Dobrý den,
zajímalo by mě jak je to s předáváním barev u psů. Mám doma 11 týdenní fenku, kříženec border kolie. Matka je kříženka bordery a manchesterského teriéra, jinak je tmavá (merle) , kratší srst, velikostně po kolena.
Otec kříženec bordery + nečeho. Ten je bílo-žíhaný, srst delší.
No a naše fenka je světlá (viz. foto) Půlku jednoho oka má modrou, ocas má stočený na zádech. Nějak mi tam nesedí ta barva naší fenky a ten ocas. Je možné ze dvou tmavých rodičů získat takto světlou barvu? Nebo fenu překryl jiný pes? Jestli ano tak jaký? Mě napadl zlaťák, ale na to je drobná. V 9 týdnech měla 3,2 kg. Žádný takto zbarvený pes mě nenapadl. Vůbec netuším jak se barvy předávají a tak proto se ptám.
Děkuji za normální odpovědi.
S předávnáím barev je to tak, že u vícebarevných plemen je to docela problém, určit co se narodí. Je třeba znát minimálně druhou eneraci. Ale třeba tric zbarvení, může vylézt až po mněkolika generacích, pokud ho vedou oba rodiče. A nebo nemusí vyjít vůbec, i když jeden z rodičů tric je.
Ale, pokud rodiče nesou gen pro zesvětlení základní barvy a štěně má v původu červenou (zlatou) tak klidně tuhle barvu mít může.
Takže je možné, že fena byla překryta jiným psem? Jinak na fotce mamina
Jistě - je to kříženec. Ale není zas tak strašně nepravděpodobné. Jak už jsem psala - pokud je v původu červená (a to je) pokud je tam gen zesvětlující barvy( to nevíme) tak to je dost dobře kliodně možné. Plášťové zbarvení po matce a zesvětlená červená p předcích je zela klidně možná.
Já měla vrh - matka Sable (grizlle) - zkrátka zesvětlený tricolor, kdy pášť byl v barvě tmavě šedé - opticky černé. Nicméně, jasné zesvětlení barev.
Otec byl žíhaný plotňák, plnobarevný (ale jeho matka zesvětlelá zlatá)
Všechna štěňata se narodila bílá, postupně se vybarvila jako smetanová, nebo světle popelavě žíhaná.
Rodiče jiní možní nebyli a z hlediska genetiky to bylo naprosto v pořádku - i když laik by asi o původu štěňat pochyboval.
Zas tak hrotit to nebudu. Jen mě to zajímalo, protože mi to přišlo zajímavé, kdy ze dvou tmavých rodičů, vznikla takto světlá barva Jinak otec je na fotce