Je Gordonsetr vhodný jako společenský pes?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2012 18:35
eluschi

XXX.XXX.173.6

Potřebovala bych poradit, strašně se mi líbí Gordonsetr ale nevím zda-li by bylo vhodné do rodiny kde už jsou psi kočky králíci a slepice. Je to přece jen lovecké plemeno a tak mám mírné obavy jestli by třeba po naučení na stopy nebyl agresivní a neútočil na ostatní zvířata.....
Doma mám 2 střední pudlíky fenu a kluka. Fena kastrovaná, kluk nekastrovaný a ani jeden není agresivní vůči jiným psům, spíše mají respekt. Dále 2kocoury jeden kastrovaný jeden nekastrovaný a kočku kastrovanou. Slepice a králíky.
Dále jsem se chtěla zeptat na vaše zkušenosti necháváte na noc v kotci nebo pouštíte na zahradu? Nemají sklon utíkat?
A ještě poslední otázka doporučily by jste fenku nebo kluka?

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2012 09:15

Zkusila bych vám poradit, že když nechcete chodit se psem do lesa, poskytnout mu lovecký výcvik, jestli ho chcete jako dalšího psa do rodiny, bude lepší, když se budete držet výběru mezi společenskými plemeny. Ušetříte tak hodně zklamání sobě a trápení psovi. Je fakt lepší vybírat psa podle toho, za jakým účelem ho chci, než podle toho, co se mi líbí.
(Když zabrousím jinam, tak mě se moc líbí lamy alpaky, osli, malí i velcí koně a prostě je nemám, protože bych je nezvládla a nedokázala bych jim poskytnout to co potřebují.)

24.7.2012 09:34
eluschi

XXX.XXX.173.6

Samozřejmě že bych mu dala výcvik a dělala s ním např. stopy a podobně. K tomu máme obrovskou zahradu takže by si mohl hrát když bych byla v práci. A pudli nejsou zrovna taky jen společenská plemena, taky s nimi dělám stopy a agility. Mívala jsem doma např NO či briardku ale to už je hezkých pár let zpátky ale zkušenosti s vedením větších plemen nějaké mám.

24.7.2012 10:02
mundy

XXX.XXX.52.216

Ahoj, nemám doma sice gordona, ale anglickýho setra. Od mala je zvyklý, že máme doma slepice a druhého psa se kterým je největší kámoš. Se slepicema může být na zahradě bez dohledu, ani si jich nevšimne. Moc dobře ví, co je naše a co je cizí. Být u nás cizí slepice, tak s ní udělá rychlý proces. To samé s kočkama. Králíky neřeší, jen se někdy podívá, co že tam v tý králíkárně vlastně dělaj :-) Psa mám nonstop puštěnýho, kotec máme, ale používáme jen když přijde někdo cizí a nechceme, aby ho ty naše obludy poslintali radostí. Nikdy mi ze zahrady neutekl. Je to temperament, potřebuje hodně pohybu a důslednost. Pokud je možnost mu to dopřát, tak myslím, že nebudeš mít problém.

24.7.2012 11:56

Jen pozor gordon patří k nejostřejším zástupcům setrů, je o hodně tvrdší než např. irský nabo anglický setr (také jsem o něm uvažovala, ale nakonec jsem si to rozmyslela a zvolila úplně jiné plemeno), podle kamaráda, který je chová jsou také více dominantní, ale to může být i tím že má psi a ne feny.

25.7.2012 10:03
koudelka

XXX.XXX.227.225

eluschi napsal(a):
Samozřejmě že bych mu dala výcvik a dělala s ním např. stopy a podobně. K tomu máme obrovskou zahradu takže by si mohl hrát když bych byla v práci. A pudli nejsou zrovna taky jen společenská plemena, taky s nimi dělám stopy a agility. Mívala jsem doma např NO či briardku ale to už je hezkých pár let zpátky ale zkušenosti s vedením větších plemen nějaké mám.

Toto je úplně špatné uvažování!! Pokud chcete lovecké plemeno s velkým pracovním potenciálem (což setři, zejména gordoni jistojistě jsou) zjistěte si nejprve alespoň minimální základ o plemeni a jejich práci. Protože "dělat stopy a podobně" je holý nesmysl. Pokud budete mít štěstí, psa to může trochu bavit, ale PRÁCI mu to nenahradí. Jakmile se začne nudit, najde si zábavu jinde - králíci, slepice, návštěvy za hranicemi zahrady atd...
Počítejte s tím, že mu v žádném případě nestačí velká zahrada - je nutné mu dopřát volné pole a to s sebou nese stoprocentní výcvik, zvláště klidu před zvěří, spolu s domluvou s vaším mysliveckým sdružením.
O práci ohařů (snad víte, že setr patří mezi ohaře) najdete třeba zde: http://www.lovecky-vycvik.cz/; http://zestipek.cz/index.php?lg=0&id=-10&m=1 nebo se obraťte na někoho z chovatelského klubu (www.mskao.cz) nebo nejlépe se poraďte s chovatelem (http://www.mskao.cz/index.php/odkazy#.UA-mnrQ0N1E).
A rada na závěr - neopovažujte se dělat s ohařem stopy!! Jeho nos je na vysoké hledání, neničte ho stopami.

Pro vaší, a hlavně kvůli psovi, počítejte s loveckým výcvikem A ABSOLVOVÁNÍ LOVECKÝCH ZKOUŠEK, protože je veliká šance, že psa nebude bavit nic jiného! Mluvím z vlastní zkušenosti.

Samozřejmě jsou setři (i gordoni) co se lovečině nevěnují, nemají zkoušky a taky "žijí". Ale jakmile spatříte setří nadšení při prohledávání pole a jakmile pocítíte to spojení s přírodou, když pes zasekne před bažantem, vy dáte tichý povel a pes vyrazí pernatou, pochopíte KAM SETR PATŘÍ.

Nejsou to jen plané řeči, setrům se věnuji dlouhou dobu.

25.7.2012 10:44
koudelka

XXX.XXX.227.225

Aby Vám nepřišlo, že Vás odrazuji, gordona si klidně pořiďte. Je inteligentní a měl by se naučit rozpoznat co může a co nemůže. Při nejhorším vyrobíte slepicím dvůr a je po problému.
Ovšem jak jsem naznačil:
1) raději počítejte s loveckým výcvikem - hlavně pro Vaši i psovu spokojenost a to i v případě, že nechcete být aktivní myslivec
2) zároveň počítejte s tím, že se může stát, že pes nebude stát o jinou činnost než je právě jeho podstata - hledání zvěře - ale to jen jako "pojistku" abyste poté nebyla zklamaná, že nemá zájem o cvičákové grimasy, honění míčku a podobně

Prvního setra jsem si pořídil skoro obdobně jako Vy. Až můj první setr mě přivedl k loveckému výcviku a ke všemu okolo...
Jsou to psi neuvěřitelně kontaktní, budou chtít být pořád s Vámi a v tom jsou úžasní. Neznám lepší plemena než setři a jsem přesvědčen, že nikdy nebudu mít jiné. Zažerou se Vám pod kůži a už Vás nepustí. :-)
Držím Vám palce.:-)

25.7.2012 11:00
hankaapes

XXX.XXX.39.63

koudelka napsal(a):
Toto je úplně špatné uvažování!! Pokud chcete lovecké plemeno s velkým pracovním potenciálem (což setři, zejména gordoni jistojistě jsou) zjistěte si nejprve alespoň minimální základ o plemeni a jejich práci. Protože "dělat stopy a podobně" je holý nesmysl. Pokud budete mít štěstí, psa to může trochu bavit, ale PRÁCI mu to nenahradí. Jakmile se začne nudit, najde si zábavu jinde - králíci, slepice, návštěvy za hranicemi zahrady atd...
Počítejte s tím, že mu v žádném případě nestačí velká zahrada - je nutné mu dopřát volné pole a to s sebou nese stoprocentní výcvik, zvláště klidu před zvěří, spolu s domluvou s vaším mysliveckým sdružením.
O práci ohařů (snad víte, že setr patří mezi ohaře) najdete třeba zde: http://www.lovecky-vycvik.cz/; http://zestipek.cz/index.php?lg=0&id=-10&m=1 nebo se obraťte na někoho z chovatelského klubu (www.mskao.cz) nebo nejlépe se poraďte s chovatelem (http://www.mskao.cz/index.php/odkazy#.UA-mnrQ0N1E).
A rada na závěr - neopovažujte se dělat s ohařem stopy!! Jeho nos je na vysoké hledání, neničte ho stopami.

Pro vaší, a hlavně kvůli psovi, počítejte s loveckým výcvikem A ABSOLVOVÁNÍ LOVECKÝCH ZKOUŠEK, protože je veliká šance, že psa nebude bavit nic jiného! Mluvím z vlastní zkušenosti.

Samozřejmě jsou setři (i gordoni) co se lovečině nevěnují, nemají zkoušky a taky "žijí". Ale jakmile spatříte setří nadšení při prohledávání pole a jakmile pocítíte to spojení s přírodou, když pes zasekne před bažantem, vy dáte tichý povel a pes vyrazí pernatou, pochopíte KAM SETR PATŘÍ.

Naprosto souhlasím.

26.7.2012 14:27
marcha

XXX.XXX.166.26

koudelka napsal(a):

Taky souhlasím. Znám více majitelů ohařů, kteří přišli na to, že jejich pes je prostě spokojený jen při loveckém využití... a začali se myslivosti věnovat. Mně se taky ohaři líbí, ovšem pokud se nechci věnovat myslivosti, zakázala jsem si je... Přijde mi škoda snažit se složitě a s nejistým výsledkem tlumit v psovi to, pro co byl vyšlechtěn. Plemen je hodně a je třeba vybírat nejen podle vzhledu, ale hlavně povahy a využití. Je lepší vybrat psa, který zapadne do vašeho stylu života, než styl života kvůli psovi násilně překopávat a hledat kompromisy, které neuspokojí ani jednoho z vás...

26.7.2012 14:45
eluschi

XXX.XXX.152.17

Děkuji všem za vaše názory, které mi teď dělají společnost a hodně nad nimi přemýšlím a taky nad vašimi radami. Děkuji moc dali jste mi ještě hodně podnětů k přemýšlení a myslím že pokud se rozhodnu ve finální fázi pro koupi nějakého loveckého pejska tak to bude nejdřív příští rok ale také to bude hlavně po tom co se na něj plně připravím a hodně popřemýšlím a pobavím se s různými chovateli a lidmi kteří se mu věnují delší čas.

26.7.2012 18:08
akara

XXX.XXX.151.25

Já vážně toto nechápu, po staletí jsou lovecká plemena šlechtěna pro práci se zvěří, lov a pomoc člověku. Pak přijde někdo podobný Vám, řekne se si "hele to je krásný pes, toho chci" a neuvědomí si jeho základní potřeby. Pak štěně roste v dospělého psa a spousta lidí se diví, neví co s jeho loveckým pudem, ti lepší to řeší tím, že začnou dělat lovecký výcvik. Ale další banda blbců začne používat elektriku a další skvělé pomůcky, aby tak v psisku potlačili pud, pro který byl chován. smajlíksmajlík

Znám několik loveckých psů a opravdu jen málo z nich má ten lovecký pud "slabší". Určitě bych si jako psa ke slepicím, králíkům atd nevybrala "lovce".

Zůstaňte u pudlíků, je super, že se jim věnujete a jste schopná je zaměstnat, případně se poohlédněte mezi ovčáckými psy, kteří pokud si nevyberete vysloveně pracovní linii (které u nás skoro nejsou) nebudou trpět. :-)

26.7.2012 20:05
eluschi

XXX.XXX.152.17

nepatřím mezi ty kteří by si koupily nějaké zvíře absolutně bezhlavě, právě proto jsem psala sem aby mi lidé co se těmto psům věnují a nejen ti, napsali svoje názory a zkušenosti... S pudlíkama dělám stopy a agility zvláště stopy je šíleně baví a těší se na to a asi dvakrát jsme zkoušeli i přinášení zvěře (v rámci cvičáku) i když to je moc nebavilo.... také je beru na vyjížďky ke koním.
A s gordonem by to bylo to samé našla bych to co by ho bavilo a těšilo ho to a to bych s ním poté taky podnikala... Určitě by to nebylo tak že bych ho nutila do něčeho co by ho nebavilo a nebo bych se snažila dělat něco pro to abych potlačila to co ho baví jen proto že bych musela ke kadeřnici.. myslím že by to bylo přesně naopak.

26.7.2012 22:28
eluschi

XXX.XXX.152.17

A ještě jedna poznámka NIKDY bych na psa nepoužila žádné elektrické obojky či podobné blbosti! To je pro mě absolutně nemyslitelné! Na svoje pudlíky jsem ani nepoužívala stahovací obojek...

Přidejte reakci

Přidat smajlík