Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.11.2013 17:51
lída1

XXX.XXX.64.74

Ahoj, mám dotaz ohledně krmení čivavky. Pořídila jsem si již dospělou fenečku. Nemám moc zkušeností, tak se radši zeptám. Připadá mi, že by pořád jedla, cokoli, granule vyluxuje, a pak u mě stojí se zoufalým pohledem, jakoby týden nejedla. Bojím se, abych jí nedávala málo, ale zase nechci, aby z ní byla kulička, už teď rozhodně hubená není.... Kdybych jí nechávala granule v misce jako třeba kočce, snědla by jich asi moc, nevím. Podle čeho se mám řídit? Případně jaké granule doporučujete? A přidáváte třeba vařené kuřecí a konzervy? Moc děkuju!

23.11.2013 18:29
davidka

XXX.XXX.107.205

Na psí smutné oči nedej, mají to v genech, loudit.
Pokud krmíš granulemi, orientační dávku máš na obale. Pokud jí budeš chtít přidat k tomu nějakou konzervu, pak musíš granulí ubrat. Po týdnu bys měla poznat, jestli jí dávka sedí nebo hubne či tloustne a podle toho množství upravíš.
Když se krmí masem a přílohami, zas jsou na netu orientační tabulky podle velikosti psa, ale zas si musíš vše upravit podle "spalování" tvého zvířete.
Když máš granule kvalitní, není třeba nic přidávat. Hlavně nenechávej žrádlo v misce celý den. Nakrm a co pes nesežere do 10 minut, oddělej.
Malý pes ztloustne strašně rychle a jako každému tvorovi, obezita škodí!!

23.11.2013 18:44
dafi

XXX.XXX.225.105

Ahoj, mam malinkou ale uz dospelou jorksirku -1,5 kg. Takze predpokladam podobna vahova kategorie. Ze zacatku jsme byli na granulich, pozdeji jsme zacali varit a ted jsem vicemene na syrovem. Nakupuju normalne u reznika a nakup za 200Kc nam vydrzi par tydnu. Kosti se nemusis bat, davame normalne syrove - kureci krky (ze zacatku jsme mleli na masovem mlynku Bosch) a kridla. Ryby zkrmujeme taky vcelku, i s kostmi. Vnitrnosti mi syrove nechce, musim je ovarit (tak max 5minut). Prilohy nedavame vubec, jen ovoce a zeleninu. Taky u nas dost frci kureci i veprovy sulc, syrovy zloutek nebo varene vajicko. Nejvetsi pochoutka za odmenu je pangamin. Jednou za cas udelam nakup- prinesu domu, naporcuju, pripadne ovarim maso, namasakruju zeleninu a ovoce ( bud nastrouham nebo ovarim a rozmixuju), smicham s masem (a kostmi), rozdelim do krabicek a sacku a zamrazim. Celkem max tak hodina prace i s nadobim a vydrzi nam to plus minus 5 tydnu. V mrazaku to zabira neceky jeden suplik. Nase denni davka je kolem 50g. Obcas pridam jeste sadlo nebo olivovy olej. Tak kdybys mela chut se do toho pustit, neni to problem. A financne to vychazi taky mnohem lip. Ze zacatku jsme kupovali superpremiovky a ta cena za kg byla opravdu silena. Za to pri psa udelam velky nakup, vim, co mu davam do misky, a jeho radost z krmeni mi za tech par minut prace navic stoji. Hodina prace na 5 tydnu zradla vychazi prumerne tak na 2 minuty denne oproti granulim. Tot muj nazor. Pokud budes chtit mit psa na granulich, opravdu poradne cti slozeni. Na prvnich mistech by melo byt maso, idealne cerstve a masova moucka. Naopak obilovin co nejmene. Pozor taky na jejich rozepisovani -kukurice, kukuricna moucka, kukuricny lepek. Kazda surovina by mela byt presne popsana - tedy napr. kureci maso (ne drubezi maso), kureci tuk (ne zvireci tuk) atd. Pozor taky na vyrazy typu - hydrolyzovany zivocisny protein - to je co? Taky by se nemely vyskytovat vedlejsi produkty zivocisneho ani rostlinneho puvodu (typicky - maso a produkty zivocisneho puvodu, pripadne derivaty=paraty, zobaky, kopyta, chlupy...). A hlavne pozor na konzervanty. Schvalene antioxidanty EU v zadnem pripade nebrat. To jsou velmi problematicke BHT a BHA. Hodne stesti pri vyberu krmiva pro tveho pejska.

24.11.2013 00:02
impact

XXX.XXX.211.173

Na prvnich mistech by melo byt maso, idealne cerstve a masova moucka.
Tohle bych s dovolením opravila.. Prodejci rádi mystifikují tím, že napíšou na první místo čerstvé maso. Třeba obsahuje 50% čerstvého masa. Je však nutné myslet i na to, že čerstvé maso obsahuje cca 70% vody! Čili z 50ti procent čerstvého masa se o usušení do granulí stane raz dva procent třeba 15... smajlík

24.11.2013 00:35
dafi

XXX.XXX.234.23

Z me strany to bylo myslene tak, ze pokud je zmineno cerstve maso, mely by granule obsahovat i masovou moucku. Uvedu priklad: cerstve kureci maso 28%, kureci masova moucka 21%... Omlouvam se, pokud to z meho prispevku nebylo jasne.

24.11.2013 05:19
Dája6

XXX.XXX.40.42

lída1 napsal(a):
Ahoj, mám dotaz ohledně krmení čivavky. Pořídila jsem si již dospělou fenečku. Nemám moc zkušeností, tak se radši zeptám. Připadá mi, že by pořád jedla, cokoli, granule vyluxuje, a pak u mě stojí se zoufalým pohledem, jakoby týden nejedla. Bojím se, abych jí nedávala málo, ale zase nechci, aby z ní byla kulička, už teď rozhodně hubená není.... Kdybych jí nechávala granule v misce jako třeba kočce, snědla by jich asi moc, nevím. Podle čeho se mám řídit? Případně jaké granule doporučujete? A přidáváte třeba vařené kuřecí a konzervy? Moc děkuju!

Dobrý den,
mám dva Bišonky a taky krmím granulemi, konzervami, vařeným a někdy prostě dostanou to co mám v ruce na ochutnáni tak, že všehochuť. Dávky jim upravuji podle toho jak je vidím a jak si na ně šáhnu zásadně se neřídím podle návodu na pytlů a proč? Protože bychom se neunesly nemáme zase tolik aktivity abychom to pořádně vyběhaly. Hlavní krmnou dávku mají rozdělenou na 2X, zásadně nenechávám v miskách co nesní vezmu pryč a nedostane dotyčný nic celý den až další dávku krmení. Mladý pes až tak rychle nepřibere jak starý pes, ale u malých plemen opravdu na tohle pozor pak chodí takové ty vycpané jitrnice. Loudění ano je jim tohle vrozené buď ji to razantně zakážete a když to nedokážete tak se nesmíte na ní u jídla koukat, přehlížet ji. U nás se taky loudí, ale já na ně nekoukám a za ty léta co je mám už vědí co asi dostanou a co ne třeba u oběda odejdou pryč, ale když mám v ruce rohlík už mám oči jejích na sobě.
Ohledně granulí zkuste si najet na anonymní diskuzi a tam je neuvěřitelných rad jaké granule jsou nejlepší určitě si vyberete. Jo a já třeba střídám co pytel nebo co měsíc granule nezůstávám u jedné značky. Kombinuji třeba ráno granule a odpolední dávku konzervu nebo vařené z klidem a nic se neděje ono taky záleží jak váš pejsek vše bude snášet. Jeden může být popelnice a nic nevadí a druhému malá výchylka a je problém musíte vyzkoušet a vypozorovat.
S pozdravem Dája a BB.

24.11.2013 06:43
lída1

XXX.XXX.64.74

Moc děkuju za všechny názory!!

Přidejte reakci

Přidat smajlík