Zajímalo by mě kolika let se dožívá Bernský salašnický pes? Mám jednoho doma a dočetla jsem se na dvou internetových stránkách, že prý se dožívají 5-7 let. Což mě tedy šokovalo, předtím jsme měli německé ovčáky a ti měli oba 16, když umřeli, což je o deset let víc, tak se mi tomu moc nechce věřit. Díky za odpověď!
moniiique
napsal(a):
Zajímalo by mě kolika let se dožívá Bernský salašnický pes? Mám jednoho doma a dočetla jsem se na dvou internetových stránkách, že prý se dožívají 5-7 let. Což mě tedy šokovalo, předtím jsme měli německé ovčáky a ti měli oba 16, když umřeli, což je o deset let víc, tak se mi tomu moc nechce věřit. Díky za odpověď!
Bohuzel je to pravda,tech 8 let byva maximum.I kdyz znam i starsi, ale to jsou asi vyjimky...Me uz dva bernaci zemreli ve 4 letech,ted co mam tak je mu 6 let, ale to zdravi od mala je katastrofa - podotykam ze vsichni s PP! BSP uz nikdy...
fragolka
napsal(a):
Bohuzel je to pravda,tech 8 let byva maximum.I kdyz znam i starsi, ale to jsou asi vyjimky...Me uz dva bernaci zemreli ve 4 letech,ted co mam tak je mu 6 let, ale to zdravi od mala je katastrofa - podotykam ze vsichni s PP! BSP uz nikdy...
Ja bych nerekla ze 8 let je maximum, spis prumer. To ze jsi prisla o bernaka ve 4 letech je opravdu spis smula. maximum je tech 10-11 let.
moniiique
napsal(a):
Ahoj,
já znám několik i dvanáctiletých, ale to jsou spíše výjimky.
Jinak bych se klonila k tomu, že berňák se dožívá průměrně
8-10, podle svých zkušeností a co říkají chovatelé BSP.
V knihách jsem ale viděla těch "7", přijde mi to dost nízké.
Nevím, oni jsou v každé zemi berňáci trošku jiní (třeba exteriérově), takže asi záleží na genetické výbavě-s tím věkem.