Zdravím, chci se zeptat na váš názor ohledně naší situace, co dělám špatně a jak to popřípadě napravit ještě v začátcích.
Následná scéna se stala zatím dvakrát, ale chci to zarazit co nejdřív.
Roční kříženec NOxRTW neměl nikdy problémy s cizími lidmi, spíš si jich nejvšímal, ale pohladit se nechal a zas šel dál. Takovej flegmatik mi vždycky přišel.
Ale teď už se dvakrát opakovala scéna - pes je na vodítku, jdeme po chodníku (široký asi tři metry, takže místa všude dost), naproti nám jde mladík (cca 15 let) a když nás míjí tak po něm pes vyjede, ne nějak extra hodně, ale vrčí a dvakrá třikrát štěkne, zatím jsem nestihla nikdy nic jiného udělat, než ho stáhnout k noze a okřiknout. Na jiné lidi (ženy, dospělé muže, děti, skupiny lidí, to neudělal).
Myslela jsem, že bych mladíka požádala aby se na chvíli zastavil a dal psovi pamlsek, popřípadě ho pohladil, aby věděl, že mu nic nehrozí, ale nechci ho učit aby si bral něco od cizích lidí.
Někdy mi z jeho chovíní přijde, že se spíš bojí, ale proč tak najednou?Vždy jsem ho učila, aby měl ve mě jistotu, že já zvládnu jakoukoli situaci, takže to nemusí řešit on, ale tohle je mi divný. Pes se za jakékoli situace nejdříve vždy díval na mě, co já dělám a dle toho se pak choval, ale v této situace se ohlédne, až když ho oslovím (když je mladík tak 15 metrů od nás), proto je mi to divné.
Uvítala bych taky radu, mně tohle dělá malý pes na malé děti cca do 5 let věku. Má tendence je rovnat, když k nám přijela návštěva s tříletým klukem, pes povrkával, tak jsem ho radši od dítěte oddělila. Děti mu nikdy nic neudělaly. Buď se bojí, jak jsou "nekoordinované" a přijde mu to podezřelé, nebo ho provokuje jak lítají a křičí. Jakmile si ho chce dítě pohladit, v klidu se nechá, s tím problém není. Nevím jak na něj, za každou radu děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych řekla, že je to sport. Puberťák se poměřuje s puberťákem. Asi na něj volá : Vole, chceš přes hubu, bacha na mě.
( A jste si jistá, že ho žádný ( í ) puberťák (ci ) neotravoval (li) ? Třeba jako štěně a teď dorostl do věku, kdy jim to vrací.)
mojipsi
napsal(a):
Nepřenášíte to nevědomky na psa? Neměla jste z pubert´áka " nepříjemný pocit " ? Někteří psi jsou hodně vnímaví vůči pocitům majitele.
Stejně tak i z malého dítěte....
Jsem zadavatelka - pes je celoročně na zahradě, kde chodí kolem lidi, takže nemůžu tvrdit, že mu nikdo nic neudělal (provokace přes plot apod.), ale nikdy jsem nic takového nespozorovala.
Že bych měla z puberťáka špatný pocit, to bych taky neřekla, popravdě jsem ho začala vnímat, až když byl u nás.
Ale ted hlavně k tomu, jak se mám tedy správně zachovat až se to bude příště opakovat. Stáhnout psa a vynadat mu, nebo nechat mladíka aby si ho alespon pohladil, nebo jak? Děkuji

krysak
napsal(a):
Co třeba zkusit častěji procházet kolem nějaké střední, kde je skrumáž puberťáků?
Coby matka puberťáka vás prosím, abyste to nedělala
Můžu se zeptat proč ?
Fenu mi dráždí puberťáci ze základní školy, když ji mám v práci a ona lehá u prosklených dveří. Vyletí po nich (přes dveře ) a dostane vynadáno. Pak jdeme venčit ( na vodítku) kluci tam stojí v hloučku a najednou je po hrdinství. Procházím mezi nimi s fenou u nohy a mluvím jí do duše stylem : Vykašli se na ně, vidíš, že jsou to srabi, už to nejsou frajeři, kašli na ně a přitom jí prokrmuju pamlsky. Když projde bez všímání, kousek za nimi dostane velikááánskou pochvalu.
A musím dodat, že ten pes na fotce je opravdu krásný.
napsal(a):
Můžu se zeptat proč ?
Fenu mi dráždí puberťáci ze základní školy, když ji mám v práci a ona lehá u prosklených dveří. Vyletí po nich (přes dveře ) a dostane vynadáno. Pak jdeme venčit ( na vodítku) kluci tam stojí v hloučku a najednou je po hrdinství. Procházím mezi nimi s fenou u nohy a mluvím jí do duše stylem : Vykašli se na ně, vidíš, že jsou to srabi, už to nejsou frajeři, kašli na ně a přitom jí prokrmuju pamlsky. Když projde bez všímání, kousek za nimi dostane velikááánskou pochvalu.
A chodíte s ní s košem, asi ne když dáváte pamlsky, že?
Nikdy jste nezkoušela, aby se fena s dětmi skamarádila? Děkuji
napsal(a):
Můžu se zeptat proč ?
Můžete :-) Protože žádný puberťák si nezaslouží být sežrán takovým teletem, jak je nahoře na fotce Oni z toho vyrostou. Mimochodem, ten pes je fakt krásný, ale nechtěla bych ho vidět naštvaného u školy mého syna a jeho spolužáků, vedeného holkou/ženou.

sally999
napsal(a):
A chodíte s ní s košem, asi ne když dáváte pamlsky, že?
Nikdy jste nezkoušela, aby se fena s dětmi skamarádila? Děkuji
S košem s ní chodím jenom tam, kde může dojít ke kontaktu, kterému bych nebyla schopná zabránit ( samozřejmě např.doprava ). Není tak velká, abych ji na vodítku neukočírovala.
Skamarádila jsem ji pouze se svými vnoučaty, kamarádí s dětmi kolem 11-12 let, které přijdou k nám. Mám ji až od roku a přišla ke mě se silnou zátěží vůči dětem. Nevím co má za sebou a kde k tomu přišla.

krysak
napsal(a):
Můžete :-) Protože žádný puberťák si nezaslouží být sežrán takovým teletem, jak je nahoře na fotce Oni z toho vyrostou. Mimochodem, ten pes je fakt krásný, ale nechtěla bych ho vidět naštvaného u školy mého syna a jeho spolužáků, vedeného holkou/ženou.
Možná je lepší, ukázat jim psa zblízka, než čekat, až z toho vyrostou a do té doby je jejich hloupostí nechat škodit dalším psům. Samozřejmě, že musí být dodržená bezpečnost a majitelka si musí být jiská, že pes nenapadne.
Fakt se mi ten názor, že oni z toho vyrostou vůbec nelíbí. Jak k tomu přijde majitel psa ( jakéhokoliv, teď nemyslím zrovna zadavatelku ), aby mu puberťáci znepříjemnili svou hloupostí život se psem možná navždycky.
napsal(a):
Možná je lepší, ukázat jim psa zblízka, než čekat, až z toho vyrostou a do té doby je jejich hloupostí nechat škodit dalším psům. Samozřejmě, že musí být dodržená bezpečnost a majitelka si musí být jiská, že pes nenapadne.
Fakt se mi ten názor, že oni z toho vyrostou vůbec nelíbí. Jak k tomu přijde majitel psa ( jakéhokoliv, teď nemyslím zrovna zadavatelku ), aby mu puberťáci znepříjemnili svou hloupostí život se psem možná navždycky.
Ale jo, já vůbec neříkám, že si od nich máme nechat všechno líbit, to vůbec ne. Jen mi připadá dost riskantní posílat někoho s ne zrovna vychovaným psem, který nesnáší puberťáky, rovnou ke škole.
V roce je pes klasický puberťák. A pravděpopdobně lidští puberťáci ho zbytečně dráždili např. přes plot, možná i po něm něco hodili... Proto ho rozčilují, může v tom být i trochu strachu. Pokud máte vypozorováno, že je nepříjemný pouze na kluky určitého věku, má pro to svůj důvod. Před střední školu bych s ním asi nechodila, bylo by to pro psa najednou dost stresu ( o ty pubeťáky se tedy skutečně nebojím, reakce výše mi přijde přehnaná). Radši chodit venku s pamlsky či hračkou, podle toho, na co pes lépe reaguje, a v případě, že se máme potkat s "problémem", upoutat pozornost psa na sebe - ideální je k tomu hračka na přetahování, kterou se na chvilku zabaví. Pokud vše proběhne v klidu, pochválit, odměnit. Zkusila bych najít mezi příbuznými či známými prima puberťáka (taky jsou, jen se musí hledat) se vztahem ke psům a kluky spolu spřátelit.
Co se týká reakce uvbáděné feny na malé děti, je to dost časté, pokud pes nevyrůstá přímo s dětmi. Psům vadí nekoordinované pohyby, nevědí, co mohou čekat. Děti bývají hlučné, náhle začnou křičet, běhat, mávat rukama.... To vše je pro psa nepříjemné, pokud to nezná, bojí se a někdy proto vrčí či štěká. Když už jsme doma neměli malé děti, brala jsem vždy štěně a mladé psy do blízkosti dětských hřišť, nechávala je pod dohledem pohladit, od větších dětí dát i pamlsek. Celá naše početná smečka děti nyní toleruje, některé fenky se jim raději vyhnou, když mají možnost, 2 se naopak s dětmi běží okamžitě kamarádit a nechají se muchlat. Ale nevrčí a neštěká ani jedna z nich.

můj pes tohle dělá už jedenáct let ,prostě ty mladý kluky nemusí ,neudělá to na každého jen na některé ,prostě něco z nich cítí a něco mu na nich vadí. jinak ten pes na fotografii je fakt krásnej.