvědy. A protože se mi dva nevejdou do postele, zůstaneme u jedné pidiholčičky. Ona zase tak pidi není, má 44 kg v 10ti měsících a je docela mohutná. Spíše je tedy menší, uvidíme