Povely pro hluchého psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2012 19:02
bess

XXX.XXX.231.171

Dobrý den. Máme doma takový menší problém. Naše fena většího plemene měla zánět obou uší. Nevíme jestli ji sluch poškodil přípravek nebo prostě zánět, ale teď jde vidět že je téměř hluchá. Musíme na ni skoro křičet aby nás zaregistrovala a když už ví že ji někdo volá tak je zmatená, otáčí hlavu všemy směry než nás pohledem najde. Když už o nás ví tak se zdá že povely vnímá, nejvíce teda registruje když řekneme třeba granulky, kostičky a podobné její oblíbené bašty. Problém je třeba když něco děláme a chceme aby nám dala pokoj, na místo ji slovy asi poslat nemůžeme, nemá to efekt, když ji třeba chceme zavolat nebo někde odložit aby zůstala sedět nebo ležet... Jakým způsobem je nejlepší neverbálně komunikovat se psem? Je možné takového psa ( má 7 let) naučit na neverbální povely sedni, lehni, zůstaň, pac? Aby přišla docela chápe když nás vidí, ale cokoli jiného se zdá beznadějné smajlík

11.12.2012 19:23
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

bess napsal(a):
Dobrý den. Máme doma takový menší problém. Naše fena většího plemene měla zánět obou uší. Nevíme jestli ji sluch poškodil přípravek nebo prostě zánět, ale teď jde vidět že je téměř hluchá. Musíme na ni skoro křičet aby nás zaregistrovala a když už ví že ji někdo volá tak je zmatená, otáčí hlavu všemy směry než nás pohledem najde. Když už o nás ví tak se zdá že povely vnímá, nejvíce teda registruje když řekneme třeba granulky, kostičky a podobné její oblíbené bašty. Problém je třeba když něco děláme a chceme aby nám dala pokoj, na místo ji slovy asi poslat nemůžeme, nemá to efekt, když ji třeba chceme zavolat nebo někde odložit aby zůstala sedět nebo ležet... Jakým způsobem je nejlepší neverbálně komunikovat se psem? Je možné takového psa ( má 7 let) naučit na neverbální povely sedni, lehni, zůstaň, pac? Aby přišla docela chápe když nás vidí, ale cokoli jiného se zdá beznadějné smajlík

Určitě se dá vycvičit hluchý pes, nebojte:-)
Neuvažovali jste o pořízení vibračního obojku? Je to fajn způsob, jak upoutat psovu pozornost i na delší vzdálenost. Někdo používá i třeba světlo (baterku), ale ta je na denním světle špatně vidět... Jinak k samotnému cvičení - prostě začněte zase od začátku jak se štěnětem, ale místo povelů používejte gesta. Třeba sedni - ruku s pamlskem jí dejte nad hlavu a suňte ji dozadu, jak si sedne, tak jí dejte pamlsek. Až to pochopí, tak ji navádějte jen prázdnou rukou bez pamlsku a po sednutí ji odměňte pamlskem z druhé ruky. A to gesto navádění nad hlavou pak postupně změňte na otevřenou dlaň proti psu - povel "sedni".

11.12.2012 20:00
assil

XXX.XXX.31.3

bess napsal(a):

Mám psa, co ohluchnul v 6 letech po atb, teď je mu 10. Na gesta se naučit dá, musí se začít znovu jako se štěnětem, ale teda u mého psa dodnes je vidět, že prostě pořád očekává slovní povel tak jak byl zvyklý předtím a mate ho že žádný není. A navíc jsem zjistila, že pro mě je docela těžké dělat stále stejná gesta, mám spíš tendence mluvit a tak k tomu nějak máchat rukama, na gesta se musím dost soustředit, aby byla pořád stejná. Ale i tak se nám podařilo naučit přivolání a vůbec základní povely. Co se mi nepodařilo je naučit ho, aby mě sledoval očima když je navolno, dřív to samo nedělal a to teda nevím jak mu vysvětlit, že by teď měl, ani mlsky nezafungovaly, občas se podívá, ale nijak často, takže ho pouštím jedině tam, kde vím, že nemůže utéct. Taky se mi nepodařilo naučit ho štěkat na povel, předtím to uměl, teď co neslyší, tak mnohem víc štěká a bohužel se mi nepodařilo najít způsob jak mu vysvětlit povel ticho, protože on se zřejmě neslyší že štěká. Musíte si prostě stanovit gesta a ty cíleně učit úplně stejně jako když štěně učíte slovní povely a určitě alespoň částečný úspěch mít budete. Ten vibrační obojek se u hluchých psů opravdu používá, pokud chcete fenku pouštět na volno v přírodě, tak by to asi byla nutnost. Taky lze cvičit na klikr, kdy místo klikru se použije barevné led světýlko, třeba takové co se prodává ke klíčům. Ale ozkoušeno moc nemám, můj pes na to moc není.

11.12.2012 21:27
mata

XXX.XXX.80.144

Určitě se to naučit dá, moje fenka NO ohluchla po 9-tém roce částečně a s věkem se to pak horšilo, ale přesto jsme problémy neměly. Výhoda byla i v tom, že odmala jsem používala slovní i "ruční" povely na kde co. Chodím se psy na tůry do přírody a když pozorujeme zvěř, potřebuju, aby byli potichu, a já taky, a tak reagují jen na povely rukama. Ono je to i celkově o sehranosti pána a psa. Moje fenka pochopila, že na procházce je dobré se po mne častěji ohlížet. Dříe se také ohlížela, ale ne tak často. Ale byla moc chytrá a byly jsme "jedna duše", tže když jsme jednou potkali rotíka s pánem a Batulka se k němu rozběhla, mohla jsem se uřvat a nic, už mi tekly slzy, jak to skončí, ale ona se najednou zastavila, jak kdyby narazila do zdi, asi 4 metry od nich a otočila se na mě.... a v té setině vteřiny jsem dřepla, rozpřáhla ruce /( náruč ) a kynula dlaněmi k sobě a ona se otočila a bez meškání přiběhla. Od té doby asi chápala, že mě neslyší a otáčela se často a jakmile někde něco zahlédla, nebo někdo šel, ihned se pohledem stočila na mě, co jako má dělat dál.
Doma stačilo ji lehce prstíkem někde z boku tlamky, hlavy, upozornit, že něco chci, pokud se nedívala a pak už dle posunků ihned pochopila ( jde se jíst, jdem ven, jdem vařit, atd. atp. ), ale obvykle si mne hlídala očima sama. Taky dost dělalo to, že žila s dalšími psy, řídila se občas dle nich ( zvonek, štěkot psů venku atp. ).

Bylo by dobré zajít na cvičák, nebo školy, kde se věnují výcviku hluchých pesů, tam vám totiž poradí přímo na míru vaší i pejska. A předvedou v reálu, což vydá za 1000 slov :-)
Jinak každopádka naučit povely rukou ( sedni, lehni, apod. ) není problém, přivolání zpočátku na stopovačce, kdy pesan ucítí lehké cuknutí a jakmile se otočí na vás, ihned "mávat rukama" rozpřáhnout náruč, dřepnout, aby pesan utíkal k vám a vééélikááá mazlivá pochvala ( pokud to má rád, i pamlsek ) a opakovat hodně často, časem pochopí, že se musí otáčet častěji. I za jen pohlédnutí na vás, doma, venku, honem mazlit a pamlsek případně, oni i z výrazu obličeje poznají, že máte radost a je to tak správně.
A samo že tam, kde je sehranost psa a pána hluboká, to "jde samo" skoro,.kde ne, je to větší dřina, ale nakonec to jde také :-)
Moc držím palce a nepropadejte beznaději, ta není na místě a pejskovi jen ublíží.

11.12.2012 21:36
mata

XXX.XXX.80.144

Jo a ještě ten povel ticho....metod je víc, ale já EO neuznávám a v tomto případě ani jiné obojky. Já to učila jednoduše... jakmile fenka zbytečně štěkala ( pokud viděla štěkat ostatní psy, bylo to v pořádku ), došla jsem k ní, dotkla se jí obvykle někde u hlavy dlaní a jakmile se na mne podívala, zavrtěla jsem hlavou ( jako NE! ) a dala si prst na pusu ( jako u lidí Pššt! ). Pokud byla venku a štěkala jen tak někam do větru, aniž by byl důvod ( pravda, ona nebyla nikdy uštěkaný pes, tže těch případů bylo málo ), nebylo mi líno vyběhnout ven, opět se jí dotknout a zopakovat výše psané. Pochopila to víc než rychle, a pak dokonce i když štěkali ostatní psi ( zvonek apod. ) blafala, ale občas po mne loupla okem, zda je to ještě v pořádku a jakmile už to stačilo, zavrtěla jsem hlavou, nebo pak už jen dala prst na pusu a ona byla potichu :-) Byla prostě milionová, osudová, přirozeně dominantní a svoje :-)

12.12.2012 08:12
ilisek

XXX.XXX.196.16

bess napsal(a):

My máme fenku z útulku, brali jsme si ji na roce a už byla naprosto hluchá a zřejmě již zvyklá na posunky. Takže my se s ní domlouváme posunky, pokud na nás kouká, umí i odezírat třeba sedni nebo lehni. Posunky zaléží na vás, jaké si určité a zvykat na ně fenku pomalu od začátku jako když cvičíte štěně povelům.....Chce to asi hodně trpělivosti, ale určitě to půjde. Ilona

13.12.2012 20:56
teeny

XXX.XXX.200.131

ilisek napsal(a):
My máme fenku z útulku, brali jsme si ji na roce a už byla naprosto hluchá a zřejmě již zvyklá na posunky. Takže my se s ní domlouváme posunky, pokud na nás kouká, umí i odezírat třeba sedni nebo lehni. Posunky zaléží na vás, jaké si určité a zvykat na ně fenku pomalu od začátku jako když cvičíte štěně povelům.....Chce to asi hodně trpělivosti, ale určitě to půjde. Ilona

Já vás jen potěším, hluchne mi 13,5 letá fena, učí se na posunky a jde jí to, takže věku se nebojte, třeba přivolání už máme 99%, pokud mě dobře vídí (k tomu totiž i ztrácí zrak).

13.12.2012 20:57
teeny

XXX.XXX.200.131

Omyl, reakce byla na zadavatelku.

14.12.2012 20:47
hanula

XXX.XXX.106.29

Nevím jestli vám moje rada může trochu pomoc, ale měli jsme hluchého kocourka a kočka je přeci trochu jiná než pes,naučil se nám rozumět a koukal co mu ukazujeme, když byl třeba otočený, tak jsme jej přivolávali tak, že jsme v určitém rytmu ´tukali do podlahy, nebo zdi. Nevím jak to na něj působilo, ale vždy se otočil a viděl co od něj chceme, venku to fungovalo i na zahrádce. Taky jsme měli slepou fenku a bylo to určitě jednodušší, protože mne slyšela a přesně věděla co chci, chodila sice na vodítku, ale kdo nevěděl, že je slepá, tak to ani podle pohybu nepoznal

15.12.2012 09:53
nikiš

XXX.XXX.13.64

Zdravím,
Moje kamarádka má hluchou borderku a dá se cvičit pomocí posunků rukou či jinak. Kamarádka s ním i závodí a nezáleží na tom,že je hluchá akorát ji nemůže pustit pořádně navolno,protože se nedá odvolat když nevnímá.

16.12.2012 18:25
bess

XXX.XXX.231.171

Zadavatelka
Já už fakt nevím co s ní... Myslíte že je možné že pes hluchotu jen hraje? Chtěla sem po ní ať jde ke mě, že s ní půjdu ven a ona absolutně nevnímala, ani se nedívala mým směrem, musela jsem do ní drknout aby se na mě podívala. Řekla jsem ji že půjdeme ven, ukázala na dveře a tak... Žádná odezva... O minutu později jsem si jen tak pro sebe řekla že je čas dát ji granule a najednou byla u mě. Nevím jestli to může být jen občasná, nějaká ,,přeskakovací" hluchota a nebo jen její vyčůranost.

16.12.2012 22:51
assil

XXX.XXX.31.3

bess napsal(a):
Zadavatelka
Já už fakt nevím co s ní... Myslíte že je možné že pes hluchotu jen hraje? Chtěla sem po ní ať jde ke mě, že s ní půjdu ven a ona absolutně nevnímala, ani se nedívala mým směrem, musela jsem do ní drknout aby se na mě podívala. Řekla jsem ji že půjdeme ven, ukázala na dveře a tak... Žádná odezva... O minutu později jsem si jen tak pro sebe řekla že je čas dát ji granule a najednou byla u mě. Nevím jestli to může být jen občasná, nějaká ,,přeskakovací" hluchota a nebo jen její vyčůranost.

Žere piškoty? Pak nejlíp vyzkoušet na zašustění pytlíku až vás nebude vidět nebo někde zpoza rohu. Popravdě taky jsem si dlouho myslela, že pes jen neposlouchá, ale hluchnul postupně. Pokud chcete mít jistotu, musela byste s ní na baer test. Ono pokud na vás zrovna koukala, když jste mluvila o těch granulích, tak podle řeči těla mohla poznat o čem mluvíte, psi jsou v tom borci, člověk ani neví, co jim tělem vysílá za signály, na to bych moc nespoléhala jako na ukazatel.

17.12.2012 03:34
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

Nevím , ale náš starý NO měl problémy se sluchem a opravdu někdy slyšel (trochu) a někdy absolutně nic.
A nemyslím , že neslyšel např. povely .
Prostě někdy to bylo trochu lepší , někdy absolutní hluchota a určitě to nehrál .

17.12.2012 10:38
aluska

XXX.XXX.204.17

mám 4 měsíce jezevčičku, je jí 1,5 roku. Mimo jiných věcí taky neslyší, nebo teda téměř. Zřejmě jako štěně někomu upadla na hlavičku a ještě na ní bylo šlápnuto ( rozjeté lopatky, vybočené přední hohy, propadlý krční obratel...) Když na ní volám, nic, z blízka se otočí na hlasité tlesknutí, nějaké zvuky asi vnímá, občas se otáčí venku když je slyšet střelba, houkání sanitky, ale zblízka a doma slyší když štěkají druhé dvě nudle. Vylítne a jde štěkat taky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík