Dobrý den, uvažuji o koupi pyrenejského horského psa. Mohu Vás poprosit o informace ze života s tímto pejskem? Zajímá mne hlavně vztah k jiným psům, jeho typické projevy, vztah k lidem, cvičitelnost, zdraví....Cokoliv, co mi přiblíží toto, mne zatím nepříliš známé plemeno. Se psy mám už zkušenosti, co se týká výstav, výcviku atd...ale s pyrenejem žádné.
Věřím, že právě "perličky" od majitelů tohoto plemene mi pomouhou k utvoření předběžného názoru.
Předem moc děkuji a přeji příjemný den.
Máme ho v příbuzenstvu, k nám všem je milý, mazlivý a bezpečný. Dobře hlídá, i když odrazuje spíše velikostí a štěkotem, tváří v tvář se s "narušitelem" ještě nesetkal, jak by zareagoval, nevím.Od mala byl bezvadně a velice důsledně socializovaný (psí školka, cvičák, venčení v parcích, umí jezdit vlakem, autobusem i metrem), přesto poslední dobou již není bezpečný vůči psům, které potká. Někteří mu nesednou (vzájemně) a ovládnout jej fyzicky v těchto chvílích není legrace. Na toto při zvažování pořízení, prosím nezapomeňte, je to opravdu mohutný pes s velkou silou. Horší je, že na zahradě hrabe velké díry a okusuje stromky a keře. Nudou to není, toto chování je prý pro plemeno poměrně typické. Občas také uteče v lese, což prý opět není vyjímka. Jinak je to mazlík a nádherný pes, dobře manipulovatelný a poslušný. Na návštěvě v městském bytě je způsobný, ale je vidět, že trvalé žití v něm by pro něj nebylo vhodné.
Dobrý den, PHP je velmi inteligentní plemeno vhodné na zahradu k rodině, dětem. Taktéž ohlídá i objekt, jde li o pracovní stránku. PHP je cvičitelný, sama mám udělány zkoušky poslušnosti s fenou avšak PHP nikdy nebude jako německý ovčák. PHP se velmi rychle učí, stačí 2 x vysvětlit a již není třeba více připomínat. Mají svojí hlavu, většinou se rozhodují sami co je v dané chvíli nejlepší. Pyrenejci jsou velice oddáni své rodině, jsou milí, ohleduplní, jemní i když svou velikostí tak působit nemusí Co se údržby týče, nejsou nijak nároční. V době línání je třeba zvýšeného vyčesávání, ale to je u většiny dlouhosrstých plemen. Celoročně chovatelní venku, stačí jen přístřešek, úkryt proti větru a dešti. Zdravotně jsou na tom v ČR dobře, není to modní ani nijak přešlechtěné plemeno. Při výběru doporučuji dbát na HD rodičů, taktéž doporučuji shlédnout rodiče, jejich stavbu těla, znaky, povahu. Pokud máte další konkrétní otázky prosím napište na langerovamarketa@gmail.com anebo navštivte mé stránky www.perlasilesia.com.
Pyrenejka

XXX.XXX.96.204
Dobrý den, máme štěně pyrenejskeho psa. Jak ho odnaučit kousat? Děkuji za odpověď
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak je staré štěně? Už je přezubené?

Pyrenejka
napsal(a):
Dobrý den, máme štěně pyrenejskeho psa. Jak ho odnaučit kousat? Děkuji za odpověď
Dobrý den, měla jsem štěně PHP v loni a defakto jsme to prostě vydrželi. Po přezubení se to zlepšilo, už nás nekousala nonstop, ale jen 2x-3x denně ,
teď je z ní roční slečna a je hodňoučká a když už se "koušeme", což je třeba jednou týdně někdy 2x, když na ní přijde lumpačivá, tak kouše s citem a nebo stačí upozornit, že už je to moc.
Nevím, jak máte staré štěňátko, ale nám se po pár dnech, co se feňule u nás rozkoukala, z bílé nadýchané kuličky vyklubala kousací mašina, která se nedala pohladit, aniž by člověk neriskoval štěně zakouslé do ruky, pusinka neexistovala, pokud člověk nechtěl mít amputovaný nos a nebo prokouslou tvář a jako starší štěndo měla i super zákusy do achilovky a nebo do lýtka. Ale to kousání byla defakto pocta a vyznamenání a důkaz, že jsme "její", protože k cizím byla velmi rezervovaná.
.....zkraje šlo docela dobře převést na hračku...prostě bojovat zástupně s plyšákem, pak už to nefungovalo a tak zbývaly dvě možnosti...buď jsem si ruku obalila osuškou, vytvořila jsem takovej improvizovanej rukáv a kousala defakto na povel...prostě musela sedět a čekat, až se "obalím" a pak jsem řekla "můžeš" a kousali jsme. Když se mi osuška rozmotala, tak okamžitě povel "sedni" a zase musela počkat.
No a další řešení je, zvednout zadel a tradá ven, tam je tolik zajímavých věcí, že je kousání zapomenuto.

napsal(a):
Dobrý den, měla jsem štěně PHP v loni a defakto jsme to prostě vydrželi. Po přezubení se to zlepšilo, už nás nekousala nonstop, ale jen 2x-3x denně ,
teď je z ní roční slečna a je hodňoučká a když už se "koušeme", což je třeba jednou týdně někdy 2x, když na ní přijde lumpačivá, tak kouše s citem a nebo stačí upozornit, že už je to moc.
Nevím, jak máte staré štěňátko, ale nám se po pár dnech, co se feňule u nás rozkoukala, z bílé nadýchané kuličky vyklubala kousací mašina, která se nedala pohladit, aniž by člověk neriskoval štěně zakouslé do ruky, pusinka neexistovala, pokud člověk nechtěl mít amputovaný nos a nebo prokouslou tvář a jako starší štěndo měla i super zákusy do achilovky a nebo do lýtka. Ale to kousání byla defakto pocta a vyznamenání a důkaz, že jsme "její", protože k cizím byla velmi rezervovaná.
.....zkraje šlo docela dobře převést na hračku...prostě bojovat zástupně s plyšákem, pak už to nefungovalo a tak zbývaly dvě možnosti...buď jsem si ruku obalila osuškou, vytvořila jsem takovej improvizovanej rukáv a kousala defakto na povel...prostě musela sedět a čekat, až se "obalím" a pak jsem řekla "můžeš" a kousali jsme. Když se mi osuška rozmotala, tak okamžitě povel "sedni" a zase musela počkat.
No a další řešení je, zvednout zadel a tradá ven, tam je tolik zajímavých věcí, že je kousání zapomenuto.
Chybí mi tu smajlík srdíčko! Tak aspoň

napsal(a):
Chybí mi tu smajlík srdíčko! Tak aspoň
Jo dík ....pro mělo bylo světlo na konci tunelu jedna zdejší uživatelka, která má o malinko staršího čuvače. Tak vždycky když napsala...je to o něco lepší, už se koušeme jen 3x denně např.....tak jsem si říkala...super, tak za měsíc nebudu mít nonstop zakouslý štěně do ruky
Pro zadavatelku dotazu.....v tom kousacím období je to děs a běs...strašně se to vleče a štěně furt kousá a člověk už je z toho unavenej a otrávenej. Sice ví, že to jednoho krásného dne skončí, protože už má páté štěndo a měl i podstatně "agresivnější" štěňata, ale i tak už se nemůže dočkat.
Do toho neustále rozplývající se lidi..."já bych jí ňufala a mazlindala od rána do večera"...no to já bych taky ňufala, ale prostě to nejde, protože pořád kouše.
Moje kecy na zdejší diskuzi typu.."užívejte štěňátka, protože strašně rychle vyroste"...za to bych si v loni v létě nejradši nafackovala, protože se o žádném užívání nedá mluvit, je to pěknej vopruz.
No a teď je feňuli přes rok....kousání je jen vzdálená vzpomínka, strašně to uteklo...a mě se zase chce napsat "užívejte si štěňátka, protože za chvíli vám vyroste ani nebudete vědět jak a pak si řeknete..."vždyť jsme si to ani neužili"
To kousání platí obecně, není to jen specialita pyrenejáků....měla jsem vše...od hodných troubíků, co nekousali vůbec, přes štěně kousací hodně...ale pořád ještě bylo vidět prostě malého roztomilého hrajícího si kulíška, po "bestii", která s naprosto vážným výrazem útočila s úmyslem roztrhat nás na kousky...no a z téhle příšery byla ta nejmazlivější a nejněžnější a nejopatrnější a nejlepší psí holka na světě
Eviku

XXX.XXX.108.58
Dobry den,
Mame 4leteho psa PHP s papirama a nevime ho odnaucit od staliho stekani. Hrame se s nim, chodime s nim na prochazky a i tak porad steka. Nejhorsi je to kdyz je sero a setmiva se. To leckdy jenom lezi a tak si vystekuje. Pripadne se prochazi po dvorku a steka i kdyz je v okolo klid, naproste ticho a nejdou ani zadna auta a ani lidi okolo. Uz se na to stezujou i sousedi s okoli a je ich dost. Skouseli sme i protistekaci obojek a i navzdory nemu stekal. Radeji se nehal uhodit elektrinou jak by mnel prestat. Bojim se, aby mu nekdo neco nehodil alebo neprovedl, aby ho neumlceli takto navzdy. Za kazdou radu budu vdecna.
(Za chyby se omlouvam, do Cech sem se provdala)
Eviku
napsal(a):
Dobry den,
Mame 4leteho psa PHP s papirama a nevime ho odnaucit od staliho stekani. Hrame se s nim, chodime s nim na prochazky a i tak porad steka. Nejhorsi je to kdyz je sero a setmiva se. To leckdy jenom lezi a tak si vystekuje. Pripadne se prochazi po dvorku a steka i kdyz je v okolo klid, naproste ticho a nejdou ani zadna auta a ani lidi okolo. Uz se na to stezujou i sousedi s okoli a je ich dost. Skouseli sme i protistekaci obojek a i navzdory nemu stekal. Radeji se nehal uhodit elektrinou jak by mnel prestat. Bojim se, aby mu nekdo neco nehodil alebo neprovedl, aby ho neumlceli takto navzdy. Za kazdou radu budu vdecna.
PHP nemám, ale mám dojem, že tohle soumračné štěkání, kterým říká všem medvědům v okolí Jsem tady, tak se k těm ovcím ani nepřibližujte, je tak nějak základní vlastnost PHP a chtít to z toho psa vymlátit elektrikou je pitomost. Ono ostatně tihle štěkači mají tendenci za tmy vždycky víc štěkat. Obvykle pomůže brát psa na noc do baráku.
Eviku
napsal(a):
Dobry den,
Nemáme tedy pyrenejce, ale čuvače, což je podobná povaha. Když je na noc venku, prostě štěká. Přeběhne kuna, šustne tráva, pase se za plotem srna, tak na to musí upozornit.
Pomůže pustit z kotce, kde spí, on proběhne zahradu a jde tak na hodinu zase spát, než ho něco vzbudí. Když spí doma, lehne na gauč v kuchyni a spí celou noc, klidně 12 hodin v kuse.
Takže souhlasím s výše uvedeným, je blbost ho trestat, je to jeho práce.

"Nejhorsi je to kdyz je sero a setmiva se. To leckdy jenom lezi a tak si vystekuje. Pripadne se prochazi po dvorku a steka i kdyz je v okolo klid, naproste ticho a nejdou ani zadna auta a ani lidi okolo. "
ale přesně tohle má pyreneják dělat!
soumračné hlídání i štěkání "jen tak" = preventivně
dělat se s tím dá :
- brát ho domů
- naučit povel "ticho" a lehce ho v ten podvečer/noc tímto povelem obtěžovat
PHP mám.....
Já mám nehlídací labradory, a jak se začne smrákat,když je nechám,zalehnou na příjezdovou cestu,odkud je rozhled a blafají. Jedna čuba v tenhle čas obcházela plot okolo celýho pozemku (hektar) a co deset kroků se zastavila a udělala bububu. U pastevce bych nic jinýho nečekala,vždyt je to jeho práce a přirozenost

Jak psáno výše....soumrak = preventivní vyštěkávání, musí dát přeci vlkům a jiným bubákům vědět, ať si hledají obživu jinde, že tady je to chráněno strašlivým pasteveckým psem, co mu ovečku určitě nedá zadarmo.
Moje pyrenejka má k tomu sklony taky. Na noc jí máme doma, kde neštěká a když chce štěkotem sousedům zpříjemnit večer, tak jí jdu poprosit ať neštěká. Třeba i několikrát. Některý večery je docela klid, jindy má zase naopak štěkavou.
Myslím, že pastevci obecně patří k tzv. soumračným hlídačům a při pořízení takového psa je nutno s tím počítat.
napsal(a):
Jak psáno výše....soumrak = preventivní vyštěkávání, musí dát přeci vlkům a jiným bubákům vědět, ať si hledají obživu jinde, že tady je to chráněno strašlivým pasteveckým psem, co mu ovečku určitě nedá zadarmo.
Moje pyrenejka má k tomu sklony taky. Na noc jí máme doma, kde neštěká a když chce štěkotem sousedům zpříjemnit večer, tak jí jdu poprosit ať neštěká. Třeba i několikrát. Některý večery je docela klid, jindy má zase naopak štěkavou.
Myslím, že pastevci obecně patří k tzv. soumračným hlídačům a při pořízení takového psa je nutno s tím počítat.
Až s pořízením pastevce jsem zjistila, jak tvrdé spaní mám. Taky totiž občas mívá štěkavou.
Neprobudí mě žádné štěkání. Muže naopak ano. Vznikají tím milá rána kdy já jsem perfektně vyspaná a on má za sebou noc, při které se budil co hodinu 😁
Eviku

XXX.XXX.44.168
Dekuji vsem za napsani. Potom, co jsem si tu precetla sem se rozhodla, ze meho PHP skusim zavirat doma do predsine na noc. Tu mame velikou. Tam muze spat. S tim el.obojkem sme to skouseli jenom parkrat. A kdyz to nepujde a bude stekat, tak uz si budou muset vsichni zvyknout. Nakonec muzou byt radi, ze hlida i je

Eviku
napsal(a):
Dekuji vsem za napsani. Potom, co jsem si tu precetla sem se rozhodla, ze meho PHP skusim zavirat doma do predsine na noc. Tu mame velikou. Tam muze spat. S tim el.obojkem sme to skouseli jenom parkrat. A kdyz to nepujde a bude stekat, tak uz si budou muset vsichni zvyknout. Nakonec muzou byt radi, ze hlida i je
Já mám zase velikou postel
Musím říct, že pokud mi začne štěkat v noci doma, tak to už se opravdu venku něco děje...jinak je klid.

Katka12345
napsal(a):
Až s pořízením pastevce jsem zjistila, jak tvrdé spaní mám. Taky totiž občas mívá štěkavou.
Neprobudí mě žádné štěkání. Muže naopak ano. Vznikají tím milá rána kdy já jsem perfektně vyspaná a on má za sebou noc, při které se budil co hodinu 😁
No tak to já mám obecně spaní lehké, takže i kdybych nebrala ohledy na nikoho jinýho, tak to preventivní vyštěkávání bude rušit mě a to už vůbec nemluvím o tom, když jde skutečně hlídat, já mám okno do dvora, otevřené a když se do toho kanimůra opře a zařve, tak mám stav ne nepodobný infarktu.
Navíc samozřejmě z hlídacího praktického hlediska...nepotřebuju, aby na zahradě hlídala starou sekačku na trávu, ale aby hlídala mě osobně a to se prostě nejlíp dělá když spíme společně v posteli