Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. S mojí fenkou máme nacvičeno už mnoho triků, ale nikdy nám nešlo válení sudů, fenka nikdy nechápala co má dělat. Až dneska jsme udělali velký pokrok, fenka si za pamlskem lehla na bok a poté i na záda, bylo vidět, že se jí to líbí. Chtěla jsem jí pomoct se překulit ze zad na druhý bok, že jí jemně popostrčím zadeček. Jenže jsem jí nechtěně nějak nešikovně chytla a od té chvíle se bojí znovu převalit. Chtěla jsem se zeptat, jak bych ji strachu mohla zbavit a zda je pro ni dobré tento trik vůbec ještě někdy nacvičovat. Děkuji moc za odpovědi
Dobrý den.
Já to zkoušela tak, že jsem psa začala učit sudy až když to začal zkoušet sám. :D Učila jsem ho "lehni", potom "na bok" a on se začal sám převalovat. Do té doby mě sudy ani nenapadly. Vždycky, když se převaloval sám jsem za ním přišla s pamlskem a řekla jsem "sudy" (+ jsem učila na posunek - ukázat na psa a točit prstem). Pokud se to fence líbilo, určitě to bude zkoušet znovu, tak za ní zkuste jít až se bude válet, dát povel a pochválit jí nebo jí dát pamlsek. U nás se to povedlo a sudy jsou u nás jeden z oblíbených povelů. :)