Dobrý den, ráda bych se zeptala zkušenějších chovatelů, než jsem já, na tuto věc. S přítelem si pořizujeme dvě štěňata - křížence a sheltii. Budou stejně staré, snad přibližně stejně velké v dospělosti. Bydlíme v nájemním bytě. Máte někdo zkušenosti s tím, jak smečku naučit, aby doma sborově nebrečela, a tím pádem aby nebyly problémy se sousedy? A co by mně zajímalo dále: jak naučit psa, který je zvyklý být v domácnosti ve dvou, aby zvládal v klidu úplnou samotu doma bez svého kolegy a pámíčků? Jde to vůbec?
Děkuji za jakékoli podnětné názory:)
xanti
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych se zeptala zkušenějších chovatelů, než jsem já, na tuto věc. S přítelem si pořizujeme dvě štěňata - křížence a sheltii. Budou stejně staré, snad přibližně stejně velké v dospělosti. Bydlíme v nájemním bytě. Máte někdo zkušenosti s tím, jak smečku naučit, aby doma sborově nebrečela, a tím pádem aby nebyly problémy se sousedy? A co by mně zajímalo dále: jak naučit psa, který je zvyklý být v domácnosti ve dvou, aby zvládal v klidu úplnou samotu doma bez svého kolegy a pámíčků? Jde to vůbec?
Děkuji za jakékoli podnětné názory:)
pokud budou spolu, tak asi brečet nebudou - zabaví se spolu, ale nejspíš takovým způsobem, jaký se vám určitě líbit nebude (tzn. že vám z bytu udělají kůlničku na dříví). Dvě stejně stará štěňata vyžadují hodně času a aspoň první rok individuální přístup, jinak budete mít na sebe nafixovanou likvidační četu, která vás bude potřebovat jenom na krmení.
Já mám 2 sestry z jednoho vrhu - obě jsou fixované na mě, nemají problém být jedna bez druhé o samotě, ale první cca rok a půl jsem je venčila i cvičila odděleně, střídala jsem je obden v domě (jedna doma, druhá v psinci), a věnovala se jim každé zvlášť. Teď jsou bezproblémové a už je mám společně, ale ten 1,5 roku to byla docela fuška!
Dobrý den, přidávám se k předchozí reakci - budete se jim muset věnovat hodně individuálně, to znamená samostatné vycházky, samostatné cvičení, aby pejskové měli vazbu především na Vás. Já nemám stejně staré psy, ale matku s dcerou, mladé je rok a měsíc a venčila a cvičila jsem ji až do roka odděleně - prostě aby se nestarala, co dělá máma, ale co dělám já. Doma skutečně neřvou, nicméně občas nějaké škody spáchaly. Když mladá začla tahat knížky z knihovny, stará se přidala, přestože sama takové věci už dávno nedělá. Natož dvě štěňata, zabaví se, brečet nebudou, ale ten masakr bych nechtěla vidět
. Samostatnosti je budete muset učit tak, že budete odcházet pravidelně s jedním psem, druhého nechávat doma a dobu postupně prodlužovat. Doufám, že jste to dobře promysleli, já bych si dvě štěňata nepořídila a rozhodně ne stejného pohlaví, je to velkej záběr, skoro aby byl člověk tak na půl úvazku doma.