Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda má někdo z vás zkušenosti s epilepsií u pejska a jak moc vám tato nemoc komplikuje a omezuje běžný chod života. Dnes jsem byla u našeho pana veterináře s mou 1,5 roční kříženkou, sice kvůli jinému problému, ale zmínila jsem se, že při včerejší cestě vlakem se začala zničehonic klepat a zrychleně dýchat. Pan doktor řekl, že kdyby se to opakovalo, měli bychom podezření na začínající epilepsii. Stalo se už víckrát, že si zalezla do kouta, kde se cítila v bezpečí a tam se třeba 10 minut klepala, ale ztrátu vědomí jsem nikdy nezaznamenala. Zatím teda máme jen pozorovat. Děkuji vám za reakce
Shodou okolností můj 3letý jorkšír včera také prodělal epileptický záchvat. U něj byl první, a jen ve velmi lehké formě - třes, ztráta rovnováhy, zrychlené dýchání a nakonec se pozvracel a bylo po všem. Vše trvalo jen asi 2 minuty.
Možná už nějaký prodělal, ale nikdo u toho nebyl. Veterinář radí zatím to neřešit, psa sledovat a pokud by záchvaty byly silnější teprve nasadit léčbu. Nevystavovat stresu a pokud možno zavést pravidelný režim s co nejmenšími vzruchy a léky snad při této lehké formě nebudou potřeba.
Měla jsem již jednu fenku s epilepsií, také celý život bez léků. Záchvaty měla mnohem silnější než tento psík, upadala do bezvědomí i na několik minut, měla silné křeče a pomočila se. Ale protože měla záchvat maximálně jednou za půl roku, také veterinář nechtěl nasadit léky, které by musela brát po celý život.
candygirl
napsal(a):
Taky nám veterinář říkal, že pokud nejsou více jak 4 záchvaty ročně, tak se to neřeší. A řekl Vám doktor příčinu?? Hodně cestujeme vlakem a MHD, kvůli studiu v jiném městě a kdybychom kvůli tomu musely přestat jezdit vlakem, byla by to obrovská rána.
Příčinu nikdo nedokáže určit. Může to být vrozené, poúrazové, nebo součást nějakého vážnějšího onemocnění, většinou to bývá nádor na mozku. První fence se první záchvat projevil po narkóze - i to může být příčina, nebo jen spouštěč. U současného psa taky vůbec nevím, co by mohlo být příčinou. Zatím je jako vždycky, nic zvláštního na něm nevidím.
Chce to podrobnější vyšetření a pokud je pejsek jinak zdravý, není potřeba to řešit.
Pravidelné cestování by nemělo vadit, ale pokud se budou záchvaty cestou opakovat, mohl by veterinář zvážit podání nějakého preparátu na uklidnění.
Ta první fenka chodila na běžné procházky a občas na delší výlety a během těchto aktivit nikdy záchvat neměla. Většinou když jí třeba napadl jiný pes, když přibyl pes do rodiny, při přestavbě bytu a při dalších hodně stresových situacích. V běžném životě jí to vůbec neomezovalo.