Ahoj všem chovatelům, chci se zeptat jak je to s povahou Bernáčků. Jsou to prý super rodinní psíci, ale jak je to u Velkého Salašnického???
Moc se mi líbí a uvažuju o jeho pořízení, ale nevím kterého zvolit. Taky máme děti a nerada bych udělala chybu. Prosím poradte, někteří přirovnávají Velkého k Rotvíkovi a takového bych určitě nechtěla..
Nemají stejnou povahu. Velký švýcar není pes pro začátečníka, potřebuje hodně vašeho času a pevné vedení. S dětmi jsou v pohodě jako berňáci, ale jako maldí psi jsou hodně rychlí a "blázniví", takže je třeba dát ozor, aby s malými dětmi moc nebláznili. Berňák je takový víc medvídek :) je snažší ho vycvičit, odpustí vám den bez procházky...apod.
Tak to je důležité vědět, díky za řádky, určitě se nebudu rozmýšlet jen podle vzhledu psa, ale potřebuji hlavně mazla jak k dětem tak i k ostatním zvířatům, pač toho doma máme dost zahrada je taky velká, takže místo na vyblbnutí je až až.
Taky se mi moc líbí novofundlandský. Ale jeho povahu taky neznám. Vím, že každý pes je osobnost. taky bych ráda znala názor některého z majitelů tohoto nádherného plemene. Všude se píše, že miluje děti a rodinu, ale jak je to s jeho výchovou??
Prý není komplikovaná. Tak každý pes prožívá pubertu a s vlastních zkušeností vím, že některý pes je k zblázdnění
Ztrávila jsem s berňáky 15 let života. Jako psi jsou nádherní, super povaha. Bohužel zdraví je v poslední době dost špatné. Z toho důvodu jsem s těžkým srdcem již do dalšího štěněte nešla. Dvě feny jsme museli nechat uspat v šesti letech - rakovina lymfatických uzlin - náhle bez varování během několika týdnů. Pes - 11 let rakovina ledvin. Opakované problémy s kůží u skoro každého psa u nás - klíšťata - záněty, vykoupání v rybníce - zánět, změna krmiva - zánět kůže. Každý pes v naší smečce nás přišel ročně cca na 5 tisíc korum za ošetření u veta. a to máme rodinného známého. Krmení jsme kupovali lepší kvality - Purina, Acana. Psi se u n us v rodině mají lépe než lidé - alespoň dcera tvrdí, že by u nás chtěla být psem .-)). Dana
No tak to je mi moc líto, ráda bych aby byl zdraví, to je jasné.. Ale pokud mají bernaci takovéhle problémy jak píšete, možná jste mi usnadnila mé rozhodování.
Taky si myslím, že jako pes novofundlák, který miluje vodu se k nám bude určitě moc hodit jsme s manželem vášnivý rybáři a děti budou doufam taky
Díky.
Zdravím, chovám berňáky již 20let a začínali jsme když tu ještě žádní skoro nebyli, nejdřív s PP, s jedním zdravotní problém s dysplazií, první fena ta nemocná 9let života supr pes, skvělá k dětem, další pes 12let ke stáru prostata (udržovaná v kondici bylinkama) ke konci nějaké nádory, ale byl už velmi starý, další fena 9let, teď máme fenku 7let, psa 4roky bez PP, zdraví odolní jedinci, je fakt že všichni mívají občas tak 1 x za 2 roky problémy z kůží, ale to zvládáme hned v zárodku antibiotickým sprejem pro koně, potomci našich psů cca 12 let života. K dětem jsou bezva jen je občas porazí. Dnes se zdravotním problémům nevyhne žádný čistokrevný pes, bohužel jejich přešlechtěnost nese svou daň. Berňáka vřele doporučuji. www.olimberk.webnode.cz
Helča
napsal(a):
Tak to je důležité vědět, díky za řádky, určitě se nebudu rozmýšlet jen podle vzhledu psa, ale potřebuji hlavně mazla jak k dětem tak i k ostatním zvířatům, pač toho doma máme dost zahrada je taky velká, takže místo na vyblbnutí je až až.
Taky se mi moc líbí novofundlandský. Ale jeho povahu taky neznám. Vím, že každý pes je osobnost. taky bych ráda znala názor některého z majitelů tohoto nádherného plemene. Všude se píše, že miluje děti a rodinu, ale jak je to s jeho výchovou??
Prý není komplikovaná. Tak každý pes prožívá pubertu a s vlastních zkušeností vím, že některý pes je k zblázdnění
Zahrada je bezva zateplená bouda nejlépe v kotci je podle mého názoru pro dlouhosrsté velké pleno víc než přijatelná,ale stejně tak musí čas trávit v rodině obzvlášt jako psí mimino nám spinkala asiatka do 4 měsíců doma,ven se odstěhovala sama,tejně tak základní poslušnost, pravidelné vycházky ,kontakt s dalšími psy,zvykání na dopravu,lidi atd