berny
napsal(a):
Otázka je jednoduchá. Patří/nepatří berňák na zahradu, do kotce, do bytu nebo je snad potřeba kombinace všeho zmíněného? Jak je to u vás? V jakých podmínkách se BSP cítí nejlíp, v jakých naopak trpí? Pište své názory, hlavně prosím chovatele berňáků...
Nejsem chovatel berňáka, ale sousedi mají už třetí fenku, takže jejich zkušenost (a obrázek):
Mají psa venku (na dvoře s pelíškem ve stodole). Jako každý pes je venku šťastný, pokud jsou tam jeho lidé. Pokud je ošklivo a venku moc nejsou, je smutný a berou ho do předsíně. Ty dvě fenky co jsem znala (znám) já, jsou ideální volbou na statek - netoulají se, ač mají přes den volný výběh kolem domu, jsou milé k dětem i k domácímu zvířectvu. Nejsou příliš náročné na pohyb - stačí kratší procházky a pobíhání po hospodářství. Nejsou ale moc hlídačky.
Myslím, že jako každý pes, by byl berňák nejštastnější, pokud by měl dům se zahradou a volný pohyb uvnitř i vně. Ale chápu, že při jeho mohutnosti a chlupatosti by to bylo náročné (my máme dva velké psy s kratší srstí a když je mokro, není to pro čistotu v domě úplně ideální). Na druhou stranu si jej dost dobře nedovedu představit v nynějších vedrech v rozpáleném panelákovém bytě...
marcha
napsal(a):
Nejsem chovatel berňáka, ale sousedi mají už třetí fenku, takže jejich zkušenost (a obrázek):
Mají psa venku (na dvoře s pelíškem ve stodole). Jako každý pes je venku šťastný, pokud jsou tam jeho lidé. Pokud je ošklivo a venku moc nejsou, je smutný a berou ho do předsíně. Ty dvě fenky co jsem znala (znám) já, jsou ideální volbou na statek - netoulají se, ač mají přes den volný výběh kolem domu, jsou milé k dětem i k domácímu zvířectvu. Nejsou příliš náročné na pohyb - stačí kratší procházky a pobíhání po hospodářství. Nejsou ale moc hlídačky.
Myslím, že jako každý pes, by byl berňák nejštastnější, pokud by měl dům se zahradou a volný pohyb uvnitř i vně. Ale chápu, že při jeho mohutnosti a chlupatosti by to bylo náročné (my máme dva velké psy s kratší srstí a když je mokro, není to pro čistotu v domě úplně ideální). Na druhou stranu si jej dost dobře nedovedu představit v nynějších vedrech v rozpáleném panelákovém bytě...
myslim ze do bytu asi ne na trvalo ,ja to takovy statkarsky pes ,je hodne velky,moc chlupu,asi by tam nebyl moc stastnej.
berny
napsal(a):
Otázka je jednoduchá. Patří/nepatří berňák na zahradu, do kotce, do bytu nebo je snad potřeba kombinace všeho zmíněného? Jak je to u vás? V jakých podmínkách se BSP cítí nejlíp, v jakých naopak trpí? Pište své názory, hlavně prosím chovatele berňáků...
Dobrý den!
Hned na začátku předesílám, že nejsem chovatel ani majitel, jenom "kmotra" jednoho tohohle skvělého psa. Známí ho mají už osm let v bytě (teda v rodinném domě se zahradou, ale uvnitř domu). Původně to mělo být jen na dobu štěněcího věku s pozdějším přestěhováním na zahradu a eventuelně do kotce. Už ale zůstal doma a není s ním nejmenší problém (pokud, samozřejmě, chlupy v bytě nepovažujete za nepřekonatelnou katastrofu). Nemyslím si, že tohle plemeno potřebuje bezpodmínečně pást a pracovat venku. Mám konkrétně z tohoto jednoho psa spíš dojem, že je pro něj nejdůležitější co nejužší kontakt se smečkou a je mu v podstatě jedno, kde to je...
Je mi jasné, že podle jednoho psa nelze dělat definitivní závěry, jenom sděluju svůj názor!
Lucie
berny
napsal(a):
Jsem majitelka a chovatelka BSP. Tito psi jsou hodne fixovani na svou rodinu, sveho pana. My mame velkou zahradu, kde maji psi neomezeny pristup, ale smeji i dovnitr, kdyz chteji. V lete jsme hodne na zahrade, tak jsou tam s nami, ve velkych vedrech je davam chladit na dlazbu v predsini nebo kuchyni. v zime je bereme domu casteji, aby si s nami uzili. Myslim, ze BSP muze byt chovan v byte s castymi prochazkami v prirode na volno. Je dulezite, aby se mu majitel venoval. Bernak opusteny na zahrade neni stastny. Bernak zahrnovany pozornosti v byte ano. Potrebuje kontakt a hodne lasky.
soňa

bubu1
napsal(a):
Jsem majitelka a chovatelka BSP. Tito psi jsou hodne fixovani na svou rodinu, sveho pana. My mame velkou zahradu, kde maji psi neomezeny pristup, ale smeji i dovnitr, kdyz chteji. V lete jsme hodne na zahrade, tak jsou tam s nami, ve velkych vedrech je davam chladit na dlazbu v predsini nebo kuchyni. v zime je bereme domu casteji, aby si s nami uzili. Myslim, ze BSP muze byt chovan v byte s castymi prochazkami v prirode na volno. Je dulezite, aby se mu majitel venoval. Bernak opusteny na zahrade neni stastny. Bernak zahrnovany pozornosti v byte ano. Potrebuje kontakt a hodne lasky.
Máme berňačku a ta i když má přístup na zahradu, tak je s námi v bytě. Úplně nejšťastnější je, když jdeme na procházku, kde může rejdit a čichat, protože na zahradě se přece neděje nic moc zajímavého . Takže byt klidně, ale častější a delší vycházky a smířit se s tím, že budete den co den několikrát zametat povalující se chlupy, vybírat je z jídla a to dokonce i z čerstvě otevřeného jogurtu atd. atd. atd.
berny
napsal(a):
Dekuji vsem za reakce. Podle meho nazoru muze zit bernak v pohode v byte, pokud se mu clovek dostatecne venuje, travi se psem mnoho casu venku, pohybem a hrou, je to OK.
Co se chlupu tyce, ani bych nerekla, ze je to tak hrozne...
Ted sice linaji, tak je to znatelnejsi, ale toto plemeno, je podle mne absolutne fantasticke, tak co nejake chlupy????
Chovatele BSP, piste dale, tesim se na vase nazory!!!!
berny
napsal(a):
Dekuji vsem za reakce. Podle meho nazoru muze zit bernak v pohode v byte, pokud se mu clovek dostatecne venuje, travi se psem mnoho casu venku, pohybem a hrou, je to OK.
Ted sice linaji, tak je to znatelnejsi, ale toto plemeno, je podle mne absolutne fantasticke, tak co nejake chlupy????
Já osobně BSP nemám, ale můj otec ano. Pejsek je rád venku, doma vůbec být nechce, takže ho necháváme venku. Jenom v těhlech vedrech ho vždycky doslova dotáhneme do domu na chodbu, krásně se tam ochladí, je tam chládek, tak to má podlě mě lepší než venku na tom pařáku. A s těmi chlupy- líná strašně, na jeho vyčesávání srsti si vždycky rovnou přistavím popelnici, je to hrůza. Mějte se hezky.
berny
napsal(a):
mam BSP, chovany je vonku, ak ho aj pustime do domu neciti sa tam spokojny, pyta sa von. Chlpy by nevadili, problem je asi len v tom ze ak ho chce mat niekto v byte mal by mat ten byt vacsi, mne totiz len pri priatelskom kruteni chvosta zrusil kvetiny ...Aj ja sa stotoznujem s nazorom ze je jedno kde je, hlavne ked ma svoju ludsku svorku co najcastejsie pri sebe.
bubu1
napsal(a):
Ahojky,bubu,já mám zamluvenou bernačku,chci ji ke kozám a ovcím,všude mně provázejí malí teriéři,skoti i westi,máme tu koně,haflingy...........myslím,že je to dobrá volba