Vybírám hlídače k baráku. Nechci ale intenzivně chodit na cvičák, a stát v kruhovce na obrany. Spíš si představuji, že tam půjdu několikrát, aby se pes seznámil i s tímto prostředím a budu ho především vychovávat. Jako ideálního psa jsem si vybrala kavkazana. Protože se však názory mnoha chovatelů na toto plemeno liší, možná že by bylo dobré nabídnout mně i jiné plemeno psa s dobrými hlídacími vlastnosti, abych na cvičák nemusela intenzivně chodit. Předesílám, že mám čtyřicetileté zkušenosti s velkými psy, jen plemeno kavkazan znám pouze z knížek nebo z výstav. Byla bych ráda, kdybych mohla některého chovatele navštívit a o plemeni si blíže popovídat. Jestli se někdo takový najde budu ráda. Popř. mi napište nějaký sraz např tábor, abych se tam mohla jet v létě podívat. Jestli má někdo tip na jiné plemeno, přivítám to také. Děkuji všem.
Kdysi jsem tibetskou dogu cvičila jedné paní. Já jsem zásadně proti tomu někomu cvičit psa, protože si myslím, že majitel a pes jsou nerozlučná dvojka, ale ta paní jinak nedala, že to sama nesvede. Tak jsem se přesvědčila, že pes, který se nechá od svého pána odvést bez problémů nebude to pravé ořechové na hlídání. Pravda, byl to jen ojediněly případ, ale už ve mě zanechal pochyby na celé plemeno. Proto asi tibetskou dogu ne
eden
napsal(a):
Vybírám hlídače k baráku. Nechci ale intenzivně chodit na cvičák, a stát v kruhovce na obrany. Spíš si představuji, že tam půjdu několikrát, aby se pes seznámil i s tímto prostředím a budu ho především vychovávat. Jako ideálního psa jsem si vybrala kavkazana. Protože se však názory mnoha chovatelů na toto plemeno liší, možná že by bylo dobré nabídnout mně i jiné plemeno psa s dobrými hlídacími vlastnosti, abych na cvičák nemusela intenzivně chodit. Předesílám, že mám čtyřicetileté zkušenosti s velkými psy, jen plemeno kavkazan znám pouze z knížek nebo z výstav. Byla bych ráda, kdybych mohla některého chovatele navštívit a o plemeni si blíže popovídat. Jestli se někdo takový najde budu ráda. Popř. mi napište nějaký sraz např tábor, abych se tam mohla jet v létě podívat. Jestli má někdo tip na jiné plemeno, přivítám to také. Děkuji všem.
KAO není špatná volba, jen jsou proste ostřejší a to někteří lidi neradi. Zvlášť nevychovaný KAO umí udělat paseku... pokud ho vychováte, je to fajn pes. (máme doma už 2.fenu).
Zkuste zajet do Žižic (pravidelné srazy chovatelů a majitelů KAO), popř. objeďte pár CHS - chovatel by Vám měl říci jak klady, tak zápory plemene (někdy ostrost vůči dalším psům, vlastní myšlení, občas si rádi rozmyslí, zda pána poslechnout či ne).
Hledala jsem taky 2 roky ideální plemeno a nakonec jsme zvolila šarplanince. Mám nyní jíž 4 letou fenu a rozhodně bych neměnila. Ověřila jsem si několikrát to,co se o tomto plemenu povídá: Kavkazák nejdřív bezhlavě jedná, pak možná přemýšlí, šarplaninec nejdřív přemýšlí a pak nekopromisně, ale promyšleně jedná. Díky naší feně jsme jeden z mála nevykradených domův okolí, přitom ji můžeme vzít kamkoliv sebou. Fena s námi na procházkách jde i do hospůdky, lehne si pod stůl a je v klidu. Mimo svoje území je docela v pohodě, jen si hlídá paničku. Pravda je, že jsem se jí hodně věnovala, do jejích 15 měsíců skutečně 1-2 hodiny denně - procházky, hraní, výchova, základní výcvik, cvičák, socializace v dopravních prostředcích, ve městě atd. Dnes mám povahově vyrovnanou, sebevědomou fenu, která suverénně hlídá vše, co patří k rodině, včetně 6 fenek malého plemena a 5 domácích koček, rozlišuje rodinné návštěvy, i když nejezdí moc často. Přátele a známé, ketří k nám chodí častěji, přijme, nemusí být v jejich přítomnosti zavřená v kotci, ale kdyby přišli sami, na pozemek je nepustí. Prostě nedám na svoji holku dopustit. Ale to snad každý na to svoje plemeno.
Kavkazák nejdřív bezhlavě jedná, pak možná přemýšlí
taky není pravda, je to o jedinci a jeho důsledné výchově a důkladné socializaci odmala Ale je fakt, že kavkaz je troška nesmlouvavější, než jiní pastevci.
Jinak šarplaninec je taky fajn volba, stejně tak asiat, i ti jsou přisuzování spíše k větě: Napřed přemýšlí, pak jedná. Ale i támhle pyrenejský horský pes je skvělý a řekla bych, že ještě klidnější, než šarpl, asiat. U asiatů, šarplaninců i kavkazů velký pozor na DLK, DKK a kolena, epilepsii. Důkladně vybírat chovku, rodiče, prarodiče, sourozence.
Napadl mě i hovík, velký knírač, těch plemen je víc , co by splňovali požadavky
conie
napsal(a):
Hledala jsem taky 2 roky ideální plemeno a nakonec jsme zvolila šarplanince. Mám nyní jíž 4 letou fenu a rozhodně bych neměnila. Ověřila jsem si několikrát to,co se o tomto plemenu povídá: Kavkazák nejdřív bezhlavě jedná, pak možná přemýšlí, šarplaninec nejdřív přemýšlí a pak nekopromisně, ale promyšleně jedná. Díky naší feně jsme jeden z mála nevykradených domův okolí, přitom ji můžeme vzít kamkoliv sebou. Fena s námi na procházkách jde i do hospůdky, lehne si pod stůl a je v klidu. Mimo svoje území je docela v pohodě, jen si hlídá paničku. Pravda je, že jsem se jí hodně věnovala, do jejích 15 měsíců skutečně 1-2 hodiny denně - procházky, hraní, výchova, základní výcvik, cvičák, socializace v dopravních prostředcích, ve městě atd. Dnes mám povahově vyrovnanou, sebevědomou fenu, která suverénně hlídá vše, co patří k rodině, včetně 6 fenek malého plemena a 5 domácích koček, rozlišuje rodinné návštěvy, i když nejezdí moc často. Přátele a známé, ketří k nám chodí častěji, přijme, nemusí být v jejich přítomnosti zavřená v kotci, ale kdyby přišli sami, na pozemek je nepustí. Prostě nedám na svoji holku dopustit. Ale to snad každý na to svoje plemeno.
super fotka
Taky jsem nad fotkou uvažovala Mně se jedná o to, aby pes v pohodě ohlídal pozemek a já se kvůli naší legislativě, že někoho chytne za zadek u dveří baráku, nedostala do kriminálu. Psa by asi na zahradě jen tak povalovat nenechala a byl by pod dohledem, kdybych tam byla. Jenže problém je v tom, že zahrada je veliká a já budu s někým mluvit u brány a druhý rošťák mi zatím vleze do baráku aniž bych si toho všimla. Uštěkaný malý pes by mi třeba na takovou situaci upozornil, ale těžko by mě v mezní situaci ubránil. Proto uvažuju o takovém psovi, který už na první pohled vzbuzuje velký respekt. Od cvičáku bydlím poměrně dost daleko a tak i z časových důvodů bych nemohla být třeba v době výcviku na cvičení, hlavně na kruhovce. Proto chci psa, který kousání tolik nepotřebuje.
Edenovi někdo nabízel leonbergra, já jej mám už v třetí generaci a nemohu říci, že by byl bázlivý. Není tak zbrklý jako Ko, ale své si dokáže ubránit a ohlídat. SAo je fakt velice dobrý hlídač , máme fenku a mohu říci, že si nás hlídá jako oko v hlavě .
rachel
napsal(a):
super fotka
Díky, hlavně fena je super, měla nekonečnou trpělivost s malými neodbytnými dareby.
Tak jsem trochu prohlížela stránky na ifauně a nakonec jsem se rozhodla podle tipů od přispěvovatelů k mému dotazu, že by byl pro mě vhodnější šarplaninec. Asi se dá víc ukočírovat než kavkazan. Ono u psa stačí se někdy podívat jinam a nekoukat po psovi a je vymalováno. Snad i ta poslušnost-výchova se dá zvládnout lépe. Teď budu čekat na ohlasy jestli někdo napíše nějaké proti co by mě mělo ve výběru plemene zarazit a nebo se v rátit k původnímu nápadu pořídit si kavkazana. Nebo jestli někdo napíše nějakou chválu na šarplanince. Mně se zdají v povaze méně problematičtější jak leonbergři u kterých se někdy vyskytuje bázlivost. Já vím, že záleží na každém jednotlivci. Když ale nemám o plemeni jako takovém nějaké povědomí, spíš sáhnu ve vrhu po štěněti špatně. Pokud nemá člověk plemeno v oku neví o něm prakticky vůbec nic a záleží hlavně na štěstí. Možná, že tahle diskuze pomůže ve výběru plemene ještě někomu jinému, kdo se také nemůže rozhodnout.
eden
napsal(a):
Tak jsem trochu prohlížela stránky na ifauně a nakonec jsem se rozhodla podle tipů od přispěvovatelů k mému dotazu, že by byl pro mě vhodnější šarplaninec. Asi se dá víc ukočírovat než kavkazan. Ono u psa stačí se někdy podívat jinam a nekoukat po psovi a je vymalováno. Snad i ta poslušnost-výchova se dá zvládnout lépe. Teď budu čekat na ohlasy jestli někdo napíše nějaké proti co by mě mělo ve výběru plemene zarazit a nebo se v rátit k původnímu nápadu pořídit si kavkazana. Nebo jestli někdo napíše nějakou chválu na šarplanince. Mně se zdají v povaze méně problematičtější jak leonbergři u kterých se někdy vyskytuje bázlivost. Já vím, že záleží na každém jednotlivci. Když ale nemám o plemeni jako takovém nějaké povědomí, spíš sáhnu ve vrhu po štěněti špatně. Pokud nemá člověk plemeno v oku neví o něm prakticky vůbec nic a záleží hlavně na štěstí. Možná, že tahle diskuze pomůže ve výběru plemene ještě někomu jinému, kdo se také nemůže rozhodnout.
Třeba není špatnej nápad přijed se podívat na nějakou výstavu,kde budou jak kavkazáci,tak šarplaninci a popovídat si s majitelama psů osobně.. Ti Vám zcela jistě poví vše co potřebujete vědět a navíc uvidíte i jejich psy.
PS: Tenhle víkend je např. mezinárodní výstava psů v Brně.
eden
napsal(a):
Zdravím a pokud máte konkrétní dotazy k šarplaninci, ráda odpovím. Napište na mail conieb@seznam.cz.
Co zkusit moskeváka, hlídač jako kavkazák, koupila jsem si psa kvůli hlídání před sedmi lety aje to tak úžasné plemeno, že už mám čtyři. Koukněte na www.blahunovskadubina.estranky.cz a klidně se přijeďte podívat.
eden
napsal(a):
Dobrý den
nevím z jaké jste lokality, ale sraz pastevců plánujeme na 14.4. na cvičáku v Žižicích u Slaného.Zde můžete vidět jak KAo tak SAO, zatím z řad Šarplaninců nikdo nebyl, ale můžete povídat a povídat a koukat a koukat