Chtěla bych se zeptat, jestli je to puberta a nebo nevím .
Tenhle týden mám pocit, že je trochu hluchá a říká si " proč bych to měla dělat a na co to mám dělat" myslím u výcviku. Vyloženě se jí nechce. Jak předtím jakž takž mašírovala u nohy bez vodítka a těšila se na mňamku tak teď se jí nechce. Nebo zavolám ke mně , ona běží tedy momentálně jde velmi pomale a chce mě minout. Jsem z ní dost rozladěná.A nebo její teď teplo a nemá náladu já fakt nevím. Nebo cvičíme často a nebaví jí to. Cvičíme každý druhý den asi 10 minut po chvílích. Nebo teď mám chvíli vysadit? nebo to mac často opakujeme a jí to už nebaví. Hned po výcviku si s ní hraji a blbnu. já fakt nevím.
Jak se u vás projevovala puberta?
Dík
Alena
chibet
napsal(a):
Tenhle týden mám pocit, že je trochu hluchá a říká si " proč bych to měla dělat a na co to mám dělat" myslím u výcviku. Vyloženě se jí nechce. Jak předtím jakž takž mašírovala u nohy bez vodítka a těšila se na mňamku tak teď se jí nechce. Nebo zavolám ke mně , ona běží tedy momentálně jde velmi pomale a chce mě minout. Jsem z ní dost rozladěná.A nebo její teď teplo a nemá náladu já fakt nevím. Nebo cvičíme často a nebaví jí to. Cvičíme každý druhý den asi 10 minut po chvílích. Nebo teď mám chvíli vysadit? nebo to mac často opakujeme a jí to už nebaví. Hned po výcviku si s ní hraji a blbnu. já fakt nevím.
Dík
Alena
Ne tenhle týden, ale konkrétně dnes.
chibet
napsal(a):
Dík
Alena
No, je to myslim docela dobre mozne. Ale z me zkusenosti musim varovat - kolem roku je to prvni puberta (trosku mirnejsi) - u nas trvala tak mesic, a pak jsem si rikal, ze to je v pohode... Az kolem 14 mesice prisla dalsi, horsi, ktera trva doted (17)... :-)
Myslim, ze v puberte povolit je kontraproduktivni, lip se mi osvedcilo byt spis tvrdsi nez mekci... :-) Ne ze by to problem vyresilo, ale mam pejsa ovladatelneho i ted...
chibet
napsal(a):
Dík
Alena
Tak já mám orční pitbulku a taky blbne jak může. Někdy je v pohodě a přiběhne okamžitě a vrtí ocasem, a někdy ybch šla spíš já za ní když chci aby šla k noze :-) Takže puberta určitě.
Já teda nevím, jak jsi psala že trénujete ob den. Tak jinak jako poslouchat nemusí? Já nechci Ti nějak nadávat nebo tak abys to tak nepochopila. ale my s Amis normálně k noze a u nohy, a tak trénujem i několikrát denně tak vždycky chvilku... Ne jenom jednou za dva dny a deset minut. CHápeš jak to myslím? Jako zařazuju trénovaní do normálního života: -)) Ale to je od tématu :-)) Asi to bude puberta. a nepovoluj. To nemá cenu :-) Pak azse nebude poslouchat vůbec :-))
anuska
napsal(a):
Tak já mám orční pitbulku a taky blbne jak může. Někdy je v pohodě a přiběhne okamžitě a vrtí ocasem, a někdy ybch šla spíš já za ní když chci aby šla k noze :-) Takže puberta určitě.
Já teda nevím, jak jsi psala že trénujete ob den. Tak jinak jako poslouchat nemusí? Já nechci Ti nějak nadávat nebo tak abys to tak nepochopila. ale my s Amis normálně k noze a u nohy, a tak trénujem i několikrát denně tak vždycky chvilku... Ne jenom jednou za dva dny a deset minut. CHápeš jak to myslím? Jako zařazuju trénovaní do normálního života: -)) Ale to je od tématu :-)) Asi to bude puberta. a nepovoluj. To nemá cenu :-) Pak azse nebude poslouchat vůbec :-))
Též trénuji za pochodu. Pes je se mnou téměř všude - v práci, doma, večer na pivečku na zahrádce... Nemám vyhrazeno denně třeba trénink hodinu, nebo obden... Takže trénujeme nonstop pořád. A musím zaklepat, i když má Mafoš dneska rok, puberta nás ještě nepotkala. A myslím, že je to částečně i systémem výcviku...
anuska
napsal(a):
To víš ,že trénujeme každý den k noze po chvílích a na vycházce a tak si říkám jestli to už nepřeháním. A jednou za dva dny ještě o trochu víc.
anuska
napsal(a):
Treba to myslela nejak tak, jak to mame my - stendo ucim vsemu v beznem zivote, trenujeme kazdou chvilku... Poslouchat musi porad (s ohledem na vek, samozrejme).
Ale na presnost a kvuli zkouskam mame ob den intenzivnejsi trenink + cvicak...
anuska
napsal(a):
aha. No možná jo .-) To my musíme poslouchat pořád. Protože i na těch zkouškách jsou věci který potřebujem v normálním životě... :-)
anuska
napsal(a):
aha. No možná jo .-) To my musíme poslouchat pořád. Protože i na těch zkouškách jsou věci který potřebujem v normálním životě... :-)
Ale jasne, ze jo... Moji pesani taky musi poslouchat oba - uz proto, ze jsou dva, maji okolo 30 kg (a to je tomu mladsimu teprve neco pres pul roku) a kvuli jejich vzhledu se jich lidi docela boji (atavisticky strach z vlku :oP ) - navic je velkej pomerne ostry hlidac, takze tim spis jsem zvykla, ze me psi musi poslouchat.
Ale bezne mi na privolani staci krive predsednuti, chuze u nohy nemusi byt tak presna, atd. atp. Tedy poslouchat se musi porad, ale pro presnost vyuzivam intenzivnejsiho treninku, kdy mnohem vic chvalim za presne provedeni (v beznem zivote chvalim samozrejme taky, ale pomalinku uz rozlisuju, co je presne a co ne, a podle toho menim intenzitu chvaleni - no, ale nekdy mu musim ukazat, co presne po nem chci).
Proto tedy psa bezne vychovavam, a parkrat do tydne cvicim (tak tomu tedy rikam ja)...
wami
napsal(a):
Ale jasne, ze jo... Moji pesani taky musi poslouchat oba - uz proto, ze jsou dva, maji okolo 30 kg (a to je tomu mladsimu teprve neco pres pul roku) a kvuli jejich vzhledu se jich lidi docela boji (atavisticky strach z vlku :oP ) - navic je velkej pomerne ostry hlidac, takze tim spis jsem zvykla, ze me psi musi poslouchat.
Ale bezne mi na privolani staci krive predsednuti, chuze u nohy nemusi byt tak presna, atd. atp. Tedy poslouchat se musi porad, ale pro presnost vyuzivam intenzivnejsiho treninku, kdy mnohem vic chvalim za presne provedeni (v beznem zivote chvalim samozrejme taky, ale pomalinku uz rozlisuju, co je presne a co ne, a podle toho menim intenzitu chvaleni - no, ale nekdy mu musim ukazat, co presne po nem chci).
Proto tedy psa bezne vychovavam, a parkrat do tydne cvicim (tak tomu tedy rikam ja)...
teď jsem se koukala na nějaký podklady ke zkouškám, jako co musí umět a tak. A asi se na nějaký zkoušky vykašlu, protože tam chcou takový pitominy :-/
Copak máš za pejska???
anuska
napsal(a):
teď jsem se koukala na nějaký podklady ke zkouškám, jako co musí umět a tak. A asi se na nějaký zkoušky vykašlu, protože tam chcou takový pitominy :-/
Copak máš za pejska???
Ja mam krizence, "skorovlky"... (Velkej je tata malyho, je krizenec NOxvlk X BOm, mama malyho byla CsV...)
S Denym (ten starsi) zkousky nemame, i kdyz posloucha na slovo a pohybuje se tak 90% casu navolno - zkousky nemame, protoze je nezravej a neaportovaci a na nektere veci ho proste nebylo jak namotivovat.
Lump (momentalne 6,5 mesicni stene) je zravejsi, dela se s nim vyborne, takze se snad i nejaky ty zkousky casem povedou - nejspis podle NZR (ZZO - ZM - ZVV1 a kdyz na to budu mit trpelivost a on povahu, tak i neco dal...) Ale zase - kdyz to na zkousky nebude, nebo by na obranach nesel na korist, ale vytacel se na zlobu, tak toho necham a zkousime blbinky z tance se psem, casem (az bude mit dovyvinutou kostru) treba i agility... Nebranim se nicemu, pokud to bavi predevsim psa...
Ale jak jsi psala - ne vsechno, co se vyzaduje na zkouskach, clovek bezne vyuzije. Nicmene myslim si, ze minimalne ZZO nebo ZOP by mel mit uplne kazdy pes, protoze to je jen a jenom o zakladni ovladatelnosti psa (taky tu zkousku splnis i pri nepresnostech, vice povelech a tak - je mnohem mirnejsi, nez kterekoliv jine), a tu by mel zvladat kazdy pan i pes. Dokonce i starouse Denyho asi jednou na neco takoveho dotahnu a splnime to... (Resp. to, co tam je, zvladame v pohode, ale jsem se na zadny termin zatim neprihlasila.)
Nicmene mym hlavnim "sportem" je dogtrekking, s Denym uz toho mame nachozeno docela dost, Lumpa to ceka od pristi sezony. A i kdyby se nepovedly zadny zkousky a i kdyby ho vycvik prestal uplne bavit, porad tu budou treky, ktery miluje kazdej pes...
(Vlevo Lump, vpravo Deny...)