Dobrý den,
chci se zeptat zda má někdo podobný případ jako my. Ve středu jsem si všimla, že náš 6letý bišonek má něco šedého v pravém oku. Zašli jsme na veterinu a ti nás poslali k odborníkovi na vyšetření oka s podezřením na šedý zákal. Vyšetření nakonec ukázalo, že pesan má odborně Cataracta lentis...přesně OPH5 OD cataracta, OS PRA...tzn. na pravém oku má pravděpodobně dědičnou kataractu...na levé sítnici známky nastupující PRA. Operace by prý nic nevyřešila. Máme napsané kapka do očí na zpomalení procesu.
Což jsem pochopila, že na pravém oku je zasažena sítnice (prý rozeznává jen světlo a stín)a na levém se to postupně objeví také a vize je, že do 2 let by měl oslepnout na obě oči! Což pro mě byla a je strašná rána a ja se s tím nemůžu smířit, že mi pes oslepne!
Uživatel s deaktivovaným účtem

jestli vás to alespoň trošku uklidní posílám fotku našeho psa ,je úplně slepý ,vzali jsme si ho před 3 lety z útulku,zvykl si naprosto normálně ,pohybuje se volně bez vodítka ,dokonce i občas zdrhne a sám se vrátí ,i jako slepý se naučil proskakovat mezerou ve vratech, kdo neví že je slepý tak by to ani nepoznal ,jen občas narazí do nějaké překážky ale podruhé už se vyhne ,myslím že mu to moc nevadí a žije spokojený život.
Ono to asi většinou vadí víc páníčkům než psům, ti jsou hrozně přizpůsobiví a neřeší hendikepy. Mám 14tiletého knírače, má také zakalené oči, podle veta už toho moc nevidí, ale mě to vůbec nepřijde. Určitě není úplně slepý, protože nenaráží (zatím), ale v šeru a potmě je znát, že nevidí skoro nic. Ale orientuje se a pohybuje se celkem jistě tam kde to zná. On je navíc i skoro hluchej, ale taky - kdo to neví, nepozná to.
atika
napsal(a):
Ono to asi většinou vadí víc páníčkům než psům, ti jsou hrozně přizpůsobiví a neřeší hendikepy. Mám 14tiletého knírače, má také zakalené oči, podle veta už toho moc nevidí, ale mě to vůbec nepřijde. Určitě není úplně slepý, protože nenaráží (zatím), ale v šeru a potmě je znát, že nevidí skoro nic. Ale orientuje se a pohybuje se celkem jistě tam kde to zná. On je navíc i skoro hluchej, ale taky - kdo to neví, nepozná to.
to souhlasím, že to vadí spíš páníčkům.. I já doufám, že mě to nikdy u pejska nepotká, a když už tak až na hluboké stáří... Ale pejskovi, když už nic nevidí a neslyší, zůstává ještě jeho výborný čich, takže se s tím vypořádá líp než slepý člověk
Dobrý den,
před čtvrt rokem nám odešel náš dvanáctiletý NF, od osmi let byl slepý na jedno oko, poslední dva roky byl plně nevidomý. Od jeho osmi let jsme se prakticky připravovali na plnou slepotu, začali jsme chodit na tři vybrané okruhy procházek, doma jsme rozestavili nábytek tak, aby mu nic příliš nepřekáželo. Po oslepnutí venku chodil bez vodítka, používali jsme povely nahoru, dolů, pozor, pozor spadneš. Díky povaze tohoto plemene to bylo snadné, velmi dobře jsme spolupracovali, většinou nikdo nepoznal, že je slepý. Více používal sluch a čich. Když plně oslepl, první týden byl krušný, doma narážel, bal přece jenom dost velký. Směr měl většinou správný, jen odhad vzdálenosti mu dělal problém. Museli jsme ale myslet na to, že nesmí dojít k žádným změnám doma ani na zahradě, aby se nám moc nemlátil. Dobře reagoval i na tlesknutí. Denně se koupal v rybníce, měl jedno místo, kudy se mohl dostat tam i ven, podle nás žil docela plnohodnotný život.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.245
Je mi to moc líto. Držte se, zvládnete to. Vyhlídky to sice nejsou dobré, ale můžete se na to připravit a tak jak psali o obříkovi, s tím časem na přípravu to bude snazší, i když z lidského hlediska stále strašně těžké. Ale budete to vnímat víc vy než pejsek.
Pokud je pejsek s PP nebo alespoň máte kontakt na lidi, od kterých jste ho koupili, nebo kteří mají příbuzné vašeho pejska, dejte jim to vědět. PRA je dědičná a pravděpodobně je čeká to samé.
kook
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat zda má někdo podobný případ jako my. Ve středu jsem si všimla, že náš 6letý bišonek má něco šedého v pravém oku. Zašli jsme na veterinu a ti nás poslali k odborníkovi na vyšetření oka s podezřením na šedý zákal. Vyšetření nakonec ukázalo, že pesan má odborně Cataracta lentis...přesně OPH5 OD cataracta, OS PRA...tzn. na pravém oku má pravděpodobně dědičnou kataractu...na levé sítnici známky nastupující PRA. Operace by prý nic nevyřešila. Máme napsané kapka do očí na zpomalení procesu.
Což jsem pochopila, že na pravém oku je zasažena sítnice (prý rozeznává jen světlo a stín)a na levém se to postupně objeví také a vize je, že do 2 let by měl oslepnout na obě oči! Což pro mě byla a je strašná rána a ja se s tím nemůžu smířit, že mi pes oslepne!
Dobrý den,
je mi líto Vašeho pejska, ale bohužel se s tím nedá nic dělat. Operace by opravdu nic nevyřešila. Přidám svoji zkušenost (naštěstí se ale nejednalo o mého psa).
Můj dědeček si nechal importovat psa z kanady, jezevčíka drsnosrstého. Pes byl veden lovecky od malička až po stáří. V osmi letech se mu také zakalilo oko, diagnoza byla stejná jako u vašeho pejska. Za necelé dva roky se zakalilo i oko druhé.
Pes už rozeznával jen světlo a stín, ale stále se naprosto úžasně orientoval v prostoru (dokonce i v lese). Takhle žil ještě dva roky, tedy do svých 10ti let. Bohužel se mu stala osudnou jezevčí nora, tak zalezl a už se nevrátil :(.
Vím, že je to pro Vás velmi těžké, ale netrapte se tím. Pejsek si to opravdu tak nebere jako my lidé.
Díky těm, co mi odepsali. Všichni píšete, že pes se s tím vyrovná, ale já si myslím, že i on určitě je a bude v šoku, že najednou přestává vidět ...mě, ostatní psy, balonek, piškotky...atd. Že má najednou samou tmu.
Dost jsem taky v šoku z lidí... když jim řeknu, že bude slepý, tak jejich reagce je...co s ním, to ho necháš utratit?PROBOHA!!!Toto muže říct jen člověk, co v životě neměl psa a nemá vztah ke zvířatům! To jako nechají zabít své děcko, když bude slepé!!!
Prý mám být ráda, že není smrtelně nemocný, že to je štěstí v neštěstí! Ale to se řekne lehce.
Opravdu se nebojte, já jsem se přesvědčila když Mimi žebralo u stolu, přesně vědělo, kdo má co v ruce. Oni mají jinak nastavené smysly než my, radost ze života bude mít dál.
S tím utracením jsem to také mnohokrát slyšela, sama jsem se ptala veterináře, jestli ho nedržím jen kvůli sobě a on měl pejska slepého od 8mi měsíců. Takže jsem mu věřila a měl pravdu - někdy jsme sami nevěřili, že Mimi nevidí. Cvičte si život se slepým psem, učte se procházkové trasy - opravdu podle povrchu poznal, kde je, zatáčel přesně tam, kde měl. Jedna z výhod byla, že už byl pán v letech a spíše chodil než lítal