Dobrý den, uvažuji o koupi fenky. Rozhoduji se mezi australským ovčákem a kelpií. Hledám psa, se kterým bych mohla dělat všechno agility, canicross, obedienci, dogfrisbee, ale hlavně dogdancing. Chci, aby byl poměrně akční, ale zase uměl přejít z akce do klidu a neměl by být vysloveně hyperaktivní. Nechci, aby byl dominantní a chci aby se dobře snášel s jinými psy (mám doma šeltii) a zvířaty. Chtěla bych i vyzkoušet pasení. Měl by to být takový veselý a vyrovnaný společník, který by měl být dostatečně inteligentní. Nechci žádného tvrdého psa, protože cvičím pouze pozitivními metodami a pomocí klikru. Taky by měl být krásný, ale zase ne náchylný k dědičným onemocněním. Taky by měl být mrštný a obratný (kvůli agility), ale jelikož se chci věnovat hlavně dogdancingu, tak je pro mě nejdůležitější motivovatelnost a ochota k práci. Neměl by být extrémně tvrdohlavý a měl by to být takový pes jednoho pána a zbytku rodiny, ale přitom přátelský vůči cizím. Taky by měl umět hlídat, ale ne aby byl vůči všemu majetnický.
Taky by mě ještě zajimala orientační cena při koupi štěněte australského ovčáka a kelpie.
A předem děkuji za všechny odpovědi.
Znala jsem kelpii tedy jen jednu, ale měla přezdívku "tasmánský čert" a k cizím psům tedy moc snášenlivá nebyla - viz dole první obrázek v poslední řadě http://www.australskakelpie.wz.cz/amina_kp.html
Nevím, jestli to není jen fáma, ale údajně tak dlouho "prudila" smečku huskounů majitele, až si jí jednoho dne psíci podali.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jéé, takového psa by chtěl každý !
kesme
napsal(a):
Dobrý den, uvažuji o koupi fenky. Rozhoduji se mezi australským ovčákem a kelpií. Hledám psa, se kterým bych mohla dělat všechno agility, canicross, obedienci, dogfrisbee, ale hlavně dogdancing. Chci, aby byl poměrně akční, ale zase uměl přejít z akce do klidu a neměl by být vysloveně hyperaktivní. Nechci, aby byl dominantní a chci aby se dobře snášel s jinými psy (mám doma šeltii) a zvířaty. Chtěla bych i vyzkoušet pasení. Měl by to být takový veselý a vyrovnaný společník, který by měl být dostatečně inteligentní. Nechci žádného tvrdého psa, protože cvičím pouze pozitivními metodami a pomocí klikru. Taky by měl být krásný, ale zase ne náchylný k dědičným onemocněním. Taky by měl být mrštný a obratný (kvůli agility), ale jelikož se chci věnovat hlavně dogdancingu, tak je pro mě nejdůležitější motivovatelnost a ochota k práci. Neměl by být extrémně tvrdohlavý a měl by to být takový pes jednoho pána a zbytku rodiny, ale přitom přátelský vůči cizím. Taky by měl umět hlídat, ale ne aby byl vůči všemu majetnický.
Taky by mě ještě zajimala orientační cena při koupi štěněte australského ovčáka a kelpie.
A předem děkuji za všechny odpovědi.
Kelpií tu moc není, tudíž asi ani moc zkušeností s nimi. U aussíka si budete moci lépe vybrat, jaký vám bude vyhovovat, chovateských stanic už je tu poměrně hodně.
Všechny aktivity, o kterých píšete, se s aussíky dělají. Většinou je sice na závodech porazí borderky, ale pro vás asi zas lepší pes ne tak hyperaktivní.
Hodně australanů pase aktivně, poradí si is většími zvířaty, často jsou vidět u koní.
Se psy se snáší dobře, ale je třeba ho od mala mezi ně brát a v pubertě ho nenechat, aby si vyskakoval.
Dědičné choroby už se hlídají, vyberte si pejska po plně vyšetřených rodičích ( některá vyšetření nejsou povinná, ale chovatelé je i tak dělají).
Hlídači jsou dobří, zas pak záleží na tom, jak si ho vychováte.
Cena je už od cca 7.000,- Kč, průměrná cena kolem 12.000,- Kč, ale najdou se i stanice, kde je štěně 2x dražší. To už bude na vás, jestli si vyberete psa po šampionech, ze zahraničního krytí, s výstavními předpoklady, plně standardní... nebo např. s nějakou menší estetickou vadou nebo z méně známé stanice.
Katka1

XXX.XXX.192.193
Z mé zkušenosti doporučuji border kolii. Je to aktivní společník a moc dobřevychází s ostatními psy a hodí se na všechno.
Mám australského kluka z CHS srdcové eso. Nepřestává mě překvapovat tím jak je multifunkční a cokoliv s ním chci dělat tak do všeho jde rád a s nadšením. Kašpar každým coulem
http://www.akita-feiko.estranky.cz/clanky/doktor-srdcove-eso.html
Já bych se nebála ani té kelpičky, jsou to úžasní společníci, aktivní, hraví a váhově ideální, nekonflitkní (zato aussies znám dost konfliktních) Pokud ale i přesto zvažujete aussíka, doporučila bych chs Valkar, Waka (s přehláskovaným a) a Diandru. Pokud chcete vážně sportovně založeného psa, vhodného k dogdancingu, vyvarujte se show liniím, které chovají aussíky na silných kostrách, s váhou těsně u hrany a s nadměrným ochlupením. Cena aussíků se může opravdu pohybovat od 7 000,- ale vůbec to nemusí být chs, která nabízí to, co právě Vy hledáte. Aussíci se velmi rozmohli a tak se chová i na průměrných jedincích. Kelpičky se pohybují od těch 12 000,- zrhuba
akara
napsal(a):
Já bych se nebála ani té kelpičky, jsou to úžasní společníci, aktivní, hraví a váhově ideální, nekonflitkní (zato aussies znám dost konfliktních) Pokud ale i přesto zvažujete aussíka, doporučila bych chs Valkar, Waka (s přehláskovaným a) a Diandru. Pokud chcete vážně sportovně založeného psa, vhodného k dogdancingu, vyvarujte se show liniím, které chovají aussíky na silných kostrách, s váhou těsně u hrany a s nadměrným ochlupením. Cena aussíků se může opravdu pohybovat od 7 000,- ale vůbec to nemusí být chs, která nabízí to, co právě Vy hledáte. Aussíci se velmi rozmohli a tak se chová i na průměrných jedincích. Kelpičky se pohybují od těch 12 000,- zrhuba
Souhlas
Dobrý den, máme rok a půl starou...mladou... kelpinku jedním slovem fantazie
Je to bezva společník, ovladatelná!, rychlá, veselá...pro aport vše... Je bezva společník našim dalším pejskům, "pase" husy, aniž by jsme to potřebovali a učili ji to
, zajímají ji malí králíčci, ale jen na kouknutí, nic jim neudělá... Chodíme hodně do lesa, hlídá si mě, stačí zavolat a je zpátky u mě. Jsme pro ni to nejdůležitější. K veterináři jdeme bez vodítka, ostatních psů si vůbec nevšímá, tam všechny přivítá, je pes vítací, skočí na váhu a čeká na něco dobrého
Je pravda, že si s ní jen hraji...nemáme klasický výcvik...stačí mi přivolání, povel fuj na přeručení jakékoliv činnosti, odložení, odložení na dálku na povel a nějaké hračičkování s aportem. Toť u nás vše. Jinak mám letitou zkušenost s NO, výcvik plus výstavy...a už bych neměnila...nejen povaha, inteligence, rychlost, ale i ideální velikost, včetně bezúdržbové srsti. Australský ovčák je z mého pohledu v některých případech spíše bernský salašnický pes...mohutnost, osrstění. Co se týče povahy nemohu posoudit. Ale kelpie je náš bezva společník, kamarád nejen nám, ale i našim čivavkám a irskému setrovi