ziri
napsal(a):
Potřebovala bych poradit s přivoláním.Mám 10 měsíční fenku šarplanince.Když jsme doma,tak na přivolání poslechne,ale když jsme spolu venku, tak na zavolání nechce přijít.A když vidí, že k ní jdu(někdy už opravdu velmi naštvaná),tak utíká......mám pocit,že to bere jako hru.Nevíte co s tím?
Ziri, základem je dostatečně dlouhá šnůra nebo stopovačka. Nech psa at tuto stopacku tahne a hlidej si její konec. Pokud neposlechne na přivolání, pomalu si jí přitáhni a pochval.
Více info najdeš také na stránkách artemis.erbak.com v tématu přivolání psa.
ziri
napsal(a):
Potřebovala bych poradit s přivoláním.Mám 10 měsíční fenku šarplanince.Když jsme doma,tak na přivolání poslechne,ale když jsme spolu venku, tak na zavolání nechce přijít.A když vidí, že k ní jdu(někdy už opravdu velmi naštvaná),tak utíká......mám pocit,že to bere jako hru.Nevíte co s tím?
Ahoj ziri, protože chodím na tohle fórum už dlouho tak jsem ti zkopírovala něco z nemoderované diskuze, kdy tam vkládala příspěvky i paní Nohelová.
Tenhle příspěvek je od ní , jinak na tohle téma je tam spoustu od ní dost dobrých příspěvků.
Zkopírováno a autor je PANÍ NOHELOVÁ
Nejdříve je nutné zapřemýšlet, (po podrobném prozkoumání reakcí psa v různých situacích), proč váš pes vlastně v daných situacích neposlouchá. Jste pro něj malým důvodem proč přijít? Proč jindy přijde a je-li u lidí, tak nereaguje? ...
Budu vycházet z toho, že přivolání máte, ale jen ne mezi lidmi....
Já bych doporučila začít tak trochu od začátku. Dávat za každé přijití pamlsek, často přivolávat bez rušivých jevů (bez lidí) a samozřejmě vždy odměnit, pochválit a pokud možno zase pustit. Poté, jak je výše už psáno, poprosit nějakého kamaráda, lépe takového, kterého pes málo zná, a přivolat psa s jeho přítomností, a lidičky „přidávat“, stejně tak vyhledávat místa od nejméně rušných po místa opravdu rušná. Zároveň doporučuji chodit (zatím na vodítku) co nejčastěji do města, aby mu lidi připadali jako něco běžně nezajímavého. Pes by neměl mít pocit, že cizí jsou pro něj něčím milejší, než-li vy sama. Tedy vaše pochvala a radost pro něj musí být něčím opravdu senzačním.
Bude to pro vás nyní podstatně zdlouhavější, než-li by jste začala v jeho mladém věku. Ale rozhodně není ještě pozdě. Na rychlosti, za jak dlouho psíka toto naučíte, záleží, jak dobře jej znáte a odhadnete, čím pro něj po přivolání od lidí budete „lákavější“ než-li oni.
PS: To stopovací (dlouhé) vodítko zatím nedoporučuji. Mrkněte se na článek nedávno vyšlý ve Fauně (t.j. i článek na ifauně), o přivolání psa za pomoci dlouhé šňůry.
PSS: Ano, „něco“ za knihu jsem napsala :-)). Snad ti, kteří si ji koupili nejsou zklamaní.
jarvis
napsal(a):
Ziri, základem je dostatečně dlouhá šnůra nebo stopovačka. Nech psa at tuto stopacku tahne a hlidej si její konec. Pokud neposlechne na přivolání, pomalu si jí přitáhni a pochval.
Více info najdeš také na stránkách artemis.erbak.com v tématu přivolání psa.
Chtěla bych reagovat na www artemis, kde jsem byla velmi sklamána těmihle stránky. Chtěli popsat můj problém a když jsem ho napsala tak mi bylo sděleno, že jsem si vlastně odpověděla sama což mi nepomohlo k nápravě . A o to mi šlo ,aby mi někdo poradil. Ale tady jsem dostala hned několik dobrých rad díky , kterým jsem ten problém už skoro vyřešila.
Za druhý ,když jsem na těchto stránkách (artemis) dala jednu radu , kde tazatelovi nikdo neodpověděl a já jako méně zkušený jsem vyhledala odpověď tady, protože jsem věděla,že se to tady už řešilo a odkázala jsem je na tyhle stránky tak mi milá artemis okamžitě upozornil , že je to naposled co jsem dala takovou radu jinak mě zakáže přístup na jejich stránky. Od té doby tam už nechodím. Má někdo podobný zkušenosti?
ziri
napsal(a):
Co se týče přivolání, že převelice těžké a hlavně zdlouhavé popsat ideální postup pro naučení přivolání vašeho šarplanince. Každopádně dlouhou šňůru bych použila jako snad poslední možnou metodu, protože použití dlouhé šňůry (viz.jeden článek na ifauně) je velice problematické, z důvodu následného odnaučení psa reagovat na přivolání i bez dlouhé šňůry. Pes není hloupý a velmi brzy pochopí, že když je na dlouhé šňůře, páníček má nad ním moc. Ale pokud ji na krku nemá, může si dělat co chce. Tedy se problém ještě znásobí.
Opravdu i já vás odkážu dát si tu práci a třeba za pomoci vyhledávače najít příspěvky a prodrat se tou nekonečnou řadu dobrých i méně dobrých příspěvků na toto téma a vybrat si pak podle vlastního uvážení to, co by mohlo na vašeho pejska zabrat nejvíce. Přeci jen – znáte ho z nás nejlépe . Pokud přeci jen nenajdete to, co hledáte – co tam napsáno není, popište co nejkonkrétněji dané situace a samozřejmě nejen já se vám pokusíme poradit.
Děkuji, Chibet, pochvala potěšila.