Kavkazský pastevecký (NALEZENÝ)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ONKX

26.2.2013 11:11
ONKX

XXX.XXX.13.130

Zdravím chci se zaptat na jakoukoliv radu nebo zkušenosti s tímto plemenem.
Neznám majitele ani původ štěněte nelezl jsem ho v lese je cca.2měsíce starý děkuji.

26.2.2013 13:24
mata

XXX.XXX.80.144

A jste si zcela jist, že se neztratilo? Obvolal jste policii, útulky, městský úřad, veteriny, vyvěsil info o nálezu štěnda atd. atp.? Má čip? Tetování? A jak víte, že je to KPP? Ve dvou měsících?! smajlík Máte foto?

26.2.2013 13:41
onkx

XXX.XXX.13.130

Ano vše jsem zkoušel ale nic policie se vůbec nechtěla bavit,útulek zde není a veterinářské stanice jsou zde 2 prostě nikdo nic neví nikomu nechybí.A poznala to veterinářka......(plemeno)
Ale na to jsem se neptal že....???

26.2.2013 14:02
mata

XXX.XXX.80.144

Hmmm.... a jakou radu a zkušenost jste měl na mysli? Troška upřesnění by to chtělo.... a taky napsat, zda máte zkušenosti se psy, případně jaké a s jakým plemenem?

26.2.2013 14:37
onkx

XXX.XXX.13.130

No mám zasebou Německého ovčáka-základní výcvik sedni,lehni,ke mě,fuj,zůstaň apod.
nikdy žádný problém.Pak ještě jednoho křižence vlčáka to samé ale bohužel mi ho v půl roce otrávil nějaký zloděj nafty.Mám celkem trpělivost a psa bych neuhodil snažím se přistupovat na výcvik formou odměn-pochval když poslechne,důsledného povelu když ne.Nejsem žádný odborník ale psa prostě nevyhodím nejsem zvíře...ať to stojí cokoliv.......
Jediné z čeho mám strach je jak bude pesan reagovat na členy rodiny co dojíždí na návštěvy atd.

26.2.2013 15:43
mata

XXX.XXX.80.144

onkx napsal(a):
No mám zasebou Německého ovčáka-základní výcvik sedni,lehni,ke mě,fuj,zůstaň apod.
nikdy žádný problém.Pak ještě jednoho křižence vlčáka to samé ale bohužel mi ho v půl roce otrávil nějaký zloděj nafty.Mám celkem trpělivost a psa bych neuhodil snažím se přistupovat na výcvik formou odměn-pochval když poslechne,důsledného povelu když ne.Nejsem žádný odborník ale psa prostě nevyhodím nejsem zvíře...ať to stojí cokoliv.......
Jediné z čeho mám strach je jak bude pesan reagovat na členy rodiny co dojíždí na návštěvy atd.

Tak pastevec není ovčák, tam dril a tvrdost neplatí, naopak by se tím narušil vztah pána a psa. Na pastevce musíte přirozenou autoritou, humorem ( má rád humor a rád ho bude zkoušet i u pána, pokud mu za to bude stát ), důsledností a spíše výchovou, než výcvikem jako takovým. Samozřejmě sedni, lehni se naučí, chůzi u nohy, zůstaň. Ale např. přivolání u pastevců není 100%, jestliže si myslí, že je třeba "cosi prolustrovat". Na vycházkách je proto lepší naučit Stůj. a pro psa dojít.
Co se rodiny týče, jakmile od štěnda pes bude znát rodinné příslušníky, kteří pravidelně přicházejí, bude to v pohodě. Pozná je a bude je tak brát. Ale pozor, pokud s ním nebudou žít trvale, je lepší psa s nimi nenechávat bez dozoru. V dospělosti se může stát, že pes je bez pána bude hlídat. Pokud by žili se psem "pod jednou střechou" je to zase jiná. Můj kavkaz bere i členy rodiny, které vidí po půl roce, ale jako štěně je vídal častěji ( to jsem schválně zařídila ), a nyní už ví, že to jsou "naši" a neublíží jim, ale nikdy s nimi není beze mne. Ale vídáme se opravdu velmi málo.
Trpělivost je u pastevců, hlavně v době dospívání, také velice důležitá. Pastevec má svou hlavu, má svou osobnost a přemýšlí a sleduje. A když ho budete odmala sledovat i vy, uvidíte že přemýšlí a zpracovává opravdu naprosto vše, co vidí a zažívá. Od sázení stromů na zahradě, po sledování sousedů naproti apod. Musíte ho tak brát a jestliže pochopíte, že on bude spíše parťák, než cvičákový robot, máte vyhráno smajlík Jakmile společně zvládnete štěněctví, kdy mu musíte být oporou a ukázat mu, že ho nedáte a posléze pubertu, kdy se pes bude hledat a opět bude potřebovat vaši oporu, ač trošku jinak, než jako štěndo, budete mít dospělého parťáka, na kterého se můžete spolehnout a který vás nedá a ochrání smajlík
No psát by se dalo dlouho. A každý to má samo jinak. Ale snad vám to něco dá.

26.2.2013 15:54
mata

XXX.XXX.80.144

Jo ještě bych dodala, že jako štěndo je dobré ho co nejvíce socializovat, čili brát do města, mezi lidi, psy, na statek mezi krávy, koně, do auta, busu, vlaku, metra, kolem školky a malých dětí, mezi staré lidi, do hluku i ticha, prostě mu ukázat svět smajlík Být stále oporou. MAlé štěně může pro laika reagovat strachově, ale ve skutečnosti je to ta jejich zdrženlivost a chytrost, dobře vědí, že jsou malincí a nic nezmůžou. Od toho mají pána, ten jim vše ukáže, vysvětlí a nedá je. V dospělosti vám to pes vrátí mockrát. A budete mít vyrovnaného psa, který zná lidi, zvířata, stroje, hluk, ticho a nic ho nerozhází a o to lepší a sebevědomější bude hlídač, ale taky to bude pro vás čitelnej pes a ne hysterickej nervák, co útočí ze strachu na všechno a všechny, ale ve finále neudělá nic, jestli chápete?! smajlík
Za další se nejspíš v dospělosti nebude kamarádit s cizími psy, ale "svoje" ( v rodině ) přijme a bude chránit. Je ale třeba počítat s tím, že s dopělým kavkazem si na vycházku bez vodítka a náhubku nevyjdete, už kvůli bezpečí ostatních lidí i zvířat. Přesto vás úes nemusí tahat. Vše je o tom vztahu a taky o důkladné socializaci a výchově smajlík
Myslím, že jak "okusíte" povahu pastevců a sedne vám, už jim zůstanete věrný...

26.2.2013 20:07
hanula

XXX.XXX.106.29

Výstižně napsáno a je snad tím řečeno vše, co člověk který začíná s pastevcem potřebuje vědět. Nemám sice KO, ale SAO a přesně tak si představuji výchovu a taky tak se o ní snažím.

26.2.2013 22:01
skalap

XXX.XXX.221.43

Přesně tak,výstižně řečeno.Vím o čem je řeč,mám doma 3 KAO.Nejstaršímu včera 6 let a mladé v sobotu půl roku.smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík