Dobrý den všem příznivcům retrieverů, můžete mi poradit, kdo máte zkušenosti s vystavováním? Jaké šance by měl pes (GR nyní 9 měsíců), kterému se neproklubaly ven oba zuby P1 (teď teda doufám, že jsem to nespletla,je to žádost kamarádky), měly by to být takové ty pecičky.On jesice má, ale zůstaly pod dásněmi. Jak moc se kontrolují zuby a jak moc se posuzují právě tyhle? Je to takový handicap, kvůli kterému se nevyplatí na vyýstavy jezdit vůbec? O uchovnění nejde,chovat neplánují, ale i tak prý mají zjištěné, že u klubu tyhle zuby můžou chybět. Je mi jasné, že ty "normální zuby" by měly být v pořádku.
Děkuju moc za vaše zkušenosti.
Nikdo od retrívrů Vám neodpovídá, tak to udělám já, ale mám úplně jiné plemeno, takže to nebude směrodatné, jen jako příklad. Chovám dalmatiny. Ve standardu mají uvedeno, že žádoucí je plnochrupost, ovšem absence zubů není vyřazující vada. Je tedy na rozhodčím, jak vážně případnou chudozubost posoudí. P1 se zas tak příliš neřeší, spíš od P2 dál, ale to je u nás, netuším, jak u retrívrů...Pokud je máte v dásni, stálo by za to zeptat se veta na jeho názor a případně naříznout /ale to je z oblasti teorie - nevím, zda to opravdu pomůže, jen jsem o tom četla/. Toto by ale měl vet myslím stejně zapsat do PP /?/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, na stránkách retriever klubu jsem našla v chovných podmínkách že u GR smí chybět 1 zub kromě řezáků a špičáků, takže jestli mu chybí zuby dva, tak podle tohoto klubu chovný být nemůže. K vašemu dotazu - chybějící zuby jsou vada. Na výstavě je jen velmi málo psů úplně bez vady - aby dostali výbornou, musí jejich přednosti přebýt ty eventuální vady. No a jestli je neplnochrupost takovou vadou, aby znemožnila lepší známku než třeba VD nebo D, nebo jestli takový pes může být interšampion, to záleží na preferencích konkrétního rozhodčího, jaký důraz klade právě na zuby, a jak vypadá zbytek psa, tzn. jaké jsou jeho přednosti a má-li přenost ve znaku, na který třeba klade důraz zase ten konkrétní rozhodčí. Zjednodušeně řečeno narazíte-li na rozhodčího který pouští dál jenom plnochrupé psy, máte smůlu. Je-li pes hrbatá hydra, má smůlu, ale jestli je jinak naprosto dokonalý a jenom mu chybí zuby, u rozhodčího kterému to zas až tak nevadí má určitě šanci.
Něco jiného jsou diskvalifikující vady nebo chybějící kulky, tam to nemá cenu ani zkoušet. Ale jsou-li chybějící P1 oboustranně diskvalifikující vada u GR, to nevím. Asi ne, ve standardu nic není.