Dospělý pes do už "zaběhlé" smečky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.7.2006 12:33

Ahoj,

za pár dní přibude k naší rodině další člen - 5letá fenka a já nyní přemýšlím, jak nejlépe postupovat, aby její příchod k nám nezpůsobil duševní či fyzickou újmu nikomu z nás. Tím nás myslím nejen páníčky, ale také našeho ročního pejska stejné rasy, jako je fena. Pes je přátelský k ostatním hafanům, ale zpočátku obezřetný - nyní je to "pán zahrady". Fenka je mimořádně přátelská, hravá, zvyklá na smečku psů.

Prosím, kdo máte zkušenost s podobnou situací, poraďte, jak se zachovat, abychom vše zvládli co nejlépe pro všechny zúčastněné.
Díky.

3.7.2006 13:15

sarrada napsal(a):
Ahoj,

za pár dní přibude k naší rodině další člen - 5letá fenka a já nyní přemýšlím, jak nejlépe postupovat, aby její příchod k nám nezpůsobil duševní či fyzickou újmu nikomu z nás. Tím nás myslím nejen páníčky, ale také našeho ročního pejska stejné rasy, jako je fena. Pes je přátelský k ostatním hafanům, ale zpočátku obezřetný - nyní je to "pán zahrady". Fenka je mimořádně přátelská, hravá, zvyklá na smečku psů.

Prosím, kdo máte zkušenost s podobnou situací, poraďte, jak se zachovat, abychom vše zvládli co nejlépe pro všechny zúčastněné.
Díky.

Urcite bych behem tech par dni,nez se k vam fenka nastehuje vyuzila k tomu (pokud je to jen trochu mozne),aby se pejsci seznamili na nejakem neutralnim miste,tedy tam,kde se ani jeden z nich nebude citit byt doma a nebude mit potrebu svoje uzemi branit pred vetrelcem.
Kdyz uz fenka bude u vas,melo by vse zustat pro vaseho prvniho psa pokud mozno stejne a mel by byt u vas stale na prvnim miste-prvni privitat,prvni pomazlit,prvni dostat zrat...fenka by se mela zaradit na konec hirearchie smecky-vy jste vudce a vy rozhodujete o tom,jak to bude.
Snad se vam souziti se dvema pejsky bude libit,ja mam tri a nemenila bych.
Hodne stesti.
P.S.: Jake je to plemeno???

3.7.2006 13:47

hlozi napsal(a):
Urcite bych behem tech par dni,nez se k vam fenka nastehuje vyuzila k tomu (pokud je to jen trochu mozne),aby se pejsci seznamili na nejakem neutralnim miste,tedy tam,kde se ani jeden z nich nebude citit byt doma a nebude mit potrebu svoje uzemi branit pred vetrelcem.
Kdyz uz fenka bude u vas,melo by vse zustat pro vaseho prvniho psa pokud mozno stejne a mel by byt u vas stale na prvnim miste-prvni privitat,prvni pomazlit,prvni dostat zrat...fenka by se mela zaradit na konec hirearchie smecky-vy jste vudce a vy rozhodujete o tom,jak to bude.
Snad se vam souziti se dvema pejsky bude libit,ja mam tri a nemenila bych.
Hodne stesti.
P.S.: Jake je to plemeno???

Díky za radu, ale problém je v tom, že fenka je zdaleka, takže pozvolné seznamování nejde. Také mě ale napadlo, že bychom prvotní "střet" zorganizovali na neutrálním místě. Jak si můj hafík totiž na nějakého psa zvykne, klidně ho pustí k nám domů a nechá ho hrát si se svými hračkami a dokonce s ním pije z jedné misky (viz. foto).

Jinak je to bílý švýcarský ovčák, což je společenské plemeno, proto jsem se rozhodla pro rozšíření smečky.

3.7.2006 15:47

sarrada napsal(a):
Ahoj,

Díky.

Vzhledem k tomu, že se jedná o kombinaci pes-fena, tak bych se nějak moc seznamovní nebála. Pokud ani jeden z nich není vyloženě zkažený, mělo by to proběhnout v pohodě. Slušně vychovaný pes na fenu nezaútočí a fena bude "ta nová", takže by se o nic pokoušet taky neměla.
Jestli jsou ještě k tomu stejné váhové kategorie (což asi jsou, když je to stejná rasa), bude to v pohodě, pokud zůstanete v klidu Vy.
S tou hierarchií bych tak strikně netvrdila, že fena se má zařadit za psa.
1. je starší
2. je to fena

Takže v prvních dnech bych doporučovala dělit všechno rovnoměrně, případně klidně psa trošku upřednostňovat, ale pozorně sledovat chování obou. Uvidíte, kdo z nich se spíš zařadí na nižší stupeň. Osobně tipuji, že během krátké doby bude fena šéfovat psovi, ale je to jen můj tip, závisí na povaze psů i na zbytku "smečky". Jasně, že jako vůdce můžete určit, kdo bude výš, ale klidnější bývá podpořit hierarchii, která se v náznacích objeví.
U nás psům "šéfuje" fena. Je nejstarší a je tam nejdéle. Druhý přišel pes - dnes šestiletý, třetí další pes cca 10-ti letý. Třetí druhého "přeskočil" a je dneska výš. A to je o polovinu lehčí. Obešlo se to bez rvačky, prostě jim to tak sedí víc a je jednodušší to podpořit, než ho tlačit, kam-podle našeho názoru-patří.

Věřím, že to v pohodě zvádnete a rozšíření smečky Vám přinese spoustu radosti

Přidejte reakci

Přidat smajlík