Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.11.2010 15:57
bÁba

XXX.XXX.126.135

Dobrý den. Jak často chodíte se svými pastevci na procházky. Je nutné denně? Mají velký pozemek na řádění a jsou dva. Děkuji

15.11.2010 08:42
czizecka

XXX.XXX.106.200

Oni to ani moc nepotřebujou, ale naše měla procházky moc ráda.... takže jsme chodili denně

15.11.2010 09:56
carjack

XXX.XXX.243.142

Ahojky.Zajímalo by mě,jestli je možné pouštět pastevce na prochajdách na volno,nebo je nutné je mít na stopovačce.Naše sousedka chodí venčit kavkazandu pouze na stopovačce.Máme za barákem sad a pak pole.Příjde mi,že se hafani nevylítaj ,když jsou na uvázaní.smajlíkDíky .

15.11.2010 10:52
feherkocos

XXX.XXX.245.226

Chováme pastevce - komondory, s dospělými denně ven nechodíme, procházky rádi mají, ale ne až tak, že by je vyžadovali. V podstatě myslím, že je nejdůležitější, aby měli nějakou práci, tzn. u pastevce hlídání...a nějaká domácí zvířata k nim je fajn. Máme všechny psy celoročně venku, žijí ve smečce a pohybu tedy mají dost, procházka je jen pro zpestření. U štěňat a mladých psů socializace atd., takže to chodíme daleko častěji. Pokud jdeme přes vesnici, vždy máme psy na vodítku. Hlavním důvodem je, že volně pobíhající ratlíci na nás někdy zaútočí :-( Za posledním domem psy pouštím na volno. Komondor není z "utíkacích" plemen, lovecké pudy potlačené, s přivoláním nemáme problém. Stopovačku nepoužívám.

15.11.2010 18:05
bÁba

XXX.XXX.96.147

carjack napsal(a):
Ahojky.Zajímalo by mě,jestli je možné pouštět pastevce na prochajdách na volno,nebo je nutné je mít na stopovačce.Naše sousedka chodí venčit kavkazandu pouze na stopovačce.Máme za barákem sad a pak pole.Příjde mi,že se hafani nevylítaj ,když jsou na uvázaní.smajlíkDíky .

Zad: Taky mám KAO a na volno ho nepouštím. Máme velký pozemek takže se s fenou vylítají dosyta. Sice na vodítku na přivolání přijde ale bydlíme u lesa a máme zde dost frekventované turistické stezky a velmi aktivní myslivce. Tak proč riskovat. Chodím spíše právě proto spestření. Chodím s nimi dvakrát někdy tříkrát v týdnu. Tak jsem měla strach aby netrpěli. Ale jsou dva tak si myslím, že netrpí.

15.11.2010 18:19
6kaca6

XXX.XXX.204.27

To chodíte s těmito psy tak málo? Proč? Nechci prudit nebo tak, ale opravdu to nechápu. Myslím, že každý pes se rád projde. Já s mým leonbergrem chodím minimálně 2x denně a to má k tomu ještě dvůr. Někdy s ní jdu na 10 minut, jindy na několik hodin či celý den....

15.11.2010 18:27
kasso

XXX.XXX.96.147

6kaca6 napsal(a):
To chodíte s těmito psy tak málo? Proč? Nechci prudit nebo tak, ale opravdu to nechápu. Myslím, že každý pes se rád projde. Já s mým leonbergrem chodím minimálně 2x denně a to má k tomu ještě dvůr. Někdy s ní jdu na 10 minut, jindy na několik hodin či celý den....

A do práce chodíte? Chodím se psi tak jak mohu. A leoberger je pastevec? Otázka byla položena majitelům pastevců.

15.11.2010 18:32
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Pokud se nepletu, tak leonberger je pastevec. A do práce nechodím, jsem student, ale myslím, že ráno si člověk aspon těch 15 minut najde... a když už né rano, tak alejspon odpoledne ano...

15.11.2010 18:36
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Omlouvám se, popletla jsem to. Byla jsme zmatená, protože v našem atlase psů máme pastevce a horské psy dohromady - je tam skupyna pastevecká a horská plemena... Moje chyba

15.11.2010 21:06
conie

XXX.XXX.126.6

Chodíme s naší šarplaninkou také tak 3-5x týdně, jak to vyjde a k tomu jště cvičák. Protože je celodenně venku, navolno, má pohybu dost a procházky jsou pro zábavu. Vzhledem k pastevecké ostražité povaze jsme s důkladně věnovali nácviku přivolání, takže v místech, kde je dobrý rozhled široko daleko chodíme navolno, jinak na vodítku. Stopovačku nepoužívám, přiznám se, že si nedovedu představit, jak bych na 5-10 m šňůře udržela 60 kg odhodlaných se rozběhnout. Fena je nekonfliktní, ale mohutná, budí respekt, tak nechceme žádné nepříjemnosti.

16.11.2010 12:24
holly

XXX.XXX.52.38

Chodíme se SAO na procházku denně, nevím, proč by se měli těšit míň, než jiná plemena. V týdnu na kratší, o víkendu na delší. Na volno pouštíme, ale jen v místech, kde je dobrý rozhled, na louce, na poli apod. Chce to mít dobré přivolání. Se stopovačkou si dovedu představit štěně, ale dospělého psa na ni neudržíte..........

16.11.2010 13:17
mata

XXX.XXX.80.144

holly napsal(a):
Chodíme se SAO na procházku denně, nevím, proč by se měli těšit míň, než jiná plemena. V týdnu na kratší, o víkendu na delší. Na volno pouštíme, ale jen v místech, kde je dobrý rozhled, na louce, na poli apod. Chce to mít dobré přivolání. Se stopovačkou si dovedu představit štěně, ale dospělého psa na ni neudržíte..........

Přesně tak, mám rodinný domek se zahradou na Vysočině, přesto chodím se svými psy alespoň jednou denně, obvykle 2x, v případě že jsme v Brně, kde mám byt, nejméně 4xdenně. Dělala jsem to tak vždy, se všemi svými psy a dělat to tak vždy budu, neboť procházky považuju za jednu z nezbytných věcí v parťáctví se psy. Mám kavkazáka, Papiše, ovčáka a Nudličku a chodíme za každého počasí, všichni se těší a vždycky se všichni mí dřívější psi těšili, proťápky jsou pro nás na jednu stranu relax, na druhou změna a pro pesany jsou plné novinek a hlavně stále "nějakého dění" :-) Lítání po zahradě je opravdu nejen fyzicky neunaví, ale hlavně psychicky nijak nenaplní, natož když jsou tam sami, a to mají neomezený přístup dovnitř i ven. Plní úlohu nejen hlídačů, ale hlavně parťáků pro život :-)
Dokonce i trasy proťápek střídám a měním, neboť zvláště právě kavkazák se na jedné trase začně za chvíli nudit a chodit tu stejnou trasu týden, vidím na něm, že s toho nemá tu radost, to potěšení. Jezdím s nimi často na výlety, tůry, prostě neustále je něco jiné, abych jim dopřála po všech stránkách :-) Vím, že díky proťápkám mám se svými psy úplně jiný vztah, než kdybych je nechala běhat po zahradě a nevšímala si jich a vylezla s nima jednou měsíčně kousek za barák. Právě díky proťápkám spolu zažíváme různé věci, učíme se navzájem poznávat, známe se v různých situacích a je nám spolu celkově krásně. Pak se pro mě stává proťápka s kavkazákem oddychem, protože nepotřebujeme slova a sílu, víme své. A že mám očka ja za rohem a slyším i trávu růst, si člověk zvykne a dělá to pak už automaticky :-) Stopovačku opravdu nepoužívám, jen někdy u NO, ojediněle, není drobek a udržet se nedá, je to spíše výcviková pomůcka. Kavkazáka mám na řemenu, v přehledných místech volně, vždy mají ale ti velcí náhubky, ať na řemenu, nebo ne, to považuji za slušnost ohledně okolí ( i když jsme v rádoby liduprázdné a zvěřeprázdné krajině :-) ), prckové jsou volně, mimo frekventovaných míst - ne kvůli neposlušnosti, ale pro jejich bezpečí.
Na to, abych trčela doma a jednou měsíčně vylezla ven obejít domek, nepotřebuju mít psa :-|

16.11.2010 13:29
mata

XXX.XXX.80.144

Na to, abych trčela doma a jednou měsíčně vylezla ven obejít domek, nepotřebuju mít psa

Bych k tomu ještě dodala: Natož pastevce!
Protože pastevci jsou velice chytří a velice vnímaví psi, a opravdu se rychle začnou nudit. Stačí jim něco poznat jednou a nikdy to už nezapomenou, což je na jednu stranu výhoda, na druhou nevýhoda v tom, že "ukojit inteligenci" a chuť poznávat u nich je docela oříšek :-) Ovšem, čím víc pastevec zažije, prožije a pozná, tím je dokonalejší, "ovladatelnější" a hlavně "bezpečnější" pro nevinné okolí a "nebezpečnější" pro zlotřilé okolí ( kdo zná, pochopí ).
Každý pes samozřejmě rád poznává nové a nové, ale třás můj ovčák bude šťastný když mu budu stále švicat jeden aport, nebo když s ním budu pořád chodit jednu trasu proťápky a nudit ho to začne až za hoooodně dlouho, anebo taky vůbec. Moje dřívější ovčanda v tomto byla spíše jako pastevec a můj nynější kavkazák je typický, nic dvakrát :-) A pokud někdy opravdu nemohu na proťápku a den dva ( anebo není zdravotně v pořádku některý z nich ) jsou doma, je na nich safra vidět, jak jsou "pytle blech", plní energie ( zahrada tomu nepomůže ) a nudí se. Kavkazák jednou nesměl měsíc, kvůli noze, a to bylo něco, byl už potom i nepříjemnej na ostatní pesany, ne ve zlým, ale bručounek, a tak jsem ho aspoň denně autem vyvezla na různá místa, tam si to očuchal, poseděli jsme, pokochali se, prošmajdali v blízkém okolí a byl spokojenej :-)

16.11.2010 18:01
conie

XXX.XXX.126.6

Chápu, že někdo prostě nemá jiného na starosti, než své psy. Je to jistě krásné, ale poštěstí se to jen na nějaký čas. Pokud chodíte normálně do práce, k tomu máte děti, dům a domácnost, pár dalších koníčků a zvířátek, plánujete vš tak, aby nikdo nepřišel zkrátka. Právě proto jsem si pořídila pastevce, pokud je chován navolno a ne zavřený v kotci, skutečně netrpí, když každý den nejde na 2 hodiny na procházku. Je třeba to své plemeno dobře poznat a dobře vybrat, já jsem spokojená a moje fena také. Někdy mám dojem, že sem chodí lidi, ktří žijí někde mimo realitu. Věnovat denně po mnoho let několik hodin pejskovi je podle mě dost nereálné, pokud k tomu máte žít normální život. Je to každého volba, jen mi vadí, když někdo vnucuje tu svoji představu jako jedinou správnou.

16.11.2010 18:12
mata

XXX.XXX.80.144

Conie, narážka na mě, vím, ale když si to přečteš, zjistíš, že nejen že nikomu nic nevnucuju, ale vše píši dle svých priorit a svého života, ne že by to tak někdo měl dělat taky, anebo že to tak dělají :-|
Tady na Ifauně bohužel hodně lidí "neumí číst", anebo nepoberou psané slovo smajlík
A jinak, pracuju, mám barák, zahradu a byt, nikdo mi s ničím nepomáhá, na vše jsem sama, mám koníčky a užívám si pravidelně i "vymožeností" jako kafčo s kámoškou, diska atd. :-)) Vařím pro psy i přítele ( pro přítele znamená, že vařím jak pro armádu amíků :-) ) a v bordelu nežijem a přesto čéče stíhám věnovat se svým psům, což je taky tím, že mohou všude ( máme dům otevřených dveří a stejně tak okolní pozemky, nikde není nic zavřené ) a jsou stále se mnou ( pravda někdy je to troška záhul na nervičky :-)) ) a to ještě stíhám s nima jezdit po výletech a tůrách čéče.....:-))
Nejsem sama, to vím, a taky vím, že zdaleka nestíhám tolik, co jiní, hlavně matky dětí, ty to maj neuvěřitelně podchycený, kámoška má taky smečku, plus dvě děti, práci, no a kupodivu nejen že denně stíhá chodit se psy a dětmi, ale i vše ostatní, páč pesani žijí stejně, jako u nás, stále s nimi :-) A není jediná, to vím....
Proto výmluvy typu: práce a domácnost já osobně neberu, ale můj názor!
Když jsem měla tři ovčandy v bytě v Brně, stíhala jsem je a to poctivě, žádný honem čurat a dom, byt, práci i studovat vyšší, jeden čas jsem měla hokny tři a nikdy to nebylo na úkor feneček, chce to jen si ujasnit priority, a ty pro mě jsou jednoznačné: Napřed psi, a pak to ostatní :-)

19.11.2010 14:32
kaja007

XXX.XXX.203.141

Ahoj, my s nasim pastevcem - anatolskym pasteveckym psem chodime denne, prestoze jsou na zahrade a jsou dve. Uz jsou tak naucene a prochazku vyzaduji. kdysi jsem chodivala na min. 1 hod. denne, ted kdyz mi k praci pribylo jeste dite, ktere ma samozrejme prioritu, chodime tak na pul hodky pres tyden a pres vikend tu hodku davame. Chodi jen na stopovacce nebo navijecim voditku, protoze je u nas hodne zvere, a alespon ta nase anatolka je vasniva lovkyne. a taky u jeji povahy nemam 100% jistotu, ze na zavolani v pripade potreby prijde, a nestoji mi to za nejaky prusvih. (nesnasi totiz jine feny, pokud se ji okamzite nepoddaji, je rvacka). zhruba do roku jsme chodili bez voditka od roku jen na voditku, a i kdyz jsme si na to chvilku zvykali, dneska by mi prislo divne mit ji navolno.

19.11.2010 16:11
helps

XXX.XXX.224.6

carjack napsal(a):

Co je to za otázku. Tak pouštět psa můžete, když je vychovaný ne? Pokud nemáte přivolání, tak byste dost riskovala s takovým plemenem.... Stopovačka je taky řešení, ale musí se hlídat, aby člověk stačil psa zabrzdit.

19.11.2010 21:20
gyoker

XXX.XXX.162.35

Taky chodím s pastevcem (komondor) na stopovačce, do míst,kde je hodně zvěře , je to zkrátka nutné, taky tu hodně chodí ted myslivci:-(....,ale když má stopovačku,tak stačí okřiknout,ví,že nemůže ,nestalo se mi zatím,že bych ho zastavovala rozběhnutého -... bez stopovačky chodíme jen tady k nám na travnatou hráz (Nové mlýny),kde je na víc než kilometr vidět a z obou stran voda,takze se vyběhá tam. Jinak co se týče frekvence procházek,tak jednou denně a zrovna dneska se mu vubec nechtělo,vzhledem k tomu počasí dnes...

20.11.2010 19:15
llucinkaa2

XXX.XXX.123.71

Dobrý večer,
já mám kavkazana a středoasijata a nedovedu si představit,že bych s holkama nechodila denně ven...jsou celoročně na zahradě,ale i přes to si nedovedu představit,že by nechodili ven..by se mi unudili k smrti..chodím s nimi minimálně 2 denně ven...asijatka bez výjímky na vodítku a s náhubkem a kavkazačka taktéž ....
Třeba matka a sestra mojí kavkazačky hlídají objekt cca 5 minut pěšky od naší zahrady,majitelé s nimi chodí ven obden a uplně na těch psech vidím,že umírají nudou..a to jsou také dvě...

20.11.2010 21:09
hanula

XXX.XXX.220.3

Dneska jsme vyvedli do psí společnosti malého Altaje

Přidejte reakci

Přidat smajlík