Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

J.V.K.

5.4.2012 16:24
J.V.K.

XXX.XXX.25.202

Dobrý den, máme doma 2 fenky křížence, obě z jednoho vrhu, jsou staré 15 měsíců, vždy spolu vycházeli. Před pár dny jedna na druhou skočila, začly se rvát a od té doby se nesnesou, musíme je držet odděleně. Vterinář doporučil kastarci, pak by se měli zklidnit. Je kastarce v tomto případě nutná? Nelze to řešit jinak?

5.4.2012 17:00
pinoha

XXX.XXX.16.250

Myslím, že ve Vašem případě je kastrace naprosto zbytečná a problém nevyřeší! (Jen potěší veterinářovu peněženku.)
U fen je problém, že pokud se perou, je to "na život a na smrt" a, podle mých zkušeností, taky nafurt.
Jestliže se začaly prát feny ve smečce, nikdy se nám nepodařilo je dostat do stavu, aby jim bylo možné stoprocentně věřit. Když byly pod dozorem, snesly se, jakmile páneček zašel za roh, byly schopné se znovu porvat!
Obávám se, že jediným opravdu spolehlivým řešením je u fen trvalé oddělování, případně přesun jedné z fen do jiné domácnosti.
Je mi jasné, že Vás to nepotěšilo, a netvrdím, že mám svatou pravdu, pouze popisuju své zkušenosti a názor...
Lucie

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2012 17:05

J.V.K. napsal(a):
Dobrý den, máme doma 2 fenky křížence, obě z jednoho vrhu, jsou staré 15 měsíců, vždy spolu vycházeli. Před pár dny jedna na druhou skočila, začly se rvát a od té doby se nesnesou, musíme je držet odděleně. Vterinář doporučil kastarci, pak by se měli zklidnit. Je kastarce v tomto případě nutná? Nelze to řešit jinak?

Kastrace vám nepomůže. Co jste udělali špatně, byl fakt, že máte dvě stejně staré feny. Začínají dospívat a začínají si ujasňovat situaci, a feny v tomhle bývají horší než psi, jak se začnou rvát, je to doopravdy.

Můžete je vychovat tak, aby se snesly ve vaší přítomnosti, ale obávám se, že bez dozoru budou muset být oddělené napořád.

5.4.2012 18:18
nefrit

XXX.XXX.14.4

Mám feny ve věku 7 a 9 let - nesnášejí se sna od samého začátku. Vzhledem k tomu, že je tam váhový rozdíl 50 kilo musím už 5 let rozdělovat a dávat bacha, aby se mi k sobě nedostaly. Paradoxem je, že to všechno vyprovokovala ta mrňavá sedmikilová bestie

5.4.2012 19:01
jazzinka

XXX.XXX.226.101

Je fakt, že nesnášející se feny jsou drsnější než psi samci. Kastrace podle mě nepomůže, ale pokud se Vám servaly před pár dny a jen jednou, možná by to ještě mohlo jít porovnat alespoň do té míry, aby se ve vaší přítomnosti chovaly slušně. Jedné kámošce se taky čuby kdysi servaly do krve a od té doby je zas klid.

5.4.2012 21:53
eninka

XXX.XXX.124.170

J.V.K. napsal(a):

Kastrace absolutně nepomůže, je to mýtus, že se po ní pes zklidní, mám vlastní zkušenost. Popíšu vám ji...
Mám tři fenky, 8, 5 a 2 roky. Asi tak po pěti letech společnýho soužití těch prvních dvou (obě kastrované), kdy se obě
jak se říká milovaly, tulily, společně v posteli a tak, se jednoho dne stalo, že ta jedna, o 20 kg menší, napadla brutálním
způsobem tu druhou. Od této chvíle, se útoky začaly opakovat a to v čímdál kratších intervalech. Nejdříve ta 50-ti kilová
se ani nebránila, jen se nechala kousat pořád dokola (je submisivní povahy až moc). Vůbec jsem si s tím nevěděla
rady, bylo to šílený. Obrátila jsem se na všelijaký "odborníky", kteří mi absolutně nepomohli a někteří navíc ublížili (psům).
Od rad o kastraci, uklidňující léky, vykázání psů z postele, nesmyslných blbin s hračkama, ze kterých postupně vypadává krmení, až po mlácení a tak... A to bylo ve fázi, kdy to fungovalo tak, že ta napadající jen jak zahlédla tu druhou, tak byla
odhodlaná vraždit. Pak jsem našla člověka, který dle mé zkušenosti psům opravdu rozumí a on mi poradil, jak situaci
zklidnit. Po tom, co jsem doma viděla a zažívala, jsem nevěřila, že je něco takového vůbec možné, a ono to opravdu
pomohlo. Nějakou dobu to trvalo, ale postupně jsem navrátila stav v přechozí, opět se pusinkují, spíme spolu v posteli,
válí se vedle sebe na sedačce, prostě jako kdysi. To "kouzlo" tkvělo v tom, že mě ta fenka nebrala jako autoritu, jako
svého vůdce smečky, jako toho, kdo rozhoduje ve smečce o tom, co se tam bude a hlavně NEBUDE tolerovat. Nejdřív
měla na sobě košík, byla na vodítku a takto byla u mě, ve dne, v noci, ne pořád, ale jak byly situace, že měly spolu být blízko sebe (postel, sedačka), tak jsem ji takto měla. Postupně jsem sundávala košík, popouštěla vodítko, pak
odepnula, a ona jednoho dne přišla na to, že tudy cesta nevede a nechala toho. Bylo to složitější, ale aspoň obrazně
jsem nastínila tu cestu. Každopádně ten základ je ve vás a hierarchii ve smečce. smajlík

6.4.2012 07:22
ilisek

XXX.XXX.196.16

eninka napsal(a):
Kastrace absolutně nepomůže, je to mýtus, že se po ní pes zklidní, mám vlastní zkušenost. Popíšu vám ji...
Mám tři fenky, 8, 5 a 2 roky. Asi tak po pěti letech společnýho soužití těch prvních dvou (obě kastrované), kdy se obě
jak se říká milovaly, tulily, společně v posteli a tak, se jednoho dne stalo, že ta jedna, o 20 kg menší, napadla brutálním
způsobem tu druhou. Od této chvíle, se útoky začaly opakovat a to v čímdál kratších intervalech. Nejdříve ta 50-ti kilová
se ani nebránila, jen se nechala kousat pořád dokola (je submisivní povahy až moc). Vůbec jsem si s tím nevěděla
rady, bylo to šílený. Obrátila jsem se na všelijaký "odborníky", kteří mi absolutně nepomohli a někteří navíc ublížili (psům).
Od rad o kastraci, uklidňující léky, vykázání psů z postele, nesmyslných blbin s hračkama, ze kterých postupně vypadává krmení, až po mlácení a tak... A to bylo ve fázi, kdy to fungovalo tak, že ta napadající jen jak zahlédla tu druhou, tak byla
odhodlaná vraždit. Pak jsem našla člověka, který dle mé zkušenosti psům opravdu rozumí a on mi poradil, jak situaci
zklidnit. Po tom, co jsem doma viděla a zažívala, jsem nevěřila, že je něco takového vůbec možné, a ono to opravdu
pomohlo. Nějakou dobu to trvalo, ale postupně jsem navrátila stav v přechozí, opět se pusinkují, spíme spolu v posteli,
válí se vedle sebe na sedačce, prostě jako kdysi. To "kouzlo" tkvělo v tom, že mě ta fenka nebrala jako autoritu, jako
svého vůdce smečky, jako toho, kdo rozhoduje ve smečce o tom, co se tam bude a hlavně NEBUDE tolerovat. Nejdřív
měla na sobě košík, byla na vodítku a takto byla u mě, ve dne, v noci, ne pořád, ale jak byly situace, že měly spolu být blízko sebe (postel, sedačka), tak jsem ji takto měla. Postupně jsem sundávala košík, popouštěla vodítko, pak
odepnula, a ona jednoho dne přišla na to, že tudy cesta nevede a nechala toho. Bylo to složitější, ale aspoň obrazně
jsem nastínila tu cestu. Každopádně ten základ je ve vás a hierarchii ve smečce. smajlík

Můžu se prosím zeptat, co to bylo za človíčka, který vám pomohl? Pokud to není tajemství:-), děkuji!

6.4.2012 12:43
eninka

XXX.XXX.176.30

ilisek napsal(a):
Můžu se prosím zeptat, co to bylo za človíčka, který vám pomohl? Pokud to není tajemství:-), děkuji!

pan Dostál z Liberce :-)

6.4.2012 13:30
ilisek

XXX.XXX.196.15

eninka napsal(a):
pan Dostál z Liberce :-)

Děkuji:-)

6.4.2012 21:56
arcol

XXX.XXX.116.219

eninka napsal(a):

S tím nelze než souhlasit. Máme 2 a více fen společně 20 let a feny se nám nikdy nepraly, i když teď máme sestry. Když fena ví, že jste ve smečce pánem, tak ji nenapadne o vedení soupeřit s jinou fenou. Pokud Vás budou uznávat jako vůdce smečky, tak mezi sebou nebudou o vedení bojovat.

11.4.2012 12:32
pinoha

XXX.XXX.69.167

arcol napsal(a):
S tím nelze než souhlasit. Máme 2 a více fen společně 20 let a feny se nám nikdy nepraly, i když teď máme sestry. Když fena ví, že jste ve smečce pánem, tak ji nenapadne o vedení soupeřit s jinou fenou. Pokud Vás budou uznávat jako vůdce smečky, tak mezi sebou nebudou o vedení bojovat.

Jenomže ony ty potvory nebojují jen o vůdcovství, ony řeší své vzájemné postavení ve smečce! To, že jste Vy vůdce, je jednoznačně dobře a správně, ale nijak to neřeší postavení fen vůči sobě navzájem. Jedna z nich musí být v hierarchii výš a druhá níž.
Můj muž je jednoznačný a respektovaný super alfa, nikdo ze psů jeho postavení neatakuje, ale dvě (ze tří fen v šestičlenné smečce) jsou schopné se servat na život a na smrt.
Lucie

13.4.2012 14:28
mucholabka

XXX.XXX.152.227

J.V.K. napsal(a):

Nekastrujte, bude to ještě horší. Pokud už po sobě jdou, je nutno obě srovnat do řady. Vezměte je ven spolu na vodítku, a nechte je tahat, to se vám rvát nebudou (zpočátku dva lidi odděleně, třeba metr od sebe, postupně si vodítko druhého psa přeberte a veďte obě čuby). Tím si uděláte malý základ pro příchod domů, kdy stačí zaznamenat jediný špatný signál a srovnejte je obě-nesmíte to ale nechat dojít do rvačky, stačí špatný pohled a "už ju má". Ony budou vědět proč ;-) Při odchodu do práce jedině oddělit. Po čase se srovnají natolik, že si to nedovolí kvůli vám, nikoli kvůli sobě navzájem. Co s nimi děláte? Mají jiné vyžití? Jsou schopné vnímat a plnit povely, mají nějakou úroveň poslušnosti? Těžko radit po netu, nejlepší je vidět jak se chovají při agresi, a podle toho řešit drobné nuance které majitel nepozná. Je potřeba znát co to je za typ psa, za povahy...atd.

13.4.2012 20:28
feherkocos

XXX.XXX.204.76

J.V.K. napsal(a):

Co jsem já osobně slyšela od veterináře - pokud je fena agresivní, kastrací se chování zhorší. Nevím, zda to je úplně i Váš případ... protože Vaše feny, dle mého názoru, nemají vyřešené postavení ve smečce. Máme nyní šest fen, velké pastevecké plemeno, nejtěžší téměř k 60 kg, věk 2 - 9 let. Jejich hiearchie je jasná a vůbec nesouvisí s tím, jak každá fena zvlášť působí na okolí. Před dvěma lety měla smečka o něco málo jiné složení, tenkrát mezi ně přibyla čtyřletá fena, vyloženě nemá ráda cizí psy. Obstály všechny, nový dospělý přírůstek se naprosto bezproblematicky zařadil mezi ostatní. Vycítila fungování smečky a je z ní mezi našimi psy beránek. Nyní je to týden, co se k nám dostala opět dospělá, nyní tříletá fena, se čtyřmi fenami bez problému, její příchod se nelíbí jen jedné, která se nyní zřejmě cítí být na posledním místě - dle mého názoru právě nechce zůstat poslední... Ale i tu časem zpacifikujeme, prozatím je nedáváme do přímého kontaktu, ale vidí na sebe a už se ta naše začíná tvářit lépe... Každopádně je nejdůležitější, aby na prvním místě ve smečce byl sám majitel. Což tady někdo psal, že v podstatě měl problém a chyba byla na jeho straně. I nám se čas od času stane, že alfa fena zjistí, že její výsostné místo není navždy a snaží se dotyčného odkázat do patřičných mezí. Stačí ale okřiknout, nařídit kdo půjde kam "za trest" a je po boji. V této době, kterou popisujete, jsme i my měli dvě sestry, občas na sebe vyjely. Když jsme byly u toho, dostaly vylágoš obě stejně. Samy si dokázaly situaci vyřešit, v podstatě se nechtějí "zabít" a pokud možno nechtějí trest. Zjistily, že daleko lepší je spolu kamarádit, v naší nepřítomnosti jsou stále spolu od začátku, co se narodily, nikdy jsme je neoddělovali. Přestaly na sebe žárlit, nebo to už nedávají najevo, a jak jsem zjistila, pokud se jedné věnuji v danou chvíli víc, druhá spíš chodí okolo, nebo se o mne nenápadně opře z druhé strany. Zkrátka nechtějí problém. Možná bych na Vašem místě i zjistila, zda okolo Vás nefunguje nějaký dobrý cvičák. Existují takové, co se sice zabývají sportovní kynologií, ale lidé v něm i pomohou, poradí... No a pokud se situace opravdu nezlepší, našla bych jedné z nich hezký domov. To už zde v komentářích také padlo. Přeci jen psy stále oddělovat, mít strach co se stane, to není žádná radost... Pro lidi ani zvířata.

11.1.2015 20:26
daajs

XXX.XXX.80.101

Dobrý den, taky by mě ten kontakt zajímal.Naše dvě fenky jsou spolu necelý rok, mají tak 1-3roky, kastrované(dle rady cvičitelů-byly po dobu naší dovolené v hotelu s výcvikem-asi nevhodným).Asi dva měsíce po výcviku trvalo než jsme je mohli k sobě postupně s použitím náhubku pustit (konzultace s člověkem, který se zabývá psychologií psů).Pak asi 3 m+síce tady vládla 100%pohoda, spávaly spolu na místě, žraly kousek od sebe, "praly se", zůstávaly samy doma i 6h.Koncem listopadu jedna fenka prodělala průjmové onemocnění se středně těžkým průběhem, shodila a asi po 14dnech jsme se "vrátili" do bojového stavu.Sledování na místě, občas výpad na submisivní fenku, vyřešený zachycením a vykázáním na zahradu.Vyjímečně jsme použili náhubek.Situace nebyla ideální, ale únosná, v noci klid-obě v pokoji na místech, žraly kousek od sebe.Problémy nastávaly při okřiknutí kočky nebo zvednutí z pohovky, kdy ta dominantní začala stále hbitěji vyrážet.Před odjezdem na dovolenou(hlídala u nás známá, která s nima neměla problém po jednom zatahání za kůži-opakované výpady) se začala dominantní po žrádle vrhat na tu druhou-žrádlo jsme oddělili a setkávají se na zahradě.Nicméně po návratu z dovolené se situace rapidně zhoršuje.V den návratu jen po vítání, které se odehrálo venku se srazily u dveří do pokoje.Druhý den bezdůvodně večer, při nahánění kočky a dnes už opakovaně.Na procházky chodím většinou já, někdy manžel se submisivní nebo i střídáme.Obě fenky reagují na přivolání, s dominantní jsem zvládla cestu kolem psů za plotem, což byla zpočátku katastrofa, urvala by se snad i z řetězu.trochu problém jsou kolemjdoucí psi a kola, ale i to se někdy podaří v klidu.Na zahradě poslouchají, dominantní mimo volně nepouštím, ale na vodítku na pokyny Ne, ke mně celkem reaguje.V noci zatím klid-spolu v pokoji, nesmí do ložnice a kuchyně, při návratu z procházky-střídám je, se setkávají na zahradě.Takže dobrá rada by se fakt hodila, jsou to holky z útulku, neradi bychom je zklamali jako předchozí majitelé.Děkuji za případnou radu.

11.1.2015 21:30
koňadra

XXX.XXX.128.24

Moje zkušenost je taková, že pokud se feny jednou opravdu porvou, budou se rvát pořád! Když ne ve vaší přítomnosti (budou-li vás respektovat jako vůdce smečky), tak budou-li spolu samy, dříve, či později se prostě do sebe pustí. Období příměří může trvat měsíce i roky, ale jednou to prostě přijde. Pokud budou v tu chvíli ve smečce, zbytek smečky nebude "ochraňovat" tu slabší, ale přidají se k té silnější a tu druhou fenu prostě zabijí. Můj názor je ten, že se fenám nedá věřit nikdy, proto jakmile mezi dvěma fenami dojde k prvnímu konfliktu, vždy je v mé nepřítomnosti odděluji. Jsem ráda, že fungují alespoň tak, že je mohu spolu venčit, protože přede mnou si rvačku nedovolí, a nebo ji zavčas utnu. Ještě je třeba u fen dávat pozor na to, že když některá z nich začne hárat, všechno může být jinak! Nejčastěji ke rvačkám dochází právě v období hárání!

12.1.2015 07:30

Daajs, mám dva psy samce (2 a 9 let) a řeším něco podobného, agresorem je výlučně mladší pes :

Koncem listopadu jedna fenka prodělala průjmové onemocnění se středně těžkým průběhem, shodila a asi po 14dnech jsme se "vrátili" do bojového stavu
Onemocnění je změna, která psy znejistí...Starší pes onemocněl a kritická místa jsou třeba návraty z veteriny - řešíme tak, že se prostě při návratu nepotkají, až po chvilce nejlépe při "obvyklé činnosti" - mladší štěká u plotu, staršímu k němu vypustím - a je to v klidu.

se začala dominantní po žrádle vrhat na tu druhou-žrádlo jsme oddělili a setkávají se na zahradě
Rovněž jsme měli a měli bychom konflikty ohledně jídla, ale - psy neodděluju, taky jí kousek od sebe (ne vedle sebe), agresor má couračku a pokud je nutné, tak ho po ukončení jídla prostě odvedu. Jídlo ukončuju v podstatě povelem "hotovo", misky okamžitě odklidím.

V den návratu jen po vítání, které se odehrálo venku se srazily u dveří do pokoje.Druhý den bezdůvodně večer, při nahánění kočky a dnes už opakovaně
Typické - vítání atd. = vzestup emocí = daleko vyšší pravděpodobnost konfliktu. U nás problém s návštěvami = psi mají řízený pohyb.

Náš milovaný mladý agresor má permanentně couračku, abych ho mohla odkudkoliv kamkoliv mírumilovně odvést a řídit (něco jako je popisováno výše). Oba psi mají chvilky cvičení poslušnosti bok po boku (= zábava, odměny v přítomnosti druhého), agresora cvičím pomocí klikru (klikr ho ladí do růžova, protože znamená mňamky a už jsem tím zachránila nejednu napjatou situaci). Obecně agresora více cvičím poslušnost - posiluju jeho spolupráci se mnou i ovladatelnost - a taky ho víc povely řídím a je to jednoznačně lepší (on má návod co dělat a nevymýšlí své kravské řešení situace).

12.1.2015 07:31

Edit : je to poněkud zmatečné, zapomněla jsem dát uvozovky na citace a kurzívou měly být jenom ty citace...

12.1.2015 07:47
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

Někteří psi a některé feny se spolu nemusí, to je jasné, jiní se mají rádi.

Nesnášenlivost mezi psy samci je méně nebezpečná a také snadněji zvládnutelná než mezi fenami

pokud už nesnášenlivost u dospělců vznikne, je dlouhodobá, jestli spolu žijí trvale, pak doživotní, u psů se dá výchovou potlačit, u fen minimálně a pořád bublá pod povrchem.

Nenávist u fen se zvyšuje v době hárání, proto kastrace přinese velkou úlevu v tom, že k tomuto výraznému zvýšení nedojde a feny spolu vydrží. že by se pusinkovaly láskyplně je sen.

Rvačky fen jsou mnihem nebezpečnější pro ně samé nežli rvačky psů, nenávist vznikne náhle a může vzníknout i mezi sestrami stejně jako mezi matkou a dcerou stejně jako mezi nepříbuznými fenami, jiné feny jsou ale věrné parťačky a mají se opravdu rády.Takže se to nestane u všech.

Já bych, pokud nejsou feny chovné, je obě vykastrovala současně, tím bych se zbavila cklického zvýšení vzájemné nevraživosti a pokud odcházím z domu, držela bych je odděleně, jinak po dobu přítomnosti majitele by feny měly spolu vydržet - pokud se nehárají, pokuid jedna o druhou náhodou nezakopne, pokud se nevrhnou obě po stejné hračce, pokud prostě namají na rvačku chuť.

debata o nějakém lidském vůdcovství smečky je mimo, vztyähy mezi psy jsou vztahy mezi psy a lidé je nemají jak ovlivnit (myslím tím hierarchii) nemohou vybrat vůdce nemohou rozhodnout, který pes bude mít přednost...psi sice mohou poslechnout, ale fakticky si do toho mluvit nedají.

Tak jsem je poznala já.

12.1.2015 09:07
kopek

XXX.XXX.223.172

Mal som možnosť zažiť viacčlené svorky (6-10 jedincov), delené podľa pohlavia. V psích svorkách občas nastal konflikt ktorý sa rýchlo vyriešil a bol kľud. V "sukačích" svorkách boli konflikty a boje neustále, nekonečné a nekončiace...

12.1.2015 19:53
daajs

XXX.XXX.80.101

Všem Vám děkuji za rady a názory, jsem ráda, že jsem nečetla o hledání nové rodiny.Že očekávaný klid nebude mít šrámy je nám jasné, spíše nás překvapila ta náhlá změna po příjezdu z dovolené a stupňijící se výpady.Za dva dny jsme zjistili, že dominantní fena vyráží, když já vstanu ze sedačky-žárlí?, jde hlídat druhou?, chce na sebe upozornit?Pokud pobíhám po bytě, je klid, pohrají si, poleží si, vyjímečně i spolu, ale při polední siestě nebo večer
je zle.Když jsem oba chvíli na zahradě, taky se nic neděje-jsme ve střehu, ale spíše nás vyhlíží.Zavedli jsme opatření-náhubek, couračku, aby se submisivní fena zklidnila.Po výpadu i s náhubkem jsme dali vodítko a uvidíme.O tom krmení jsem taky uvažovala, že to bude podle nás a ne podle dominantí feny, a že ji budu krmit na vodítku vedle druhé.Asi jsem zapomněla napsat, že dominantní je starší jezevčice, ale to je Jen přitěžující okolnost.

13.1.2015 22:02
daajs

XXX.XXX.80.101

Dobrý večer, píši s velkým časovým odstupem, ale máme velmi podobný problém s fenkami, jako jste měla.Jsem z opačného konce republiky než pan Dostál, cesta by byla i pro fenky náročná.Zajímala by mě celá odpověď p.Dostála a hlavně, jestli jste tam jela nebo jste to řešili internetovou poradnou.Děkuji za odpověď.

13.1.2015 22:09
daajs

XXX.XXX.80.101

Poslední záznam je pro eninka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík