kkokkinkka
napsal(a):
Ahoj, ráda bych znala váš názor na Rudolfa Desenského. Je podle vás dobrý nebo ne a proč? Já osobně myslím že v některých věcech není dobrý, nebo si nemyslím že jsou správné, ale co se týče komunikace se psem, to si myslím že tomu vážně rozumí.
tohle téma jsi si měla dát spíš do nemoderované diskuze, tam bys měla příspěvků až až
kkokkinkka
napsal(a):
Ahoj, ráda bych znala váš názor na Rudolfa Desenského. Je podle vás dobrý nebo ne a proč? Já osobně myslím že v některých věcech není dobrý, nebo si nemyslím že jsou správné, ale co se týče komunikace se psem, to si myslím že tomu vážně rozumí.
Je jeden z nejlepších, co jsem měla možnost potkat, umí a má psy rád, nepoužívá donucovací praktiky ani prostředky. Se psy umí, s lidmi ne a stahují se k němu občas dost podivní lidé.
Nevím jak přesně to napsat, aby to nebylo nějak špatně pochopeno a abych se ho nějak nedotkla.
Našeho jezevčíka před lety pokousal ČSV, který utekl majiteli a vrhl se na našeho. Bylo to hrozné, pže jsem u toho stála, pes ležel na zemi, svíjel se, počural se, ječel - hrůza. Já jsem měla ruce, nohy poškrabané jak jsem se snažila, ale nijak jsem si nepomohla, dokud si ho neodtáhl majitel. Stalo se to kousek od našeho domu v místech, kam pravidelně párkrát denně chodíme venčit a pokračujeme tím směrem na delší procházky.
Když se pesan jakžtakž zotavil, vůbec nechtěl chodit ven, venčil se před vchodem, málem ani nekadil, pže to by musel jít dál. Do té doby pes bez vodítka, od té doby jsem ho musela vodit na špagátě, aby vůbec vyšel z domu. Když už to trvalo opravdu dlouho, chtěla jsem se poradit s p. Desenským.
Jeho rady byly v tom smyslu, že pes jde tam, kam jdu já a jestli nejde, tak ho prostě donutím.
Nevím, proč bych měla vystresovaného psa nutit k věcem, které mu evidentně vadí. Chtěla jsem radu od "psychologa psů" a ne radu jako od starého svazarmovce, kde fungovala jenom síla.
Takže jsme se pomalu začali řídit selským rozumem, psovi jsem sice nepovolila dělat všechno co chtěl, musel se trochu podvolit - třeba náznaky vycházky tím směrem ale ne celá vycházka. Jen tak, aby si oťukal, že teď se už nic neděje. Začala jsem chodit na dlouhé vycházky v kanadách, abych mohla případného útočníka odradit - to se zatím, zaplaťbůh, nestalo. Pesan pochopil, že se nic neděje a už zase chodíme bez vodítka i s ročním přírůstkem, ale tohle mě u p. Desenského opravdu zklamalo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vava69
napsal(a):
Nevím jak přesně to napsat, aby to nebylo nějak špatně pochopeno a abych se ho nějak nedotkla.
Našeho jezevčíka před lety pokousal ČSV, který utekl majiteli a vrhl se na našeho. Bylo to hrozné, pže jsem u toho stála, pes ležel na zemi, svíjel se, počural se, ječel - hrůza. Já jsem měla ruce, nohy poškrabané jak jsem se snažila, ale nijak jsem si nepomohla, dokud si ho neodtáhl majitel. Stalo se to kousek od našeho domu v místech, kam pravidelně párkrát denně chodíme venčit a pokračujeme tím směrem na delší procházky.
Když se pesan jakžtakž zotavil, vůbec nechtěl chodit ven, venčil se před vchodem, málem ani nekadil, pže to by musel jít dál. Do té doby pes bez vodítka, od té doby jsem ho musela vodit na špagátě, aby vůbec vyšel z domu. Když už to trvalo opravdu dlouho, chtěla jsem se poradit s p. Desenským.
Jeho rady byly v tom smyslu, že pes jde tam, kam jdu já a jestli nejde, tak ho prostě donutím.
Nevím, proč bych měla vystresovaného psa nutit k věcem, které mu evidentně vadí. Chtěla jsem radu od "psychologa psů" a ne radu jako od starého svazarmovce, kde fungovala jenom síla.
Takže jsme se pomalu začali řídit selským rozumem, psovi jsem sice nepovolila dělat všechno co chtěl, musel se trochu podvolit - třeba náznaky vycházky tím směrem ale ne celá vycházka. Jen tak, aby si oťukal, že teď se už nic neděje. Začala jsem chodit na dlouhé vycházky v kanadách, abych mohla případného útočníka odradit - to se zatím, zaplaťbůh, nestalo. Pesan pochopil, že se nic neděje a už zase chodíme bez vodítka i s ročním přírůstkem, ale tohle mě u p. Desenského opravdu zklamalo.
A to je přesně ono, jak už psal někdo výš. Stejně nezbylo, než psa vzít a začít znova procházkovat s tím, že je to přece úplně normální. Samozřejmě postupně a s citem, aby se pes nesesypal (ty ho znáš, nejlépe odhadneš kolik snese a kdy už je to moc) ale bez tiátrů typu "chudáčku pejsánku" a "nemusíš ven, když se tak bojíš" které by mu naopak řekly, že se děje něco nenormálního. Takže jde v podstatě o stejnou věc, ale on ji řekne tak, že to vyzní strašně. Je to prostě o způsobu komunikace. Můj názor - se psi to umí, ale lidé slabších povah obvykle prchnou v panice a zděšení.
Souhlasím s názorem výše - psům opravdu rozumí a umí to s nimi, ale moc neumí předat své zkušenosti dalším lidem. Takže to chce tam jít s vědomím, že budete muset zkousnout celkem tvrdou kritiku, že jste si psa pokazili sami (což je ovšem většinou pravda) a nenaštvat se kvůli tomu, ale raději odkoukávat a hodně přemýšlet nad tím, co Ruda řekl a jak přesně je to myšleno a snažit se najít v tom tu cestu.
Osobně tedy nejsem moc příznivce tachyonů a podobných věcí, Ruda to se psy uměl i dřív bez nich, ale to už je na každém, jestli tomu věří a něco si koupí nebo ne.
Vůbec nezpochybňuju, že rozumí psům. To je bez diskuse. Jen jsem asi čekala něco jiného - nevím přesně co. Ale jeho rady vyzněly tak, že prostě psa odvleču tam kam chci já i kdyby se z toho měl p.... Prostě mi to přišlo tak, jako kdyby řidiče po autonehodě, který se bojí sednout do auta, někdo pistolí nutil sedět za volantem a teď koukej řídit.
Nevadí mi příkřejší jednání ani slovo, jsem na to zvyklá, celý život dělám a pohybuji se mezi chlapy, ale prostě to nebylo to, co jsem čekala.
napsal(a):
A to je přesně ono, jak už psal někdo výš. Stejně nezbylo, než psa vzít a začít znova procházkovat s tím, že je to přece úplně normální. Samozřejmě postupně a s citem, aby se pes nesesypal (ty ho znáš, nejlépe odhadneš kolik snese a kdy už je to moc) ale bez tiátrů typu "chudáčku pejsánku" a "nemusíš ven, když se tak bojíš" které by mu naopak řekly, že se děje něco nenormálního. Takže jde v podstatě o stejnou věc, ale on ji řekne tak, že to vyzní strašně. Je to prostě o způsobu komunikace. Můj názor - se psi to umí, ale lidé slabších povah obvykle prchnou v panice a zděšení.
hezky napsáno, já sice pana Desenského, kromě toho co napsal, vůbec neznám, ale je fakt, že dneska je děsně "in" stavět psa do role nadčlověka, jakmile svého psa nepoponášíte, nespíte s ním v posteli, nevenčíteho 80 x denně 6 hodin, neoblíkáte ho do "softšílových" bund apod. tak jste agresor a tyran, který by neměl mít psa. Chodit se psem k psychologovi mi přijde úchylný, pes prostě dělá to co chci já a tím to končí. Tím, že s ním mám zdravý vztah, tak mě následuje všude kam chci a dělá to co chci a ještě se u toho tváří, že se mu to líbí
vava69
napsal(a):
Vůbec nezpochybňuju, že rozumí psům. To je bez diskuse. Jen jsem asi čekala něco jiného - nevím přesně co. Ale jeho rady vyzněly tak, že prostě psa odvleču tam kam chci já i kdyby se z toho měl p.... Prostě mi to přišlo tak, jako kdyby řidiče po autonehodě, který se bojí sednout do auta, někdo pistolí nutil sedět za volantem a teď koukej řídit.
Nevadí mi příkřejší jednání ani slovo, jsem na to zvyklá, celý život dělám a pohybuji se mezi chlapy, ale prostě to nebylo to, co jsem čekala.
ono to tak ale většinou funguje, ne teda zrovna donucovačka pistolí, ale prostě musíš !!!
Jisteže musíš, ale až se mi to v hlavě srovná a dospěju k tomu, že můžu!
Kdybyste mě nutili vzít do ruky pavouka, protože musím, tak je to spolehlivě moje smrt. Mám z nich panickou hrůzu. Zrovna tak ten pes se příšerně bál, že na něj zase na cestě něco vyskočí, co mu tak strašně ublížilo. Zvládli jsme to sami, nevím, proč jsem to vůbec zkoušela.
Pes s námi sice spí v posteli, ale myslím, že se k němu chováme normálně. Není rozmazlený blb, jen měl smůlu a pak se bál.
Známá u něj byla s bázlivou čubou. Desenský si čubu odvedl kus od paničky a jal se ji "rovnat" takovým způsobem, že ji rozhodil definitivně. Známá ji pak půl roku dostávala aspoň zpátky do stavu, ve kterém byla před jeho zásahem... (nebyla jsem u toho, takže nevím, co přesně se tam dělo, ale viděla jsem čubu před a po).
Takže ani na to, že rozumí psům jako pámbu, bych nespolíhala. Jo, psům asi docela rozumí, ale taky se dokáže hodně seknout. Prostě normální člověk se zkušenostmi se psy, žádný neomylný suprpsycholog.
Osobně p.Desenského neznám.. ale..
Pes je prostě jen pes, zvíře, které žije dle instinktů a pudů...dělá to,co musí a pokud žije s člověkem, musí se chovat podle jeho pravidel...
Vy máte jezevčíka, pokud bude nevychovaný a dovolíte mu spát v posteli atd., i když vás bude chtít pokousat, nemá až takovou šanci ublížit. Pokud ale sdílíte domov s velkým plemenem nebo více psy, je na místě, aby vaše pravidla byla jejich pravidla-neposlechneš, zlobím se a potrestám tě...zákon smečky!
Pes velice rychle pochopí, kdo je mu nadřazen a kdo je pod ním...odtud pramení i poslušnost celkově.
petas
napsal(a):
Pes je prostě jen pes, zvíře, které žije dle instinktů a pudů...dělá to,co musí a pokud žije s člověkem, musí se chovat podle jeho pravidel...
Vy máte jezevčíka, pokud bude nevychovaný a dovolíte mu spát v posteli atd., i když vás bude chtít pokousat, nemá až takovou šanci ublížit. Pokud ale sdílíte domov s velkým plemenem nebo více psy, je na místě, aby vaše pravidla byla jejich pravidla-neposlechneš, zlobím se a potrestám tě...zákon smečky!
Pes velice rychle pochopí, kdo je mu nadřazen a kdo je pod ním...odtud pramení i poslušnost celkově.
Co má nevychovanost společného s tím, jestli pes může nebo nemůže spát v posteli? Vychovaný pes může to, co mu dovolím - pokud mu dovolím spát v posteli (a pes se spaní v posteli nedožaduje ani mě z ní nevyhazuje), tak je vše v pořádku, ne?
A taky by mě zajímalo, co má (hypotetická) nevychovanost společného s tím, že jezevčíka pokousal jiný pes a on má po tomto zážitku panický strach z určitých situací?
Proč by nemohl spát v posteli, když mu to dovolím? Když nedovolím, spí jinde. Máme víc psů a zatím je zvládáme všechny. To, že ho pokousal vlčák, nemá s vychováním nic společného, podle mě.
A to jak píše někdo výš - řvát na psa, až je z něj uzlíček nervů - to není podle mě psychologie.
Stačí, když na svoje psy kouknu a oni už vědí, která bije. Nemusím je vláčet na špagátě, dokud nepřestanou hrůzou dýchat.
Podle mě vám vadí pes mazel v posteli a to je váš problém. To nemá s Desenským nic společného.
Zřejmě jsme se špatně pochopili...
Nevadí mi pes mazel, ani pes v posteli. Mám své psi také v posteli a když chci aby byli na místě, jsou na svém místě a spaní v posteli se nedožadují.
V návaznosti na pokousaného jezevčíka jsem také nemyslela nic ve zlém. bylo to myšleno na radu prostě musíš. Ve smečce se vůdce neptá zda jiný pes chce nebo nechce,proste musí. Nebere ohled na strach nebo na okolnosti. Proto jsem zmiňovala postel, ale spíže z hlediska polidšťování psů v dnešní době. Obdivuji všechny, kteří dokáží psa vycvičit. Ale bohužel se často setkávám se situací, kdy je psovi povoleno např. zmínění spaní v posteli a pes to bere jako výhodu oproti ostatním členům smečky a pokud vás nerespektuje, můžete velice rychle začít spát vy na zemi a on v posteli :)
vava69
napsal(a):
Tak na zemi určitě spát nebudu :)
Asi tak;-) Taky máme čubu v posteli, ale stačí říct normálním tichým hlasem povel a zajede na pelech tak rychle, že to ani nestihnem sledovat. A to jsme ji to nějak speciálně neučili, prostě to vyplývá z jejího vztahu k nám. Že nám spí prakticky na hlavě rozhodně neznamená, že nám velí.
Vava a Kolemjdoucí
Zkuste se nad tím příkladem se spaní v posteli zamyslet v kontextu, v jakém to bylo myšleno. A ne si to hned vztahovat na sebe. Je totiž podstatný rozdíl mezi tím, o jakém psovi se bavíte.
Domácí a slušně vychovaný od malička x Domácí a nevychovaný od malička x Nově příchozí dospělý nevychovaný a výchovu odmítající, a tak dále...
Nevím, jak vy dvě, ale já tak nějak pochybuji, že varianta "agresívní, vyhodit z postele" se vztahuje na "domácí a slušně vychovaný od malička", nemyslíte?
napsal(a):
S tím taky souhlasím a napadlo mě to samé. Jenom v podání RD to asi neznělo tak sypmaticky.
Ale to je i riziko telefonického hovoru. Podle mě, když člověk potřebuje poradit, měl by zvednout zadek a jet za odborníkem osobně. Protože není nic horšího, než odhadovat chování psa po telefonu/přes internet...
impact
napsal(a):
Vava a Kolemjdoucí
Zkuste se nad tím příkladem se spaní v posteli zamyslet v kontextu, v jakém to bylo myšleno. A ne si to hned vztahovat na sebe. Je totiž podstatný rozdíl mezi tím, o jakém psovi se bavíte.
Domácí a slušně vychovaný od malička x Domácí a nevychovaný od malička x Nově příchozí dospělý nevychovaný a výchovu odmítající, a tak dále...
Nevím, jak vy dvě, ale já tak nějak pochybuji, že varianta "agresívní, vyhodit z postele" se vztahuje na "domácí a slušně vychovaný od malička", nemyslíte?
impact:
zkuste si přečíst původní příspěvek o jezevčíkovi a následně pak reakci, na kterou jsme odpověděli tak, jak jsme odpověděli. Ta reakce totiž imho vyznívala tak, jako že pokousaný jezevčík má problém ne proto, že byl pokousaný, ale proto, že je nevychovaný, což se projevuje především tak, že spí v posteli...
Jinak samozřejmě souhlasím.
kolemjdouci2
napsal(a):
impact:
zkuste si přečíst původní příspěvek o jezevčíkovi a následně pak reakci, na kterou jsme odpověděli tak, jak jsme odpověděli. Ta reakce totiž imho vyznívala tak, jako že pokousaný jezevčík má problém ne proto, že byl pokousaný, ale proto, že je nevychovaný, což se projevuje především tak, že spí v posteli...
Jinak samozřejmě souhlasím.
No přiznám se, že jsem to opravdu četla celé.. Ten příspěvek od Petas byl podle mě řečen tak do pléna, obecně s výchovou psů. Nevidím tam žádný kontext pokousaný jezevčík X vyhodit z postele.
A tohle pokousaný jezevčík má problém ne proto, že byl pokousaný, ale proto, že je nevychovaný, což se projevuje především tak, že spí v posteli... mi do sebe opravdu nezapadlo...
Bez toho, že byste si to musel/a brát osobně. Mě ta dedukce opravdu rozesmála.
impact
napsal(a):
No přiznám se, že jsem to opravdu četla celé.. Ten příspěvek od Petas byl podle mě řečen tak do pléna, obecně s výchovou psů. Nevidím tam žádný kontext pokousaný jezevčík X vyhodit z postele.
A tohle pokousaný jezevčík má problém ne proto, že byl pokousaný, ale proto, že je nevychovaný, což se projevuje především tak, že spí v posteli... mi do sebe opravdu nezapadlo...
Bez toho, že byste si to musel/a brát osobně. Mě ta dedukce opravdu rozesmála.
Ten příspěvek od Petas byl podle mě mířený na ten konkrétní případ s jezevčíkem. V dalším příspěvku sama psala: V návaznosti na pokousaného jezevčíka jsem také nemyslela nic ve zlém. bylo to myšleno na radu prostě musíš... atd.
Já i Vava jsme ten příspěvek evidentně pochopily podobně. Netvrdím, že to Petas nutně takhle myslela, jen že to mnoha lidem mohlo takhle vyznít, protože to neformulovala úplně jednoznačně...
kolemjdouci2
napsal(a):
Ten příspěvek od Petas byl podle mě mířený na ten konkrétní případ s jezevčíkem. V dalším příspěvku sama psala: V návaznosti na pokousaného jezevčíka jsem také nemyslela nic ve zlém. bylo to myšleno na radu prostě musíš... atd.
Já i Vava jsme ten příspěvek evidentně pochopily podobně. Netvrdím, že to Petas nutně takhle myslela, jen že to mnoha lidem mohlo takhle vyznít, protože to neformulovala úplně jednoznačně...
Ten první odstavec chápu a měla jsem to prve i podobně napsané.. Ale pak jsem si říkala, že se do toho zamotáme úplně, když to rozvedu tímto směrem.
No, nic. Každopádně kontext pokousaný jezevčík x vyhodit z postele tam podle mě není. Což je už teď úplně fuk. Už jsme úplně někde jinde.
Asi bych to nechala Růďovi a původnímu dotazu.
já (pana Desenského znám jen z jeho kniha jeho mediálních vystoupení), si myslím, že je to psí šarlatán, psům nerozumí, ale získal určité zkušenosti a taky pochytal rozličné rozumy a z toho si vytvořil vlastní "školu", která je mimo realitu, ale jako každý pokus někdy shodou okolností vše dobře dopadne. Na druhé straně jsem přesvědčena, že on sám sebe přesvědčil, že to opravdu umí, že na to přišel, jak na psy, tedy že vědomě nepodvádí. Na druhé straně však v případě, že narazí na neúspěch, nebo si neví rady, pes od něj zmizí neznámo kam nebo je hrubý v kontaktu s majitelem. Já osobně se svými psy bych se k němu ani nepřiblížila.
vava69
napsal(a):
Desenského upřímně nesnáším.
Chová se ke psům jako k nejhoršímu nepříteli
a Tobě spíš než kanady radím rovnou si pořídit na agresivní magory všeho druhu pořídit si pepřový spray ( lépe takový ten cílený než rozstřik, protože to byste se pak dusit mohli všichni ), a já osobně ho ještě nemám, ale silně o tom uvažuju.
Protože zajímavé je co vše tady projde hulvátům a slušný člověk dovolání nemá nikde. A mě už to nebaví.
Já osobně sleduju rady psího psychologa Millana Caesara a toho obdivuju. Třebas naší kokřici pomohl ( samosebou, že ně osobně ) nahoru do domu do schodů
vava69
napsal(a):
Pepřák už mám. Nepoužila jsem ho zatím a dost se mi to příčí, ale kdybych ho měla tenkrát, nemusel být pes tak pokousaný. Samo, že asi by se mu něco stalo, než člověk zareaguje, ale nemusel trpět tak dlouho :(
Já mám takovou zvláštní zkušenost s pepřákem, určeným přímo na útočící psy, ale nechci tím, co napíšu říct, že nepomůže v jiným případě a pořád lepší něco než nic, ale....
Dostala jsem se do situace, kdy jsem byla účastníkem rvačky dvou psů (známých psů) a byl u toho ještě jeden člověk a pepřák po ruce. Při rvačce jsme vystříkali celej pepřák mezi ně, přímo jim do čumáku a na obličej, ale psi se rvali furt (odtrhnout je nešlo, proto ten pepřák), a jediný efekt to mělo, že já a ten druhý člověk jsme tak dvě hoďky nejdřív nic neviděli, měli jsme rudý obličeje jako indiáni (o pálení radši pomlčím), prostě bylo to děsný a psiska to ignorovala a to úplně. V zápalu boje už je pozdě, musí se to použít před útokem na odrazení, ale pak je už pozdě
Ještě zpět k Desenskému: tady si můžete přečíst, jak jeho rady na téma "ukázat psu jeho místo ve smečce" vedly v konečném důsledku k těžkému pokousání dítěte (v článku není uvedeno jméno psychologa, ale autor v komentářích potvrdil, že jde skutečně o Desenského):
http://naszviretnik.net/2011/11/09/sos-hleda-se-domov-pro-badyho/
http://naszviretnik.net/2012/02/01/psi-hleda-se-novy-domov-pro-badyho-2-kde-jsme-udelali-chybu/
Nemyslím si, že by psům nějak extra rozuměl...
rapotacka11
napsal(a):
Rozhodně nejsem příznivec R. Desenskýho , ale to , že za pokousání toho děcka může on , je
ubohej žvást .
Za to může jen tupost rodičů .
Dovoluju si nesouhlasit. Jistě, rodiče udělali všechno blbě, to je pravda. Ale oni si byli od počátku vědomi toho, že mají se psem problém, a postupovali přesně podle rad, které jim dal člověk prezentující se jako odborník. Kdyby byl Desenský skutečně takový skvělý psí psycholog, jak se tvrdí, tak by je především poučil o tom, jakým způsobem nastavit pravidla vzájemného soužití psa a dítěte. Nebo snad chcete tvrdit, že rada "když pes na děcko zavrčí, musíte mu razantně ukázat, kde je jeho místo ve smečce" byla v pořádku a s pokousáním neměla souvislost?
petas
napsal(a):
a člověk je jen člověk, nechápe, že pes uznává jako vedoucího (nikoliv nadřízeného) toho, kdo si to zaslouží, kdo jej přesvědčí, že je dobře poslouchat, kdo má autoritu, proto ti, kdo přemýšlejí jako vy o jen o pudech a instinktech , se v psí společnosti hůře prosadí. Vezměte jen, že ti, kdo psy bijí a řvou na něj mají zpravidla mnohem menší autoritu než ten, s kým pes spí v postelí, vzbudí strach, to ano, ale strach není autorita. S to, že psi a zvířata vůbec mají jen pudy a instinkty, to je názor konce 19. a začátku 20. století, dnes už je dávno překonán, psi myslí, cítí stejně jako my i když jinak
Za mě Dsnského nikdy....už to tu někdo psal,tak přidám i svůj názor....můj bývalý pes byl několikrát napaden NO a od té doby prostě hystericky ječel a šel je žrát hned,jakmile nějaké nebo jemu podobného NO viděl.......no začla jsem s ním pracovat tak,jak by na něj co nejmírněji šel RD...co myslíte? Jak to dopadlo?? Pes nejenže se ještě zhoršil,ale dokonce pak nechtěl přijít ani ke mně,takže jsem to vzala pozitivkou a světe div,pes,který ovčáky nesnášel s nima mohl jít v klidu na procházku aniž by je žral Ale přesně-použít desenský jeho způsob na něj,tak mám nervově odrovnanýho psa,který by napadal nejen psy,ale i lidi nebo by se jich hystericky bál :-/
Jack77

XXX.XXX.144.41
Za me Desenskeho nikdy. Zazil jsem si s nim jeden terapeuticky den s nasim psem. Nikdy vice.
Allibaba

XXX.XXX.213.54
Možná pan Desenský umí komunikovat se psy, ale s lidmi rozhodně ne. Na druhé straně telefonu se mi ozval VELMI nepříjemný, odměřený a arogantní pán, který mi sdělil se mnou nebude ztrácet čas, dokud si nenastuduji jeho knihy. Ende šlus - to mi stačí.
Ja mu kolikrat ani nedivim. Po tech letitych zkusenostech s entitami, ktere si mysli, ze je superman. Ze mu privezou totalne podelane psy jejich vinou a on jim je mavnutim kouzelnym proutkem predela na superpsy. Protoze chyba je v nich, ne ve psech. A oni to lidi neradi slysi, ze. A pak jej ruzne pomlouvaji, ze jim vubec nepomohl atd.
Ze mu to prerostlo pres hlavu, je jina vec. Co se deje presne u nej s jeho lidmi atd., to netusim, na Vlcarech jsem byla kdysi davnoa opravnene dostala zdrba v jedne chvili. A zapremyslela nad obsahem, ne formou sdeleni. A makala dal, ze vseho si zkousela neco vzit, cetla knihy, radila se, byla na workshopech a zejmena se snazila porozumet svemu partakovi a abych byla hlavne ja pro nej srozumitelna. Protoze ja jej znam nejlepe, i faktory kolem toho. A taky nejsem superman a muj pes neni superdog.
Muzu si o nem myslet cokoliv, v tomto ma v podstate pravdu:
Češi nejsou národ pejskařů. Spíš blbců, kteří chtějí mít vše, včetně psa, říká Rudolf Desenský
https://magazin.aktualne.cz/rozhovor-psycholog-psu-rudolf-desensky/r~214bf0dc0a6811e8a44c0cc47ab5f122/

U p. Desenského jsem nikdy nebyla, ale pokud někdo učí lidí, jak pracovat se psy, měl by umět učit jak ty psy, tak i lidi..
napsal(a):
U p. Desenského jsem nikdy nebyla, ale pokud někdo učí lidí, jak pracovat se psy, měl by umět učit jak ty psy, tak i lidi..
Ale on neučí psy. On učí lidi, jak se chovat ke svým psům.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11535735801-kocka-neni-pes/
My jezdíme pravidelně na jeho free soboty. Je to tam super. Nemusíte si Desenského ani všímat, jde hlavně o socializaci různých ras a druhů psů, o setkávání páníků a paniček. Nebo sledujete, jak radí těm, kdo ho požádá. Jezdí tam lidé zdaleka, když to šlo, i ze zahraničí, tak ta setkáni asi mají něco do sebe.Osobní konzultaci jsem nezkoušela, ale některé rady druhým beru. Jo a je dost náladový a ženský nemusí, jakoby jimi opovrhoval. Ale tak každý je nějaký, mně nevadí.
Psi nemluvi cesky. Jsou to zvirata (coz neznamena, ze jsou neco mene). Jejich mysleni je jine, domestikaci jsou vlastne zavisli na lidech.
Nejsem si jista, zda je stale aktualni zjisteni, ze pes ma mozek na urovni cca 3leteho ditete. Kazdopadne logicky je jasne, ze prave na lidech je vzhledem k jejich moznostem a schopnostem, aby se naucili rozumet, ucit a vest, ne na zvireti.
V zivote jsem neslysela/necetla o tom, ze by nekdo tak malinke dite/daval na prevychovu, ze nefunguje v rodine. Jako nefungujici se berou prave ti zodpovedni. Neco jako chtit po skole/ucitelech (slozka vzdelani), aby vychovavali deti misto rodicu.
Stejne jako je prasarna myslet si, ze dite/pes napravi vztahy, kde se ti zodpovedni neumi domluvit/chovat.
Objem lidi, kteri jedou BBB rezim (barak, bazen, borderka - v ruznych obmenach), prevysuje kapacitu poradcu, kteri nejsou supermani. Tam je treba zacit. Proto ten odkaz na clanek. Vsichni psi jsou uzasni. Proto by nekteri lide nemeli mit psy.
Ze by Ruda zenske nemusel, jsem si tedy nevsimla. Spis to mozna zenske berou vic citove, tzn. osobne. To ale neni jeho problem....
neverend

XXX.XXX.213.247
ainu
napsal(a):
Psi nemluvi cesky. Jsou to zvirata (coz neznamena, ze jsou neco mene). Jejich mysleni je jine, domestikaci jsou vlastne zavisli na lidech.
Nejsem si jista, zda je stale aktualni zjisteni, ze pes ma mozek na urovni cca 3leteho ditete. Kazdopadne logicky je jasne, ze prave na lidech je vzhledem k jejich moznostem a schopnostem, aby se naucili rozumet, ucit a vest, ne na zvireti.
V zivote jsem neslysela/necetla o tom, ze by nekdo tak malinke dite/daval na prevychovu, ze nefunguje v rodine. Jako nefungujici se berou prave ti zodpovedni. Neco jako chtit po skole/ucitelech (slozka vzdelani), aby vychovavali deti misto rodicu.
Stejne jako je prasarna myslet si, ze dite/pes napravi vztahy, kde se ti zodpovedni neumi domluvit/chovat.
Objem lidi, kteri jedou BBB rezim (barak, bazen, borderka - v ruznych obmenach), prevysuje kapacitu poradcu, kteri nejsou supermani. Tam je treba zacit. Proto ten odkaz na clanek. Vsichni psi jsou uzasni. Proto by nekteri lide nemeli mit psy.
Ze by Ruda zenske nemusel, jsem si tedy nevsimla. Spis to mozna zenske berou vic citove, tzn. osobne. To ale neni jeho problem....
Tak s tímhle přesvědčením běhám po světě už 40 let. 🙂 Tohle bych podepsal.
ainu
napsal(a):
Nemyslím si, že je pes na úrovni 3 létého dítěte - možná nějaká zdegenerovaná plemena, která už se k ničemu nepoužívají (páč už k ničemu ani použít nejdou🤫)
Když si jen vezmu pracovní plemena, tak jejich "zodpovědnost" za ochranu smečky, teritoria, vůli splnit i komplikovaný úkol, schopnost jít za hranici svých sil, a postarat se o sebe i potomstvo je úplně někde jinde, než čeho je schopné 3 leté dítě.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nemyslím si, že je pes na úrovni 3 létého dítěte - možná nějaká zdegenerovaná plemena, která už se k ničemu nepoužívají (páč už k ničemu ani použít nejdou🤫)
Když si jen vezmu pracovní plemena, tak jejich "zodpovědnost" za ochranu smečky, teritoria, vůli splnit i komplikovaný úkol, schopnost jít za hranici svých sil, a postarat se o sebe i potomstvo je úplně někde jinde, než čeho je schopné 3 leté dítě.
Protoze to srovnani je nemozne. Psi mysli jinak, nez lide.
Doposud si treba mysleli, ze pes si neuvedomuje sam sebe, protoze to zkouseli mirror testem. A oni psi pouzivaji primarne cich, ze...
To same testy inteligence psu. Dle mne to neni relevantni, protoze ruzna plemena maji charakteristiku pro ruzne veci. A velmi zalezi take na majitelich, jak s nimi pracuji, co je nauci, jak musi byt samostatni atd. atd. Osobnosti zvirat i v ramci plemene se lisi, ta individualita tam je.
Kvuli domestikaci je to prave clovek, ktery je tim, kdo ma rozumet, vest, ucit a prehazovat to z majitele na zvire, anebo druhe, je nesmysl. Je vhodne to zazit, studovat, videt u odborniku, nechat se nasmerovat, brat si z toho ty poznatky, ovsem ty dalsi dulezite faktory jsou prave u majitele a jeho zvirete.
Jako taky se umim trapit chybami, ktere jsem delala z nevedomosti/nezkusenosti nebo nebyly dobre dny. A pak si reknu: a co, nejsem superman, hlavne se z toho nepo... ten pes je vzdy pripraveny na to byt dobry - v ramci naseho vztahu. A taky neni superman. Ovsem moc se snazi, kdyz vidi, ze se snazim taky. A taky si rad ode mne odpocine, kdyz potrebuje klid.
Tot muj uhel pohledu. A ten se mozna taky jeste upravi, az si prectu knihu, co doporucovala Terven:
Souznění dvou duší
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/souzneni-dvou-dusi-224066230?gclid=Cj0KCQjwwuD7BRDBARIsAK_5YhXR_cvWUTgKBJy0uuDjg6hSKn7SsUJkldAi1ACNbxRcAICdTnEVdMsaAgvLEALw_wcB
A za dekadu treba zjistime (znovuobjevime) dalsi veci, ktere vyvrati to, cemu jsme doposud verili. Mne muj pes stale prekvapuje :)
neverend

XXX.XXX.213.247
ainu
napsal(a):
Protoze to srovnani je nemozne. Psi mysli jinak, nez lide.
Doposud si treba mysleli, ze pes si neuvedomuje sam sebe, protoze to zkouseli mirror testem. A oni psi pouzivaji primarne cich, ze...
To same testy inteligence psu. Dle mne to neni relevantni, protoze ruzna plemena maji charakteristiku pro ruzne veci. A velmi zalezi take na majitelich, jak s nimi pracuji, co je nauci, jak musi byt samostatni atd. atd. Osobnosti zvirat i v ramci plemene se lisi, ta individualita tam je.
Kvuli domestikaci je to prave clovek, ktery je tim, kdo ma rozumet, vest, ucit a prehazovat to z majitele na zvire, anebo druhe, je nesmysl. Je vhodne to zazit, studovat, videt u odborniku, nechat se nasmerovat, brat si z toho ty poznatky, ovsem ty dalsi dulezite faktory jsou prave u majitele a jeho zvirete.
Jako taky se umim trapit chybami, ktere jsem delala z nevedomosti/nezkusenosti nebo nebyly dobre dny. A pak si reknu: a co, nejsem superman, hlavne se z toho nepo... ten pes je vzdy pripraveny na to byt dobry - v ramci naseho vztahu. A taky neni superman. Ovsem moc se snazi, kdyz vidi, ze se snazim taky. A taky si rad ode mne odpocine, kdyz potrebuje klid.
Tot muj uhel pohledu. A ten se mozna taky jeste upravi, az si prectu knihu, co doporucovala Terven:
Souznění dvou duší
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/souzneni-dvou-dusi-224066230?gclid=Cj0KCQjwwuD7BRDBARIsAK_5YhXR_cvWUTgKBJy0uuDjg6hSKn7SsUJkldAi1ACNbxRcAICdTnEVdMsaAgvLEALw_wcB
A za dekadu treba zjistime (znovuobjevime) dalsi veci, ktere vyvrati to, cemu jsme doposud verili. Mne muj pes stale prekvapuje :)
Myslím že toho chcete po lidech moc.😀 To buď v sobě mají a nebo ne. Vnímat zvíře a předpokládat jeho inteligenci je přeci samozřejmost. Samozřejmě je pes chytrý kolik mu dovolíte. Dovedou být pěkně vyčůraní.😀Proto nemám rád příliš výcviku jako spíš to porozumění a naučit sebe i psa se navzájem vnímat. Koukneme na sebe a víme co zhruba potřebujeme. Oni dovedou mluvit ale my jsme ti co jim někdy nerozumíme. A lidi s jejich inteligencí bych nepřeceňoval kolikrát ani v pozdějším věku než jsou tříleté děti.😀 Jsou tací co jim nedošlo že nemůžou splácet dvacet tisíc když příjem je devatenáct, ale to už je zase jiné story.
neverend
napsal(a):
Myslím že toho chcete po lidech moc.😀 To buď v sobě mají a nebo ne. Vnímat zvíře a předpokládat jeho inteligenci je přeci samozřejmost. Samozřejmě je pes chytrý kolik mu dovolíte. Dovedou být pěkně vyčůraní.😀Proto nemám rád příliš výcviku jako spíš to porozumění a naučit sebe i psa se navzájem vnímat. Koukneme na sebe a víme co zhruba potřebujeme. Oni dovedou mluvit ale my jsme ti co jim někdy nerozumíme. A lidi s jejich inteligencí bych nepřeceňoval kolikrát ani v pozdějším věku než jsou tříleté děti.😀 Jsou tací co jim nedošlo že nemůžou splácet dvacet tisíc když příjem je devatenáct, ale to už je zase jiné story.
No ono je to z mého pohledu, a já taky nejsem neomylná a 100%. Někdo si spočítá, že se mu ta snaha nevyplatí, tak to přehodí jiným, ať se staraj. Moc nad tím přemýšlím, jde se ven se psem :)
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale měla jsem tu čest se s ním setkat a realita je taková co už tu proběhlo. Jedete tam s tím, že vy jste ten, kdo psa zkazil, či špatně vedl a to musíte přijmout. Jak se k Rudovi chováte to vám i vrátí. Pokud tam pojede někdo kdo řekne,, ten pes je úplně blbej,, tak to je mi takového člověka u něj líto. Nejen, že si na něm smlsne, ale nic si z toho ani nevezme. Spíš si takový člověk myslí, že jede do nějaké autoopravny, kde bude výsledek dokonalý pes bez vlastního přičinění.
Názory na něj mohou být jakékoliv, ale ten člověk psům neuvěřitelně rozumí a mého psa měl v malíčku během minutky a vůbec to dodnes nechápu. Má problém s lidmi, ale po jeho zkušenostech a množství psů a jejich pánů, co se u něj vystřídalo se vůbec nedivím.
Takže na závěr. Kdo chce a opravdu přijde fakt, že něco zkazil a neví si rady, musí k němu jet s pokorou a pokud tak uděláte, dostane se vám rady, ale nikdo to za vás neudělá, buď budete naslouchat nebo ne

" buď budete naslouchat nebo ne "
Naslouchat myslím dovedu, ale poslouchat ne. A proto tam nikdy nepojedu. ( Nakonec proč, nemám s psicí problém, který bych nezvládala ).
Jn podotknu, že se mi nelíbí ( podle televize ), jak na celkem dezorientovaného psa v cizím prostředí, vypustí své "chůvičky", pes strachy málem učůrává a majitel se ho nemá zastat. To mi přijde jako zrada na vlastním psu, který mi věří.
napsal(a):
" buď budete naslouchat nebo ne "
Naslouchat myslím dovedu, ale poslouchat ne. A proto tam nikdy nepojedu. ( Nakonec proč, nemám s psicí problém, který bych nezvládala ).
Jn podotknu, že se mi nelíbí ( podle televize ), jak na celkem dezorientovaného psa v cizím prostředí, vypustí své "chůvičky", pes strachy málem učůrává a majitel se ho nemá zastat. To mi přijde jako zrada na vlastním psu, který mi věří.
Nezískala jsem dojem, že ti psi, kteří byli ukazovaní v pořadu, svým majitelům věří. Spíš mi přijde, že jsou to pejsci bezprizorní, kteří nevědí kam patří a co se sebou. Navíc se jednalo o psy dospělé, kteří už měli mít zažité, jak se chovat, pokud potkají cizí psy. Takže ne vina Desenského, ale opět vina majitele, který zanedbal výcvik psa.
A majitel se psa nemá zastat, ale svým chováním a postojem svého psa podpořit. Ale i toto se musí trénovat. Žádný člověk ani pes se nerodí jako sehraná dvojice.
sisi58
napsal(a):
Nezískala jsem dojem, že ti psi, kteří byli ukazovaní v pořadu, svým majitelům věří. Spíš mi přijde, že jsou to pejsci bezprizorní, kteří nevědí kam patří a co se sebou. Navíc se jednalo o psy dospělé, kteří už měli mít zažité, jak se chovat, pokud potkají cizí psy. Takže ne vina Desenského, ale opět vina majitele, který zanedbal výcvik psa.
A majitel se psa nemá zastat, ale svým chováním a postojem svého psa podpořit. Ale i toto se musí trénovat. Žádný člověk ani pes se nerodí jako sehraná dvojice.
To mi řekněte, kdo má reálně se psem natrénovanou situaci, kdy se na něj z ničeho nic vyřítí banda velkých psů?
Když jim navíc ten pes sahá sotva po kolena, musí to být pro něj fakt žůžo.
Nenazvala bych svou fenu bezprizorní ani tak, že mi nevěří nebo že bych ji měla radši dát pryč, protože spolu vůbec nejdem dohromady (jste dobrá fakt jako ), ale tlupa psů několikrát ji převyšující vahou i velikostí na nás běžně nikde nevybíhá a ani nemám zájem na tom, aby to tak bylo.
Edit: Já jsem taky slušně vychovaná, dovedu se slušně bavit s cizími lidmi, jednat a tak dále, ale kdyby se otevřely dveře a na mě se vyřítila tlupa cizích maníků, začali by mě zdravit, plácat po ramenou a nechtěli mě nechat v klidu odejít, taky by mi to bylo nepříjemný.

Atheira
napsal(a):
To mi řekněte, kdo má reálně se psem natrénovanou situaci, kdy se na něj z ničeho nic vyřítí banda velkých psů?
Nenazvala bych svou fenu bezprizorní ani tak, že mi nevěří nebo že bych ji měla radši dát pryč, protože spolu vůbec nejdem dohromady (jste dobrá fakt jako ), ale tlupa psů několikrát ji převyšující vahou i velikostí na nás běžně nikde nevybíhá a ani nemám zájem na tom, aby to tak bylo.
Edit: Já jsem taky slušně vychovaná, dovedu se slušně bavit s cizími lidmi, jednat a tak dále, ale kdyby se otevřely dveře a na mě se vyřítila tlupa cizích maníků, začali by mě zdravit, plácat po ramenou a nechtěli mě nechat v klidu odejít, taky by mi to bylo nepříjemný.
Zajímalo by mě, jak by to mělo vypadat, aby to podle Desenskýho bylo OK. Taky bych z toho asi já sama byla dost vedle, protože když v takové situaci běžně nebýváme, tak těžko si to nějak nacvičit.

Je to televizní pořad. Show. Víc skandální = víc peněz.
V reálném životě takovou krávovinu snad nikdo nedělá.
Ale tak zkusit to můžu.. megí by těm skákavcům řekla "co si to dovoluješ, burane" a platila bych šití.
Ne, tohle je prostě jen televize.
Atheira
napsal(a):
Ale ti psi nejsou agresivní, ani se tak nechovají ani tak nevypadají. Přece když jdete třeba na venčící louku, určitě se tam seběhne více psů, aby si čuchli k tomu vašemu. Předpokládám, když máte normálního, sebevědomého psa, že si s takovou situací poradí, navíc, pokud má ve vás podporu.
A to tam ani nemáte jistotu, že všichni ti psi budou slušní, což Desenského jsou.
Měli jsme trpasličího jezevčíka, cca 4 kg. Ten nerozlišoval psy na malé a velké. Ale na kamarády a ty ostatní. Strach tedy vůbec neměl. Snad to bylo tím, že byl z lovecky vedených rodičů a sám měl zkoušky z norování.
Já nejsem trenér psů a ani žádný zaříkávač a tři psi taky nejsou žádný pořádný vzorek, ale naši psi se prostě cizích psů nebáli. Jedna se bála lidí, ten co máme se bojí petard, ale psů/zvířat se nebál žádný.

napsal(a):
Zajímalo by mě, jak by to mělo vypadat, aby to podle Desenskýho bylo OK. Taky bych z toho asi já sama byla dost vedle, protože když v takové situaci běžně nebýváme, tak těžko si to nějak nacvičit.
No to mě taky......myslím, že i zářný příklad sluníčkovýho psa ve vztahu k ostatním psům, jako byl můj afgán, kterému ve své podstatě bylo jedno, jestli je pes malý, velký...psi, čuby, štěňata...a čím víc, tak tím líp juchů kámoši, navíc .....nevim, jak by se tvářil, kdyby na něj ze dveří zničehož nic vyběhla taková smečka a on na vodítku bez možnosti udělat si nějaký odstup, než se v situaci zorientuje.
Navíc pes, který je samostatná jednotka a rozhodně nehledá podporu v páníčkovi a tudíž je v tom sám tak jako tak.
Navíc já jako podpora psa bych nikdy nedopustila, aby z takové blízkosti na mého psa byly pesani vypuštěni....ono už o pár metrů dál by byla situace jiná, protože pes by měl šanci se v tom zorientovat.
Asi tomu taky moc nerozumím....jak se má v takové situaci zachovat správně pes (to nemluvím o tom, že pes není robot, že je každý jiný, každý má jinou povahu) a jak se v takové situaci má správně zachovat páníček.
Mám psy 30 let, ale upřímně nevím, co bych dělala, protože taková situace v reálu nikdy nenastala.

sisi58
napsal(a):
Ale ti psi nejsou agresivní, ani se tak nechovají ani tak nevypadají. Přece když jdete třeba na venčící louku, určitě se tam seběhne více psů, aby si čuchli k tomu vašemu. Předpokládám, když máte normálního, sebevědomého psa, že si s takovou situací poradí, navíc, pokud má ve vás podporu.
A to tam ani nemáte jistotu, že všichni ti psi budou slušní, což Desenského jsou.
Měli jsme trpasličího jezevčíka, cca 4 kg. Ten nerozlišoval psy na malé a velké. Ale na kamarády a ty ostatní. Strach tedy vůbec neměl. Snad to bylo tím, že byl z lovecky vedených rodičů a sám měl zkoušky z norování.
Já nejsem trenér psů a ani žádný zaříkávač a tři psi taky nejsou žádný pořádný vzorek, ale naši psi se prostě cizích psů nebáli. Jedna se bála lidí, ten co máme se bojí petard, ale psů/zvířat se nebál žádný.
A co byste dělala vy? Jen stála a koukala, mluvila na svýho psa nebo na ty jeho chůvičky? To by mě zajímalo. Co byste jako měla dělat vy, aby to dle něj bylo v pořádku?

"Přece když jdete třeba na venčící louku, určitě se tam seběhne více psů, aby si čuchli k tomu vašemu"
1. tohle je zcela jiná situace, je možná kontrola, příprava, čas na reakci psa i majitele
2. k mému psu většina čuchat neběhá
3. vypustit takhle na mého psa smečku, a je jedno jak mírumilovnou, tak má asi D. posléze co řešit se svými psy....
4. za celý svůj život jsem takovou situaci, kterou navozuje RD, nezažila
sisi58
napsal(a):
Mně je jedno, že nejsou agresivní. Mám prostě názor ten, že ne každý pes musí být zvědavý na každýho psa a je férový, aby obě strany věděly, co je čeká. Tedy viděly na sebe než se potkají napřímo.
Venčící louka je vtipný název. My tady takovýhle městský psí parčíky nemáme. To tak normálně jdem ven a potkáváme psy. Většinu potkáváme pravidelně. A je úplně normální, že ti psi se navzájem vidí na nějakou normální vzdálenost a mají možnost sami vyhodnotit, jestli spolu chtějí jít lítat, očuchat se a tak. Jestli se jedný straně ta druhá z nějakýho důvodu nelíbí, má na to právo. A je mi jedno, co si o tom myslí kdokoli tady nebo i jinde.
Pustit mi na psa bandu psů, který nečeká a se kterýma se ani já nijak neznám, je pro mě prostě přes čáru a nedovolila bych to, i kdyby byli sebehodnější. Buď nastavíme férový pravidla - můj pes má šanci vidět, že za dveřma je x psů desetkrát větších než je on sám a může se na to i sám připravit, nebo ty dveře zůstanou zavřený.
Myslet si můžete, co chcete, já vám váš názor neberu, neberu vám ani to, že vaši psi jsou bezproblémový, rozumím i tomu, že ty chůvičky jsou bezproblémové. Pořád mi ale nepřijde normální vypouštět i takové psy na psa, který je nečeká. Ale asi jsem prostě jenom vesnickej buran, co tomu nerozumí...
Atheira
napsal(a):
Mně je jedno, že nejsou agresivní. Mám prostě názor ten, že ne každý pes musí být zvědavý na každýho psa a je férový, aby obě strany věděly, co je čeká. Tedy viděly na sebe než se potkají napřímo.
Venčící louka je vtipný název. My tady takovýhle městský psí parčíky nemáme. To tak normálně jdem ven a potkáváme psy. Většinu potkáváme pravidelně. A je úplně normální, že ti psi se navzájem vidí na nějakou normální vzdálenost a mají možnost sami vyhodnotit, jestli spolu chtějí jít lítat, očuchat se a tak. Jestli se jedný straně ta druhá z nějakýho důvodu nelíbí, má na to právo. A je mi jedno, co si o tom myslí kdokoli tady nebo i jinde.
Pustit mi na psa bandu psů, který nečeká a se kterýma se ani já nijak neznám, je pro mě prostě přes čáru a nedovolila bych to, i kdyby byli sebehodnější. Buď nastavíme férový pravidla - můj pes má šanci vidět, že za dveřma je x psů desetkrát větších než je on sám a může se na to i sám připravit, nebo ty dveře zůstanou zavřený.
Myslet si můžete, co chcete, já vám váš názor neberu, neberu vám ani to, že vaši psi jsou bezproblémový, rozumím i tomu, že ty chůvičky jsou bezproblémové. Pořád mi ale nepřijde normální vypouštět i takové psy na psa, který je nečeká. Ale asi jsem prostě jenom vesnickej buran, co tomu nerozumí...
Fakt si myslíte, že pes neví, že za dveřma je plno jinejch psů? Tak to hodně podceňujete psí smysly.
napsal(a):
A co byste dělala vy? Jen stála a koukala, mluvila na svýho psa nebo na ty jeho chůvičky? To by mě zajímalo. Co byste jako měla dělat vy, aby to dle něj bylo v pořádku?
Třeba tohle, co je na fotce. Víte, ono na Rudovejch fríčkách je plno psů na volno, který se hned sesypou na vašeho psa podívat. A když nevím, jak se danej pes chová, tak jde seznámení nejdřív přes mě, moje čuba se psů nebojí, tak je jen za mnou a můžou za ní kdykoliv jít. Pokud by se bála, tak v tomhle dřepu jí mám mezi nohama, aby na ní pes nemohl zezadu a cítila i mou oporu, že jí kreju záda a rukama k ní psa prostě nepustim.......takováhle jednoduchá a obyčejná věc je ta podpora psa o který Ruda mluví.
napsal(a):
A nebo takhle, pokud máte obříka. Jde o to, jen kontaktovat ty psy, aby váš pes viděl, že když jeho pán je s nima kamarád, tak mu od nich nic hroznýho nehrozí.... https://www.ceskatelevize.cz/porady/11535735801-kocka-neni-pes/219562221350002-nedutklivy-mufik-a-ustraseny-kamil/video/743143

Huskyjanina
napsal(a):
Třeba tohle, co je na fotce. Víte, ono na Rudovejch fríčkách je plno psů na volno, který se hned sesypou na vašeho psa podívat. A když nevím, jak se danej pes chová, tak jde seznámení nejdřív přes mě, moje čuba se psů nebojí, tak je jen za mnou a můžou za ní kdykoliv jít. Pokud by se bála, tak v tomhle dřepu jí mám mezi nohama, aby na ní pes nemohl zezadu a cítila i mou oporu, že jí kreju záda a rukama k ní psa prostě nepustim.......takováhle jednoduchá a obyčejná věc je ta podpora psa o který Ruda mluví.
Tohle mě popravdě napadlo jako první, ale netušila jsem, jestli by to bylo podle Desenskýho OK. Aby třeba neřekl, že psa moc bráním. :-)
napsal(a):
Tohle mě popravdě napadlo jako první, ale netušila jsem, jestli by to bylo podle Desenskýho OK. Aby třeba neřekl, že psa moc bráním. :-)
On nemá rád, když se na psa šišlá a utěšuje se takovym tim lítostivym tónem. To pak psu sdělujete, že se něco děje a má důvod se bát. Ale tohle co je na fotce je ok, prostě kontaktovat ty psy, svýmu psu být oporou a můžete to i zlehčovat, takovym tim konverzačnim tónem. "co se bojíš moulo, podívej, jaký jsou to fajn hafani" Já teda tohle dělala už odjakživa, takže v podstatě jsem Rudovi rady nijak nepotřebovala, ale bylo to fajn na socializačku, klidně 50 psů různejch povah a temepramentu a většina na volno :)
netuším co by náš pes udělal. ale jak jsem ho znala se štěkotem by se na "chůvičky" vyřítil a chtěl by je napadnout.
Takže bych udělala to co jsem dělala na běžných procházkách - psa mezi nohy, pevně držet a uklidňovat. Moc to nefungovalo.To uklidňování. Naštěstí jsem předvídala, musela vidět psy dřív než on a udržela ho fyzicky případně ho převedla na jiný chodník. Jinak byl zlatý ale to vyjíždění po psech jsme prostě odbourat nedokázali.Psa jsme zdědili v jeho 9 výchovou a vycházkami nepolíbeného. Jinak vše zvládal na první dobrou - bus, vlak atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.89
No nasi rtw by to rudovi vysvetlili jednoduše. Ciziho vola neposlechnou ani kdyby se poctvereckoval a vypustit na je smecku bude minimalne nekolik mrtvol. S cizimo psy videt se ok, jdes okolo ok. Ale dej mi svatek. A to odmalicka vsici znali i cizi psi ale ani jeden z tech tri, ani krizenka a vypada to ze ani soucasna nijak echt o kontakt s dalsimi cizimi psy nestoji. Ma par kamosu a tim to hasne. To předchozí tolerovali max psa návštěv a jinak nejevili ani jako stenata zajem o cizi. Takze vyritit se tahle smecka koukli by vsici co ja panicek na to a jak by na ni hupsnul treti slo by to na krev a na zivot a na smrt a ani ja bych nemela sanci ji vysvetlit ze se prd deje protoze treba nase ex fena nesnesla ani cizi stene kdyz po ni hopsalo. Sve ano, psa naseho cajk ale cizi... Zavrčet ohnat se a když nic pak už by šla natvrdo. Zajimalo by me jak by desensky rozehnal svpji smecku chuvicek rvoucicj rotaka co se je snazi roztrhat. To co dela je kuwa nebezpecny a ma z prdele kliku ze je zatim nevypustil na psa s osobností a sebevedomim kterej vi ze by to dal. Nebo si to aspon myslel. Pochybuju ze by smecku chuvicek si troufnul vypustit treba na kavkazana rvace a zabijáka psu 😂 na to by koule nemel ale vydesit maly ratlimy to mu de volovi.

Huskyjanina
napsal(a):
Fakt si myslíte, že pes neví, že za dveřma je plno jinejch psů? Tak to hodně podceňujete psí smysly.
pes zcela jistě NEVÍ, že za dveřmi je plno psů a že je na něho vzápětí někdo vypustí
pes, když přichází, patrně jen cítí pachy cizích psů
tak jako někde na špacíru v zalidněné civilizaci
napsal(a):
pes zcela jistě NEVÍ, že za dveřmi je plno psů a že je na něho vzápětí někdo vypustí
pes, když přichází, patrně jen cítí pachy cizích psů
tak jako někde na špacíru v zalidněné civilizaci
I kdyby věděl...
Když jdu kolem zahrady, kde je postavená vysoká zeď a za ní šramotí trojice psů, tak taky moje fena ví, že tam jsou. Ale v žádným případě neočekává, že by na ní měli vyběhnout.

GAELLE
napsal(a):
netuším co by náš pes udělal. ale jak jsem ho znala se štěkotem by se na "chůvičky" vyřítil a chtěl by je napadnout.
Takže bych udělala to co jsem dělala na běžných procházkách - psa mezi nohy, pevně držet a uklidňovat. Moc to nefungovalo.To uklidňování. Naštěstí jsem předvídala, musela vidět psy dřív než on a udržela ho fyzicky případně ho převedla na jiný chodník. Jinak byl zlatý ale to vyjíždění po psech jsme prostě odbourat nedokázali.Psa jsme zdědili v jeho 9 výchovou a vycházkami nepolíbeného. Jinak vše zvládal na první dobrou - bus, vlak atd.
Když vidím to video, jak se vyřítily na vlkodava, tak teda vůbec nevím, jak by reagovali moji psi, ačkoliv jsou to všichni GR, tudíž se předpokládá všichni absolutně nekonfliktní. Možná bych spíš měla nahnáno já a tím bych svýho psa taky dost ovlivnila.
napsal(a):
Když vidím to video, jak se vyřítily na vlkodava, tak teda vůbec nevím, jak by reagovali moji psi, ačkoliv jsou to všichni GR, tudíž se předpokládá všichni absolutně nekonfliktní. Možná bych spíš měla nahnáno já a tím bych svýho psa taky dost ovlivnila.
Tiež mám jeden kus GR a teda viem, že toto by si rozhodne nenechala a bránila by sa...aj keď ona úplne štandartná povaha GR nie je a našťastie sme v takejto situácii neboli.
Já Desenskýho viděla jen v pár dílech Kočka není pes, je pravda, že ty chůvičky by vystrašily hlavně asi mne, ne se vším, co říká bych souhlasila, ale to je věc názoru. Nicméně, zdá se mi, že v tom zásadním má na věc stejný pohled jako mám zkušenosti já a vůbec se mu nedivím, že má občas lidi plný zuby. Už v tom pořadu jsou někteří majitelé na ránu.
O moje rady nikdo nestojí ( taky nikomu neradím ), ale člověk má co dělat, když vám soused řekne: vy máte tak chytrého psa, jak pěkně poslouchá, ten náš je takový blbec, toho nic nenaučíte. Přitom vím, že na cvičáku byli 2x( souseda to nebavilo, samí blbosti), pes se má asi všechno naučit sám ( že jsem přes rok fenu vláčela hlavně na stopovačce a pilovala přivolání a ovladatelnost jaksi pomíjí). Ale lidi zajímá ten výsledek, práci jaksi opomíjí.

juhaj
napsal(a):
Já Desenskýho viděla jen v pár dílech Kočka není pes, je pravda, že ty chůvičky by vystrašily hlavně asi mne, ne se vším, co říká bych souhlasila, ale to je věc názoru. Nicméně, zdá se mi, že v tom zásadním má na věc stejný pohled jako mám zkušenosti já a vůbec se mu nedivím, že má občas lidi plný zuby. Už v tom pořadu jsou někteří majitelé na ránu.
O moje rady nikdo nestojí ( taky nikomu neradím ), ale člověk má co dělat, když vám soused řekne: vy máte tak chytrého psa, jak pěkně poslouchá, ten náš je takový blbec, toho nic nenaučíte. Přitom vím, že na cvičáku byli 2x( souseda to nebavilo, samí blbosti), pes se má asi všechno naučit sám ( že jsem přes rok fenu vláčela hlavně na stopovačce a pilovala přivolání a ovladatelnost jaksi pomíjí). Ale lidi zajímá ten výsledek, práci jaksi opomíjí.
vy máte tak chytrého psa, jak pěkně poslouchá, ten náš je takový blbec, toho nic nenaučíte
No to jsem taky slýchávala....ta tvoje čuba, když jí řekneš sedni, tak sedne a ten můj pitomec, tomu můžeš říkat sedni třeba 6x za sebou a stejně na tebe čumí jak z jara.
Stále se opakující omyl některých páníčků, že pes umí česky a tudíž mu přeci musí být jasné, že když se řekne sedni, tak si pes má dřepnout na zadel
O neposlušných a schválně čůrajících štěňátkách ani nemluvě...

Dyť je to celé blbost. Pes sice cítí psy, ale člověk to neví. Pes také neví, že dveře se otevřou. Zas takoví telepati to nejsou. I když to s otevírající se ledničkou známe všichni :-)
Jak rychle dokážete zareagovat na tuhle vzdálenost a psa schovat? A proč bych ho měla schovávat? Pamatuji si jednu paní, která psa instinktivně psa přitáhla vodítkem a to bylo také špatně. Jo, kdybych věděla, že vyběhne stádo, tak mám psa za sebou, pod sebou, a jsem připravená, že se stane něco blbého :-)
Já si třeba tenhle "útok" nemůžu dovolit, můj pes to vyhodnotí jako ohrožení. Není mi jasné, proč tak moc štěkají? Ti lidé musí být prostě vyděšení.
Ale je to tv, kdo ví, co si kdo vymýšlí, aby se na to někdo díval. I když tato scéna nevypadá jako nahraná. Nahraní jsou ti majitelé :-)
Pěkná je procházka kolem výběhů, tam je plot a dá se dost odpozorovat. Mně by to teda úplně stačilo.
Fér by bylo, kdyby se řeklo - jdeme ke psům, uvidíme, jak jste se svým psem sehraní.
Jenže ti lidé tam jdou a netuší, co bude pro pana psychologa správná odpověď, tak co mají asi dělat. Člověk si myslí, že svého psa bránit nemá, je přece v televizi a u profíka, ten mu za to určitě vynadá.
To je celé. Krávovina. Ale dělají to všichni, co točí tv pořady. Každý má nějakou takovou hloupost. Něco se mi líbí u Cesara, jenže on zkouší psy tím pitbullem a nikdo mu neřekl, že pitbull vysílá jiné signály, než bílý ovčák, takže.. a tak.
A milion dalších. Jen já jsem dokonalá :-)

juhaj
napsal(a):
To slýchávám taky, ale v jiné obměně...vy máte velký psy, ti poslouchají, ale malí jsou takoví neposlušní hajdaláci.
napsal(a):
Dyť je to celé blbost. Pes sice cítí psy, ale člověk to neví. Pes také neví, že dveře se otevřou. Zas takoví telepati to nejsou. I když to s otevírající se ledničkou známe všichni :-)
Jak rychle dokážete zareagovat na tuhle vzdálenost a psa schovat? A proč bych ho měla schovávat? Pamatuji si jednu paní, která psa instinktivně psa přitáhla vodítkem a to bylo také špatně. Jo, kdybych věděla, že vyběhne stádo, tak mám psa za sebou, pod sebou, a jsem připravená, že se stane něco blbého :-)
Já si třeba tenhle "útok" nemůžu dovolit, můj pes to vyhodnotí jako ohrožení. Není mi jasné, proč tak moc štěkají? Ti lidé musí být prostě vyděšení.
Ale je to tv, kdo ví, co si kdo vymýšlí, aby se na to někdo díval. I když tato scéna nevypadá jako nahraná. Nahraní jsou ti majitelé :-)
Pěkná je procházka kolem výběhů, tam je plot a dá se dost odpozorovat. Mně by to teda úplně stačilo.
Fér by bylo, kdyby se řeklo - jdeme ke psům, uvidíme, jak jste se svým psem sehraní.
Jenže ti lidé tam jdou a netuší, co bude pro pana psychologa správná odpověď, tak co mají asi dělat. Člověk si myslí, že svého psa bránit nemá, je přece v televizi a u profíka, ten mu za to určitě vynadá.
To je celé. Krávovina. Ale dělají to všichni, co točí tv pořady. Každý má nějakou takovou hloupost. Něco se mi líbí u Cesara, jenže on zkouší psy tím pitbullem a nikdo mu neřekl, že pitbull vysílá jiné signály, než bílý ovčák, takže.. a tak.
Ale no tááák. Lidi neví, že tam jsou psi, který ovšem štěkaj. Lidi neví, že na ně vypustí smečku, i když to je v každym předcházejícím díle a tipuju, že je jim to i řečeno předem. Jen si to holt nikdo nedovede představit, až když je v tom.....jinak nic nemusí být správný, ani špatný. Tohle celý je jenom o zjištění vztahu pes/páneček a to se nejvíc projeví v kritický situaci.
napsal(a):
Nevím jestli pitbull vysílá jiné signály než bšo, ale psa nikdy bezhlavě nevypusti na toho druhého. Vždy toho svého kliďase nechá zhodnotit situáci a pak je nechá v klidu seznámit. Pokud psa kterého napravuje bere do výběhu ke svým psům, vždy je pes přez plot vidí a ví ze se jde dovnitř. Taky ho má vždy pod kontrolou a neustále hodnotí situaci.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No nasi rtw by to rudovi vysvetlili jednoduše. Ciziho vola neposlechnou ani kdyby se poctvereckoval a vypustit na je smecku bude minimalne nekolik mrtvol. S cizimo psy videt se ok, jdes okolo ok. Ale dej mi svatek. A to odmalicka vsici znali i cizi psi ale ani jeden z tech tri, ani krizenka a vypada to ze ani soucasna nijak echt o kontakt s dalsimi cizimi psy nestoji. Ma par kamosu a tim to hasne. To předchozí tolerovali max psa návštěv a jinak nejevili ani jako stenata zajem o cizi. Takze vyritit se tahle smecka koukli by vsici co ja panicek na to a jak by na ni hupsnul treti slo by to na krev a na zivot a na smrt a ani ja bych nemela sanci ji vysvetlit ze se prd deje protoze treba nase ex fena nesnesla ani cizi stene kdyz po ni hopsalo. Sve ano, psa naseho cajk ale cizi... Zavrčet ohnat se a když nic pak už by šla natvrdo. Zajimalo by me jak by desensky rozehnal svpji smecku chuvicek rvoucicj rotaka co se je snazi roztrhat. To co dela je kuwa nebezpecny a ma z prdele kliku ze je zatim nevypustil na psa s osobností a sebevedomim kterej vi ze by to dal. Nebo si to aspon myslel. Pochybuju ze by smecku chuvicek si troufnul vypustit treba na kavkazana rvace a zabijáka psu 😂 na to by koule nemel ale vydesit maly ratlimy to mu de volovi.
Fakt si myslíš, že by je to rozhodilo? Takový psi jsou na každym fríčku a na kom si myslíš, že se odnaučuje agrese, než na chůvičkách, jo taky se ještě občas použili moji psi, protože ti jsou taky naučení na povel jít ze rvačky. Jestli sis všimla, tak Ruda nejvíc pracuje s agresivníma pastevcema a to vše jde přes chůvičky. A on nemusí svojí smečku nijak rozhánět, na to stačí kouzelný slůvko "vypadni" Doporučuju z vlastní zkušenosti.

ono to free je taky kapku jiná situace, že......
to bych se i vsadila, že můj pes by chůvičky vypuštěné ze dveří instinktivně napadl
a stejný pes by si s chůvičkami, se kterými by se seznámil někde na louce, zvesela pohrál
My jsme si to jednou vyzkoušeli, když jsme za RD přijeli se psem kvůli zdravotnímu problému, on ještě bydlel v maringotce, kterou otevřel, a na nás se shora vyhrnuly ty jeho feny. Měli jsem sebou psa i fenu, překvapilo nás to všechny, ale ustáli jsme to všichni. Horší pak bylo, když jsem měli jít do tý maringotky - byla zima - a jeho feny tam nalezly první a koukaly na nás (zase shora, že jo) a mojim psům se do tý dračí sluje moc nechtělo :-D. Nakonec jsme tam musela psa vyvést na vodítku a Ruda mu s těma svýma bowenovýma masážema hodně pomohl, za což mu budu navždycky vděčná.
Krom tady tý individuální návštěvy jsem tam jezdili i na free sobotu, a pár kamarádů s ním řešilo problematický psy a můj názor na něj je, že psům rozumí hodně, nikoho podobnýho jsme zatím nepotkala, ale s lidma už mu to jde o dost hůř, a když se trefíte do blbý nálady, tak můžete odjet s hodně blbým pocitem i v případě, že jste ego nechali až někde za Košicema.
napsal(a):
to bych se i vsadila, že můj pes by chůvičky vypuštěné ze dveří instinktivně napadl
a stejný pes by si s chůvičkami, se kterými by se seznámil někde na louce, zvesela pohrál
Právěže to zas tak jiná situace není. V tom seriálu jsou sice chůvičky vypuštěné ze dveří, ale ten pes ví, že tam jsou a když na něj vybafnou, tak je za chvilku hned klid. Zatímco na fríčku nejdete jen tak na louku. Je to celý oplocený a taky musíte projít brankou, kde se na vás řítí plno psů a těma psama projít a když ujdete kousek, tak se na vás řítí jiná banda psů, protože ti, co mají psy na pohodu je nechávají běhat a seznamovat, jak se jim chce. A pokud má někdo nedůtklivýho psa, tak on si ho musí srovnat a pokud neví jak, tak mu Ruda poradí. Protože tam vesměs lidí jezdí, proto, aby jejich pes nevyjížděl kvůli každý kravině. Já třeba beru, že pes nemusí bejt se všema kámoš, ale to mu taky nedává důvod, že bude po psovi vyjíždět, jen proto, že k němu nějakej přiběhne a nebo běží kolem. Ale já to mám z pohledu, když jsme ještě jezdili závody. Protože tam jsem opravdu nemohla psovi dovolit, aby byl nějakej netýkavka, protože se nám třeba stalo, že do cíle dojížděly tři spřežení, což bylo tělo na tělo 18 psů a kdyby tam nějakej vyvolal rvačku, tak rvačka 18 psů ve šňůrách by byla pěkně nepříjemná mela. Beru, že je rozdíl v plemenech psů, ale pokud má někdo pita, tak nejspíš s nim nebude chtít chodit s jinym psem tělo na tělo.....
napsal(a):
Já bych se asi postavila na stranu svýho psa a chůvičky zahnala. Počítám, že by taková reakce byla i pro ně docela překvapením.
napsal(a):
Jo ještě.....pokud by je napadl, tak by mela nebyla, protože by se stáhly samy, nebo na Rudův povel ....... na těch fríčkách jsem taky trénovala s tim mym šikanátorem, kterej jako dvouletej si myslel, že mu patří svět. A po několika návštěvách už chodil všude na volno a pokud po něm nějakej pes vyjel, tak ho přešel s přezíravým pohledem. A to se v podstatě učí tím povelem "vypadni"

impact
napsal(a):
Nebojte, je to stejně jenom čistě hypoteticky, protože já bych k tomu bl bovi stejně nejela. Už mě dostatečně odradili psi, kteří od něj jeli ke mě.
Nevím proč hned blbovi. Nemusím R.D., nemusím jeho metody, ale nemusím ho proto nazývat blbem. Já taky nesouhlasím se všemi vašimi názory a přitom vám nenadávám.

impact
napsal(a):
Pokud si někdo neumí přiznat, že některým plemenům nebo typům psů nerozumí a neumí to s nimi a na to konto je láme, tak je to u mě bl b.
Ale on to přiznal a nelámal je, protože to přiznal s tím, že to nejsou normální psi a dělat s nimi nebude. Protože to nejsou normální psi. Bull plemena. Ostatní nevím.
Což je pro mě lepší, než kdyby to neřekl a lámal je, jako to dělá jeden přiopilý výcvikář, jehož jméno jsem radši zapomněla, má videa na yt.
napsal(a):
Ale on to přiznal a nelámal je, protože to přiznal s tím, že to nejsou normální psi a dělat s nimi nebude. Protože to nejsou normální psi. Bull plemena. Ostatní nevím.
Což je pro mě lepší, než kdyby to neřekl a lámal je, jako to dělá jeden přiopilý výcvikář, jehož jméno jsem radši zapomněla, má videa na yt.
Kozy - vozy.
sisi58
napsal(a):
Sisi, jenže lidi jsou různí, mají různě odolnou psychiku, různej temperament, různý sebevědomí a stejně tak to mají i psi.
Mám dvě malé feny, 5 a 10 kg, řekla bych, že socializované jsou slušně a mají spousty o dost větších kamarádů včetně psa velikosti ponyho. Pokud se ale k nim bez varování přiřítí cizí velký pes - a to ani nemluvím o tlupě cizích velkých psů- bojí se. Či spíš bych řekla, že mají strach o život.
Opravdu bych chtěla vidět, který malý pes úplně v pohodě ustojí nájezd několika obrů. A že některý pes má menší sebevědomí a méně odolnou nervovou soustavu je klidně možné a může to být geneticky dané a nikoli vina majitele. A neznamená to, že pes je na odpis a majitel neschopný.
A ještě k tomuto
Měli jsme trpasličího jezevčíka, cca 4 kg. Ten nerozlišoval psy na malé a velké.
taky znám takto sebevědomé malé psy, ale nejsem si jistá, že je to vždy žádoucí situace a ideální stav. Protože v reálném životě se mohou přiřítit horší případy než Desenského chůvičky a pes bez pudu sebezáchovy to může mít rychle za sebou.
Zachovala bych se asi dost podobně jako psala Impact.
Postavila bych se na stranu svého psa a snažila se cizí psy zahnat. Nikdy na nás teda nevyběhlo hejno cizích velkých psů na volno, ale asi bych se tak zachovala. V běžném životě, takhle fungujeme. Nechci, aby pesy samy řešily konflikty, od toho mají mne.
Já bych řekla, že u té situace s chůvičkami jde spíš o to, jak se zachová pes vůči svému majiteli. Jestli se za něj schová nebo se mu přilepí na nohu (projev důvěry) nebo jestli prchá hlava nehlava kamkoli hlavně pryč jak od chůviček, tak i do majitele.
Že jde o to, jestli pes v panice, strachu prchá od nebo k páníčkovi. V některém díle si pes málem srazil vaz v tom fofru zdrhnout od majitele, co nejdál.
Fiona.Praha
napsal(a):
Zachovala bych se asi dost podobně jako psala Impact.
Postavila bych se na stranu svého psa a snažila se cizí psy zahnat. Nikdy na nás teda nevyběhlo hejno cizích velkých psů na volno, ale asi bych se tak zachovala. V běžném životě, takhle fungujeme. Nechci, aby pesy samy řešily konflikty, od toho mají mne.
Já bych řekla, že u té situace s chůvičkami jde spíš o to, jak se zachová pes vůči svému majiteli. Jestli se za něj schová nebo se mu přilepí na nohu (projev důvěry) nebo jestli prchá hlava nehlava kamkoli hlavně pryč jak od chůviček, tak i do majitele.
Že jde o to, jestli pes v panice, strachu prchá od nebo k páníčkovi. V některém díle si pes málem srazil vaz v tom fofru zdrhnout od majitele, co nejdál.
To je přesně ono A pořád opakuju, že tam se nehodnotí povaha psa, jestli se bojí, nebo je hrdina. V krizový situaci se pozná vztah mezi páníčkem a psem, no a taky, jestli ti majitelé umějí psa podpořit.....a většinou to je právě tragedie ze strany majitelů, protože tam ten vztah žádný není...
neverend

XXX.XXX.213.247
A co to je to "rozumět" psům? Že úplně každého psa ovládne magickou hůlkou? 😀 Myslím že takhle to nefunguje a vždycky to chce aby na straně toho majitele bylo vše v pořádku. Co zmůže jakýkoli zaklínač se psem, když jeho majitel je nevyrovnaný sám se sebou, doma hádky například a podobně. Také když někomu řeknete že to chce čas, tak u jeden to pochopí v měsících a druhý si myslí že do týdne bude vše ok. No většina by vše chtěla nejlépe jako nemožné ihned a zázraky na počkání.😀 Potažmo mě nejde do hlavy, jak mi někdo vychová psa a ten potom u mě zase "zvlčí".😀 Čili kdo potřebuje výcvik? Majitel. Ale to se obávám že málo lidí dokáže a ještě méně to bude chtít. Notabene potkali jste někdy už "vola" co se z něj stal rozumný člověk? Já ještě ne. 😀
Huskyjanina
napsal(a):
To je přesně ono A pořád opakuju, že tam se nehodnotí povaha psa, jestli se bojí, nebo je hrdina. V krizový situaci se pozná vztah mezi páníčkem a psem, no a taky, jestli ti majitelé umějí psa podpořit.....a většinou to je právě tragedie ze strany majitelů, protože tam ten vztah žádný není...
Tak kdyby to páníček se psem "uměl", neskončí u RD v pořadu, kde ze sebe udělá blbce před celým národem
Huskyjanina
napsal(a):
A to je přesně to, co v takové situaci hodnotit nemůžete. Ono totiž záleží na tom, kde stojí pes, kde páníček, odkud a jakou rychlostí letí psi...
Moje pinčová se mi v jakékoliv krizové situaci sápe do náruče. Vím to jistě a nepotřebuju to nijak testovat. Jenomže pokud bude stát poblíž mě a budou se na ni řítit hovada, taky se může stát, že bude-li chtít do mé náruče, bude to pro ni znamenat pohyb směrem k nim, vyšplhat se mi do náruče bude prostě technicky o dost hůř proveditelné než bezhlavě prchat kamkoliv. A pinč, stejně jako senzitivní kůň v panice prostě prchá a nemyslí, netaktizuje.
A pak mám ještě jednu fenu, která je vlivem genetiky samostatná nezávislá jednotka, tak trochu ignorant a spoléhá se nejraději sama na sebe. A neznamená to, že nemáme vztah.
Fiona.Praha
napsal(a):
Tak kdyby to páníček se psem "uměl", neskončí u RD v pořadu, kde ze sebe udělá blbce před celým národem
Proč by ne? Byla tam Jana z Psí cesty František, nebo jak se to jmenuje, s tím vlkodavem. Tu zrovna Ruda chválil, jak situaci zvládla a přece si k němu šla pro radu, protože ten vlkouš byl takovej bojínek a zrovna s tím si nevěděla rady.

Ten vlkodav byl moc hezký. Na roli vychovatele se nehodí.
Ta paní ale přece jeho psy zná a jeho také, dobře věděla, co má dělat.
Neříkejte, že neznámý člověk ví, že může mezi ty cizí psy strkat ruce. Kdybych ty psy neznala, tak mám pro ně jinou končetinu. A může za to to, že tam není prostor k manévrování a nechci, aby bylo někomu ublíženo - ale na prvním místě nebude ublíženo mému psovi. A když o těch psech nic nevím, co mi zbývá? Takhle nemám ani vteřinu na to, abych viděla, jak se ti psi tváří.
Tak je to jeho taktika, když mu funguje, ok, nikdo nikoho nenutí tam chodit,
ale všichni dobře víme, že dostat se tam startující pes, tak to nedopadne dobře, tudíž to neberu jako realitu.
Ale zas jsem neviděla všechny díly, mě to moc neba, je možné, že přišel nějaký rotvajler rváč. Vidím tam střední psy, co štípají ze strachu, a malinké psy.
Asi nemá cenu říkat, kdo má většího psa :-) to je trapná odbočka
a tady jsou lidé, co se psy něco dělají do detailů, až na mě, takže s tímhle nikdy souhlasit nebudou,
ale pravdou je, že rozmazlených psů je hodně a samozřejmě se takoví nerodí, víme, že to je člověkem a cvičit potřebuje hlavně on, ale tak když už si povídáme o těch detailech, tak tohle je něco, co nikdy. Mezi skupinou A (jakou cestou) a skupinou B (cíl) nikdy shoda nevzplane.
Abych si psa přečetla, nepoužiji zahlcení. To jsem vlastně chtěla říct :-)
Ale už se zlepšuji, čím dál krátčeji.
Terven
napsal(a):
Sisi, jenže lidi jsou různí, mají různě odolnou psychiku, různej temperament, různý sebevědomí a stejně tak to mají i psi.
Mám dvě malé feny, 5 a 10 kg, řekla bych, že socializované jsou slušně a mají spousty o dost větších kamarádů včetně psa velikosti ponyho. Pokud se ale k nim bez varování přiřítí cizí velký pes - a to ani nemluvím o tlupě cizích velkých psů- bojí se. Či spíš bych řekla, že mají strach o život.
Opravdu bych chtěla vidět, který malý pes úplně v pohodě ustojí nájezd několika obrů. A že některý pes má menší sebevědomí a méně odolnou nervovou soustavu je klidně možné a může to být geneticky dané a nikoli vina majitele. A neznamená to, že pes je na odpis a majitel neschopný.
A ještě k tomuto
Měli jsme trpasličího jezevčíka, cca 4 kg. Ten nerozlišoval psy na malé a velké.
taky znám takto sebevědomé malé psy, ale nejsem si jistá, že je to vždy žádoucí situace a ideální stav. Protože v reálném životě se mohou přiřítit horší případy než Desenského chůvičky a pes bez pudu sebezáchovy to může mít rychle za sebou.
Tak třeba naši psi by v první řadě bránili pána, takže vyřítit se na nás chůvičky, tak by měla menší veterinární klinika do večera co dělat.
Terven
napsal(a):
A ještě k tomuto
Jezevčík, který není sebevědomý, nemůže dělat zkoušky z norování. To za prvé. A za druhé, já nenechávám své psy bez dozoru, aby mi je něčí nevychovanec či agresor, potrhal. Takže vámi popisovaná situace, že by mi ho cizí pes ubezdušil, prostě nepřichází v úvahu a také za jeho 13 letý život nikdy nenastala.
Já mám asi nějaké jiné zkušenosti nebo jsou u nás jiní psi. Prostě jsem neviděla, že by malý pes byl šílený strachy, že je kolem velký pes či dva.
To spíš paničky blbnou na kvadrát.
Dělal někdy někdo nějakou studii, jak se psi vnímají navzájem co do velikosti?
U koní může být, že malý poník šikanuje normálně velké koně. A oni ho poslouchají. Jak je to u psů nevím. Ovšem přijde mi, že lidi řeší velikost psů víc, než oni sami. Píšu tedy o normálních zvířatech, nikoli o asociálech.

impact
napsal(a):
No matně si pamatuju, že ještě relativně nedávno to taky vždycky nebyla pravda.
Pamatujete si špatně, takové silné výrazy nepoužívám, i když vyjdřuji nesouhlas.

TyVed
napsal(a):
Tak třeba naši psi by v první řadě bránili pána, takže vyřítit se na nás chůvičky, tak by měla menší veterinární klinika do večera co dělat.
Tak zase na vás by je nepustil :-))
Takže vámi popisovaná situace, že by mi ho cizí pes ubezdušil, prostě nepřichází v úvahu a také za jeho 13 letý život nikdy nenastala.
Nechci vám brát iluze, ale spousta psů byla ubezdušena, zatímco je majitel držel na vodítku. Cizí agresor se může přiřítit, i když jste hned vedle.
Opravdu málokterý prďola do deseti kil bude okamžitě kamarád s každým cizím obrem, který ho nečekaně překvapí. Strach v tomhle případě považuju za naprosto přirozenou reakci. Navíc jaksi - úleková reakce jde blbě ovládat vůlí.
Co pes to originál a nemusí to být vždy neschopnost majitele či panička, která blbne na kvadrát.
Z mých psů se nikdy žádný nebál lidí, jedna fena se dokonce nebojí ani petard, jsou jí úplně šumák a ohňostroje si dokonce chce jít prohlídnout zblízka. A ta samá fena vůbec není nadšená, když jí náhle překvapí cizí velký nevychovanec. Ona totiž psí komunikace má jistá pravidla- psi, kteří se neznají, se přibližují pomalu, oklikou, vysílají konejšivé signály - to vše, aby ukázali, že mají přátelské úmysly.
Přiřítí-li se jako velká voda, buď jsou to asociálové anebo ty úmysly přátelské nemají.

"Ona totiž psí komunikace má jistá pravidla- psi, kteří se neznají, se přibližují pomalu, oklikou, vysílají konejšivé signály - to vše, aby ukázali, že mají přátelské úmysly".
Tam se navíc jedná o to, že na psa vyběhne smečka. Sehraní jedinci, proti kterým by žádný jednotlivec neměl šanci. Člověk si může říct, ten D. není d.ebil, aby na mě pustil psy, kteří ublíží. Tuhle úvahu ale pes nemá a mít nemůže. A z jeho pohledu mu jde o život. Je mu jasné, že nemá šanci bojovat, jeho pud mu tedy velí utéct....a v tom mu brání vodítko. Nedivila bych se, kdyby ve stresu některý majitele pokousal. Musí si připadat naservírován.
I když tam hraje určitou roli psí nos. Vzteklý pes rozhodnutý napadnout určitě "smrdí" jinak než pes v klidu. Jenže ten host nemá na čichání moc času.

I kdyby měl času víc (na tu vzdálenost), je mu to k ničemu, možná na škodu, akorát se bude déle děsit. Některé věci se doví, až když je cizí pes hodně blízko. Protože Jacobsonův orgán. To jsem zjistila až nějak za .. zbytečně dlouho :-) Pes přijde, stojí vedle druhého psa asi tak vteřinu.. jé, oni se budou kamarádit.. a najednou raf :-)
A teď teda tam u zavřených dveří bude pes stát déle, déle se děsit a říkat si - proč mě sem páníček vzal, to už mu totálně přeskočilo? Proč nejdeme pryč, se bojim, ty ho.vado, nevidíš, jak se krčím?
Už jsem viděla Cesara, Victorii, R.D., pak nějakého naprosto pomateného zlouše v kovbojském klobouku, I.E., V.D., na co bych se mohla ještě podívat?
Nejlepší je stejně Cesar 911 :-) Tam jsou zahlceni páníčci, koukáme s megí každý týden na jeden díl, ale megí vůbec nechápe, že to je na displeji a ne venku.

Domnívám se, že jeden ze zásadních důvodů, proč mám se svým psem tak dobrý vztah, je skutečnost, že jsem transparentní a upřímná. Že na něj nedělám takovéhle boty...
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Domnívám se, že jeden ze zásadních důvodů, proč mám se svým psem tak dobrý vztah, je skutečnost, že jsem transparentní a upřímná. Že na něj nedělám takovéhle boty...
To je asi nejdůležitější. Spolehlivý partner a konec konců jsme pro psa vlastně smečka. Nakonec by takové "pokusy" mohl brát od svého člověka jako zradu.
Tohle mi pro psa teda přijde mnohem přínosnější, než Desenského přístup hned ze startu psa zašlapat do země, aby se připosral strachy a pak fungoval se staženou prdelí a děsem, co se může stát.
https://www.facebook.com/2068766243219904/posts/3317985868297929/

Desenský - všechno v tom pořadu je přece dopředu domluvené, je znám scénář, majitel, který se přihlásí do pořadu, ví, co se bude dít. Buď na to přistoupí, nebo ne. Je na něm, aby si vyhodnotil, jestli to chce absolvovat. Ty chůvičky nejsou nic hrozného, nevyřítí se jak velká voda, jsou jenom zvědavé a jsou klidné.

napsal(a):
Desenský - všechno v tom pořadu je přece dopředu domluvené, je znám scénář, majitel, který se přihlásí do pořadu, ví, co se bude dít. Buď na to přistoupí, nebo ne. Je na něm, aby si vyhodnotil, jestli to chce absolvovat. Ty chůvičky nejsou nic hrozného, nevyřítí se jak velká voda, jsou jenom zvědavé a jsou klidné.
ale pes domluven není, minimálně
a chůvičky se naopak jako velká voda vyřítí, přímo záplava, fakt jsem se na to koukala...a klidné - i v jednom dílu (respektive v jednom dílu jsem to zachytila) RD musel svou napruženou chůvičku odsunout...

napsal(a):
a chůvičky se naopak jako velká voda vyřítí, přímo záplava, fakt jsem se na to koukala...a klidné - i v jednom dílu (respektive v jednom dílu jsem to zachytila) RD musel svou napruženou chůvičku odsunout...
Možná je test vztahu už to, jestli na svého psa ty chůvičky necháte pustit... :-)

napsal(a):
Váš pes je na všechny situace, co ho mohou v životě potkat, domluven? To, že ho obklopí cizí psi se může stát i v reálu...
Viděla jsem pár dílů. Ale jako velká voda, jako záplava, mi chůvičky až tak nepřišly. Je to samozřejmě subjektivní, já jak jsem viděla poprvé tu skladbu psů - plemen, tak mi byla sympatická.

"Váš pes je na všechny situace, co ho mohou v životě potkat, domluven?"
moc nerozumím smyslu otázky
"To, že ho obklopí cizí psi se může stát i v reálu..."
už jsem psala
za mé soužití se psy, dejme tomu 20-25 let, jsem se do takové situace nedostala
a jistěže už jsme zažili xxx kontaktování se s cizími psy
a jistěže bude tatáž situace jiná s havaňákem, jiná s vyrovnaným hovíkem a jiná s pyrenejskou horkokrevnou beruškou (tomu se i ten velký řítící se vyhl....)
salus

XXX.XXX.40.98
Já můžu jen říct, že mi vůbec nepomohl, má jen naučené věci a pořád to samé mele, když mi řekl, že mě moje čubinka jednou pokouše? A určitě se to už jednou stalo a tak... Blbosti, a co pozná při vypuštění pěti psů(chůviček), nic, samozřejmě vždy řekne, že ho panička v tom nechá.... V čem? Řekne někdy co má dělat, jak se má chovat tedy páníček? neřekne. Pokud chcete poradit se psem, řekne Vám jen to co už víte:-)
Sal.
Ale našla jsem věci co na moji lásku fungují a jsem ráda, že jsem to nevzdala.:-)
salus

XXX.XXX.40.98
Není, mojí holce vůbec nepomohl, ale vše špatné je vždy pro něco dobré a naučila jsem se ji rozumět sama, je zvláštní, že říká jak miluje psi a to, že byla pokousaná a po operaci tři měsíce jsem ji nosila na terasu vyměšovat, to přešel a řekl, když ji pokousal velkej černej pes, tak musíte chodit tam kde se velcí psi venčí. :-)
Sal
salus
napsal(a):
Není, mojí holce vůbec nepomohl, ale vše špatné je vždy pro něco dobré a naučila jsem se ji rozumět sama, je zvláštní, že říká jak miluje psi a to, že byla pokousaná a po operaci tři měsíce jsem ji nosila na terasu vyměšovat, to přešel a řekl, když ji pokousal velkej černej pes, tak musíte chodit tam kde se velcí psi venčí. :-)
Sal
Copak Vás ve 3 ráno tak rozlítilo, že musíte odpovídat někomu na diskusi starší než 5 měsíců?
Jak byste chtěla naučit svou fenu, aby se nebála velkého černého psa?
Budete se jim na věky vyhýbat?
Můžete se svěřit, co jste měla za problém a co Vám radil? I když to nepomohlo? A jak starou máte fenku a jaké rasy?
Aby z Vašich příspěvků nebyl jen takový noční výkřik do tmy.
JanuleT

XXX.XXX.245.12
Nikdy jsem neměla psa a na pořad s p. Desenským koukám jen občas, ale zdá se mi ta jeho "psí psychologie" nějak příliš zjednodušená. Mám zkušenost s pár králíky, což jsou mnohem jednoduší zvířata, ale přesto rozdíly mezi jedinci z hlediska povahy jsou obrovské. Králík je na spodním stupni potravinového řetězce, takže jeho přirozeností je se bát a většina "výchovy" spočívá v tom, že jdeme proti jeho přirozeným instinktům a snažíme se je oslabit. Proto je důležitá důvěra. Když mu něco provedete, třeba i omylem, tak vám to má za zlé. Na druhé straně jsou i agresivní králíci, měla jsem holku, která zkoušela kousat. Vzala jsem si lyžařskou rukavici, aby mě nerafla, a pokaždé, když na mě vyjela, jsem jí přidržela čumáček u země. Pro králíky je to podřízený postoj a agresivita ji brzy přešla. Kousala kabely a tak jsem vždycky, když se přiblížila ke kabelu začala křičet a tím kabelem klepat a od té doby je s respektem nechávala být. Byla místa, kam nesměla, kde byly kytky, a občas jsme se v očním kontaktu "přetahovali" ve smyslu já vím, že tam nesmím a vím, že mě vidíš, ale počkám, až se koukat nebudeš a možná to zkusím...v tom případě bylo nutné dát najevo, že pravidlo platí, i když s nekoukám. Dělala jsem, že jdu pryč a ve chvíli, kdy králík pronikl, kam nesměl, tak jsem ho velmi razantně vyhnala. Nakonec byl schopný stát na prahu a dovnitř nešel. Tím vůbec nechci přirovnávat psy ke králíkům, je to úplně jiná liga, ale právě proto se mi ty rady p. Desenského zdají až příliš jednoduché a málo individuální, zvíře musí vědět, kdo je pán a kdo "vede smečku", to je jisté, ale zároveň by tam podle mě měl být i nějaký ten cukr. A taky si nemyslím, že za všechno můžou jen lidi, některá zvířata prostě jsou agresivní a obtížně zvládatelná, stejně jako někteří lidé. Po pravdě si myslím, že někdy je problém naopak v nedostatečném sebevědomí těch páníčků a místo kritiky by je měl spíš podpořit. Měl by jim říct, že pes je může milovat, i když budou trvat na dodržování pravidel a že to zvládnou a ne jim dát sodu, jak jsou neschopní. Ti lidi potřebují vědět, že psa zvládnou a ne odcházet jako zdeptaní lúzři.

JanuleT
napsal(a):
Nikdy jsem neměla psa a na pořad s p. Desenským koukám jen občas, ale zdá se mi ta jeho "psí psychologie" nějak příliš zjednodušená. Mám zkušenost s pár králíky, což jsou mnohem jednoduší zvířata, ale přesto rozdíly mezi jedinci z hlediska povahy jsou obrovské. Králík je na spodním stupni potravinového řetězce, takže jeho přirozeností je se bát a většina "výchovy" spočívá v tom, že jdeme proti jeho přirozeným instinktům a snažíme se je oslabit. Proto je důležitá důvěra. Když mu něco provedete, třeba i omylem, tak vám to má za zlé. Na druhé straně jsou i agresivní králíci, měla jsem holku, která zkoušela kousat. Vzala jsem si lyžařskou rukavici, aby mě nerafla, a pokaždé, když na mě vyjela, jsem jí přidržela čumáček u země. Pro králíky je to podřízený postoj a agresivita ji brzy přešla. Kousala kabely a tak jsem vždycky, když se přiblížila ke kabelu začala křičet a tím kabelem klepat a od té doby je s respektem nechávala být. Byla místa, kam nesměla, kde byly kytky, a občas jsme se v očním kontaktu "přetahovali" ve smyslu já vím, že tam nesmím a vím, že mě vidíš, ale počkám, až se koukat nebudeš a možná to zkusím...v tom případě bylo nutné dát najevo, že pravidlo platí, i když s nekoukám. Dělala jsem, že jdu pryč a ve chvíli, kdy králík pronikl, kam nesměl, tak jsem ho velmi razantně vyhnala. Nakonec byl schopný stát na prahu a dovnitř nešel. Tím vůbec nechci přirovnávat psy ke králíkům, je to úplně jiná liga, ale právě proto se mi ty rady p. Desenského zdají až příliš jednoduché a málo individuální, zvíře musí vědět, kdo je pán a kdo "vede smečku", to je jisté, ale zároveň by tam podle mě měl být i nějaký ten cukr. A taky si nemyslím, že za všechno můžou jen lidi, některá zvířata prostě jsou agresivní a obtížně zvládatelná, stejně jako někteří lidé. Po pravdě si myslím, že někdy je problém naopak v nedostatečném sebevědomí těch páníčků a místo kritiky by je měl spíš podpořit. Měl by jim říct, že pes je může milovat, i když budou trvat na dodržování pravidel a že to zvládnou a ne jim dát sodu, jak jsou neschopní. Ti lidi potřebují vědět, že psa zvládnou a ne odcházet jako zdeptaní lúzři.
Já pár dílů viděla a nepřišlo mi, že by ty majitele nějak deptal. Jenom jim nemazal med kolem huby. Protože 99% problémů si ti páničkové vyrobili sami.
salus
napsal(a):
Sal
..... kde se venčí velcí hodní psi.
Akaris

XXX.XXX.172.64
eli22
napsal(a):
My jezdíme pravidelně na jeho free soboty. Je to tam super. Nemusíte si Desenského ani všímat, jde hlavně o socializaci různých ras a druhů psů, o setkávání páníků a paniček. Nebo sledujete, jak radí těm, kdo ho požádá. Jezdí tam lidé zdaleka, když to šlo, i ze zahraničí, tak ta setkáni asi mají něco do sebe.Osobní konzultaci jsem nezkoušela, ale některé rady druhým beru. Jo a je dost náladový a ženský nemusí, jakoby jimi opovrhoval. Ale tak každý je nějaký, mně nevadí.
Ženský nemusí? Jakoby jimi opovrhoval? V rozhovorech mi naopak přišel k ženám milý a usměvaný.
Asi není úplně vyrovnaný.
Já mám na něj kladný názor. Četla jsem od něj knihu a byla jsem na jedné z jeho přednášek. Působil na mě dobře a bylo vidět, že se psům snaží porozumět a má je rád. Taky nám dal spoustu cenných rad ke zkrocení bratrova velmi divokého a nemotorného psa, teď je z něj něžný, hodný chlupáč.

se tak brouzdám netem a narazím na tohle (zápis pléna ČKS 4.2.2023) :
"Předsednictvo ČKS se bude snažit vytvořit dostatečný prostor v diskuzi na Valné hromadě ČMKU k projednání problematiky mediální prezentace pana R. D., který se prezentuje jako expert na výcvik psů, i když o jeho výcvikových praktikách lze pochybovat.
Na základě návrhu pana R. Fagoše (Boxerklub České republiky) se předsednictvo ČKS pokusí oslovit některá média s žádostí o distancování se od chybných výcvikových metod. Někteří členové pléna nabídli pomoc v kontaktování konkrétních médií."
že by to bylo k tématu?
že by nás iritovaných bylo víc?
No v tom pořadu je čím dál více jasné, že Desenského hlavní problém je komunikace s lidmi a ne se psy. Teď nehodnotím vůbec jeho metody výcviku psů, protože to je jiná debata a ani se nepovažuju za člověka s takovou expertízou, abych mohl cokoliv fundovaně kritizovat. Ale ta ženská od koček je prostě extrémně empatická k lidem, nic nevyčítá, nehodnotí, nekritizuje, velmi jednoduše popíše problém, řešení a nápravu, z nikoho nedělá blbého, nenaznačuje polopatě nebo v náznacích, je jako návod z Ikei, jak poskládat skříň a pokaždé když se po měsíci vráti, skříň je poskládána resp. problém s kočkou odstraněn. Desenský začíná vypuštěním oblud, kde není ani po x dílech jasné, co má dělat pán a pes v případě, že se něj řítí velcí psi, aby byl Desenský spokojen a pak už jenom rozdává kritiku typu pes si dělá co chce atd. bez velmi jasného, stručného a cíleného popisu problému a jeho řešení se kterým tam dotyční došli. Po měsící setkání většinou odchází s tím, že se nic nezlepšilo.
Kdybych byl škarohlíd, tak lidi co nedokážou jasně a srozumitelně popsat druhým věci, kterým rozumí a které je živí, popisují je buď velmi kostrabatě, neurčitě nebo zbytečně složitě, považuji v drtivé většině za ty, kteří tomu nakonec zas tak moc nerozumí. U Desenského to asi nebude ten případ, jeho problém je velmi snížená a limitována schopnost komunikace s lidmi.

Doron
napsal(a):
A mají s ním prý nasmlouvanou další řadu 🙄
Podle mě super obchod.
Protože na co se dívají lidé, co je zajímají takové věci?
Na Sýzra. No ten už je dávno v důchodu a svou práci napůl popřel, dospěl.
A už jsme to všichni viděli 3x tam i zpět, že :D
Pak jsou k vidění taková hovada, najdete na YT, je jich mraky.
Ale není to česky.
Jsou to takoví psi daleko, nebereme to vážně.
A tady je na čt reality show česky a se psy, které třeba známe, s člověkem, kterého taky spousta lidí zná.
To je vopravdický!
Když mi bylo osm, měla bych nápad, že bych vzala nějakého našeho havoška k těm chůvičkám... ale je to trapné, už jsem dospělá.
Stejně jsem nad tím jednou přemýšlela nedávno :D
Ale ne, je to trapné.
Ať ty metody fungují, nefungují, ok,
hodně lidí si myslí, že ten člověk neumí komunikovat, no já si myslím, že je to hodně narostlé ego.
To není nic špatného, má to hodně lidí.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak to stanovisko ČMKU na věci nic nemění - jeho cílovou skupinou není odborná kynologiická veřejnost a v televizi může vystupovat kdo chce a vydávat se za co chce - kolik parády udělala třeba taková Jolanda 🤪👍
Bože! Jak Jolandu postrádám. Je nenahraditelná!

Doron
napsal(a):
Bože! Jak Jolandu postrádám. Je nenahraditelná!
kdo je jolanda?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
https://youtu.be/tWueGfavtps
O tom fenoménu pojednává tento dokument:
https://www.stream.cz/mraziva-tajemstvi/inkvizice-283577
Nejlepší je odborník Marcello Tutti Frutti.

molok
napsal(a):
No v tom pořadu je čím dál více jasné, že Desenského hlavní problém je komunikace s lidmi a ne se psy. Teď nehodnotím vůbec jeho metody výcviku psů, protože to je jiná debata a ani se nepovažuju za člověka s takovou expertízou, abych mohl cokoliv fundovaně kritizovat. Ale ta ženská od koček je prostě extrémně empatická k lidem, nic nevyčítá, nehodnotí, nekritizuje, velmi jednoduše popíše problém, řešení a nápravu, z nikoho nedělá blbého, nenaznačuje polopatě nebo v náznacích, je jako návod z Ikei, jak poskládat skříň a pokaždé když se po měsíci vráti, skříň je poskládána resp. problém s kočkou odstraněn. Desenský začíná vypuštěním oblud, kde není ani po x dílech jasné, co má dělat pán a pes v případě, že se něj řítí velcí psi, aby byl Desenský spokojen a pak už jenom rozdává kritiku typu pes si dělá co chce atd. bez velmi jasného, stručného a cíleného popisu problému a jeho řešení se kterým tam dotyční došli. Po měsící setkání většinou odchází s tím, že se nic nezlepšilo.
Kdybych byl škarohlíd, tak lidi co nedokážou jasně a srozumitelně popsat druhým věci, kterým rozumí a které je živí, popisují je buď velmi kostrabatě, neurčitě nebo zbytečně složitě, považuji v drtivé většině za ty, kteří tomu nakonec zas tak moc nerozumí. U Desenského to asi nebude ten případ, jeho problém je velmi snížená a limitována schopnost komunikace s lidmi.
Netajím se tím, že je mi RD v tom, jak funguje se psy, hodně blízko a to přestože ne se vším souhlas. Nevím, jestli se v jeho případě dá mluvit o výcviku tak, jak si výcvik většina lidí představuje, z mého pohledu spíš ne. Ale můj názor je, že by takový pořad měl dělat někdo jiný...prostě někdo jako Susta. Myslím, že by tento způsob byl jednodušší na pochopení a následné provádění. Protože ne každému bylo shůry dáno a když dva dělají totéž není to totéž. Vzhledem k tomu, jak je pořad krátký a skoro nic tam není vysvětleno....
Už tnapříklad to tahání na vodítku....RD nepraktikuje žádné zastavování, otáčení, změny směru a pod., ale pro lidi by zrovna tohle bylo asi přínosnější to ukázat takhle, než info, že se psem škubne...

Je pravda, že ten pořad je příliš krátký na to, aby mohl něco pořádně ukázat. Ale vysílá se už nějakou dobu a tak snad všichni, kteří se do něj hlásí, aspoň jeden díl viděli. A měli by vědět, když jdou k Desenskému, že pes má mít obojek a ne postroj, že se na ně vyřítí chůvičky, že půjdou uličkou, že psovi, který kouše na potkání, mají dát náhubek,... Skoro mi to připadá, že se tam hlásí čím dál marnější lidé. Tak trochu mi to připomíná sestupnou úroveň rodin ve Výměně manželek, tedy podle ukázek, protože nejsem masochistka, abych se na to dívala.
Mně je Desenského způsob blízký. Líbí se mi, že nepamlskuje, nekliká, nedělá se psem žádné opičky, a kdyby ho lidi poslechli, budou jeho rady fungovat.

Ne, nebudou.
Strach se neléčí tlakem.
Je to nefunkční a všichni to víme.
Jediné, co funguje, a říká to každý - práce.
Je to ve scénáři. Přijde trouba, aby měli diváci zážitek, totiž kdyby tam šel někdo normální, tak nula drama a nikdo se na to dívat nebude.
Nepamlskuje, nekliká :D on totiž vůbec netuší, jak se to dělá, k čemu to je a jak to funguje.
Nechápe, že pes se nezasypává jídlem.
Zná jen cukr a bič, vytvoří tlak
a povolí.
To je jeho výcvik, výchova.
Jsem se teď koukla na bílou čivavu u chůviček. Na povely RD jeho psi vůbec nereagují.
To je trochu... no...
Bych ty psy asi naučila povel "pomalu", můj pes má třeba "malinký kocourek, hačej" a sedí a netáhne se nikam.
To je vono, jak se furt říká, že trenér nepomohl, no jasně, když vidím, že jeho psi nefungují dobře,
tak k němu nelezu.
Třeba kdyby je to učil nějakou spolehlivou metodou, znal princip učení a jakou to má trvanlivost,
to hrozné klikání (to je i mluvení a mávání rukou atd., ale koho to zajímá, že) a odměnu
napsal(a):
Netajím se tím, že je mi RD v tom, jak funguje se psy, hodně blízko a to přestože ne se vším souhlas. Nevím, jestli se v jeho případě dá mluvit o výcviku tak, jak si výcvik většina lidí představuje, z mého pohledu spíš ne. Ale můj názor je, že by takový pořad měl dělat někdo jiný...prostě někdo jako Susta. Myslím, že by tento způsob byl jednodušší na pochopení a následné provádění. Protože ne každému bylo shůry dáno a když dva dělají totéž není to totéž. Vzhledem k tomu, jak je pořad krátký a skoro nic tam není vysvětleno....
Už tnapříklad to tahání na vodítku....RD nepraktikuje žádné zastavování, otáčení, změny směru a pod., ale pro lidi by zrovna tohle bylo asi přínosnější to ukázat takhle, než info, že se psem škubne...
Nikdo nedá hlavu do oprátky. Jak je to sestříhaný, tak je to vytržený z kontextu. Takže vždy tam bude nějaká nesrovnalost. Pro ně je jednodušší říkat, jak je to blbě a jak oni by to udělali líp. Mimochodem, mimo kamery se těm lidem Ruda normálně věnuje, vše jim vysvětlí, mají možnost i zavolat, když si neví rady.

Huskyjanina
napsal(a):
Nikdo nedá hlavu do oprátky. Jak je to sestříhaný, tak je to vytržený z kontextu. Takže vždy tam bude nějaká nesrovnalost. Pro ně je jednodušší říkat, jak je to blbě a jak oni by to udělali líp. Mimochodem, mimo kamery se těm lidem Ruda normálně věnuje, vše jim vysvětlí, mají možnost i zavolat, když si neví rady.
Tomu věřím. Je to televize, s tím počítám.
Vy ho znáte, tak mi řekněte, jestli takhle probíhá cvičení i mimo kamery - přivolání na stopce, táhnu mírně za stopku, pes se bojí a já chválím.
To je klik, pochvala v nesprávný čas. Jen psa utvrzuji v tom, že jeho stav mysli a chování je v pořádku.
Takhle se toho ten pes nikdy nezbaví.
Jestli je toto ve scénáři, aby to bylo zajímavé, ale RD s tím nesouhlasí, pak by se tomu měl vyhnout, jen si kazí jméno nebo jak to nazvat.
napsal(a):
Ne, nebudou.
Strach se neléčí tlakem.
Je to nefunkční a všichni to víme.
Jediné, co funguje, a říká to každý - práce.
Je to ve scénáři. Přijde trouba, aby měli diváci zážitek, totiž kdyby tam šel někdo normální, tak nula drama a nikdo se na to dívat nebude.
Nepamlskuje, nekliká :D on totiž vůbec netuší, jak se to dělá, k čemu to je a jak to funguje.
Nechápe, že pes se nezasypává jídlem.
Zná jen cukr a bič, vytvoří tlak
a povolí.
To je jeho výcvik, výchova.
Jsem se teď koukla na bílou čivavu u chůviček. Na povely RD jeho psi vůbec nereagují.
To je trochu... no...
Bych ty psy asi naučila povel "pomalu", můj pes má třeba "malinký kocourek, hačej" a sedí a netáhne se nikam.
To je vono, jak se furt říká, že trenér nepomohl, no jasně, když vidím, že jeho psi nefungují dobře,
tak k němu nelezu.
Třeba kdyby je to učil nějakou spolehlivou metodou, znal princip učení a jakou to má trvanlivost,
to hrozné klikání (to je i mluvení a mávání rukou atd., ale koho to zajímá, že) a odměnu
Teď jste mě pobavila
No jo vlastně ono když třičtvrtě roční štěňata nemají 100% poslušnost, tak je to naprostá hrůza.
napsal(a):
Vy ho znáte, tak mi řekněte, jestli takhle probíhá cvičení i mimo kamery - přivolání na stopce, táhnu mírně za stopku, pes se bojí a já chválím.
To je klik, pochvala v nesprávný čas. Jen psa utvrzuji v tom, že jeho stav mysli a chování je v pořádku.
Jestli je toto ve scénáři, aby to bylo zajímavé, ale RD s tím nesouhlasí, pak by se tomu měl vyhnout, jen si kazí jméno nebo jak to nazvat.
Proč myslíte, že ho chválíte za stav a ne za splněný úkol?

No je to vec názoru. A každý sme z iného cesta - aj ľudia aj psy. Čo platí na jedného nemusí platiť na iného. Doma mám teraz super príklad - ja som vychovala (zámerne hovorím vychovala lebo výcvik to nie je) pomocou pozitívky s pamlskami terajšieho psa. Syn nepamlskuje iba so psom funguje presne v štýle Desenského a pes funguje synovi ako švajčiarske hodinky - za syna by dal život. So mnou funguje tiež, ale diametrálne inak a oveľa oveľa oveľa viac skúša, či teda naozaj to myslím vážne . Okrem toho som došla k záveru, že pes proste neuveriteľne vypozoruje kto je v rodine šéf - bez toho, aby si to rodina vôbec uvedomovala. U nás proste a napriek tomu, že so psom som hlavne ja (kŕmim, cvičím, hrám sa, venčím) je vyšším šéfom syn a priateľ. Keď som nad tým premýšľala zistila som, že čo proste vidí ten pes - príde domov mužské osadenstvo a ja idem privítať, zohrievam večeru idem ich zavolať keď niečo potrebujem atď. No na akej priečke som v jeho chápaní? Určite chápe, že teda on je až za mnou- lebo pravidlá sa proste dodržiavajú bez námietok a vždy. Desenský je proste človek s danosťou, ktorá mnohým ľuďom chýba (s tým sa proste musíte narodiť) a nedá sa to iba tak naučiť. A keďže on s ľuďmi evidentne komunikuje ťažko a hlavne drvivá väčšina ľudí nefunguje ako pes t.j. nečíta automaticky neverbálne signály, tak to dopadá tak ako to dopadá. Televízia však má rada "problémy" lebo na bezproblémové prípady by nikto nepozeral však? Na Slovensku teraz začali dávať "Najvernejší" - cvičiteľ čo tam rieši problémy je zas niečo iné a teda podľa mňa to je niečo na čo sa nedá pozerať. Z polhodinovej relácie však vidíme čo? No iba to čo je zaujímavé pre TV.
napsal(a):
A ještě k tomu musím doplnit, Ruda to ukazoval názorně, jak ti lidi to mají provést. Vlastní pes se svého majitele snad nebojí, nebo jo? Pak je tam něco moc špatně.

Ale to není vzdělávací pořad.
To je jen zábavná show.
Stejně jako se z MasterChefa asi nenaučíte vařit.
(to k tomu, že je to moc krátké, že tam není kontinuita, že nevidíme, co se děje za oponou, že tam na sebe situace nenavazují, že si z toho běžný psíčkař nic nevezme)
napsal(a):
Ale to není vzdělávací pořad.
To je jen zábavná show.
Stejně jako se z MasterChefa asi nenaučíte vařit.
(to k tomu, že je to moc krátké, že tam není kontinuita, že nevidíme, co se děje za oponou, že tam na sebe situace nenavazují, že si z toho běžný psíčkař nic nevezme)
Přesně tak.
Je otázka, jestli by měli diváci o dobře udělanej vzdělávací pořad o výchově a výcviku psů vůbec zájem.

"Je pravda, že ten pořad je příliš krátký na to, aby mohl něco pořádně ukázat."
není pravda
to, co by bylo třeba ukázat, respektive říci, by se tam vlezlo 2x
Klára N. ve stejné délce umí sdělit vše a dokonce to je i funkční
"Ruda to ukazoval názorně, jak ti lidi to mají provést. Vlastní pes se svého majitele snad nebojí, nebo jo? Pak je tam něco moc špatně."
poslední díl - fena tuším amstaf - jakmile na ni RD šáhl, fena si špičkou ocasu málem propíchla břicho
a "zamrzla"
ono to možná někdo viděl, že funguje.....
"Ale to není vzdělávací pořad.
To je jen zábavná show."
ČT k tomuto pořadu používá slovo nejen zábavný, ale i "edukativní"
používá "naši odborníci".......
"Tak to stanovisko ČMKU na věci nic nemění - jeho cílovou skupinou není odborná kynologiická veřejnost a v televizi může vystupovat kdo chce a vydávat se za co chce"
to není pravda
zejména ne u veřejnoprávní TV
a ČMKU není organizace "odborné" kynologie
napsal(a):
Je pravda, že ten pořad je příliš krátký na to, aby mohl něco pořádně ukázat. Ale vysílá se už nějakou dobu a tak snad všichni, kteří se do něj hlásí, aspoň jeden díl viděli. A měli by vědět, když jdou k Desenskému, že pes má mít obojek a ne postroj, že se na ně vyřítí chůvičky, že půjdou uličkou, že psovi, který kouše na potkání, mají dát náhubek,... Skoro mi to připadá, že se tam hlásí čím dál marnější lidé. Tak trochu mi to připomíná sestupnou úroveň rodin ve Výměně manželek, tedy podle ukázek, protože nejsem masochistka, abych se na to dívala.
Mně je Desenského způsob blízký. Líbí se mi, že nepamlskuje, nekliká, nedělá se psem žádné opičky, a kdyby ho lidi poslechli, budou jeho rady fungovat.
Nechci hodnotit R.D., se psema to umí, svoje psy má vychované, určitě má "něco", co spousta lidí nemá. Nicméně nesouhlasím s tím, obecně, že kdyby ho lidi poslechli, tak rady budou fungovat. Určitě ne na každého. Mám fenu, která nesnáší tlak. Pokud bych ji do něčeho chtěla fyzicky dotlačit, tak se sekne a nebude se mnou chtít dělat už nic. Myslím, že zrovna R.D. třeba radí učit lehni tak, že psa přitáhnu za vodítko nebo obojek dolů - a to je přesně situace, kdy by se mi fena sekla a už bych s ní nehnula. Stejně tak, kdybych ji při "sedni" tlačila rukou zadek dolů. Pes s tím problém nemá, tomu naopak ta fyzická pomoc ode mě vyhovuje, ale feně ne. Má to tak od štěněte.
napsal(a):
není pravda
"Ruda to ukazoval názorně, jak ti lidi to mají provést. Vlastní pes se svého majitele snad nebojí, nebo jo? Pak je tam něco moc špatně."
poslední díl - fena tuším amstaf - jakmile na ni RD šáhl, fena si špičkou ocasu málem propíchla břicho
a "zamrzla"
To je jen zábavná show."
"Tak to stanovisko ČMKU na věci nic nemění - jeho cílovou skupinou není odborná kynologiická veřejnost a v televizi může vystupovat kdo chce a vydávat se za co chce"
to není pravda
A ta fena byla Rudy pes? Takže platí, co jsem psala výše, že?
Ale Klára kočky nevychovává, jak se chovat v cizím prostředí a k cizím kočkám, lidem atd.
marcelaamax
napsal(a):
Nechci hodnotit R.D., se psema to umí, svoje psy má vychované, určitě má "něco", co spousta lidí nemá. Nicméně nesouhlasím s tím, obecně, že kdyby ho lidi poslechli, tak rady budou fungovat. Určitě ne na každého. Mám fenu, která nesnáší tlak. Pokud bych ji do něčeho chtěla fyzicky dotlačit, tak se sekne a nebude se mnou chtít dělat už nic. Myslím, že zrovna R.D. třeba radí učit lehni tak, že psa přitáhnu za vodítko nebo obojek dolů - a to je přesně situace, kdy by se mi fena sekla a už bych s ní nehnula. Stejně tak, kdybych ji při "sedni" tlačila rukou zadek dolů. Pes s tím problém nemá, tomu naopak ta fyzická pomoc ode mě vyhovuje, ale feně ne. Má to tak od štěněte.
Ale on neučí všechny psy stejně, na psa, kterej tlak nesnese, netlačí.

Huskyjanina
napsal(a):
A ta fena byla Rudy pes? Takže platí, co jsem psala výše, že?
Ale Klára kočky nevychovává, jak se chovat v cizím prostředí a k cizím kočkám, lidem atd.
pak to prosím polopatisticky objasnit
feny se svých lidí nebála
ještě jednou k tomuto:
"Je pravda, že ten pořad je příliš krátký na to, aby mohl něco pořádně ukázat. "
ten pořad ukazuje "běž na psa silou"
jestli to není to, co má ukázat, tak je ten pořad zavádějící a tedy, coby vzdělávací, špatný

napsal(a):
není pravda
a "zamrzla"
To je jen zábavná show."
to není pravda
Ale rady pana Desenského funkční - podle mě - jsou. Že podrobně nezazní v té krátké stopáži je věc režie. Určitě neproběhne mezi panem Desenským a žadateli o radu jen to, co vidíme na obrazovce. Sleduji pořad pokud možno pravidelně a pokud majitelé psa aplikují a dodržují to, co jim p. Desenský poradil, bývají úspěšní.
Dost dobře nechápu, proč by mělo ČMKU vydávat nějaké stanovisko. Pan Desenský nevystupuje jako zástupce nebo pověřenec ČMKU, ale jako soukromá osoba a ČT má právo si do svého pořadu obsadit kohokoliv. Tedy podle mého názoru. Vy tvrdíte, že nemůže. Na základě čeho?

napsal(a):
ještě jednou k tomuto:
"Je pravda, že ten pořad je příliš krátký na to, aby mohl něco pořádně ukázat. "
jestli to není to, co má ukázat, tak je ten pořad zavádějící a tedy, coby vzdělávací, špatný
Pořad ukazuje (směrem od pána k psovi) - budeš dělat, co chci já, protože já jsem tu pán, šéf. Nebudeme dělat, co chceš ty, protože ty tu nevelíš. Problém snad všech těch žadatelů o rady je, že jim velí jejich pes.

Huskyjanina
napsal(a):
A ještě k tomu musím doplnit, Ruda to ukazoval názorně, jak ti lidi to mají provést. Vlastní pes se svého majitele snad nebojí, nebo jo? Pak je tam něco moc špatně.
Tam je něco špatně, to rozhodně, roli budou hrát také kameraman, zvukař a cizí psi.
Ta čivava se zapíchla do země, ale není to vztek, ten strach vidíte.
A v tu chvíli chválí a končí s taháním.
Přece sama víte, že na některé psy to je spíše ke škodě, použít tah stopovačkou a třeba neuklidit ostatní psy. Aneb řeším jednu věc v lehkých podmínkách a postupně stěžuji.
A to je tu hlavní, co mně se nelíbí - všecky psy řeší stejně a vše okamžitě v té nejsložitější situaci.
Pes není tak složitý tvor, zapřením se do země dosáhl toho, že tlak ustoupil a ještě přišla druhá odměna - slovní pochvala.
A to je podle mě problém. Musím tomu člověku říct, proč teď táhnout, kdy přestat a kdy odměnit.
A když to předvádím, tak se svým psem, který se mě nebojí a něco umí,
přece chci, aby majitel viděl, jak to vypadá správně a o co jde v tom cviku a čemu se vyhnout.
Takže odložím to, že se ho někteří psi bojí, to já vůbec neřeším.
Mluvím o tom, že sám ukazuje nefunkční postup.
Měl by si teda dupnout a říct - vy filmaři mazejte deset kroků dozadu, své psy uklidit, sednout si na zem a čivavu normálně zavolat s mírným tlakem na stopku, pochválit nevzpouzející se čivavu... tak nějak.

Huskyjanina
napsal(a):
Teď jste mě pobavila
No jo vlastně ono když třičtvrtě roční štěňata nemají 100% poslušnost, tak je to naprostá hrůza.
To jsou všecko (nevím, esi ti zrzaví jsou leoni nebo tak něco, jsou tam dva, to bílé mladé jsem poznala, že je mládě :-) štěkanátka? To jsem nevěděla
a myslím, že nejsou,
ale tyto psy bych pro výuku nepoužila.
Je to pořád to, o čem mluvím, že by to chtělo si udělat pořádek, abych měla možnost dobře dělat svou práci.
napsal(a):
ještě jednou k tomuto:
Na mě ten pořad právě působil kdysi stejně (nové díly jsem neviděla).
Proto jsem výše psala to, co jsem psala. V těch pár dílech, co jsem viděla, mi přišlo, že se prostě na psy tlačí, na všechny, bez rozdílu.
Třeba to je jen můj pocit, ale na mě to tak působilo.

napsal(a):
Pořad ukazuje (směrem od pána k psovi) - budeš dělat, co chci já, protože já jsem tu pán, šéf. Nebudeme dělat, co chceš ty, protože ty tu nevelíš. Problém snad všech těch žadatelů o rady je, že jim velí jejich pes.
neboli běž na psa silou
ani to blbé sedni neumí bez tlaku
"Ale rady pana Desenského funkční - podle mě - jsou"
noo
např. pes nesmí napínat vodítko....JAK? to jsem tam neslyšela ani jednou
vlastně někde něco bylo - chytit za srst, tuším
pokrok byl tam, kde přiměl majitele se psem cvičit
přivolání pomocí stopky
možná jiné
" Že podrobně nezazní v té krátké stopáži je věc režie."
za první si myslím, že to RD musí autorizovat
a za druhé, pokud v jakkoliv krátké stopáži nezazní podstata, tak i ta nejkratší stopáž je zcela zbytečná
"Dost dobře nechápu, proč by mělo ČMKU vydávat nějaké stanovisko"
1. z podstaty organizace
2. proč by nemělo/ nesmělo?
"ČT má právo si do svého pořadu obsadit kohokoliv. Tedy podle mého názoru. Vy tvrdíte, že nemůže. Na základě čeho?"
zákon o ČT, Kodex ČT
a nepochybně další legislativa

Jsem tedy podle zdejších odborníků nepsí člověk, bez zkušeností ve smečkách,
dobře, nerozumím tomu a o výcviku a psím chování fakt nevím nic,
kromě toho, co jsem posbírala v útulku pro bulíčkové pejsky.
Tak mi někdo vysvětlete, co se odměňuje v tom díle Bleška,
proč má zavolat psa, který se bojí, proč radši neodchytnu ty velké psy,
copak neví, že pes v tom strachovém stavu pravděpodobně nepřijde, protože je hluchý?
Tak se odborníkům hluboce omlouvám,
jdu studovat.
napsal(a):
není pravda
a "zamrzla"
To je jen zábavná show."
to není pravda
Také bych ve veřejnoprávní televizi čekala lepší úroveň
Ten pořad je především scenáristicky špatný.

Tak jsem si pustila Lexi (dík hmn_,jsem ultra znechucená a veškeré naděje v kanálu)
a řekněte mi, co to je za metodu učení
"tak jí tak zmáčknu kožich, že holka se probere".
Učení kromě škubání vodítkem nikde a pak tohle.
Hele, to je tak trapné, že nemám slov.
napsal(a):
neboli běž na psa silou
noo
přivolání pomocí stopky
možná jiné
a za druhé, pokud v jakkoliv krátké stopáži nezazní podstata, tak i ta nejkratší stopáž je zcela zbytečná
1. z podstaty organizace
"ČT má právo si do svého pořadu obsadit kohokoliv. Tedy podle mého názoru. Vy tvrdíte, že nemůže. Na základě čeho?"
zákon o ČT, Kodex ČT
Víte, ono je víc druhů výchovy, než jen pamlskování a klikání.
Pokud byste chtěla dopodrobna rozebrat jen jeden cvik s názornými ukázkami, tak vám nestačí ani ta čtvrhodina.
Ne Ruda to neautorizuje.

Pamlskování a klikání nejsou druhy výchovy. Ani výcviku. Ani nic.
Řekněte mu, ať dalšího pitbullka nedává do statického sedu, protože v pitbullkovi to akorát pění.

Já si to snad pustím! Nikdy jsem to neviděla. A prý je tam díl s maďarem?

Je to jak v jiných oblastech -
- mistrovství světa ve fotbalu - všichni jsou odborníci na fotbal
- mistrovství světa v hokeji - všichni jsou odborníci na hokej
Teď tedy jsou zde odborníci na tvorbu pořadů, scénáristé, režiséři, výcvikáři. Ale možná by jen stačilo napsat - Desenského a jeho metody neberu.
Pořad si své diváky evidentně našel, když se točí další řady. Tomu, kdo se řídil radami tam řečenými, pomohl, tomu, kdo nebyl schopen nebo i ochoten rady aplikovat, nepomohl.
My, zde diskutující, se taky neshodneme, protože, a to víme už z dřívějška, jsme zde jak příznivci Desenského, tak odpůrci. A je to dobře.

napsal(a):
neboli běž na psa silou
noo
přivolání pomocí stopky
možná jiné
1. z podstaty organizace
zákon o ČT, Kodex ČT
ČMKU samozřejmě může vydávat stanovisko k čemukoliv. Já pořád nějak nevím proč, když Desenský nevystupuje jako zástupce či pověřenec ČMKU, ani tuto organizaci nikdo v pořadu nezmiňuje. Ale je mi to jedno.
ČT a legislativa - předpokládala jsem, že sem hodíte odkaz na konkrétní pasáž, ve které je to řešeno, abyste podpořila vaše tvrzení. Pročítat zákony nebudu, za to mi to fakt nestojí.
napsal(a):
Jsem tedy podle zdejších odborníků nepsí člověk, bez zkušeností ve smečkách,
dobře, nerozumím tomu a o výcviku a psím chování fakt nevím nic,
kromě toho, co jsem posbírala v útulku pro bulíčkové pejsky.
Tak mi někdo vysvětlete, co se odměňuje v tom díle Bleška,
proč má zavolat psa, který se bojí, proč radši neodchytnu ty velké psy,
copak neví, že pes v tom strachovém stavu pravděpodobně nepřijde, protože je hluchý?
Tak se odborníkům hluboce omlouvám,
jdu studovat.
Není potřeba tady hned afektovaně rozhazovat rukama a dělat ze sebe nejvíc ublíženou. Fakt ne. 🙄
Někdy stačí s kouskem zdravé sebereflexe přijmout fakt, že nerozumíte úplně všemu. Jako jasný - takový ty povšechný znalosti i zkušenosti má spousta lidí. Ale v momentě, kdy se na něco opravdu do hloubky nespecializujete, nikdy nedosáhnete takových znalostí a zkušeností jako člověk, který se věnuje právě tomu jednomu. A nejde jen o psy. Řezbář z Vás taky nebude jen proto, že vlastníte dlátko a kudličku a viděla jste ledové sochy na Pustevnách. Bez urážky.
Jen mi přijde ten výstup trochu komický.
Holým faktem je, že stejně jako Desenský nejspíš nikdy nepochopí shaping a nebude schopen to někoho naučit, tak spousta běžné psí veřejnosti nikdy nepochopí to, že mu psi chodí na myšlenku aniž by vlastně uměli jakýkoliv povel. Jsou to dva diametrálně odlišné světy a já osobně vidím zásadní problém v tom, že on to nedokáže přijmout a ještě s tím ze sebe leze dělat blázna do televize.
PS: Tohle prostě nedostudujete. To si musíte odžít. 😉

Tož edukativní asi v tom, že se dozvíte, že existují různí psi s různými problémy. Ale neudělá to z vás zkušeného pejskaře. Ale dost možná to divákovi pomůže rozšířit obzor, kde asi jeho pes ještě může mít problém (krom toho, že "je takovej blbej" a "prostě neposlouchá").
Ten pořad neaspiruje na to, být videonávodem "jak na to". Neobrací se na diváky, řeší se problém konkrétního psa a konkrétního člověka, a sem tam se to tam zmíní, že u jiného psa by se zase třeba postupovalo jinak.
(no, já viděla dohromady jestli deset dílů)

Caty
napsal(a):
Ten jsem zrovna viděla a bylo mi toho psa neskutečně líto. Pořídili si maďara a děsně se divili, že je akční
Tak já na to schválně kouknu. Teď je zrovna jeden osmiměsíční na Peswebu… 🥺
napsal(a):
Teď tedy jsou zde odborníci na tvorbu pořadů, scénáristé, režiséři, výcvikáři. Ale možná by jen stačilo napsat - Desenského a jeho metody neberu.
Pořad si své diváky evidentně našel, když se točí další řady. Tomu, kdo se řídil radami tam řečenými, pomohl, tomu, kdo nebyl schopen nebo i ochoten rady aplikovat, nepomohl.
My, zde diskutující, se taky neshodneme, protože, a to víme už z dřívějška, jsme zde jak příznivci Desenského, tak odpůrci. A je to dobře.
Tomu, kdo se řídil radami tam řečenými, pomohl, tomu, kdo nebyl schopen nebo i ochoten rady aplikovat, nepomohl.
No a nemůže to být taky tak, že někdo byl ochoten i schopen rady aplikovat, jenže ten způsob prostě nebyl pro daného psa to pravé (jakože například pes nedával ten tlak) a proto to nefungovalo? Proto nepomohl? Nevím, jestli je to jen v pořadu (třeba mimo televizi funguje jinak), ale mě tam chybí nějaký individuální přístup, přizpůsobení se konkrétnímu psovi, a to mi vadí.

impact
napsal(a):
Není potřeba tady hned afektovaně rozhazovat rukama a dělat ze sebe nejvíc ublíženou. Fakt ne. 🙄
Někdy stačí s kouskem zdravé sebereflexe přijmout fakt, že nerozumíte úplně všemu. Jako jasný - takový ty povšechný znalosti i zkušenosti má spousta lidí. Ale v momentě, kdy se na něco opravdu do hloubky nespecializujete, nikdy nedosáhnete takových znalostí a zkušeností jako člověk, který se věnuje právě tomu jednomu. A nejde jen o psy. Řezbář z Vás taky nebude jen proto, že vlastníte dlátko a kudličku a viděla jste ledové sochy na Pustevnách. Bez urážky.
Jen mi přijde ten výstup trochu komický.
Holým faktem je, že stejně jako Desenský nejspíš nikdy nepochopí shaping a nebude schopen to někoho naučit, tak spousta běžné psí veřejnosti nikdy nepochopí to, že mu psi chodí na myšlenku aniž by vlastně uměli jakýkoliv povel. Jsou to dva diametrálně odlišné světy a já osobně vidím zásadní problém v tom, že on to nedokáže přijmout a ještě s tím ze sebe leze dělat blázna do televize.
PS: Tohle prostě nedostudujete. To si musíte odžít. 😉
Já Vám rozumím.
Ne, oni mu nefungují na myšlenku. Fungují na povel. Je to postavení těla, pohled, stav v hlavě, pes to vše vidí, cítí. To je snad jasné každému.
A to je naučil.
A mně jde o způsob, taktiku - jak to naučil a že některé věci opravdu nefunkční jsou.
Nebo mi chce někdo říct, že pes se narodil a hned fungoval na myšlenku?
Mně taky funguje pes na myšlenku, ale já ho to musela naučit... Vám přece taky hezky fungují psi... a taky jste je učila, ne?
Někdo má talent od přírody, jistě, to je hrozně moc.

napsal(a):
Rozhodně nejsem odpůrce žádné osoby.
Jsem odpůrce (ani to ne, snažím se pochopit) způsobu, chcete-li cesty a spolehlivosti výsledku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26
Huskyjanina
napsal(a):
Ale on neučí všechny psy stejně, na psa, kterej tlak nesnese, netlačí.
Ne jen na všechny vypusti svy obludy at se pes třeba posere.

A může mi teda někdo říct, co teda odměňoval u té Blešky?
Jako já se ptám vážně a vy si ze mě děláte legraci.

aluska
napsal(a):
roli budou hrát také kameraman, zvukař
Kameraman néééé, točil to můj kluk, než odjel do Kanady a von je vopravdu hodnej
to jen pro odlehčení, ale fakt to několik let točil
jde o to, že pes se nemá kam schovat, odejít z té situace, kde by se za normální situace vlastně vůbec neozýval a nepral se a tak

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A to není pravda, tamty držel na vodítku.

"Ten pořad neaspiruje na to, být videonávodem "jak na to". Neobrací se na diváky, řeší se problém konkrétního psa a konkrétního člověka, a sem tam se to tam zmíní, že u jiného psa by se zase třeba postupovalo jinak."
Buggyra, to jako mluvčí ČT?
Já četla, k tomuto pořadu, od patrně majitele seriálu, toto:
"Pořad se snaží proniknout do podstaty mnohdy velice problematických vztahů mezi člověkem a zvířetem a poskytnout srozumitelný návod, jak tyto vztahy napravit."
"Ne, oni mu nefungují na myšlenku. Fungují na povel. Je to postavení těla, pohled, stav v hlavě, pes to vše vidí, cítí. To je snad jasné každému.
A to je naučil."
tak
naučil
zejména to, co bude, když nebude po jeho
"Ale možná by jen stačilo napsat - Desenského a jeho metody neberu."
ono je to o "mediální prezentaci pana R.D., který se prezentuje jako expert na výcvik psů......"

"Pořad se snaží proniknout do podstaty mnohdy velice problematických vztahů mezi člověkem a zvířetem a poskytnout srozumitelný návod, jak tyto vztahy napravit."
No uf.
To psal nějaký tvůrce, který má doma leda rybičky.
Já reagovala na formu pořadu, netuším, že o něm píšou takové bláboly...
Jediný návod, který by si z toho měl někdo vzít, je, že když na to nestačím sama, budu potřebovat pomoc zvenčí. A že nestačí, že ta pomoc přijde, ale že budu muset taky já zamakat (mnohdy víc na sobě než na zvířeti), aby to k něčemu bylo.
napsal(a):
Já Vám rozumím.
Ne, oni mu nefungují na myšlenku. Fungují na povel. Je to postavení těla, pohled, stav v hlavě, pes to vše vidí, cítí. To je snad jasné každému.
A to je naučil.
A mně jde o způsob, taktiku - jak to naučil a že některé věci opravdu nefunkční jsou.
Nebo mi chce někdo říct, že pes se narodil a hned fungoval na myšlenku?
Mně taky funguje pes na myšlenku, ale já ho to musela naučit... Vám přece taky hezky fungují psi... a taky jste je učila, ne?
Někdo má talent od přírody, jistě, to je hrozně moc.
Nemusí je to učit. Komunikuje na kanále, který je těm psům přirozeně vlastní.
Což je taky důvod, proč se mu spousta zhudákaných psů sesype, sotva je vezme za vodítko.

Asi bych do toho neměla kecat, neboť jsem člověk, co psy cíleně naučí tak max sedni, lehni, pokud se zadaří, tak přivolání (musím říct, že Gina je v tomhle směru moje velké selhání) a netahání na vodítku, ale....
tak nějak mi přijde, že člověk se selským rozumem, který si psa vychovává a cvičí samo domo, tak je schopen si vyzobnout, co funguje, dle konkrétního psa.
Dám takovej příklad u povelu sedni, který potřebuji, aby pes provedl venku a třeba za situace, kdy je v blízkosti štěkající pes...podotýkám, že oba moji psi jak Gina, tak Mates, se o ostatní psy zajímají a pokud cizí pes štěká, tak rozhodně to neignorují...
Takže vycházíme ze situace, kdy můj pes minimálně kouká na cizího psa...Gině dám sedni...počkám u ní klidně 1-2 sekundy a pokud nesedne, tak jí mírně zatáhnu za chlupy na zadeli směrem dozadu a ona okamžitě usedá....u Matese nejprve získávám jeho pozornost...takže oslovuji jménem, zatím bez povelu, popř. u toho trochu zachrastím klikrem (je to ještě mlaďoch, tak dle situace, jak hodně je soustředěný na druhého psa) a pak teprve dávám sedni, jak slovně, tak zároveň gestem, protože on funguje rychleji na gesto a klikám a odměňuji, protože u Matýska klikání a odměny podstatně zrychlily reakční dobu, ale jako o omega. On je totiž jinak takovej váhavej střelec a vidina pochvaly..zatím ještě často podpořená odměnou...odbourá to jeho "přemýšlení". Prostě nedržím se striktně nějakých metod....nemám problém s tím, že jednoho psa intenzivně pozitivně motivuju, s Matesem opravdu funguju pouze a jedině na pochvalách a odměnách, nikdy na něj nemluvím rozlobeně, nikdy na něj nehouknu, protože takhle mi funguje nejlíp a naopak Gina takhle nefunguje vůbec a u ní naopak spíš funguje, když na ní houknu a nebo nazlobeným hlasem ostře napomenu, pak na sebe zíráme. Řekla bych, že madam odhaduje, jak moc jsem naštvaná a jak hodně jsem odhodlaná neustoupit a jestli má cenu se se mnou dohadovat.
Jenže co když jsem totál začátečník nebo jsem měla vždy bezproblémové psy a nevím si rady s nějakým problémovým chováním?
Myslím, že obecně u podobných pořadů je problém ten, že v televizi se pracuje se psem, se kterým mají páníčci nějaký problém a spousta lidí, co na to kouká a má doma psa s podobným problémem, si řekne "ha há, no tak takhle se to dělá...no tak to zkusím taky", ale samozřejmě v tom pořadu není ukázáno zdaleka vše. A někteří lidé potom můžou udělat víc škody než užitku.
Myslím, že v případě pozitivního přístupu je max riziko, že když to lidi zkusí samo domo, tak jim to nebude fungovat.

impact
napsal(a):
Nemusí je to učit. Komunikuje na kanále, který je těm psům přirozeně vlastní.
Což je taky důvod, proč se mu spousta zhudákaných psů sesype, sotva je vezme za vodítko.
Aha.
Ve skutečnosti stačí použít vodítko - tah - správným směrem. Nebo si před psa stoupnout a ne se schovat za něj. Pes zareaguje jinak a ano, často se složí, protože to nezná, že by jako existovala překážka, soupeř, někdo, kdo má navrch. Jakmile výpadového psa přitáhnu k tomu, na co útočí, končí. V tom není žádná záhada. A tak bychom mohli pokračovat do rána - zbytečně.
Ale Vy to všecko víte, jen si z toho děláte legraci.
napsal(a):
Aha.
Ve skutečnosti stačí použít vodítko - tah - správným směrem. Nebo si před psa stoupnout a ne se schovat za něj. Pes zareaguje jinak a ano, často se složí, protože to nezná, že by jako existovala překážka, soupeř, někdo, kdo má navrch. Jakmile výpadového psa přitáhnu k tomu, na co útočí, končí. V tom není žádná záhada. A tak bychom mohli pokračovat do rána - zbytečně.
Ale Vy to všecko víte, jen si z toho děláte legraci.
Já legraci? Myslím to všechno smrtelně vážně. 🤦🏼♀️
Vidím, jak je pro Vás frustrující, že to nechápete, ale není potřeba se tomu vysmívat ani to nijak shazovat. Jak jsem psala výše - někdy je potřeba se s tím prostě smířit. Protože tohle nepochopíte, ani když to do Vás budu tlačit horem dolem. Není to nic, co byste se mohla naučit z přečtení pár knih nebo z odborných článků na netu.
A nemyslím to ani nijak arogantně nebo že bych chtěla někoho degradovat na bIbce.
To, že člověk, který žije ve smečce, je v rámci komunikace se psy úplně na jiné úrovni, je prostě holý fakt..

impact
napsal(a):
Já legraci? Myslím to všechno smrtelně vážně. 🤦🏼♀️
Vidím, jak je pro Vás frustrující, že to nechápete, ale není potřeba se tomu vysmívat ani to nijak shazovat. Jak jsem psala výše - někdy je potřeba se s tím prostě smířit. Protože tohle nepochopíte, ani když to do Vás budu tlačit horem dolem. Není to nic, co byste se mohla naučit z přečtení pár knih nebo z odborných článků na netu.
A nemyslím to ani nijak arogantně nebo že bych chtěla někoho degradovat na bIbce.
To, že člověk, který žije ve smečce, je v rámci komunikace se psy úplně na jiné úrovni, je prostě holý fakt..
Ale to jsem přece řekla o příspěvek hore - smečka a taky dar od přírody. To nikdo nevyvrací. To je zcela jasné.
Nevysmívám se ničemu a nikomu.
Reagovala jsem na to, co řekla huskyjanina, co odměňuje. Na základě čeho, co to má za smysl, proč to dělá, a že si myslím, že odměňuje kravinu, a ať mi to teda někdo vysvětlí.
A Vy mi říkáte, že komunikuje jinak.
Ano, každý člověk se psem komunikuje jinak, jinak čte psa, používá jiné prostředky, jinou řeč atp.
Ale já mluvila ne o tom, že nemá nějaké schopnosti, ale o tom, že tímto způsobem toho psa nic nenaučil.
Necítím se méněcenná :-) a knihy o psech, učení atp. nečtu. Co dělám, mám vysledované u psů.
Mě totiž vysoce odborné poučky točí, radši to psovi řeknu přímo. Ale cesta je docela ok a výsledek trvanlivý dost.
Pokud toto u něj celé funguje na principu jiné mluvy se psem, tak to je skvělé, to je můj otecko, taky mi nechtěl nic vysvětlit a psi mu fungovali, ale já pak na něj křičela...
No a to je celé, že on schopnosti má, ale provedení má strašlivé - v tv předvádí něco, co prostě nikdy funkční nebude, nebo taky viděno, že něco jiného říká a něco jiného dělá.
A nejvíc mě udivuje, že má okolo sebe hromadu pejskařů, třeba kamarádů, kteří by mu mohli říct, že si kazí jméno, ale neřeknou.
napsal(a):
Ale to jsem přece řekla o příspěvek hore - smečka a taky dar od přírody. To nikdo nevyvrací. To je zcela jasné.
Nevysmívám se ničemu a nikomu.
Reagovala jsem na to, co řekla huskyjanina, co odměňuje. Na základě čeho, co to má za smysl, proč to dělá, a že si myslím, že odměňuje kravinu, a ať mi to teda někdo vysvětlí.
A Vy mi říkáte, že komunikuje jinak.
Ano, každý člověk se psem komunikuje jinak, jinak čte psa, používá jiné prostředky, jinou řeč atp.
Ale já mluvila ne o tom, že nemá nějaké schopnosti, ale o tom, že tímto způsobem toho psa nic nenaučil.
Necítím se méněcenná :-) a knihy o psech, učení atp. nečtu. Co dělám, mám vysledované u psů.
Mě totiž vysoce odborné poučky točí, radši to psovi řeknu přímo. Ale cesta je docela ok a výsledek trvanlivý dost.
Pokud toto u něj celé funguje na principu jiné mluvy se psem, tak to je skvělé, to je můj otecko, taky mi nechtěl nic vysvětlit a psi mu fungovali, ale já pak na něj křičela...
No a to je celé, že on schopnosti má, ale provedení má strašlivé - v tv předvádí něco, co prostě nikdy funkční nebude, nebo taky viděno, že něco jiného říká a něco jiného dělá.
A nejvíc mě udivuje, že má okolo sebe hromadu pejskařů, třeba kamarádů, kteří by mu mohli říct, že si kazí jméno, ale neřeknou.
No on podle mě patří k těm několika málo lidem, kteří mají tu komunikaci se psem vrozenou, taky jsem měla takovou známou, smečka psů jí fungovala bez cvičení, bez klikání, bez čekoholiv, žádnej problém zařadit do smečky nového problémového jedince, prostě paráda. Ale tohle je podle mě nepřenostitelný, většina lidí takhle nefunguje a do tv to nepatří, protože většina lidí potřebeju +- nějak srozumitelný návod krok za krokem co mají dělat a to tihle lidi neumí říct, protože to asi ani sami nevědí jak to dělají.
Já v tom pořadu naopak Desenskýho obdivuju, že se udrží a nedá někomu pěstí do nosu. Já bych to asi nedala. Neviděla jsem úplně všechno, ale pár lidí tam bylo opravdu výživných.
Konkrétně narážím na závěrečný díl předchozí série,kdy pán dětičkám pořídil nejprve ohaře a pak (asi) dlouhosrstého NO. A protože dětičky na psy kašlaly,skončili Tito v malém výběhu, nepolíbení jakoukoli výchovou,kde ovčák ohaře brutálně šikanoval. Hlavní úkol zněl, psy oddělit. Samozřejmě,nic se neudělalo. Pán se celý díl jenom uchichtával a sděloval své názory, které byly sice mimo, ale pro něj evidentně jediné správné.

a do tv to nepatří, protože většina lidí potřebeju +- nějak srozumitelný návod krok za krokem co mají dělat a to tihle lidi neumí říct, protože to asi ani sami nevědí jak to dělají.
Do TV to nepatří s nálepkou "dělejte to takhle", do TV to určitě patří s nálepkou "hele, jací jsou talentovaní lidi mezi námi" - případně s nálepkou "máme tady takovýho a takovýho člověka, bavte se sledováním toho, co umí".
To je jako by se někdo chtěl naučit vařit podle Ano, šéfe. V podstatě identický pořad, jen jiné téma (tj. ňákej chlap tam lidem kecá do toho, co dělaj, a když to dělaj podle toho, jak jim do toho kecá, tak se většinou i něco zlepší, ale my nevidíme 5hodinový dokument toho, co jim všechno vykládá, ale pouze půlhodinku nejzábavnějších momentů).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je to, co i mně vadí. Vyřítí se obludy a majitel jim má nechat psa napospas ?
A to mi pak ten pes má dál důvěřovat ?
Já vím, že ho neroztrhají, ale ten pes to neví.
Když na vás někdo pustí buldozer bez řidiče, budete věřit tomu, že zastaví, nebo utečete ?
A čivavě by stačilo, kdyby na ni jeden šlápnul, nebo o ní zakopl.
Mít tam čivavu, okamžitě ji beru do náruče. A je otázka, jestli bych ji utvrdila v tom, že se na mě může spolehnout, nebo v tom, že velkých, zmagořených psů je třeba se bát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.46
napsal(a):
To je to, co i mně vadí. Vyřítí se obludy a majitel jim má nechat psa napospas ?
Když na vás někdo pustí buldozer bez řidiče, budete věřit tomu, že zastaví, nebo utečete ?
Mít tam čivavu, okamžitě ji beru do náruče. A je otázka, jestli bych ji utvrdila v tom, že se na mě může spolehnout, nebo v tom, že velkých, zmagořených psů je třeba se bát.
No u všech našich již mrtvých rtw by tohle skončilo několika mrtvejma psama. A bez legrace. Stejně jako pokus desenskyho korigovat je tlakem. A to nám doma fungovali na gesta a povely luxjsne a v zlomku sekundy. Proste ne ne. Me se jeho ketody nelibi protože osobně znám pár psů kde by s tím skončil.

assil
napsal(a):
No on podle mě patří k těm několika málo lidem, kteří mají tu komunikaci se psem vrozenou, taky jsem měla takovou známou, smečka psů jí fungovala bez cvičení, bez klikání, bez čekoholiv, žádnej problém zařadit do smečky nového problémového jedince, prostě paráda. Ale tohle je podle mě nepřenostitelný, většina lidí takhle nefunguje a do tv to nepatří, protože většina lidí potřebeju +- nějak srozumitelný návod krok za krokem co mají dělat a to tihle lidi neumí říct, protože to asi ani sami nevědí jak to dělají.
Přesně tak. A hlavně co nedělat :)
napsal(a):
To jsou všecko (nevím, esi ti zrzaví jsou leoni nebo tak něco, jsou tam dva, to bílé mladé jsem poznala, že je mládě :-) štěkanátka? To jsem nevěděla
a myslím, že nejsou,
ale tyto psy bych pro výuku nepoužila.
Je to pořád to, o čem mluvím, že by to chtělo si udělat pořádek, abych měla možnost dobře dělat svou práci.
Té bílé fence bude teď březnu 15 měsíců, mám jejího bráchu.
napsal(a):
Když budu mít u sebe někoho, kdo mě přesvědčí, že se nic neděje, tak mu budu věřit, že se nic neděje, pokud mě v tom někdo nechá, nebo bude plašit, tak nemůžu zůstat klidná ani já. A přesně o tom to je, vy máte být svému psu příkladem, vést ho a být mu oporou. V několika dílech tam Ruda vysvětloval, jak se má člověk zachovat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No u všech našich již mrtvých rtw by tohle skončilo několika mrtvejma psama. A bez legrace. Stejně jako pokus desenskyho korigovat je tlakem. A to nám doma fungovali na gesta a povely luxjsne a v zlomku sekundy. Proste ne ne. Me se jeho ketody nelibi protože osobně znám pár psů kde by s tím skončil.
Ale neskončil

Huskyjanina
napsal(a):
Když budu mít u sebe někoho, kdo mě přesvědčí, že se nic neděje, tak mu budu věřit, že se nic neděje, pokud mě v tom někdo nechá, nebo bude plašit, tak nemůžu zůstat klidná ani já. A přesně o tom to je, vy máte být svému psu příkladem, vést ho a být mu oporou. V několika dílech tam Ruda vysvětloval, jak se má člověk zachovat.
Kdyby je nechal seznámit přes plot, např., tak máte čas svému psu něco vysvětlit. Ale když se 2,3,4 velcí psi vyřítí na prcka........Kdyby ty chůvičky vylezly a chvíli se ochomýtaly okolo........
napsal(a):
Kdyby je nechal seznámit přes plot, např., tak máte čas svému psu něco vysvětlit. Ale když se 2,3,4 velcí psi vyřítí na prcka........Kdyby ty chůvičky vylezly a chvíli se ochomýtaly okolo........
Jako jo, to máte pravdu. Někde jsem slyšela, nebo četla, že to tak dělá, aby viděl, jak to mezi páníčkem a psem funguje...

Měli jsme od RD jím nezvládnutého Anatola, šesti letý pes i u RD dlouho zavřený v kotci, bez jakéhokoliv manipulace, protože prý agresivní. Když jsme si pro něj přijeli, tak nám ho předal nadopovaného sedalinem, že se chudák sotva ploužil a okolí nevnímal.
Díky tomu, že se k němu dostal silný, sebevědomý a totálně zkažený, tak svojí "převýchovou" víc zkazil než napravil.
Dopadlo to tak, že stačil týden a pochopení jeho osobnosti a stal se z něj opravdu Pes s velikánským P. Spal, až do své smrti s námi v ložnici a za svoji smečku dýchal. A nechat si vyluxovat
kožich byla pro něj největší odměna. Bohužel už delší dobu není mezi námi ve dvanácti si jej ukradla rakovina.
Ale tímto můj obrázek na tohoto člověka je nelichotivý. Proč nepřiznat porážku a schovávat se za sedativa.
Huskyjanina
napsal(a):
Jako jo, to máte pravdu. Někde jsem slyšela, nebo četla, že to tak dělá, aby viděl, jak to mezi páníčkem a psem funguje...
Nic proti, ale z toho nepozná nic..
A docela bych mu přála zažít ten pocit, kdy se na něj sesype deset holých hlav a začne po něm startovat, že ho zabije. 🤷🏼♀️ Pak by mu možná došla nesmyslnost tohoto počínání...
Jinak já se dostat do stejné situace s nějakým svým prckem, tak mu ty psy dobiju na hromadu. 🙈

impact
napsal(a):
A docela bych mu přála zažít ten pocit, kdy se na něj sesype deset holých hlav a začne po něm startovat, že ho zabije. 🤷🏼♀️ Pak by mu možná došla nesmyslnost tohoto počínání...
Jinak já se dostat do stejné situace s nějakým svým prckem, tak mu ty psy dobiju na hromadu. 🙈
Taky si myslím, že nemůže nic poznat v takhle mezní situaci. Co čeká? Že se pes schová...a co z toho? Nebo snad, že pes půjde do sporu se třemi velkými ? Z toho by plynulo jediné - že absolutně nemá pud sebezáchovy. Chce snad podle toho soudit, kdo je ve dvojici pán-pes tím "šéfem" ?
Nebo je správně "nechá se kvůli mě zabít!" ?

napsal(a):
Měli jsme od RD jím nezvládnutého Anatola, šesti letý pes i u RD dlouho zavřený v kotci, bez jakéhokoliv manipulace, protože prý agresivní. Když jsme si pro něj přijeli, tak nám ho předal nadopovaného sedalinem, že se chudák sotva ploužil a okolí nevnímal.
Díky tomu, že se k němu dostal silný, sebevědomý a totálně zkažený, tak svojí "převýchovou" víc zkazil než napravil.
Dopadlo to tak, že stačil týden a pochopení jeho osobnosti a stal se z něj opravdu Pes s velikánským P. Spal, až do své smrti s námi v ložnici a za svoji smečku dýchal. A nechat si vyluxovat
kožich byla pro něj největší odměna. Bohužel už delší dobu není mezi námi ve dvanácti si jej ukradla rakovina.
Ale tímto můj obrázek na tohoto člověka je nelichotivý. Proč nepřiznat porážku a schovávat se za sedativa.
Jetli je tohle pravdivý příběh ( nemám proč pochybovat ), plyne z toho, že ne na každého psa metody R.D. platí.
impact
napsal(a):
Nic proti, ale pozná z toho, jak páníček řeší situaci, jak se chová ke psovi, vztah mezi psem a člověkem....
napsal(a):
Taky si myslím, že nemůže nic poznat v takhle mezní situaci. Co čeká? Že se pes schová...a co z toho? Nebo snad, že pes půjde do sporu se třemi velkými ? Z toho by plynulo jediné - že absolutně nemá pud sebezáchovy. Chce snad podle toho soudit, kdo je ve dvojici pán-pes tím "šéfem" ?
Viz. Impact
Huskyjanina
napsal(a):
Nic proti, ale pozná z toho, jak páníček řeší situaci, jak se chová ke psovi, vztah mezi psem a člověkem....
Jak jsem psala. Zkopala bych mu ty psy na hromadu. A pár facek by za takovou kikotinu chmatnul aj on. 🤷🏼♀️
Protože taková krávovina nemá absolutně žádnou vypovídající hodnotu. 😉

impact
napsal(a):
Jak jsem psala. Zkopala bych mu ty psy na hromadu. A pár facek by za takovou kikotinu chmatnul aj on. 🤷🏼♀️
Protože taková krávovina nemá absolutně žádnou vypovídající hodnotu. 😉
Zkopala? Možná byste kopla jednou. Jen silácké řeči. Ty chůvičky se vůbec nechovají agresivně. A s většími psy, kteří ze zvědavosti přiběhnou očichat cizího psa, tedy vašeho, se můžete potkat kdykoliv venku. Bývalo to normální v době, kdy psa nemusel mít každý a lidi nebyli tak úzkostliví a bojácní.
napsal(a):
Zkopala? Možná byste kopla jednou. Jen silácké řeči. Ty chůvičky se vůbec nechovají agresivně. A s většími psy, kteří ze zvědavosti přiběhnou očichat cizího psa, tedy vašeho, se můžete potkat kdykoliv venku. Bývalo to normální v době, kdy psa nemusel mít každý a lidi nebyli tak úzkostliví a bojácní.
Tak jako předpokládám, evidentně zcela mylně, že každýmu normálnímu člověku dojde, jak je to myšleno a že by to nebylo tak jednoduché při té hromadě hovad, co vypustí z maringotky. 🤣
Bombu by dostal i pes venku. Netoleruju hulváty, co se bez domluvy běží rádoby seznámit a svoji smečku si chráním.
A úzkostlivá a bojácná? Já? Haha. Výbornej joke. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Za mě teda není a nikdy nebylo normální, aby na malýho psa nekontrolovatelně naběhla smečka štěkajících psů, z nichž většina je mnohonásobně větší. Vypovídající hodnota takového jednání nula. Empatie nula. Maximálně tak prostor na navození atmosféry strachu. Efekt nula.
Huskyjanina
napsal(a):
Nepřipravení a neznali lidé v takové situaci taky neví co dělat,tak jak pak mohou nějak reagovat na vyřítívší se "chůvičky" a podpořit svého psa?Proč nejprve nevysvětlí lidem jak se mají zachovat a pak teprve pustit psy k sobě?Rady jsou povrchní,nedokáže vysvětlit konkrétně a proto v tom pořadu nemá žádné výsledky.To K.Nevečeřalová,to je jiná.

A nikomu nepřijde divné, že se tahaj cizí psi na území pastevců, ovčáků atp.
napsal(a):
Hlavně má každý zvíře (i člověk) jinou reakci na strach. Každej má na tu svoji reakci právo - dle své povahy, svých zkušeností a zážitků. A že se tam na to konto spousta psů přetočí do hysterie nemá se vztahem k majiteli velice nic společného. O tom, že jim to ve finále spíš ublíží, ani nemluvě.

napsal(a):
A nikomu nepřijde divné, že se tahaj cizí psi na území pastevců, ovčáků atp.
Já nad tím celou dobu uvažuji. Jít tam se svým sebevědomým vyrovnanym tibetakem, ochráncem smečky, tak ten by se rozhodne nenechal od "chuvicek" jakkoliv omezovat na osobním prostoru.
A to nemám pocit, že bychom něco neměli zvládnuté (nanejvýš, když vidí štěňátko a chce za každou cenu jít onuflat štěňátko), pes mi věří, já jemu, pravidla máme nastavené a dané. Ale předpokládám, že v situaci, kdy se na nás vyřítí čtyři obrovsti psi, tak se mě ptát nebude a automaticky mě jako součást smečky bude chránit a ani bych to nechtěla jinak. Mám plemeno tisíc let šlechtěno k tomu aby se rozhodovalo samo, to prostě z něj nevytrepu ani kdybych chtěla.
RD nesleduji a neznám, pár dílů jsem viděla, vím, že měl i několik tibetaku a angažoval se v záchraně některých zkažených puberťáku. Ale jinak mi jeho metody nejsou sympatické. Sto lidí sto chutí

napsal(a):
Já nad tím celou dobu uvažuji. Jít tam se svým sebevědomým vyrovnanym tibetakem, ochráncem smečky, tak ten by se rozhodne nenechal od "chuvicek" jakkoliv omezovat na osobním prostoru.
A to nemám pocit, že bychom něco neměli zvládnuté (nanejvýš, když vidí štěňátko a chce za každou cenu jít onuflat štěňátko), pes mi věří, já jemu, pravidla máme nastavené a dané. Ale předpokládám, že v situaci, kdy se na nás vyřítí čtyři obrovsti psi, tak se mě ptát nebude a automaticky mě jako součást smečky bude chránit a ani bych to nechtěla jinak. Mám plemeno tisíc let šlechtěno k tomu aby se rozhodovalo samo, to prostě z něj nevytrepu ani kdybych chtěla.
RD nesleduji a neznám, pár dílů jsem viděla, vím, že měl i několik tibetaku a angažoval se v záchraně některých zkažených puberťáku. Ale jinak mi jeho metody nejsou sympatické. Sto lidí sto chutí
Za a - souhlasím s vámi. Za b - vy byste neměla potřebu k Desenskému jezdit. Za c - na vás by chůvičky nevypustil. :-)) Tolik rozumu snad má.
Jinak podle mě, taková zkušenost psa, který byl reaktivní na psy, udělá ještě reaktivnějším.

Náš čuvač s normálně příchozím psem, kterého potkáme na procházce, problém nemá,ale vypustit na něj někdo takto psy,které nečeká,v tu ránu by po nich vlít,jelikož by si myslel,že nás chtějí napadnout.
Nechápu, k čemu to je dobré.Pokud by příchozí pes tyto psy viděl přicházet nebo za plotem,tak si myslím,že by seznámení vypadalo jinak.

napsal(a):
Za a - souhlasím s vámi. Za b - vy byste neměla potřebu k Desenskému jezdit. Za c - na vás by chůvičky nevypustil. :-)) Tolik rozumu snad má.
Jinak podle mě, taková zkušenost psa, který byl reaktivní na psy, udělá ještě reaktivnějším.
Tak třeba s druhým tibetakem nějaké problémy řeším. Ale ani tak bych k desenskemu nejela. Spoustě věcí můžu zabránit mechanicky (kosik, vodítko) s tím, že postupně trénujeme a učíme žádoucí chování. Jde to ale strašně pomalu. Je to ztizene právě tím, že maji svůj názor a navíc on je fakt srdcar a jde do všeho naplno (i do těch blbosti co ho napadají). Navíc je trochu autista, s oblibou říkám, že má v mozku motýlky a rozkvetlou louku, nebo černou tmu s nápisem zabít a nic mezi tím.
A to se okolí zda jako normální pes, jen ti, co ho znají, vědí, že není
A ani tak bych ho k Desenskemu neodvezla

Myslím to, že tam jsou jeho psi doma. A já tam přijdu se svým psem. Je to jejich území.
Můj pes není blbý, odstoupí, pokud někdo neohrozí jeho nebo mě.
Tak jak by se měl chovat? Bude to blbé, protože Megy cítí každý závan nevyrovnanosti.
A já tam nevidím domácí klidné, vyrovnané psy. Oni se na tu práci nehodí. A je to majitelem, ne těmi psy.
Takže bych tam svého psa nevzala, neb by se mi zkazil.
Jo, kdyby měl smečku jinou a setkání probíhalo jinde, tak je to hodnotné.

Já to úplně vidím... Můj samojed by byl z chůviček nadšený, černou rusku bych si musela držet u nohy s náhubkem, než by se seznámily a pak by to bylo v pohodě, kavkazanky též seznámení s náhubkem (mimo své teritorium byly v pohodě, až na jednu fenu ČSV se kterou měly obě spor, i když se kavkazanky neznaly, protože první zemřela třičtvrtěroku před narozením druhé). Náhubek je pro nás součástí procházky, tedy nic mimořádného. Chodka, nyní devítiměsíční, by byla trochu opatrná, ale není bojácná, na vycházce denně lítá s velkými i malými psy, tak by stačilo ji podpořit v prvním okamžiku a byla by s chůvičkami kamoška.
Nejdůležitější je, podle mě, aby klid zachoval páník. U něj to začíná a končí.

napsal(a):
Myslím to, že tam jsou jeho psi doma. A já tam přijdu se svým psem. Je to jejich území.
Můj pes není blbý, odstoupí, pokud někdo neohrozí jeho nebo mě.
Tak jak by se měl chovat? Bude to blbé, protože Megy cítí každý závan nevyrovnanosti.
A já tam nevidím domácí klidné, vyrovnané psy. Oni se na tu práci nehodí. A je to majitelem, ne těmi psy.
Takže bych tam svého psa nevzala, neb by se mi zkazil.
Jo, kdyby měl smečku jinou a setkání probíhalo jinde, tak je to hodnotné.
A já tam nevidím domácí klidné, vyrovnané psy. Oni se na tu práci nehodí.
Z čeho tak soudíte?
Tak my nevíme, jak se domlouvají, než se zapnou kamery, řekla bych že nějak ano.
Podobný prvek měl v těch svých pořadech i Ceaser Millan, taky přece strkal ty " napravované" psy do ohrady mezi svojí smečku.
Myslím, že to má divákovi demonstrovat, s jak úžasným cvičitelem máme co do činění. Zvládá naprosto perfektně svojí velkou smečku nebezpečných psů , zatímco účastníci si nedokážou poradit ani s tím svým jedním:))
Prostě to opravdu není vzdělávací pořad, ale spíš reality show, a tam lidi chtějí vidět nějaké drama, nepříjemné lidi a situace.

napsal(a):
A já tam nevidím domácí klidné, vyrovnané psy. Oni se na tu práci nehodí.
Z čeho tak soudíte?
Tak se na ně podívejte. Jak se tváří, pohybují.
Sýzr nechá nového psa za plotem, až pak jde dovnitř.
A tam je vidět rozdíl v rozpoložení jeho osobních psů, koukněte balu na tmavého Juniora, jak se chová, ať přijde kdokoli kamkoli.
Sýzr má zas jinou kaši :-)

napsal(a):
Tak se na ně podívejte. Jak se tváří, pohybují.
Sýzr nechá nového psa za plotem, až pak jde dovnitř.
A tam je vidět rozdíl v rozpoložení jeho osobních psů, koukněte balu na tmavého Juniora, jak se chová, ať přijde kdokoli kamkoli.
Sýzr má zas jinou kaši :-)
Jak se chůvičky tváří a pohybují? Pro mě v pohodě, nevidím nic závadného a vždycky, když je vidím, bych se s nimi chtěla seznámit. Jsou perfektně zvládnuté a za všech situací, které je možné vidět v pořadu, klidné a ovladatelné.
Sýzr neznám, ale pokud myslíte Cieslara (ten fonetický přepis je děs a hnus), tak na jeho videa nekoukám.

napsal(a):
Jak se chůvičky tváří a pohybují? Pro mě v pohodě, nevidím nic závadného a vždycky, když je vidím, bych se s nimi chtěla seznámit. Jsou perfektně zvládnuté a za všech situací, které je možné vidět v pořadu, klidné a ovladatelné.
Sýzr neznám, ale pokud myslíte Cieslara (ten fonetický přepis je děs a hnus), tak na jeho videa nekoukám.
A Váš přepis je zas špatný, no.
OK, každý vidíme na psech něco jiné.

"Podobný prvek měl v těch svých pořadech i Ceaser Millan, taky přece strkal ty " napravované" psy do ohrady mezi svojí smečku."
to ale moc podobné není
dovolím se domnívat se, že cílem RD je zjistit, jak se chová člověk, ne pes
vypuštěním do smečky je testován pes, jen ten pes, zcela bez vlivu člověka
napsal(a):
Jmenuje se Cesar Millan. Když už mermomocí chcete někoho nazvat děsem a hnusem, tak si to nastudujte.

napsal(a):
"Podobný prvek měl v těch svých pořadech i Ceaser Millan, taky přece strkal ty " napravované" psy do ohrady mezi svojí smečku."
to ale moc podobné není
Ano, jde tu o člověka, to chápeme.
Ale člověk je reakcí svého psa překvapen, možná i těmi cizími psy, většina smrtelníků tohle nezná.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11535735801-kocka-neni-pes/221562221350009/
čas 9.20
a řekněte mi, že ti bílí jsou klidní
tak jsem slepá, navíc si vymýšlím
protože vidím jednoho naježeného psa v pohybu ne klidném
a druhého naježeného ještě víc, ten i mluví,
což je pochopitelné, je to jejich území
na vystrašení cizího psa ano
pobavil mě výrok o Lexi, že stíhá sledovat spoustu věcí okolo, že se to často nevidí... takže tím je to potvrzeno, vidím na psech něco jiné

napsal(a):
A Váš přepis je zas špatný, no.
OK, každý vidíme na psech něco jiné.
To je možné, že je můj přepis špatný, nehledala jsem jej na netu a z paměti vydolovala jen toto jméno.

impact
napsal(a):
Jmenuje se Cesar Millan. Když už mermomocí chcete někoho nazvat děsem a hnusem, tak si to nastudujte.
Děsem a hnusem jsem nazvala váš fonetický přepis. Ne toho člověka.

napsal(a):
To je možné, že je můj přepis špatný, nehledala jsem jej na netu a z paměti vydolovala jen toto jméno.
Však sa nic neděje.
čas 14.38 - ne, ten šarpej opravdu není v klidu
je to zajímavý pes, vypadá jak plyšový, přitom válečník
největší legrace je, jak RD přitáhne psa za vodítko čelem k sobě a říká, jak pes stresuje :D vůbec nevidí, že se ho ti psi bojí, plete si respekt a strach
čím novější díl, tím víc si myslím, že si poradí se psy, kteří se mu podvolí
a o takové metody nemám zájem
Sýzr je něco podobného
dobrá je Victoria, to mě vlastně i baví ten pořad, ten jejich přízvuk :-)

napsal(a):
Však sa nic neděje.
čas 14.38 - ne, ten šarpej opravdu není v klidu
je to zajímavý pes, vypadá jak plyšový, přitom válečník
největší legrace je, jak RD přitáhne psa za vodítko čelem k sobě a říká, jak pes stresuje :D vůbec nevidí, že se ho ti psi bojí, plete si respekt a strach
čím novější díl, tím víc si myslím, že si poradí se psy, kteří se mu podvolí
a o takové metody nemám zájem
Sýzr je něco podobného
dobrá je Victoria, to mě vlastně i baví ten pořad, ten jejich přízvuk :-)
Není vás tady škoda? Nechcete se přihlásit v české televizi, že byste jim radila?
Já to nesleduju,ale vím,že jednou jsem náhodně viděla díl,kde bylo malý štěně, které si před jeho čubinama lehlo na záda, a on pravil,že je bojácný a musí se socializovat. Tak to mě dorazilo,naopak, to štěně se chovalo přesně tak,jak by se štěně mělo chovat, vůbec jsem to nepochopila.
napsal(a):
to ale moc podobné není
Musím se přiznat, že jsem viděla ty Cesarovy pořady už dávno a Desenského jen dva díly, tak ani nevím, jestli to někde vysvětluje ( RD), proč to vlastně dělá a co tím sleduje..
Ale jsem si jistá, že laickým divákům se to líbí, protože je to drama:(.
Zvyšuje to sledovanost.
Asi se shodneme v tom, že zkušený trenér takové uměle vytvořené zátěžové situace nepotřebuje, stačí mu pozorovat interakci psa a člověka v běžném životě.
Tvůrci pořadu si ale asi myslí, že to by diváky nebavilo.
Holky, nehádejte se tady, Sýzr, Jiří Císler, Ave Caesar, Milouš Cesar, je to jedno, všichni víme o koho jde.
Je to zábavný pořad tak nejde o život, ale stejně škoda, že je násobně zajímavější pro majitele koček, protože se tam doví spoustu zajímavých rad, nápadů a popisu chování koček. Ruda bez ohledu na metody je špatný učitel a můžete být nejlepší odborník na světě, ale pokud to neumíte srozumitelně předat dál, postrádá to smysl. Pro soukromou praxi to zas tak neva, pokud si najde zákazníky, co se budou tetelit tím, že se na Rudu napojili a vše pochopili, pro pořad ve veřejnoprávní televizi si myslím, že by rozhodně našli člověka, který tomu nejenom bude perfektně rozumět, ale bude to schopný i velmi dobře popsat, předat a vysvětlit dál.
napsal(a):
Děsem a hnusem jsem nazvala váš fonetický přepis. Ne toho člověka.
Můj fonetický přepis? Můžete mi ho sem zkopírovat? Jako nemám pocit, že bych byla v sobotu dopoledne vylitá a nepamatovala si, co kde píšu. Ale jsem si jakoby skoro úplně jistá tím, že jsem tady nikomu nic foneticky nepřepsala. 🤷🏼♀️🤣

impact
napsal(a):
Můj fonetický přepis? Můžete mi ho sem zkopírovat? Jako nemám pocit, že bych byla v sobotu dopoledne vylitá a nepamatovala si, co kde píšu. Ale jsem si jakoby skoro úplně jistá tím, že jsem tady nikomu nic foneticky nepřepsala. 🤷🏼♀️🤣
Máte pravdu, omlouvám se, nepsala jste to vy, ale megi.
Její "Sýzr" to vyvolal a já pak chybně reagovala na váš příspěvek, ve kterém jste uváděla správné jméno toho člověka.
impact
napsal(a):
Nemám pocit, že bych byla v sobotu dopoledne vylitá🤣🤣🤣
Jste mě rozesmála 🤣🤣🤣

Pustila jsem si včera k práci ten díl s vizslou (kočku jsem přeskákala). U chůviček vlastně nevím, jestli majitel/pes uspěl, postřehla jsem jen komentář, že má povolit vodítko, ale nějakého komplexního zhodnocení jsem si nevšimla, tak asi úplně nerozumím, co bylo cílem, a jestli byl splněn.
Líbilo se mi, že bylo zmíněno, že by bylo dobré se psem sportovat a že u toho RD nezapomněl říct, že při tahu se musí brát do úvahy věk a stupeň zátěže kvůli pohybovému aparátu (mohl zmínit i správné vybavení - např. dlouhé postroje). V tomto kontextu ale dvojnásob nechápu, že chůzi na vodítku toho psa učil tak, že mu buď podvlékl vodítko pod loktem, nebo ho tahal za zadní nohy, aby udržel prověšené vodítko. Nemyslím si, že je tohle u psa (natož ročního) minimálně z hlediska pohybového aparátu OK, a navíc si umím představit i psy, kteří by se při takových metodách přetočili/zasekli/ohnali se. Celkově si myslím, že pokud se pes na vodítku učí chodit jen na základě korekcí (tzn. reaktivního přístupu), je snazší se zacyklit, vytvářet pověry, než když se k tomu přistupuje primárně proaktivně, a pes se učí, jak chodit má. I v této stopáži mohly zaznít základní rady typu pořídit delší vodítko, rozdělit si vodění např. na obojek, na kterém se natahá a na postroj, kde se tahat může (když vím, že nezajistím 100% důslednost, když je pes příliš unavený atd.)...
Další věc, která se tam řešila, byla pozornost psa. A tady tedy za sebe vidím hned dvě úskalí. Chápu, jak to RD myslel, když říkal, že je potřeba psa fyzicky unavit, že potřebuje vybít energii. Ale obávám se, že v této zkratce, jak to v pořadu zaznělo, to nepolíbený začátečník může interpretovat zcela chybně. Ano, je třeba, aby ohař měl dostatek fyzického vyžití, ale minimálně stejnou měrou potřebuje ke spokojenému životu také vyžití mentální. Se psem, který nemá akutní přebytek energie, se pracuje snáz než se psem, který je natlakovaný jako papiňák - ano, souhlasím. Ale pokud bych to vzala striktně tak, jak to zaznělo v pořadu, de facto bych si z toho mohla odnést to, že aby na mě pes začal alespoň trochu reagovat, musím s ním nejdřív odjet x km na koloběžce (například). A jak tomu psovi poroste fyzická kondice, brzy se dostanu do stavu, kdy už tomu psovi prostě a jednoduše přestanu stačit, a tím pádem nebudu mít jeho pozornost. (Myslím, že potřeba vyžití měla být dána primárně do souvislosti s nějakým režimem, welfare...)
Druhá věc, co mě tam ťukla, byla ta pozornost sama o sobě, její chápání. To, že je pes "v hlavě", a že je schopný mě slyšet, i když u toho kouká, co by kde by, já osobně nepovažuju za soustředění se (na mě - psovoda) nebo za nějakou výhradní pozornost, kterou já od psa v tréninku chci (ale je to dobrý start, o tom žádná). Pokud něco trénujeme, potřebuju, aby se soustředil, nekoukal, co kde lítá, ale oční kontakt udržoval se mnou. A na tomto je třeba cíleně, samostatně pracovat, natrénovat to. Nestačí k tomu (samo o sobě) nechat psa lítat s jinými psy, nebo ho vzít na kolo.

Ještě mě k té pozornosti napado, že pokud budu věřit, že si psovu pozornost získám (jen) tím, že ho nechám “vylítat se psy”, mohu dosáhnout opaku - ten pes o mě může zcela ztratit (nebo si nevybudovat, pokud jej nemá) zájem, protože se mnou žádná zábava (společná aktivita budující nebo formující spolupráci) není.
Dobrý den,
tak co, kdopak koukal na Desenského včera? Já jo a konečně 🙏 byl v pořadu normální pes a super páníčka.
Desenský i dokonce pochválíl jak paní tak psa. Musím uznat, že pořad je jen šou a opravdu se nedá tak v krátké době něco vyřešit, ale je taky pravda, že pán Ruda je nekomunikující človíček, buď se neumí vyjádřovat před kamerou a nebo je stále takový masný, neflekatý. Možná na živo by komunikace byla jiná. Když se na něho člověk kouká cítí s něho klid a pohodu.
Paní od kočiček tak ta mi sedí, umí se v krátkém čase vyjádřit a intonace hlasů je asi pro většinu diváků lepší.
Dája

"Já jo a konečně 🙏 byl v pořadu normální pes a super páníčka."
on tam je málokdy fakt problematický pes, pokud vůbec
problémem je absence vedení/učení lidí
napsal(a):
"Já jo a konečně 🙏 byl v pořadu normální pes a super páníčka."
on tam je málokdy fakt problematický pes, pokud vůbec
problémem je absence vedení/učení lidí
Jojo, tam jsou většinou naprosto základní výchovné problémy. Případně ještě spojené se špatným výběrem plemene = což beru jako plus, že lidi můžou vidět, že to není o výchově, ale že určitá plemena potřebují pohyb.
Viděla jste Najvernější = slovenskou verzi? Zajímalo by mě, co na to říkáte vy. :)
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/19837 = jednotlivé díly se přepínají v kalendáři.

děkuji za odkaz, lily, zcela jistě shlédnu

Jejda, tady to jede.
Já se musím přiznat, že na to už nekoukám a to z toho důvodu, že mě právě rušily ty vstupy paní Kláry s těma kočkama (omlouvám se kočkařům) a pak taky, že mně připadalo, že ty problémy se pořád opakují...buď si lidi pořídí špatný plemeno nebo psovi prostě nerozumějí.
Nevím, nejsem ani proti panu Desenskému a ani nejsem jeho úplným příznivcem, vždycky si vezmu ze všeho, co se mně hodí, a nebo si myslím, že to má smysl a následně se mně to osvědčilo. Já znám několik výcvikářů a někteří jsou taky zvláštní patroni, hlavně chlapi. Ale s chlapama se mně zase líp spolupracuje, protože oni toho moc nenakecají a pokud udílejí rady, tak stručně, věcně, žádný okecávání. Každopádně ale kdybych měla problém se psem já, tak do televize rozhodně nelezu a do tohoto pořadu už vůbec.

Lily2
napsal(a):
Jojo, tam jsou většinou naprosto základní výchovné problémy. Případně ještě spojené se špatným výběrem plemene = což beru jako plus, že lidi můžou vidět, že to není o výchově, ale že určitá plemena potřebují pohyb.
Viděla jste Najvernější = slovenskou verzi? Zajímalo by mě, co na to říkáte vy. :)
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/19837 = jednotlivé díly se přepínají v kalendáři.
Krása. Dává to smysl, i se na to dobře kouká. Díky
Lily2
napsal(a):
Jojo jednou jsem přepla a koukala a musím říct, že se mi pořad líbí o 100x víc. Lepší komunikace, lepší vysvětlení a hlavně lidičky vše lépe pochopí. Koukala jsem i na váš odkaz a ve volnu zkoukni více.
Dája