Autoimunitní hemolytická anémie - zkušenosti

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.8.2013 09:47
replykate

XXX.XXX.228.74

Zdravím mám šesti letou fenku malého knírače, u které mi veterinářka diagnostikovala autoimunitní onemocnění krve. Zabíjí si vlastní červené krvinky. Včera jí nasadila koŕtikosteroidy kdy hodnoty erytrocytů v krvi měla 1,2 mild. norma je cca 6. Slezinu má třikrát vězší než je norma. Přes noc se zhoršila tak, že už nedokáže stát na nahou, snědla pár piškotů namočených ve vodě a jen leží. Potřebovala bych poradit, jestli má někdo zkušenost s tímto onemocněním v tomto stadiu - popř. jak to dopadlo. Fenka je můj mazlík, když se na ni podívám tak bulím, protože vidím jak trpí. Nevím jestli ji mám nechat odejít nebo zkoušet podávání kortikosteroidů ... :(

7.8.2013 13:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.157.160

replykate napsal(a):
Zdravím mám šesti letou fenku malého knírače, u které mi veterinářka diagnostikovala autoimunitní onemocnění krve. Zabíjí si vlastní červené krvinky. Včera jí nasadila koŕtikosteroidy kdy hodnoty erytrocytů v krvi měla 1,2 mild. norma je cca 6. Slezinu má třikrát vězší než je norma. Přes noc se zhoršila tak, že už nedokáže stát na nahou, snědla pár piškotů namočených ve vodě a jen leží. Potřebovala bych poradit, jestli má někdo zkušenost s tímto onemocněním v tomto stadiu - popř. jak to dopadlo. Fenka je můj mazlík, když se na ni podívám tak bulím, protože vidím jak trpí. Nevím jestli ji mám nechat odejít nebo zkoušet podávání kortikosteroidů ... :(

bohužel tu zkušenost mám
měli jsme hemolytickou lékovou anemii, a pes šel s červenýma krvinkama rychle dolů, takže jsem ho třetí den museli nechat uspat protože by se udusil sám - bylo to hodně krutý, protože pro mě hodně znamenal, ale pokud je pes v takovém stavu, tak už bych ho netrápila.
Vet mi říkal, že u téhle diagnózy se to buď v nějakým bodě samo zastaví, a krvinky se začnou obnovovat nebo pes umře

7.8.2013 20:01
replykate

XXX.XXX.228.74

To mě mrzí ... po dlouhém rozhodování jsem svou fenku nechala uspat dneska v podvečer... měla tak rychlý průběh onemocnění, že mi v podstatě taky umřela za tři dny...

7.8.2013 20:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.157.160

replykate napsal(a):
To mě mrzí ... po dlouhém rozhodování jsem svou fenku nechala uspat dneska v podvečer... měla tak rychlý průběh onemocnění, že mi v podstatě taky umřela za tři dny...

je mi to líto, a vím, jak Vám musí být, ale rozhodla jste se správně
Asi se o tom teď blbě mluví, ale můžu se zeptat, co u vaší fenky tu hemolytickou anemii způsobilo? U nás to byla chemoterapie - reakce na cyklofosfamid.

7.8.2013 22:21
replykate

XXX.XXX.228.74

Abych pravdu řekla, tak doktorka mi nebyla schopná říct co to způsobilo. Můj osobní názor je, že to byla reakce na očkování, protože poprvé za její život letos měla na očkování alergickou reakci a to byl zřejmě spouštěč. Nicméně doktorka měla jen vyhýbavé odpovědi -- řekla, že nechce spekulovat.
Jinak děkuji za podporu, je to těžké rozhodnutí -- nechat pejska odejít obzvlášť když je to hodný, mazlivý a poslušný pes. Pořád si říkám, že jsem měla něco udělat jinak nebo to poznat a řešit dřív, že by se to nestalo... ale teď už je to jedno ... měla důstojný odchod a já na ni nikdy nezapomenu

7.8.2013 22:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.157.160

replykate napsal(a):
Abych pravdu řekla, tak doktorka mi nebyla schopná říct co to způsobilo. Můj osobní názor je, že to byla reakce na očkování, protože poprvé za její život letos měla na očkování alergickou reakci a to byl zřejmě spouštěč. Nicméně doktorka měla jen vyhýbavé odpovědi -- řekla, že nechce spekulovat.
Jinak děkuji za podporu, je to těžké rozhodnutí -- nechat pejska odejít obzvlášť když je to hodný, mazlivý a poslušný pes. Pořád si říkám, že jsem měla něco udělat jinak nebo to poznat a řešit dřív, že by se to nestalo... ale teď už je to jedno ... měla důstojný odchod a já na ni nikdy nezapomenu

nic si nevyčítejte - tomu asi nešlo zabránit a vy jste pro ni udělala maximum! Já jsem na to, že má bledší sliznice přišla hned, protože jsem ho kvůli té chemošce důkladně kontrolovala, hned jsem jela na veterinu, měla jsem zkušeného veta a stejně nešlo nic dělat. Vet mi říkal, že v případě HLA se právě podává cyklofosfamid, ale to u nás nepřipadalo v úvahu, protože my jsme měli reakci právě na něj.
Co to bylo za vakcínu?

8.8.2013 13:24
replykate

XXX.XXX.228.74

Dostala Vanguard plus 5/L EU (psinka atd..) a ještě Nobivac Rabies (vzteklina) - okamžitě měla reakci - zvracela a lehala si nemohla se udržet na nohou pak dostala další injekci to už nevím co bylo na potlačení alergické reakce. Pak se skoro hned spravila ... asi po měsíci dostala tabletku na odčervení taky už nevím název no a cca za měsíc na to mi umřela takže asi dva měsíce po očkování. Ale nevím třeba to bylo něco jiného měla taky na sonu 3x větší slezinu, mohl to být i nádor :( nevím. Každopádně to byl fofr ...

9.8.2013 07:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.157.160

replykate napsal(a):
Dostala Vanguard plus 5/L EU (psinka atd..) a ještě Nobivac Rabies (vzteklina) - okamžitě měla reakci - zvracela a lehala si nemohla se udržet na nohou pak dostala další injekci to už nevím co bylo na potlačení alergické reakce. Pak se skoro hned spravila ... asi po měsíci dostala tabletku na odčervení taky už nevím název no a cca za měsíc na to mi umřela takže asi dva měsíce po očkování. Ale nevím třeba to bylo něco jiného měla taky na sonu 3x větší slezinu, mohl to být i nádor :( nevím. Každopádně to byl fofr ...

u mého psa se rozvinul lymfom (rakovina mízních uzlin) taky 2 měsíce po očkování, ale nepředcházela tomu alergická reakce, a kdysi se psalo na nějaké diskuzi, že se tohle stalo více lidem, a vždy to bylo cca 2 měsíce po očkování. S vakcínama vangurd byla co vím před lety nějaká ostuda, že po tom umřelo několik psů, ale ptala jsem se svého veta, a on říkal, že je to pravda, ale že to tenkrát byla nějaká vadná šarže (ta už bude proexpirovaná, takže by neměla být v oběhu). Můj pes byl předtím naprosto zdravý - dělala jsem mu cca měsíc před očkováním kompletní preventivku, včetně krví, sona celého břicha, a byl v naprosto zdravý a v perfektní fyzické kondici!.

9.8.2013 07:37
plisak

XXX.XXX.236.4

replykate napsal(a):

je mi to moc líto, soucítím s vámi

9.8.2013 08:53
replykate

XXX.XXX.228.74

Tak vidím, že když se to má stát, tak se to asi stane i když člověk dělá všechno možné Moje fenka byla taky fit a právě proto nás to tak dostalo a překvapilo. Ale dala mi krásných šest let a to je důležité ... Doma mi to sice zakázali, ale už se po očku dívám po nějaké nástupkyni -- jsem pejskař a nějaký vrtichvost mi tady hrozně chybí, je to tak nějak prázdo

9.8.2013 09:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.157.160

replykate napsal(a):
Tak vidím, že když se to má stát, tak se to asi stane i když člověk dělá všechno možné Moje fenka byla taky fit a právě proto nás to tak dostalo a překvapilo. Ale dala mi krásných šest let a to je důležité ... Doma mi to sice zakázali, ale už se po očku dívám po nějaké nástupkyni -- jsem pejskař a nějaký vrtichvost mi tady hrozně chybí, je to tak nějak prázdo

na tohle je druhej pes jediný lék - člověka to zaměstná, a člověk příjde na jiný myšlenky. Já už jsem jinýho nechtěla, protože jsem tu ztrátu nedokázala vydýchat, ale pak se nás pokusili vykrást, takže jsem projela inzerci a útulky, a za 4 dny jsme si jeli pro pesa.
Držte se!

9.8.2013 09:26
impact

XXX.XXX.195.92

Jedno moudro říká, že pelíšek nemá nikdy vychladnout.. Myslím, že je to pravda.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.8.2013 09:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

zdravím, je mě líto fenečky. s těmahle vakcínama byly problémy . může to být a nemusí. ale našim sousedům takhle odešel zrovna malý knírač po podání odčervovacích tablet , možná náhoda ,možná ne , nevim.

9.8.2013 10:18
ilisek

XXX.XXX.196.16

impact napsal(a):

To je krásné moudro! Ilona

9.8.2013 10:20
replykate

XXX.XXX.228.74

impact napsal(a):

Tak to je moc hezké moudro taky si myslím, že je to pravda, prostě pejskařem si a pejskařem zůstaneš
Děkuji všem za podporu ...
Někdy si myslím, že je lepší když toho ví člověk co nejmíň, teď se s dalším hafanem budu bát ještě víc co všechno se může stát. Jinak kdyby jste měli někdo tip na dobrého chovatele malých kníračů uvítám doporučení, klidně si počkám na vymyzlené štěňátko od někoho kdo ho má opravdu rád ... ale to už je asi na jinou diskuzi

Přidejte reakci

Přidat smajlík