Dobrý den, zajímalo by mě zda je tento pes opravdu tak náročný na výchovu nebo je to zase jen blbá pověst. Do budoucna o něm uvažuju, ale bohužel znám jenom jednoho a ten není zrovna úplně v pohodě. Nechci psa na výcvik, spíš jen jako rodinného společníka, základní poslušnost si udělám sama, ale na cvičák nechci. Děkuji předem za info a zkušenosti.
Tak náročný na výchovu je, už jen vzhledem k jeho váze v dospělosti je naprosto nezbytné psovi vštípit základní pravidla. Socializovat ve štěněčím věku co nejvíce, zvykat na ostatní psiska, chodit mezi lidi. Zároveň po běžné výchově je skutečně nutné u tohoto plemene dát základy i výcviku. A pro to je zrovna cvičák, správně vedený, ten nejlepší, co vás může potkat.
Je to plemeno (mluvím o zástupcích s PP), které je skutečně výborným rodinným společníkem, ale, ALE, pouze pokud ho tak majitel vychová, vycvičí, poskytne mu i dostatek zaměstnání psychického (výcvik, klidně přes klikr), fyzického (utahání na vycházkách, klus v tahu u kola, stopařina, zakousání si na cvičáku..).
Bohužel doplácí na řadu ignorantů, kteří psa mají jen na zahradě, v kotci, uvázaného u boudy a nevěnují se mu, pak může být rtw nebezpečný a nevypočitatelný. Takže - já žiji s rtw víc jak 16 let a se správným přístupem jsou to milionoví, velmi citliví a empatičtí tvorové. Při špatném přístupu je to průs.r. Jestli jste nikdy neměla jiného psa, nedoporučila bych ho, Pokud ano, objeďte si třeba i pár výstav, akcí klubu, poznáte jejich povahu blíž a naživo si lze pokrafat s majiteli a chovateli.
Náročnost tady určitě je velká, je to chytré plemeno které se rychle učí, ale velice nutná je socializace! Je to pes dvou tváří milující mazel a gladiátorský zabiják. Chce to mu věnovat dost a to opravdu moc času a hlavně procházek na utahání mezi lidma ne jen na louce. Důležitá je velice pevná ruka bez kompromisů. Cvičák je určitě OK ale neni nutný jde to bez něj ale jen s velkým nasazením na čas a výchovu. Mam ho doma, před ním jsem mněl 2 x Dobrmana a tohle nejde srovnat a už vůbec na s vlčákem. RTW zná svou sílu a dovede ji použít. Musíte ho naučit ji ovládat jinak ovládne vás. Je to určitě silné plemeno které vyžaduje moc času.