Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.7.2011 19:56
verus15

XXX.XXX.70.193

Chtěla bych znát vaše zkušenosti s danými plemeny. Na co se hodí nehodí, výchova atd. Obě se mi líbí, přesto že je každé úplně jiné. Rotvíka znám jednoho osobně, tak mě zatím lákají víc. Ale Dobíků se vzdát nechci. :-)) V budoucnu si jednoho z nich plánuji pořídit ( časem třeba oba ), tak chci znát co nejvíce informací. Děkuji :-)

31.7.2011 13:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.176.138

verus15 napsal(a):
Chtěla bych znát vaše zkušenosti s danými plemeny. Na co se hodí nehodí, výchova atd. Obě se mi líbí, přesto že je každé úplně jiné. Rotvíka znám jednoho osobně, tak mě zatím lákají víc. Ale Dobíků se vzdát nechci. :-)) V budoucnu si jednoho z nich plánuji pořídit ( časem třeba oba ), tak chci znát co nejvíce informací. Děkuji :-)

mému srdci jsou blízcí dobrmani protože jsou oddaní, temperamentní a pracovití, ale u obou si dejte opravdu dobrý pozor na zdraví - obě plemena jsou prolezlá nemocemi skrz na skrz, a dnešní RTW i DB se dožívají na můj vkus hodně nízkého věku:-(

31.7.2011 18:58
awake

XXX.XXX.184.85

verus15 napsal(a):

jako mladá jsem vybírala mezi těmito plemeny. Rtw mi přišel "línější " a tak jsem sáhla po Dobrmanovi. Mám v pořadí třetího. Nejlepší byla první. Čuba chodila navolno, poslouchala na slovo a velice milovala běh u kola (tahala mě:-)). Druhá fena již byla rozmazlována (první fenu mi srazilo auto a tak jsem se o druhou fenu bála a cvičila jinak než prvnísmajlík) ale milovala lidi i psy. Chtěla jsem s ní dělat i Canisterapii, ale tenkrát se u testů chtělo nevšímavost k malým zvířatům (králík aj.) a to ona neměla. Jinak cvičila s každým (i cizím) za pamlsek. Nyní mám psa. Dobrman je velice temperamentní a chytrý pes. Velice rád štěká. Potřebuje hodně pohybu, ale velice rád lenoší doma na gauči a v postelismajlík (a těžko se to odnaučuje). Já osobně bych řekla že je vhodný na jakýkoliv sport, výcvik. Dělá se s nimi záchranařina, coursing, tanec se psem. Dokonce před lety psali o jednom co běhal ve spřežení. Rotvíků znám několik a přijdou mi jako medvědi smajlík. Jsou klidnější, ale jinak myslím, že se hodí taky na jakýkoliv výcvik. I oni dělají třeba záchranařinu.

Záleží co chcete se psem dělat. Pokud jste spotovní tip (jízdy na kole, běh) byl by lepší Dobrman, jestli chcete psa na dlouhé procházky volila bych spíš Rotvíka.

Pro mě je již Dobrman moc akční a tak jsem sáhla po kompromisu mezi těmito plemeny a to Beauceronovi. Může být i celoročně venku (má srst s podsadou). Je temperamentí ale ne tak moc jako Dobrman ale pohyblivější než Rotvík. Mohutností je také tak mezi oběma plemeny a dožívá se v průměru kolem 10 - 14 ti let. I on je vhodný na jakýkoliv druh sportu či výcviku TART, pasení, agility, IPO, tanec se psem, Dogtreking aj.

foto Dobrman a 2x Beauceron

Přidejte reakci

Přidat smajlík