Asi je v tom celkem zmatek: http://www.kangaldog.cz/o_plemeni.html
Dobrý den,
plemeno anatolský pastevecký pes neboli KANGAL :-) Takže jde o to samé plemeno.
www.psilaska.cz
psilaska
napsal(a):
Dobrý den,
plemeno anatolský pastevecký pes neboli KANGAL :-) Takže jde o to samé plemeno.
www.psilaska.cz
Absolutní nesmysl co jste napsal/a.
Pro úplnost :
Kangal – jednobarevně zbarvený pastevecký pes v odstínu od béžové po světlé šedou
s černou maskou , který je pojmenován po rodině Kangalů z provincie Siva. Tato rodina po
celé generace cílevědomě používala v chovu jen takto zbarvené psy. Tento typ je považován
v Turecku za “ národního psa”. Kangal jako takový pochází jen z chovu Kangalů, případně
z čisté linie těchto jedinců.
Se souhlasem Turecka existuje jediný chovatelský klub, a to v USA – Kangal Dog Club of
America, který vede plemennou knihu Kangalů. V Turecku neznají pojem „anatolský
pastevecký pes“, takový pes pro Turky neexistuje. Z pasteveckých psů mají : kangala,
askbaše a karse….vše ostatní nazývají kříženci.
Karabash - pastevecký pes s černou maskou, resp. černou hlavou. Slovo karabash
znamená v překladu “černá hlava”. Nejde o název rasy, ale o jméno psa !
Karshund – pastevecký pes s “huňatou” srstí vyskytující a pocházející ze severní oblasti
Turecka. Trochu podobný kavkazskému pasteveckému psovi.
Evropa
Mezinárodní kynologická organizace (FCI) uvedla v roce 1989 pod vlastním patronátem
v platnost standard č. 331 pod názvem Anatolský pastevecký pes. A tak pod tímto názvem
jsou v Evropě registrovány všechny výše uvedené varianty. V současné době sílí snaha o
registraci plemene Kangal v rámci FCI. Toto plemeno má oprávněný nárok na uznání své
existence - např. první zmínka o těchto psech je už v bibli ( velký béžový pes s černou
hlavou…). Mezinárodní uznání plemene Kangal by zjednodušilo záchranu tohoto původního
tureckého pasteveckého plemene – i v zemi původu jich pomalu ubývá. A jinde ve světě
dochází ke křížení Kangalů s jinými pasteveckými psy.
Záleží na tom, jak se to bere. Anatolský pastevecký pes je plemeno chované v našem kulturním prostředí, podle pravidel moderně organizované kynologie (FCI), jehož základem se stali turečtí pastevečtí psi. Tito psi (z našeho pohledu barevné variety) jsou v zemi původu považováni za samostatná plemena.
Více o této problematice naleznete zde:
http://ppeettaann.txt.cz/clanky/100488/kangal-a-turecke-dogy
(O kangalovi byl článek i v jednom z loňských čísel Psa přítele člověka.)
No ja mam Anatolce, tak jsem tuto "problematiku" taky jeden cas studovala, a co clovek, to nazor, jak uz to byva .
Uz si z toho sice nepamatuju uplne detaily, ale dospela jsem k nazoru, ze rozlisovat anatolce a kangaly je vicemene jen marketingovy tah chovatelu, protoze anatolci maji stejne v predcich prave kangaly, a je to jedno a tentyz. A ja popravde receno treba ani nevidim zadny rozdil ve velikosti nebo stavbe tela. To, ze se jim v oblasti Siva rika kangal, a nekde jinde v Turecku jim budou rikat zase karabash nebo nejak uplne jinak, je jako kdyz kdysi byvala ulmska a danska doga, a ta se take sjednotila pod nazev nemecka doga, protoze to byl stejny pes chovany za stejnym ucelem, akorat v jinych barevnych razech...
11111
napsal(a):
No ja mam Anatolce, tak jsem tuto "problematiku" taky jeden cas studovala, a co clovek, to nazor, jak uz to byva .
Uz si z toho sice nepamatuju uplne detaily, ale dospela jsem k nazoru, ze rozlisovat anatolce a kangaly je vicemene jen marketingovy tah chovatelu, protoze anatolci maji stejne v predcich prave kangaly, a je to jedno a tentyz. A ja popravde receno treba ani nevidim zadny rozdil ve velikosti nebo stavbe tela. To, ze se jim v oblasti Siva rika kangal, a nekde jinde v Turecku jim budou rikat zase karabash nebo nejak uplne jinak, je jako kdyz kdysi byvala ulmska a danska doga, a ta se take sjednotila pod nazev nemecka doga, protoze to byl stejny pes chovany za stejnym ucelem, akorat v jinych barevnych razech...
Jde vidět,že o tureckých pastevcích víte vážně úplný NIC. Nepoznat rozdíl v hlavě a ve stavbě těla
mezi Kangalem a Anatolem to může nepoznat jedině naprostej laik.
Jinak nerozumím co pletete mezi tyto dvě každá jiná plemena !!! ještě Karabashe.
Karabash- pastevecký pes s černou maskou, resp. černou hlavou. Slovo karabash
znamená v překladu “černá hlava”. Nejde o název rasy, ale o jméno psa !
Karabash- http://www.youtube.com/watch?v=3euxnbPcn2A&feature=related
"Jde vidět,že o tureckých pastevcích víte vážně úplný NIC. Nepoznat rozdíl v hlavě a ve stavbě těla
mezi Kangalem a Anatolem to může nepoznat jedině naprostej laik."
No nevim, jednoho doma mam, jezdila jsem s nim na vystavy, kde byli vystavovani dohromady jak kangalove, tak APP, jink to ani nejde, kdyz pod FCI kangal neexistuje, ze. Po netu jsem sjela snad miliony ruznych fotek. A sorry, ale opravdu mezi nimi zadny rozdil nevidim. Samozrejme, ze mezi jednotlivci vzdycky nejake rozdily jsou, taky nemuzete rict, ze treba vsichni labradori vypadaji stejne, ale podle me se nedaji najit takove rozdily, aby se s urcitosti daly rozlisovat dve plemena. Ale nebudu se s vama hadat
11111
napsal(a):
"Jde vidět,že o tureckých pastevcích víte vážně úplný NIC. Nepoznat rozdíl v hlavě a ve stavbě těla
mezi Kangalem a Anatolem to může nepoznat jedině naprostej laik."
No nevim, jednoho doma mam, jezdila jsem s nim na vystavy, kde byli vystavovani dohromady jak kangalove, tak APP, jink to ani nejde, kdyz pod FCI kangal neexistuje, ze. Po netu jsem sjela snad miliony ruznych fotek. A sorry, ale opravdu mezi nimi zadny rozdil nevidim. Samozrejme, ze mezi jednotlivci vzdycky nejake rozdily jsou, taky nemuzete rict, ze treba vsichni labradori vypadaji stejne, ale podle me se nedaji najit takove rozdily, aby se s urcitosti daly rozlisovat dve plemena. Ale nebudu se s vama hadat
Já se ale nebavím o FCI. APP si vymyslelo FCI.Turci neznají pojem Anatolský pastevecký pes. Pro ně je to kříženec.
To jen slavná FCI si z vořecha udělala Anatola který je uznán pod FCI a mnoho lidí si myslí,že má doma kangala.Opak je pravdou. Takže asi tak no.
11111
napsal(a):
Kangal se jmenuje po rodu Kangalů, kteří tohoto psa chovají. Je to specifický ráz, dá se říci i samostatné plemeno. Pak je ještě turecká doga typu kangal, které se jinak říká malak.