Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2012 13:51
sally999

XXX.XXX.29.98

Když přidáváte k masu, kostem apod. hlávkové zelí (bílé i červené), stává se vám, že pes má potom v trusu velké množství ,,nestráveného´´ zelí? Prostě celé kousky, tak jak jsem je předtím nakrájela?? Přijde mi to potom trochu jako plýtvání, je možné že pes zelí nestráví? Děkuji za odpovědi

17.2.2012 14:30
ilisek

XXX.XXX.196.16

dáváme psům zelí a tráví ho normálně.

17.2.2012 14:54
kolemjdouci2

XXX.XXX.189.88

Žádnou zeleninu pes nestráví, pokud je v kusech. Pes není kráva, takže neumí trávit celulózu (koneckonců člověk je na tom stejně). Podle mě to ale není vyloženě na škodu - zelenina slouží stejně hlavně jako "balast", kterým se pes zasytí, vitamín C si pes vytváří sám a vše ostatní, co potřebuje, dostává hlavně z masa. A to málo vitamínů a minerálů, které potřebuje, si vezme i z kusové zeleniny.
Pokud by vám vadilo, že vidíte v trusu zeleninu v kusech, nezbyde než ji uvařit do měkka nebo rozmixovat. Osobně si ale myslím, že je to zbytečné.

17.2.2012 15:25
eavy

XXX.XXX.26.38

kolemjdouci2 napsal(a):
Žádnou zeleninu pes nestráví, pokud je v kusech. Pes není kráva, takže neumí trávit celulózu (koneckonců člověk je na tom stejně). Podle mě to ale není vyloženě na škodu - zelenina slouží stejně hlavně jako "balast", kterým se pes zasytí, vitamín C si pes vytváří sám a vše ostatní, co potřebuje, dostává hlavně z masa. A to málo vitamínů a minerálů, které potřebuje, si vezme i z kusové zeleniny.
Pokud by vám vadilo, že vidíte v trusu zeleninu v kusech, nezbyde než ji uvařit do měkka nebo rozmixovat. Osobně si ale myslím, že je to zbytečné.

Obecně by se zelenina, který nadýmá měla dávat v malých dávkách, ovšem s ohledem na psa. Pes od psa je jiný, některý bude po zelí trpět na nadýmání, jiný nikoliv.
Pes zeleninu v kusech nestráví, nejlépe se tráví jemně nastrouhaná zelenina, popř. přepařená horkou vodou, nikoliv vařená, ve vařené zelenině zůstane minimum vitamínů a minerálů, pak by se objem zeleniny dal přirovnat k balastu.
Mmj. je dobré přidávat ovoce, pes si sice dokáže omezené množství vit. C syntetizovat, ale ten nemusí být dostačující.

17.2.2012 15:59
sally999

XXX.XXX.29.98

Děkuji za názory, opravdu asi začnu zelí strouhat :( :D:D co já pro toho psa neudělám :D

17.2.2012 18:19
kolemjdouci2

XXX.XXX.189.88

eavy napsal(a):
Obecně by se zelenina, který nadýmá měla dávat v malých dávkách, ovšem s ohledem na psa. Pes od psa je jiný, některý bude po zelí trpět na nadýmání, jiný nikoliv.
Pes zeleninu v kusech nestráví, nejlépe se tráví jemně nastrouhaná zelenina, popř. přepařená horkou vodou, nikoliv vařená, ve vařené zelenině zůstane minimum vitamínů a minerálů, pak by se objem zeleniny dal přirovnat k balastu.
Mmj. je dobré přidávat ovoce, pes si sice dokáže omezené množství vit. C syntetizovat, ale ten nemusí být dostačující.

Není pravda, že ve vařené zelenině nic "dobrého" nezůstane. Některé vitamíny a další látky se naopak lépe vstřebávají z vařené zeleniny než ze syrové - např. karotenoidy, lykopeny... A minerály zůstávají naprosto nezměněné, ty se nemají kam ztratit (samozřejmě bavíme-li se o podušení, při vaření ve vodě se vylouhují do vody, kterou pak slijete).
http://www.novinky.cz/zena/129559-vareni-zvysuje-obsah-nekterych-zivin-v-zelenine.html
http://ona.idnes.cz/varena-zelenina-je-zdravejsi-nez-syrova-f08-/zdravi.aspx?c=990603_114619_zdravi_jup

Ale osobně se s vařením nezalamuju - psině prostě dám celou mrkev, kus řepy nebo pár listů čínského zelí, však ona si s tím poradí:-) Maximálně občas dostane vařenou kořenovou zeleninu z vývaru (nesolenou - solím až skoro hotovou polívku)

podskocova

18.2.2012 09:20
podskocova

XXX.XXX.49.224

Moji psi se mužou zbláznit,když chystám ovoce a mrkev pro papouchy,Dávám jim kousky mrkve a jablek a v trusu to nebylo nikdy vidět,a to to moc nekousají.....:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík