Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.9.2011 11:09
krasha

XXX.XXX.239.245

Dobrý den,
chceme si s přítelem pořídit SAO, chceme zdravou fenku s PP, která nám bude členem rodiny a zároveň dobrým hlídačem. Můžete mi poradit, kdo chystá v nejbližší době vrh? Pouze seriózní CHS.

20.9.2011 18:32
lucies

XXX.XXX.197.182

Mrkněte se na www.stredoasiat.info a pořádně si pročtěte fórum. Pak je fajn přijít se podívat na nějakou z výstav (nejblíž třeba Nitra v listopadu, kde uvidíte i kupíráky - na české výstavy nemá smysl chodit) nebo na některý ze setkání, které se konají každý měsíc.
Vybrat opravdu kvalitního sao není nic jednoduchého - pokud chcete, aby měla dobrou povahu a zdraví, doporučuji opravdu nespěchat a zjistit si o chovatelích co nejvíc. Doba štěňat se blíží, budete mít z čeho vybírat, ale je opravdu snadné sáhnout vedle, bez toho nastudování prostředí okolo sao to nepůjde. Bohužel nezodpovědných chovatelů, kteří chovají na nemocných nebo bezpovahových zvířatech, je strašně moc. Dalo by se říct, že většina.

20.9.2011 21:29
pacifik

XXX.XXX.193.65

S příspěvkem výše naprosto souhlasím, hlavně se neunáhlete a pořádně si pozjišťujte info, neboť se vám může např.stát, že až po koupi štěňete a obdržení PP zjistíte, kdože je otec i matka smajlík, toto se stalo známým, jedna "špičková" ch.st. kryla fenu jejím vlastním otcem a posléze se majitelé moc divili, jak to,že otec feny je i otec štěňat smajlík.....
Jak to dopadlo s tímto imbreedingem, je třeba se zeptat p.chovatelky, ale o dobrém zdraví lze pochybovat, viz. jak dopadl chov dobrmanů smajlík na základě imbreedingu,kdy šlechtili jen na exteriér sourozence s rodiči,rodiče s potomky,sourozence mezi sebou....

20.9.2011 23:07
krasha

XXX.XXX.61.169

Ano podobnou zkušenost již mám, naštěstí jsem rychle zbystřila (prohlížením diskusí na středoasiat-forum) a fenku podobného vrhu si nepořídila. problém je, že na zahraniční výstavy se nedostaneme... české mě nezajímají právě z důvodu kupírování (nemám zájem o záněty uší). proto budu ráda za jakýkoli poznatek od chovatelů. pro začátečníka je opravdu velmi těžké se v CHS a vrzích i rodokmenech vyznat... hlavně kvůli nevražvosti mezi chovateli.
Opravdu mám zájem o zdravou fenku ze zdravého chovu. Hlavně od seriózních a ochotných chovatelů, kteří by eventuelně pomohli s různými peripetiemi našeho soužití.
Růným diskuzím o SAO se věnuji, čtu - co se dá, sháním i literaturu. Chceme být alespoň nějak připraveni na nového člena rodiny.

21.9.2011 01:15
lovecperel

XXX.XXX.118.129

Kontaktujte paní Ohlídalovou z moloss clubu. Je chovatelkou SAO a má velký přehled,kde jsou dobrá a kvalitní štěňata.
www.moloss.cz

21.9.2011 11:25
lucies

XXX.XXX.197.182

krasha napsal(a):
Ano podobnou zkušenost již mám, naštěstí jsem rychle zbystřila (prohlížením diskusí na středoasiat-forum) a fenku podobného vrhu si nepořídila. problém je, že na zahraniční výstavy se nedostaneme... české mě nezajímají právě z důvodu kupírování (nemám zájem o záněty uší). proto budu ráda za jakýkoli poznatek od chovatelů. pro začátečníka je opravdu velmi těžké se v CHS a vrzích i rodokmenech vyznat... hlavně kvůli nevražvosti mezi chovateli.
Opravdu mám zájem o zdravou fenku ze zdravého chovu. Hlavně od seriózních a ochotných chovatelů, kteří by eventuelně pomohli s různými peripetiemi našeho soužití.
Růným diskuzím o SAO se věnuji, čtu - co se dá, sháním i literaturu. Chceme být alespoň nějak připraveni na nového člena rodiny.

Tak si vyberte pár chovatelů, kteří vás zaujali, a normálně jim zavolejte, a PTEJTE SE. Čím budou krýt, proč, jaké zdravotní problémy mají či měli rodiče, jaká vyšetření podstoupili, co jejich dřívější potomci, jak jsou na tom, jakou mají povahu atd.
Kdo vám řekne, že vše bylo a je zdravé, většinou lže. Nemoci či vady se zkrátka vyskytují. Ale zodpovědný chovatel vám o nich řekne a třeba vám řekne i to, co dělá proto, aby jejich výskyt co nejvíc zmírnil. A nezapomeňte na povahu, bez ní to nebude sao. Ptejte se na prověření rodičů po povahové stránce atd.

21.9.2011 17:42
krasha

XXX.XXX.53.53

Děkuji mnohokrát, několika CHS jsem již psala, někteří i odpověděli (většinou už nejsou volné fenky, u jiných se uvidí, zda se krytí podařilo). Jsem velmi ráda za Vaši radu, na co se mám ptát. Jestli je to opravdu tak, že správný chovatel přizná i neúspěchy, potom se mi velmi ulevilo. Budu hledat, dokud se někdo nepřizná :D (nadneseně řečeno).

21.9.2011 19:11
lucies

XXX.XXX.197.182

Tak tohle jsou ale věci, které je nejlepší probrat s chovateli ústně. Jestli je vám zatěžko někam zajet nebo zvednout telefon, tak se toho moc nedozvíte...
A času máte dost, teprv to všechno začíná hárat.

21.9.2011 20:59
krasha

XXX.XXX.53.53

Zajet je momentálně problém, samozřejmě jakmile to půjde, chystám se vyrazit. Nyní to nelze. Telefon samozřejmě mohu zvednout a zavolat, jen jsem zvyklá na první kontakt přes email. Nejspíš se tohoto zvyku budu muset zbavit. Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík