Dobrý den,prosím o radu zkušené pejskaře.Máme 11měs. fenu,křížence labradora a ridgbeka.Hárá se asi 14 dní,před 2dny měla krvavý výtok.Během celé doby hárání se k nám podhrabává dalmatin,máme velkou zahradu,a přes veškerou naši snahu není možné uhlídat,aby se k nám nedostal,je velmi vynalézavý.Pokaždé jsme ho vyhnali,ale nevím jestli už došlo ke krytí nebo ne.Manžel říká,že spíš nedošlo,jinak by se mu už nenastavovala.Teď jsem šla na zahradu a přistihla jsem je zrovna v nejlepším Bohužel se asi polekali a zůstali v sobě zaklíněni asi 5min než sevření povolilo. Myslím si,že je ještě moc mladá na štěňata,že ještě není dost vyvinutá.Nebo se pletu? Je pro ni rizikovější porod nebo potrat? Kdy zajít k veterináři,aby poznal jestli je oplodněná? Děkuji za rady a názory.
vanina
napsal(a):
Dobrý den,prosím o radu zkušené pejskaře.Máme 11měs. fenu,křížence labradora a ridgbeka.Hárá se asi 14 dní,před 2dny měla krvavý výtok.Během celé doby hárání se k nám podhrabává dalmatin,máme velkou zahradu,a přes veškerou naši snahu není možné uhlídat,aby se k nám nedostal,je velmi vynalézavý.Pokaždé jsme ho vyhnali,ale nevím jestli už došlo ke krytí nebo ne.Manžel říká,že spíš nedošlo,jinak by se mu už nenastavovala.Teď jsem šla na zahradu a přistihla jsem je zrovna v nejlepším Bohužel se asi polekali a zůstali v sobě zaklíněni asi 5min než sevření povolilo. Myslím si,že je ještě moc mladá na štěňata,že ještě není dost vyvinutá.Nebo se pletu? Je pro ni rizikovější porod nebo potrat? Kdy zajít k veterináři,aby poznal jestli je oplodněná? Děkuji za rady a názory.
Fena vám může nastavovat ve svých nejlepších dnech pořád, ať už ji pes nakryl, nebo ne. Nechápu vaši větu s tím, že se polekali a zůstali v sobě zaklíněni. Svázání je u psů normální, protože jim semeno odkapává déle, je to tedy taková jejich pojistka, že se do feny dostane. Na štěňata je mladá psychicky, ne fyzicky, určitě zabřeznout mohla. Máte několik možností, buď jít na veterinu hned a nechat feně píchnout injekci, nebo počkat cca do 28. dne, kdy jít na sono a pokud bude březí, je zde také možnost injekce, dále můžete nechat fenu vykastrovat (to bych doporučila), nebo pokud bude nakrytá, tak nechat porodit, ale uvědomte si, že se může narodit třeba 9 štěňat, kříženci se udávají velice špatně, co s nimi tedy bude? Zabije je někdo z rodiny? Půjdete s nimi na utracení? Nebo je prostě rozdáte s rizikem, že budou časem plnit útulky?
Já vím, že po bitvě každý generál, ale já bych hárající fenku na zahradě samotnou bez dohledu nenechala. Po dlouhých letech se psy jsme byli pořízeni fence - jinak to říci nelze. Nechci ji kastrovat, takže hlídáme hlídáme a hlídáme, i když je normálně sama na dvorku, pokud nejsme doma, v tomto období je doma zavřená.
http://www.brdskezlato.com/ordinace/nechtene_nakryti.htm
Rozhodně souhlasím s tím, že háravka nemá co dělat volně na zahradě. A zvlášť když víte, že se k vám podhrabává pes!
Fenka je ještě štěndo a navíc kříženci velkých plemen se udávají velice špatně, takže bych opravdu nejspíš doporučila nechat fenku hned teď vykastrovat, ještě v průběhu hárání.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vanina
napsal(a):
Probůh, nechte jí kastrovat, hned jakmile odhárá, nechci vás podceňovat, ale s takovým přístupem to máte příští hárání to samé v bledě modrém.