Ahoj, jelikož nejsem pejskař, ptám se ostřílených odborníků na názor. Chtěli bychom si s přítelem pořídit psa. Jelikož žijeme převážně v bytě, určitě by to mělo být menší plemeno, jaké, na tom zas tak nezáleží, jde mi spíše o povahu. Chtěli bychom pejska menšího, vzhledem k prostoru, který mu můžeme nabídnout, ale jelikož ještě občas jezdíme domů a všude dokola máme hory, pejsek by měl být taky trochu fyzicky zdatný, aby s námi nějaké ty procházky po horách ušel. Přivítám jakékoliv rady a tipy. Dík :)
sonynka
napsal(a):
Ahoj, jelikož nejsem pejskař, ptám se ostřílených odborníků na názor. Chtěli bychom si s přítelem pořídit psa. Jelikož žijeme převážně v bytě, určitě by to mělo být menší plemeno, jaké, na tom zas tak nezáleží, jde mi spíše o povahu. Chtěli bychom pejska menšího, vzhledem k prostoru, který mu můžeme nabídnout, ale jelikož ještě občas jezdíme domů a všude dokola máme hory, pejsek by měl být taky trochu fyzicky zdatný, aby s námi nějaké ty procházky po horách ušel. Přivítám jakékoliv rady a tipy. Dík :)
Do bytu je vhodný velký pes stejně jako malý (snad až na extrémy jako jsou pastevecká a saňová plemena). Záleží na tom, kolik mu poskytnete aktivity na procházkách, ne na tom, jak velkou plochu má jeho "doupě" na spaní.
Zkuste trochu blíž specifikovat, co od pejska očekáváte a co mu můžete nabídnout při běžném denním režimu. Fyzicky zdatný bude každý zdravý pes, ale pouze pokud mu budete tu fyzičku průběžně budovat - těžko můžete očekávat, že po čtrnácti dnech na gauči ujde pes bez problémů horskou veletúru (když to trošku přeženu). Předpokládám, že chcete nějaké plemeno s malým loveckým pudem, nepříliš náročné na výcvik... co dál?
Nevím přesně, co si představujete pod pojmem lovecké plemeno, ale pokud máte na mysli něco na způsob bígla, tak je to přesně to, co nechci. Ne kvůli předsudkům, ale zkušenostem (mají jich u přítele v rodině několik, psi jsou různých povah a vím, že tohle ne). Jde o to, že drtivou většinu času bychom trávili v bytě ve městě, tam se moc na hory chodit nedá, ale na procházky chodíme často, pohyb by problém nebyl, a vždy když můžeme, vyrazíme na hory (víkendy). Vím, že se nedá vybrat plemeno, u kterého by bylo stanoveno, jak se bude chovat a je to individuální, ale potřebuju, aby měl mírumilovnou povahu, byl aktivní a dal se vycvičit tak, aby mohl chodit na volno (což u bíglů bývá problém). Vím, že to nejsou moc směrodatné údaje, ale líp to nejde, a opravdu bych chtěla něco menšího/středního, hlavně také z důvodu převozu při cestě domů na víkend (které samozřejmě nejsou každý týden, ale momentálně 1-2x do měsíce. Na rase mi nezáleži, pro mě za mě by to mohl být i kříženec, ale tam člověk nikdy neví, do čeho jde. Děkuji za reakci.
tak mě napadá pudlík je tam více barevných a výškových variant, dobře cvičitelní, skoro bez loveckého pudu a nelíná. Taky možná knírač ale s tím nemám osobní zkušenosti. přikládám foto mého pudlíka
sonynka
napsal(a):
Nevím přesně, co si představujete pod pojmem lovecké plemeno, ale pokud máte na mysli něco na způsob bígla, tak je to přesně to, co nechci. Ne kvůli předsudkům, ale zkušenostem (mají jich u přítele v rodině několik, psi jsou různých povah a vím, že tohle ne). Jde o to, že drtivou většinu času bychom trávili v bytě ve městě, tam se moc na hory chodit nedá, ale na procházky chodíme často, pohyb by problém nebyl, a vždy když můžeme, vyrazíme na hory (víkendy). Vím, že se nedá vybrat plemeno, u kterého by bylo stanoveno, jak se bude chovat a je to individuální, ale potřebuju, aby měl mírumilovnou povahu, byl aktivní a dal se vycvičit tak, aby mohl chodit na volno (což u bíglů bývá problém). Vím, že to nejsou moc směrodatné údaje, ale líp to nejde, a opravdu bych chtěla něco menšího/středního, hlavně také z důvodu převozu při cestě domů na víkend (které samozřejmě nejsou každý týden, ale momentálně 1-2x do měsíce. Na rase mi nezáleži, pro mě za mě by to mohl být i kříženec, ale tam člověk nikdy neví, do čeho jde. Děkuji za reakci.
Však já jsem nepsala "lovecké plemeno, ale naopak "s malým loveckým pudem" ;-)
Co papillon? Nebo už je na vás zase hodně malý? Taky kavalírci jsou fajn, ale tam bych se trochu bála zdraví... některý ze špiců by taky mohl vyhovovat, nebo šeltie... český strakatý pes... možností je spousta
Tak to jsem pochopila naopak, pardon :) pudli se mi bohužel vůbec nelíbí, příteli taky ne, ale stačí mi nějaké návrhy, já si pak o podle vás vhodných plemenech přečtu a pak se rozhodnu :) děkuji za všechny návrhy.. mám se naopak něčeho vyvarovat? myslím plemeno (malé a střední), které se do bytu vůbec nehodí - povahově?
sonynka
napsal(a):
Tak to jsem pochopila naopak, pardon :) pudli se mi bohužel vůbec nelíbí, příteli taky ne, ale stačí mi nějaké návrhy, já si pak o podle vás vhodných plemenech přečtu a pak se rozhodnu :) děkuji za všechny návrhy.. mám se naopak něčeho vyvarovat? myslím plemeno (malé a střední), které se do bytu vůbec nehodí - povahově?
ja by som povedal že jack russel by sa vám mohol hodiť to je pes aj do bytu aj do hory :) alebo tak sheltia :) určite by ste si nemaly kupovať pracovné plemeno do bytu napr polovného psa či pastierskeho , do bytu by som uprednostnil nejaké spoločenské plemeno čo nem tolko energie :)
wyandotte
napsal(a):
ja by som povedal že jack russel by sa vám mohol hodiť to je pes aj do bytu aj do hory :) alebo tak sheltia :) určite by ste si nemaly kupovať pracovné plemeno do bytu napr polovného psa či pastierskeho , do bytu by som uprednostnil nejaké spoločenské plemeno čo nem tolko energie :)
Společenské plemeno, které nemá tolik energie... a doporučíte jack russella, což je šíleně energické lovecké plemeno??? Nic proti russellům, jsou to bezva psi, ale obrovsky koncentrovaná torpéda plná energie a svalů. Pokud si zadavatelka bude chtít pořídit russella, tak musí počítat s tím, že hodinová procházka denně stačit nejspíš nebude, mimo pořádného vylítání bude raslík potřebovat i důkladně unavit hlavu. Navíc teriéři jsou "samostatné jednotky", takže trochu specifická povaha, poměrně náročná na výchovu. Někomu přesně takový "oříšek" vyhovuje, ale já nemám dojem, že tohle je to, co zadavatelka hledá.
(Mimochodem, i ta šeltie je původně pracovní plemeno - ovčácké. Ale tu bych klidně doporučila.)
No, my máme welsh corgi cardigana. Malý byt, pes jezdí na výstavy, chodí s námi na fotbal, na zahradě běhá jako vítr, o víkendech děláme dvou-tří hodinové vycházky. Urazil s námi i cca 15 km vycházku na Moravě po kopcích. Sice má krátké nožky a moc lidí ho nezná, ale já už jiného nechci. Má opravdu pevnou nervovou soustavu, nic ho nerozhází, neloví, dá se snadno odvolat, je to ovčák, ale dokáže se i celý víkend proválet v posteli u televize.
sonynka
napsal(a):
Za mě špic a můžete si vybrat velikost