Když přidáváte k masu, kostem apod. hlávkové zelí (bílé i červené), stává se vám, že pes má potom v trusu velké množství ,,nestráveného´´ zelí? Prostě celé kousky, tak jak jsem je předtím nakrájela?? Přijde mi to potom trochu jako plýtvání, je možné že pes zelí nestráví? Děkuji za odpovědi
Žádnou zeleninu pes nestráví, pokud je v kusech. Pes není kráva, takže neumí trávit celulózu (koneckonců člověk je na tom stejně). Podle mě to ale není vyloženě na škodu - zelenina slouží stejně hlavně jako "balast", kterým se pes zasytí, vitamín C si pes vytváří sám a vše ostatní, co potřebuje, dostává hlavně z masa. A to málo vitamínů a minerálů, které potřebuje, si vezme i z kusové zeleniny.
Pokud by vám vadilo, že vidíte v trusu zeleninu v kusech, nezbyde než ji uvařit do měkka nebo rozmixovat. Osobně si ale myslím, že je to zbytečné.
kolemjdouci2
napsal(a):
Žádnou zeleninu pes nestráví, pokud je v kusech. Pes není kráva, takže neumí trávit celulózu (koneckonců člověk je na tom stejně). Podle mě to ale není vyloženě na škodu - zelenina slouží stejně hlavně jako "balast", kterým se pes zasytí, vitamín C si pes vytváří sám a vše ostatní, co potřebuje, dostává hlavně z masa. A to málo vitamínů a minerálů, které potřebuje, si vezme i z kusové zeleniny.
Pokud by vám vadilo, že vidíte v trusu zeleninu v kusech, nezbyde než ji uvařit do měkka nebo rozmixovat. Osobně si ale myslím, že je to zbytečné.
Obecně by se zelenina, který nadýmá měla dávat v malých dávkách, ovšem s ohledem na psa. Pes od psa je jiný, některý bude po zelí trpět na nadýmání, jiný nikoliv.
Pes zeleninu v kusech nestráví, nejlépe se tráví jemně nastrouhaná zelenina, popř. přepařená horkou vodou, nikoliv vařená, ve vařené zelenině zůstane minimum vitamínů a minerálů, pak by se objem zeleniny dal přirovnat k balastu.
Mmj. je dobré přidávat ovoce, pes si sice dokáže omezené množství vit. C syntetizovat, ale ten nemusí být dostačující.
eavy
napsal(a):
Obecně by se zelenina, který nadýmá měla dávat v malých dávkách, ovšem s ohledem na psa. Pes od psa je jiný, některý bude po zelí trpět na nadýmání, jiný nikoliv.
Pes zeleninu v kusech nestráví, nejlépe se tráví jemně nastrouhaná zelenina, popř. přepařená horkou vodou, nikoliv vařená, ve vařené zelenině zůstane minimum vitamínů a minerálů, pak by se objem zeleniny dal přirovnat k balastu.
Mmj. je dobré přidávat ovoce, pes si sice dokáže omezené množství vit. C syntetizovat, ale ten nemusí být dostačující.
Není pravda, že ve vařené zelenině nic "dobrého" nezůstane. Některé vitamíny a další látky se naopak lépe vstřebávají z vařené zeleniny než ze syrové - např. karotenoidy, lykopeny... A minerály zůstávají naprosto nezměněné, ty se nemají kam ztratit (samozřejmě bavíme-li se o podušení, při vaření ve vodě se vylouhují do vody, kterou pak slijete).
http://www.novinky.cz/zena/129559-vareni-zvysuje-obsah-nekterych-zivin-v-zelenine.html
http://ona.idnes.cz/varena-zelenina-je-zdravejsi-nez-syrova-f08-/zdravi.aspx?c=990603_114619_zdravi_jup
Ale osobně se s vařením nezalamuju - psině prostě dám celou mrkev, kus řepy nebo pár listů čínského zelí, však ona si s tím poradí Maximálně občas dostane vařenou kořenovou zeleninu z vývaru (nesolenou - solím až skoro hotovou polívku)
podskocova

XXX.XXX.49.224
Moji psi se mužou zbláznit,když chystám ovoce a mrkev pro papouchy,Dávám jim kousky mrkve a jablek a v trusu to nebylo nikdy vidět,a to to moc nekousají.....