Tak hlavne by som chcel psa , ktorý sa dá ľahko naučiť povely a ktorý by mohol chodiť aj bez vodítka v prírode a na povel by pribehol späť ku mne. Teraz máme ešte cca7 maximálne 9 ročného angl. kokršpaniela ale ten keby som ho pustil na voľno vezme hneď do zajačíh a nikto ho nezastaví.
luxdkas
napsal(a):
Tak hlavne by som chcel psa , ktorý sa dá ľahko naučiť povely a ktorý by mohol chodiť aj bez vodítka v prírode a na povel by pribehol späť ku mne. Teraz máme ešte cca7 maximálne 9 ročného angl. kokršpaniela ale ten keby som ho pustil na voľno vezme hneď do zajačíh a nikto ho nezastaví.
To není ani tolik o plemeni, jako o výchově. Určitě jsou plemena, která se učí snadněji, ale zrovna kokr nepatří mezi ta vysloveně problematická... a pokud ho nemůžete vůbec ani pustit navolno, nemyslím si, že s jiným plemenem by se vám vedlo o moc líp. Nejdřív bych určitě zapracovala na výchově (teda spíš "převýchově") stávajícího psa, a získané zkušenosti se vám pak budou hodit u psa nového.
Jinak labradorku mám a je to naprostý miláček, ale odmalinka jsme se hodně věnovali výchově a výcviku, chodíme nejmíň každé dva týdny na cvičák a poslušnost procvičujeme a upevňujeme denně, na každé procházce. Rozhodně to není tak, že by poslouchala sama od sebe, bez práce.
Co se týče pořízení štěněte, doporučuju dát hodně dobrý pozor na zdraví. Rozhodně jedině štěně s PP, a i mezi nimi si dobře vybrat - oba rodiče by měli mít vyšetřené nejen kyčle, ale i lokty (lepší je samozřejmě, když mají vyšetření i další příbuzní a předci).
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/1677935/nemecky-ovcak/
Tady nabízejí NO , už se s ní pracuje , základy má ,měl byste na co navázat.
A se psem - každého plemene - se musí dělat. Jen vychovanej a poslušnej pes je pro radost .
Při práci a hře se rodí vzájemný , nádherný vztah.
Náš pes dospěl a zcela se zklidnil na 2 letech . Byl téměř 100%.
Měla jsem NO a po něm labradorku . Byla poslušná , měla všechny jmenované kladné vlastnosti labradora .
Ale NO má ještě něco navíc.
Každé plemeno má být ovladatelné .
Žádný pes se nevychová ani nevycvičí sám . Takové plemeno neexistuje.
Když to nebudete umět , jsou lidi , co Vám bud poradí , nebo i psa vycvičí .
Uživatel s deaktivovaným účtem

no musím trošičku oponovat ,mám obojí ovčáka i labradora. ovčáků jsme již měli doma několik ,labrador je první svého druhu ovčáci jsou bezva psi ale labrador má podle mě v sobě něco navíc co jiná plemena nemají, ještě ke všemu jsme si toho svého pořídila do dost nešTastné doby , nemoc v rodině, různé problémy apod. takže sem v té nejdůležitější době neměla na psa skoro vůbec čas, přesto že jsem ho prakticky neučila vůbec nic vyrostl z něj profesor
nevím jestli sem měla štěstí ale alespoň ti psi co jsem měla tak labrador jednoznačně vede.
Uživatel s deaktivovaným účtem

, labíš nebo ovčoun obojí jsou skvělí psi ,měla sem i jiné ,i z rodiny a okolí znám spousty jiných ale tyhle dvě plemena jednoznačně vedou , jen mě trošku děsí co slyším o zdravotních problémech ,u mých psů se naštěstí zatím nic nevyskytlo.
luxdkas
napsal(a):
Toto mám brať ako urážku alebo čo ? Normálne som založil toto téma že sem vložíte fotky a napíšete prípadne nejaké info z vlastných skúseností .
Berte to jak jen chcete.
Ovšem neoddiskutovatelnou pravdou je, že píšete jako hlupák - viz chci psa, který mě bude poslouchat a bude chodit bez vodítka atd.